Mina olen ammu seda rääkinud nii LHV krüpto, LHV rohefondide ja ka startuppide kohta.
Kui tavainimene siin alla 100k portfelliga rahast ilma jäi. Kaevake kohtusse! Antud juhul siis Roosaar.
Tegemist on inimeste petmisega nime all, et reklaamitakse inimestele "turvalist investeeringut" kuigi tegelik on see, et rohkem riskantsemat investeeringut ei saagi eksisteerida!
Üks asi tuleb siin ära täpsustada kuna paistab, et liiga hästi ei teata.
Kui LHV rohefond oli tõesti suunatud avalikult otse inimestele, siis JR kaasatud laenud ei ole kunagi olnud avalikud pakkumised (olgu see siis P42 või mõni muu projekt) ning nendes on alati saanud osaleda vaid OÜ ehk jur keha, aga mitte füüsiline isik. Ehk seal pole mitte midagi köhida osapooltel, et eksitati või mida iganes. Lisaks on siis P42 sündikaadi lepingud teadaolevalt sõnastatud sedasi, et tegemist on tagatiseta laenuga + kogu teenindamine sõltub Inclusion OÜ tegemistest.
Kui LHV rohefond oli tõesti suunatud avalikult otse inimestele, siis JR kaasatud laenud ei ole kunagi olnud avalikud pakkumised (olgu see siis P42 või mõni muu projekt) ning nendes on alati saanud osaleda vaid OÜ ehk jur keha, aga mitte füüsiline isik. Ehk seal pole mitte midagi köhida osapooltel, et eksitati või mida iganes. Lisaks on siis P42 sündikaadi lepingud teadaolevalt sõnastatud sedasi, et tegemist on tagatiseta laenuga + kogu teenindamine sõltub Inclusion OÜ tegemistest.
Sa siin näed üsna palju vaeva, et tõestada seda, et juriidiliselt pole JR midagi valesti teinud. Ei olegi. Keegi väga ei arvagi, et oleks. Vist. Kõik karvamütsid, kes tahtsid, pidid ise temaga ühendust võtma. Ehk karvamütsid küsisid temalt, et kas nad saaksid tapamajja minna, mitte tema ei pakkunud neile, et "tulge tapamajja - tasuta ööbimine". See, et nüüdseks on välja tulnud, et ega ta ise ka väga hästi aru ei saanud, kuhu võõrast raha vahendustasu eest pumpab, ei ole kuritegu. See on lihtsalt inimlik viga/rumalus/upsakus/ahnus.
Kõige tähtsam, et karvamütsid edaspidi suurema kriitikameelega kuulsa nime poolt "mittepakutavasse" eksootikasse suhtuksid
Ma ei saa aru, miks keskendutatkse JR-le. Ta oli ju kasulik võrkturustaja, kuni ühel hetkel Eerik enam toru ei võtnud vastu...ja see vaimsesse kriisi viis.. Ma pigem keskenduks juhtkonnale. Äkki nt. mõnele semule maksti juba laene tagasi...või vastupidi hoiatati, et ära sa küll enam laena...või pakuti equity exitit..teades aastaid,et asi hapu. Siin räägiti ka 25k palkadest...Loomulikult ju tõstad jõudsalt pagafondi, kui asi spiraalina kokku vajub.
Jesper sinu kommentaar on just selline, et pohui ärme midagi kunagi uurime ja laseme pättidel rahulikult edasi tegutseda. Inimene oli ise loll, et ratta tänavale jättis ja see ära varastati jne.See ongi paduliberastide suhtumine, et tee, mis tahad, sest kunagi vastutama ei pea. Tundub, et Eestist hakkabki saama finantskuridegude keskus maailmas. Ajal, mil Jürgen Ligi oli rahandusminister pesti siin sadu miljardeid vene raha läbi ja midagi suurt ei juhtunudki. Aivar Rehe laip leiti tema enda kodu aiast hiljem. Swedbank sai Rootsis 4 jardi trahvi selle jama eest. Rahandusmaailma kuriteod ongi peenemad- nad näevad alguses välja nagu õiged asjad.Alles pikemal ja sügavamal uurimisel hakkavad asjad nähtavale tulema. Nii, et ma ei ole põhimõtteliselt nõus mõttekäiguga, et inimesed on ise lollid ja süüdi. See ju õigustabki seda, et, kui sa mõtled mingi väga kavala skeemi välja ja tõmbad kõigil persed lohku, et siis sa oledki õige mees, kes peab jääma karistamatuks ja lõputuks skeemitajaks.
ei ole eluliselt usutav, et finantsguru JR ei saanud hästi aru, kuhu ta võõrast raha vahendustasu eest pumpab. Inclusion OÜ rahavoog oli pikalt negatiivne ja laenude teenindamine juba ammu sõltus uue raha sissevoolust. JR oli ilmselt sügavas huvide konfliktis, viimase hetkeni promodes eduka investorina ponzi-skeemi taolise investeeringu teistele, kellest suurem osa ei oska analüüsida finantsaruandlust. Inclusion OÜ juhid oleksid pidanud ammu esitama pankrotiavalduse. Kui seda ei tee JR osaühing laenusündikaadi võlausaldajana, siis loodetavasti teeb seda keegi teine investoritest. Mida varem, seda parema perspektiiviga saada LAVi tütrest vähemalt midagi, enne kui senior-debt investorid võtavad viiviste abil kõik varad endale. Kiirelt väljakuulutatud pankrot (mh LAVi tütre pankrot) peatab viivise arvestust ja annab väike lootuse junior-debt investoritele
Kristjan võiks nüüd tudengitele ära selgitada, miks ta annab tagatiseta laenu ettevõttele, mille omakapital ja rahavood on negatiivsed ning raha hind pea 20%. Tundub, et ei ole sellest doktorikraadist kasu miskit.
..., siis JR kaasatud laenud ei ole kunagi olnud avalikud pakkumised (olgu see siis P42 või mõni muu projekt) ning nendes on alati saanud osaleda vaid OÜ ehk jur keha, aga mitte füüsiline isik. Ehk seal pole mitte midagi köhida osapooltel, et eksitati või mida iganes.
Seega juriidiliselt on kõik korrektne (JOKK). Täpsustaks siis veel - seadust tõlgendades tuleb lähtuda seaduse mõttest (RK viidates põhiseadusele). Kui skeem/sõnum eraisikutele oli konkreetselt "raha andmiseks asuta OÜ", siis need kaasused võiks küll kohtus testida. Läbi OÜ raha kandmine ei muuda investorit kuidagi "professionaalseks investoriks", mida vist selle JOKK skeemiga eeldatakse.
Kuulge selle eneseimetlejast Kristjani arvates oli Hepsori IPO hind ka igati atraktiivne. Sest selle jutu eest maksti atraktiivselt. Täna pidi hea investeering olema ilma omafinantseeringuta kodulaenud Hispaania üürikinnisvarasse. Kas tal ka mitte läbipõlemise esimesi tunnuseid ei esinenud meediakajastuses? Nii need vaimsed probleemid alguse saavadki noortel inimestel, mida varem ravi alustada seda parem. Äkki on siis isegi Jaagu moodi abikaasal ka juba ette teada, et ravi kestab paar kuud...
Ma arvan, eks käis see kasvule orienteeritud tinistamine käis igal sammul. Kasv-kasv ja kasv. Taoti seda nagu mantrat.Omakapital...see ju lollide PE.-meeste teema...Eks ka doktorikraadiga majandusteadlane võib reaalsustaju kaotada...
"network" Jesper sinu kommentaar on just selline, et pohui ärme midagi kunagi uurime ja laseme pättidel rahulikult edasi tegutseda.
Ei, mu kommentaari mõte on see, et kui laused stiilis "20% garanteeritud turvalist aastatootlust" ja "subprime autolaenud Aafrikas" su peas peale ahnuse ühtegi kellukest helisema ei pane, siis ei aita sind Jumal taevas ka mitte, rääkimata kogu maailma kohtutest ja inspektsioonidest.
Fish konkreetselt süüdistas LHV-d, et krüpto ja rohe langevad - kui sa ei taha krüptosse investeerida, siis miks sa seda fondi ostad, arvad nagu siiralt, et neid koine läbi mingi väikeriigi väikepanga ostes kaitseb miski sind võluväel kõigi languste eest? Ja hüpoteetiliselt, kui mina tunnen, et vaatamata kõigele on need laenud ja krüptod just täpselt minu maitse, siis miks sa neid tooteid mulle keelata tahad?
Inimestest on alati kahju. Ka nendest, kes eksivad. Kui investeerimine vaimsele tervisele mõjub, siis selles midagi head ei ole. Kõik tahavad jõledalt pingutada. Õppin ja saan Einsteiniks! Kes seletaks, et et ei saa mitte kunagi. Et Buffett üldse ei pinguta. Et ta teab, et tema vaimse tervisega pingutada ei tohi, kuna nii ema, vanaema, vanavanaema oli suisa hullumajas kinni. Meil aga Maarjamaal pakutakse inimesi, kes on jõudnud oma ebakomptentsuse tasemele. Doktorikraadiga mängivad Ponzi skeeme. Hulluvad. Hullutavad teisi. Tõsi, Buffett ja Munger on mõlemad öeldnud, et piisab ühest löögist. Aga nad ei öelnud, et see peab Ponzi olema.
ma ei ole peale 11 aastat tööd LHVs ja Swedbankis juba üle 10 aasta investeeringute valdkonnas aktiivselt tegev (va. oma isikliku investeerimisportfelli juhtimine), aga vana arm ei roosteta ja hoian investeerimismaastikul silma peal ...
mis on minu arvates räme p... sk on see, et kui Sa oled pangatöötaja, siis pead Sa kliendile isegi madala või mõõduka riskiga investeeringu soovitamiseks täitma pabereid. võtma allkirju, väljastama teabelehti ja disclaimer`eid ja Sul istuvad kaelas MiFID, panga riskijuhid ja Finantsinspektsioon ... jne.
üldiselt on ka raha kaasamise korraldamine Eestis küllaltki reguleeritud ...
aga vot kui Sa oled finantsvabaduse sekti preester, siis peale rahajumala ei näi keegi järelevalvet teostavat ...
"Henno Viires" mis on minu arvates räme p... sk on see, et kui Sa oled pangatöötaja, siis pead Sa kliendile isegi madala või mõõduka riskiga investeeringu soovitamiseks täitma pabereid. võtma allkirju, väljastama teabelehti ja disclaimer`eid ja Sul istuvad kaelas MiFID, panga riskijuhid ja Finantsinspektsioon ... jne.
Meenutades seda, kuidas Swedbank eestlastele Rumeenia kinnisvaraga julmalt külma teinud fondi vahendas ja ise algusest peale selle nõukogus isutus, täiesti põhjendatud. Sellised kaabakad tulebki väga lühikese keti otsa, nööri mööda käima panna.
"Tervist Teile" Seal Rumeenia teemas vist lõpuks keegi ei vastutanudki? Fondihaldurid kergitasid kaabut ja läksid tähtsa näoga uusi väljakutseid otsima?
Lühidalt, siis kaasus jõudis Riigikohtusse, kust see saadeti tagasi maakohtusse. Seejärel jõuti kõiki osapooli rahuldavale kokkuleppele (sisu pole avalik).
L.M kirjutab teisiti. Kvalifitseerimata väikeinvestorid, keda hullutati " ma olen ise mikroinvestor ja andsin neile 250 000 laenu". Ei paigutanud nad midagi, andsid laenu. Vaat neilt, mitte Villigult, ei oleks tohtinud võtta.