Kusjuures tekkis küll korra välgatus, et poliitikuks saamise eeldus peaks olema eksami läbimine. Mikro ja makroökonoomika eksami ja natuke rahandust peale.
Poliitikuid valivad valijad ja nad valivad omasuguseid.
Ma oleks skeptiline makro eksami osas. Mikro võiks olla kohustuslik, kuid makro puhul võiks puuduliku maailmatunnetuse korral tekkida mulje, et Eesti ongi mingi tõsiseltvõetav USA-mõõtu subjekt oma rahapoliitika, inflatsiooni ja töötusnäitajatega. Mis võiks asja veelgi hullemaks teha.
Täpselt sama mõttekäik Impendiumiga - mis tuleks vastuseks kui meie rahandusministri käest küsida midagi a la mis on M1 ja M2 või kas ja kuidas mõjutab fed-i intressilangus Euroopa ja täpsemalt Eesti majandust?
Kusjuures, härrased, üks inimeste liik on veel, kes vajaks kohustuslikku mikro- ja makroeksamit. Need on igasugused kunsti- ja muud intellektuaalid, kes leiavad, et neil on kuskilt tekkinud räige kompetents majandusteemadel sõna võtta. Tavaliselt ajavad nad mingit lahjendatud marksistlikku kisselli suust välja. Majandus oleks nagu teema, mille üle olekski nagu igal matsil õigus sõna võtta. Kui mina näiteks ütleks, et mulle meeldib mingi Kangro skulptuur või Navitrolla maal, sest ta kannab positiivset sõnumit, siis tambiks kunstiintellektuaal mind mutta ja teataks, et ÕIGE KUNST on see, kui kunstnik purki kakab (vanandust) ja selle punaseks võõpab. Samas majandusest jääb tal kompetentsi ülegi... Mingi pikajuukseline prill ikka aeg-ajalt kirjutab kolumne lehes... Ma mõtlen alati, et "Mees, mine kooli!"
Aeg on aru saada, et valik on ebameeldivalt lihtne. Kas Adam Smith'i "nähtamatu" käsi või siis ebaefektiivselt jaotunud ressurssidega "solidaarsus" ja "heaolu" koos Stalini, salapolitsei ja Gulagiga.
Aeg on aru saada, et valik on ebameeldivalt lihtne. Kas Adam Smith'i "nähtamatu" käsi või siis ebaefektiivselt jaotunud ressurssidega "solidaarsus" ja "heaolu" koos Stalini, salapolitsei ja Gulagiga.
jah, Velikijga nõus, see raamatumakro ei kehti kohe yldse eestis.
ma imestan et pole olemas väikeriikide makroökonoomikat.. aga enivei koik opivad suurriikides ja kohalikel pole pointi asja syybida.
ma imestan et pole olemas väikeriikide makroökonoomikat.. aga enivei koik opivad suurriikides ja kohalikel pole pointi asja syybida.
riq
äkki peaks ka füüsika ja muud teadused väikeriikide seisukohast ümber vaatama ... a la gravitatsioon, Ohmi seadus jne. EV territooriumil ei kehti
äkki peaks ka füüsika ja muud teadused väikeriikide seisukohast ümber vaatama ... a la gravitatsioon, Ohmi seadus jne. EV territooriumil ei kehti
Velikij point oli ikka see, et Eesti poliitikutel ei ole ka parima tahtmise korral sel määral hoobasid meie makromajanduse mõjutamiseks kui seda on suure majandusega riikides ja liig agar katse raamatuteadmisi rakendada ei pruugi hästi lõppeda
Eks seaduspärad ikka kehtivad, aga "müra" on nii palju, et seda on vahel raske märgatagi.
Väga palju hoobasid ei pruugi olla, aga kerge arusaam asjadest, mis juhtub, kui kas või näiteks majanduse aeglustumise taustal ametnike palku tõsta, võiks küll olla. Mingisugused mõjutusvahendid on sellegipoolest, EV-l ei pruugi olla küll ESP jaoks lülitit, et külg ees kurvi minna, aga käigukangi asukohta võiks ikka teada.
Henno, majandus on superpsyhholoogia, ehk majanduslik käitumine sõltub kultuurist.
näiteks raha hind ei oma islamimaailmas pointi, sest seal ei v6eta teiselt muslemilt intressi?
kõik majandusteooriad on ikka välja töötatud peamiselt usas, mist6ttu euroopat selle abil m6testada on nats vaevaline.
või miks euroopa justkui majanduskasvu jne makrostatsi järgi kjustkui lagigk usale, aga tegelikult pole siin elul miskit häda?
kellel on haamer sellel on koik muud asjad naelad..
väikeriikides puudub konkurents, kuna koik tunnevad koiki, mist6ttu "nahtamatu jäse" ei tööta.
näiteks raha hind ei oma islamimaailmas pointi, sest seal ei v6eta teiselt muslemilt intressi?
kõik majandusteooriad on ikka välja töötatud peamiselt usas, mist6ttu euroopat selle abil m6testada on nats vaevaline.
või miks euroopa justkui majanduskasvu jne makrostatsi järgi kjustkui lagigk usale, aga tegelikult pole siin elul miskit häda?
kellel on haamer sellel on koik muud asjad naelad..
väikeriikides puudub konkurents, kuna koik tunnevad koiki, mist6ttu "nahtamatu jäse" ei tööta.
to: riq
See, et intress on peidetud muu nimetuse taha, ei tähenda, et teda ei eksisteeri. A la smslaenudel pole ka intressi, puhta tasuta raha. Mingid "lepingutasud" küll on, aga keda huvitab.
See, et intress on peidetud muu nimetuse taha, ei tähenda, et teda ei eksisteeri. A la smslaenudel pole ka intressi, puhta tasuta raha. Mingid "lepingutasud" küll on, aga keda huvitab.
to: riq. Kas Sa tead ikka täpselt, kuidas moslemid omavahel äri ajavad või lihtsalt oled seda kusagilt "kuulnud" ?
olen kuulnud, sellest ka kysimärk.
isiklik kogemus aga ei viita samuti sellele et inimene käituks ratsionaalselt, ehk nagu maj. teooria ette näeb.
isiklik kogemus aga ei viita samuti sellele et inimene käituks ratsionaalselt, ehk nagu maj. teooria ette näeb.
riq, moslemid on kavalad sindrinahad. Kui paastu ajal päeval süüa ei tohi, söövad öösel. Aga mis intressi puudutab, siis selle nad susserdavad ka kavalalt ära. Pista Googlesse ISLAMIC FINANCIAL INSTRUMENTS.
Lisaks sellele ütled sa, et Euroopas on ka hea elada? Eee... võib-olla, kui sa oled Prantsusmaal pensionil riigiametnik oma indekseeritud pensioniga. Mulle näiteks ei meeldi, et riik võtab mult vägivaldselt raha sellises ulatuses ja osutab mulle selle eest ebakvaliteetset teenust, mida ma ei tahagi... Marksism on Euroopas veel siiani sügavalt juurdunud... Muidugi ma arvan ka, et Karl Marx poleks Engels'iga tina pannes nii palju teoretiseerinud, kui ta oleks teadnud, et keegi Uljanov sakslaste rahaga selle jama teoks tahab teha ja veel jupp aega hiljem mingid end "sotsiaaldemokraatideks" kutsuvad täikraed majandust muudkuyi solgivad ja solgivad...
Lisaks sellele ütled sa, et Euroopas on ka hea elada? Eee... võib-olla, kui sa oled Prantsusmaal pensionil riigiametnik oma indekseeritud pensioniga. Mulle näiteks ei meeldi, et riik võtab mult vägivaldselt raha sellises ulatuses ja osutab mulle selle eest ebakvaliteetset teenust, mida ma ei tahagi... Marksism on Euroopas veel siiani sügavalt juurdunud... Muidugi ma arvan ka, et Karl Marx poleks Engels'iga tina pannes nii palju teoretiseerinud, kui ta oleks teadnud, et keegi Uljanov sakslaste rahaga selle jama teoks tahab teha ja veel jupp aega hiljem mingid end "sotsiaaldemokraatideks" kutsuvad täikraed majandust muudkuyi solgivad ja solgivad...
Wiki: Many Muslims and non Muslims alike have opposed these Islamic banks, claiming that they do deal in interest but merely conceal it through legal tricks. Indeed, from an economic perspective, Islamic banks do compensate and charge for the time value of money, thus paying and receiving what is known in economics as interest.
Such people compare Islamic banking to contractum trinius—a legal trick devised by European bankers and merchants during the Middle Ages, designed to facilitate the borrowing of money at a fixed rate of interest (something that the Church fiercely opposed) through combining three different contractual agreements that in and of themselves were not prohibited by the Church. While Islamic law prohibits the collection of interest, it does allow a seller to resell an item at a higher price than it was bought for, as long as there are clearly two transactions.
Such people compare Islamic banking to contractum trinius—a legal trick devised by European bankers and merchants during the Middle Ages, designed to facilitate the borrowing of money at a fixed rate of interest (something that the Church fiercely opposed) through combining three different contractual agreements that in and of themselves were not prohibited by the Church. While Islamic law prohibits the collection of interest, it does allow a seller to resell an item at a higher price than it was bought for, as long as there are clearly two transactions.
Karumõmm, sügav kummardus! ;) See viimane lause marksismi teemadel võttis tükiks ajaks tuju heaks.
No turu solkimisega saavad ikka kõik hakkama,kes vähegi pumba juurde pääseb.
M.K. - põhimõtteliselt nõus, kuid kõige karmimad solkijad on ikka igasugused sotsialistid (ja muud hard- ja softcore vasakpoolsed). Neil on nimelt jätkuvalt kolm täiesti umbselt vale eeldust :
a) nad arvavad, et toote/teenuse väärtus (hind!) on sinna sisse pandud materiaalsete ressursside ja töö summa;
b) nad arvavad, et nn klassivõitluse lõpptulemus on pööbli lõplik võit - et nad teavad tulevikku ning omavad seega (moraalset) õigustust teiste üle otsustada;
c) nad seavad kollektiivse vajaduse kõrgemaks individuaalsest...
Nutikas inimene saab juba esimesest eeldusest aru, et sealt pole bambusesse panek kaugel. Võtame näiteks hobuvankri masstootmise... Sa võid ressursside summana toota neid, et tagant pritsib... Samas valemist on nõudlus puudu ja sa toodad de facto väärtusetut saasta...
a) nad arvavad, et toote/teenuse väärtus (hind!) on sinna sisse pandud materiaalsete ressursside ja töö summa;
b) nad arvavad, et nn klassivõitluse lõpptulemus on pööbli lõplik võit - et nad teavad tulevikku ning omavad seega (moraalset) õigustust teiste üle otsustada;
c) nad seavad kollektiivse vajaduse kõrgemaks individuaalsest...
Nutikas inimene saab juba esimesest eeldusest aru, et sealt pole bambusesse panek kaugel. Võtame näiteks hobuvankri masstootmise... Sa võid ressursside summana toota neid, et tagant pritsib... Samas valemist on nõudlus puudu ja sa toodad de facto väärtusetut saasta...