"TauriA" Madis, teed siin külma tuult Laurile. Kuidas juhtub nii, et kui rahastus muutub soodsamaks (euribor langeb) ja idudel on kapitalile veidi parem juurdepääs, siis oled kohe mingi kivi alt tagasi väljas ja räägid kahte asja: 1) kuidas oled saanud keskmisest paremini pihta õnnestumistele (kuid siiski ühtegi ükssarvikut portfelli jõudnud pole) 2) kuidas Sinu eestvedamisel ja jutustamisel on need õnnestumised tulnud ja kuidas kõik sind seetõttu vihkavad.
Millal Promotyst saab unicorn? Seda sa ju lubasid juba aastaid tagasi.
Teen külma tuult? Kui Paralleelselt Lauri ja Planetiga oleks kõrval näiteks mina kokku klopsinud Läti taustaga pundi asemel Moldova taustaga pundi ja hakanud Jaagu kaudu laentsi rahvalt kokku ajama, et Kolumbias vähekindlustatud tööinimestele autosid finantseerida jõhkralt kahjumit põletades kogu tee. Kas see oleks lennanud? Oleks miljoneid või kümneid miljoneid saanud? selgelt ei onju.
Päriselt kasutad argumenti, et inglil 1 idu ei lennanud, järelikult oled loll? Vot siin ongi Eesti investeerimismaastiku probleem. Feilida ei tohi, kuigi selles sektoris üle poole feilib igal pool.
Tulen tagasi uusi okeisid kasvuettevõtteid tooma? Fuck no! Et jälle heal ajal seiklejad valdkonna ja enda maine täis si*uks ning siis Koppelid ja Toomased innovatsiooni investeerimisel vaiba alt ära tõmbaks (kahjumlikesse ettevõtetesse investeerida ei tohi, eestlased ei saa idudesse investeerimisega hakkama jnejne), norm innovatiivsed ettevõtted ja nende investorid bussi alla lükkaks? Tänan ei. Kindlasti mitte. Ma võin pikalt vastuvoolu ujuda, aga mõne paratamatu feilamise ja seiklejate seiklemiste tõttu enam solgitoru all seista ei ole küll mitte mingit huvi. Ei ole aastaid uutesse enam investeerinud ja ei kavatse ka.
Et siin mõnest olemasolevast ettevõttest olen taas rääkinud, lihtsalt kopp on ees ekspordi krahhist, selle nutusest seisust ja Eesti majanduse pikast vindumisest. Kaua võib? Ongi vindumine ja sõimlemine eestlaste võimete lagi? Kõik on küllaltki üksmeelel, et majanduse edasiseks kasvuks on rohkem innovatsiooni ja kallimate toodete müümist, aga ilmselge pudelikael ongi investeerimine sellesse. Tõin välja, et investeerimisega on võimalik seda saavutada küll ja kõik ettevõtted ja kõik investorid ei olnud hea aja seiklejad ja elustiili viljelejad. Proovisin pakkuda mingisugust plaani, võimalust siit vindumisest välja tulla. Aga paku siis ise positiivne plaan! Kuidas saavutada innovatsiooni ja kallimate toodete müüki ilma sellesse investeerimata ja paratamatuid kaotusi vastu võtmata?
Ettevõtete (idude) ebaõnnestumine on tavapärane osa majanduse toimimisest. Kõik ideed ei hakka kunagi lendama, kuid ideed saab edukalt takistada kui toetaja hakkab ideed rääkima (lahmima) oluliselt suuremaks kui see tegelikult on. Ma ei tea millise puusa pealt sa "Promoty unicorniks" loosungeid lasid, kuid selline lähenemine pani eemale hoidma. Mina ei ole öelnud, et Madis on loll, vaid mina ütlen selgelt, et äkki peaks bravuuri ja suuri loosungeid teinekord maha keerama? Ükskõik kelle ja mille suhtes!
Mis puutub Eesti riigi positiivsesse plaani, siis täna minus enam seda sinisilmsust pole, mis ühisrahastuse algusaegadel. Tõid HUUMi kenasti välja, mis kasvab erakordselt hästi. Õnneks tood ka välja, et see exit oli päris inetu ja võtab kõigil tuhhi maha, et üldse ettevõtteid toetada. Meie ärikultuur on kahjuks nõrk (just väikeettevõtete poolelt) ning siin klaviatuurilõvi mängimisel tegelikult kasu pole. Asuta ettevõte ja vii selle käive kümnete miljonite eurodeni! Sellest on oluliselt rohkem kasu kui prõõgata nüüd stiilis "kuradi abesiki!"
Madist tuleb võtta kui pokkermänni, päris hästi ju pettis ikka selle käe olukorra seal Ampleris ära, kui raha laua tühjaks lõi ja peale seda ühtlaselt allamäge firma. Pole tarvis olla geenius, et näha, päästis oma peed, ennem asja suureks puhudes , samas nähes, mis kaardid laualt tulemas.
Tankeri Tauri kaitsmas Planet42 Laurit Promoty Madise vihakõne eest :D Igalühel omad luukered ja feilamised. Mastaabid on aga P42 puhul 10x suuremad kui muudel laksudel. Ei viitsi arvutada, aga kas kogu Funderbeamis allavett lastud kapital jõuab ligilähedalegi sellele P42 naljale? :)
Üldiselt aga võiks nüüd teha lihtsa kokkuvõtte. Alustavad ettevõtted ei sobi (vähemalt) Eestis avalikult raha kaasama. Ükskõik, mis platformiga on tegu. Siinne "hiina kräpile 1000% otsa ja e-poes müüki" rahvas on jätkuvalt nii sügavalt juurdunud nõukaaja-lõpu viru ärika mentaliteediga, et mingit pikaajalise plaani finantseerimist on keeruline oodata. Suurema osa eestlaste lagi jääbki sinna autodega spekkamise ja korterite flippimise/üürimise tasemele, kõik mis sealt edasi on, saab laiapõhjalisemalt tulla alles paar põlvkonda peale nõukainimesi.
"smith" Tankeri Tauri kaitsmas Planet42 Laurit Promoty Madise vihakõne eest :D Igalühel omad luukered ja feilamised. Mastaabid on aga P42 puhul 10x suuremad kui muudel laksudel. Ei viitsi arvutada, aga kas kogu Funderbeamis allavett lastud kapital jõuab ligilähedalegi sellele P42 naljale? :)
Üldiselt aga võiks nüüd teha lihtsa kokkuvõtte. Alustavad ettevõtted ei sobi (vähemalt) Eestis avalikult raha kaasama. Ükskõik, mis platformiga on tegu. Siinne "hiina kräpile 1000% otsa ja e-poes müüki" rahvas on jätkuvalt nii sügavalt juurdunud nõukaaja-lõpu viru ärika mentaliteediga, et mingit pikaajalise plaani finantseerimist on keeruline oodata. Suurema osa eestlaste lagi jääbki sinna autodega spekkamise ja korterite flippimise/üürimise tasemele, kõik mis sealt edasi on, saab laiapõhjalisemalt tulla alles paar põlvkonda peale nõukainimesi.
Ma ei sa aru, miks seda flippamist ülistatakse nagu mingit Rahvussporti! Kui Kvjuttudes kuulsin kuidas keegi "flippaja" ostis kellegil 50k korteri ja müüs kohe edasi 90k(turuhind 90-100k vahel) ja ülistatakse seda nagu mingi meeletut töövõitu ja seda peetakse EDUKUSEKS ja NORMAALSUSEKS: Mul pole vist viruärika mentaliteeti, aga näen seal asja hoopis teistmoodi. Kasuatatkse ära ilmselt ära vanema inimese teadmatust turuhindadest.Seega alati tulevad mul külmavärinad üle kere kui jälle kuulen, kuidas keegi jälle "osavalt "flippinud...
"smith" Tankeri Tauri kaitsmas Planet42 Laurit Promoty Madise vihakõne eest :D Igalühel omad luukered ja feilamised. Mastaabid on aga P42 puhul 10x suuremad kui muudel laksudel. Ei viitsi arvutada, aga kas kogu Funderbeamis allavett lastud kapital jõuab ligilähedalegi sellele P42 naljale? :)
Ma ei sa aru, miks seda flippamist ülistatakse nagu mingit Rahvussporti! Kui Kvjuttudes kuulsin kuidas keegi "flippaja" ostis kellegil 50k korteri ja müüs kohe edasi 90k(turuhind 90-100k vahel) ja ülistatakse seda nagu mingi meeletut töövõitu ja seda peetakse EDUKUSEKS ja NORMAALSUSEKS: Mul pole vist viruärika mentaliteeti, aga näen seal asja hoopis teistmoodi. Kasuatatkse ära ilmselt ära vanema inimese teadmatust turuhindadest.Seega alati tulevad mul külmavärinad üle kere kui jälle kuulen, kuidas keegi jälle "osavalt "flippinud...
Ahverist jääb ikka ahveristiks. Flippaja ostab räämas urka 50k, paneb sinna sisse 40k ja võtab vahelt 10k. Osavamad saavad suurema vahe tasku pista.
Ahverist jääb ikka ahveristiks. Flippaja ostab räämas urka 50k, paneb sinna sisse 40k ja võtab vahelt 10k. Osavamad saavad suurema vahe tasku pista.
Mul on flipatud korteritega üldiselt see küsimus nagu ka järelturu vahendatud autodega, et flippaja/hangeldaja/spekkaja eesmärk seal vahel on maks kasum. Miks peaks üks ratsionaalne inimene ostma selle "toote" suvaliselt oü-lt või veel enam eraisikult ja lootma, et kõik tehti nii nagu parim võimalik? Ilmselgelt ei tehtud ju :)
Ehk kui rahakott ei hakka uue korteri või auto peale, siis ilmselgelt tuleks kas osta ise räämas objekt ja see omale elamiseks üles vuntsida (aluseks võib ju kv.ee-st leida sobiva flipikorteri sisekujunduse) või siis saada flippajatega kokkuleppele, et oled algusest peale protsessis sees ning teed omaniku järelvalvet. Autodega siis kasutada tugeva bilansi ning professionaalsete lepingutega kaetud vastaspooli.
Kas see oli üleskutse hääletada Jaak Roosaare ja Planet42 aasta tegijaks ja teoks? Nojah, eks ta üks hindamatu õppetund oli küll. Õpikut lugedes ei taha selline asi kinnistuda. :P
Ei ole küll investeerimiskuru, kuid minu jaoks on kõik eelnev jäänud arusaamatuks. Millest see pettumus? Investeeritakse ju kasumi ootuses. Ma oma tagasihoidlikkuses saan aru, et teatud inimesed invisteerisid seadmesse ja jäid sellest ilma. Aga see ju ongi see risk? Olen siis valesti aru saanud?
Ei ole valesti aru saanud, lihtsalt on teatud tüüp inimesi kelle arvates: a) iga ettevõtlus peab õnnestuma b) kui ei õnnestu, siis keegi peab süüdi olema
ja kui tekib veel võimalus bashida kedagi, kes on sinust mõnes asjas kunagi edukam olnud, siis oi see on see magus oodatud hetk :)
"Amel" Ei ole küll investeerimiskuru, kuid minu jaoks on kõik eelnev jäänud arusaamatuks. Millest see pettumus? Investeeritakse ju kasumi ootuses. Ma oma tagasihoidlikkuses saan aru, et teatud inimesed invisteerisid seadmesse ja jäid sellest ilma. Aga see ju ongi see risk? Olen siis valesti aru saanud?
"Amel" Ei ole küll investeerimiskuru, kuid minu jaoks on kõik eelnev jäänud arusaamatuks. Millest see pettumus? Investeeritakse ju kasumi ootuses. Ma oma tagasihoidlikkuses saan aru, et teatud inimesed invisteerisid seadmesse ja jäid sellest ilma. Aga see ju ongi see risk? Olen siis valesti aru saanud?
Vähe sellest, et sa pole investeerimisguru, oled sa lihtsalt pooletoobine. KUI inimene ei tee vahet investeerimisel ja laenamisel, siis võiks parem vait olla. Mis krdi seadmesse ka veel. Kui sa laenad mingile amelile raha kõrge intressiga, siis see ei ole investeerimine veel vähem mingi seadme ostmine:D
Luba ma kordan siin paljude poolt juba öeldut: küsimus pole selles, et keegi sai rahast lahti või et RahaJaak teenis laenude hankimise pealt. See on igati OK ja nii elu käibki.
Planet42 juhtum on märgiline, sest raha pandi lennukisse investeerimishariduse õpetlase juhatusel. Seejuures panid oma raha põlema ka veel hulk teisi kodumaiseid finants-õpetlasi. Oma raha pandi projekti, mis juba kiirel esmavaatlusel oli pahn (kõrge intressiga tagatiseta laenud omakapitalivaba negatiivse rahavooga ettevõttesse). See kõik lõppes nii nagu lõppema pidi.
Teisisõnu on see lugu investeerimise õpetajate laupkokkupõrkest finants-abc-ga. Kogu lugupidamise juures tundub tegelik finantsharitus meie gurudel kesine olema. Hämmastav, et täpselt samadel põhjustel juba varem mädanema läinud ühisrahastuse äride raskustest ei õpitud ka mitte midagi.
1. Sigala tahab patsist sikutada. On see rohkem meditsiiniline või perversne, ei saagi aru. Sellise reaktsiooni tekkimine eeldaks, et oleks nagu näkku pandud ja naerdud läbisegi. Nagu ma ütlesin, ei saa ma aru. 2. Pump ja dump vend, kellel esimene oskus on nagu sada kilo rinnalt ja teine ei mingilt hinnalt, võtab oma mätta otsast ja näitab näpuga, et teine oli ka pump. No ei leia ühte posti ka selles teemas, kus abesiki oleks antud tegevusse kutsunud rukist lõikama. Loe: 0 posti. 3. Ilmselt mitte juriidiliselt pädev puant oleks, kus vaheltkasumehele, kes mõlema poole muret lahendas, öeldaks lihtsalt, et söör, teil ei olnud selleks õiguslikku alust, seega kõik teie tehingud on õigustühised.
Nii, nüüd käisin ka mina selle lõkke ümber tiiru ära.
Miks see asi juhtus. Puhas ahnus...mis pimestas. Ilmselt tegu oli ekslusiivse pakkumisega. Kui täna ei võta siis homme ei saa(valuatsioon teine).Equityt ei pakutud kõigile. Ikkagi nomenklatuur.Cap tabelsse ei vajata Paide-Jüri või Püssi-Tatjanat. Ikka Villingud ja muud tegelased kasvõi 0.00001% osalsuega Selline nõukaaegne defitsiit. Raha laenamine võis ka olla teadmisega, et olen esimeste seas. Kui Kihnu-Virved ja muud tegelased laenavad saab veel rongi pealt maha hüpata.Kui näeb, et midagi hakkab ventikasse lendama. Õpetlik case