Planet42

Probleem pigem ikke selles, et minnakse ilma riskitaluvuseta peale.
Kord kuus loteriipilet osta on hoopis teine stsenaarium kui minna kogu palgaga kasiinosse ja öelda ”kolmkümmend kuus, punane”.
Olles nüüd veidi seda asja kõrvaltvaatajana jälginud, sooviksin ka sõna sekka öelda. Ütlen kohe ette ära, et Jaak Roosaaret ma ei tunne, pole kunagi kokku puutunud. Küll aga kummastab mind ajakirjandusest õhkuv suhtumine, et Roosaare on ohver, kelle kuri Planet42 on lükanud mingisugusesse kriisi (vt ÄP: Planet42 lükkas Jaak Roosaare vaimse tervise kriisi). Et selles loos on Eesti poolel head ja halvad.

Te ikka saate aru, et Roosaare sai tasu nende tagamata võlakirjade linnapeal promomise eest? Minu andmetel kokku umbes 400-500K eurot. Ja vaadates Planet 24 OÜ nime, bilanssi ja kasumiaruannet spekuleerin, et mingil hetkel mindi olukorrast veel päris viimast välja pigistama. Võin muidugi eksida, aga lõhnab nagu.. puhas ahnus? Money for nothing..

Praeguse seisuga tundub, et Roosaare on olnud ainuke inimene, kes selle asja pealt on teeninud. Ei kõla nagu ohver.

Võlakirjaomanikud, investorid nagu abesiki, kes on sinna asja tagunud miljoneid isiklikku raha, aga täna tundub peamiselt südant valutavat selle pärast, kuidas eestlastele mingigi aus diil välja võidelda selle kohalike gängi vastu. Ka founderid, kes oma maine ja tervise sinna ilmselt on juba jätnud.

#Finantsvabadus, bitches.

Mul on tunne, et see pilt jääb ilmestama ühe ajastu lõppu. See fin. influencerite flexfest oligi juba ammu käest ära läinud. Kunnid on suht alasti.
2 Likes
"sigala"
Ei tea, kas selle saaga raames ka Hepsori aktsiaid müüki paisatakse?

Siin foorumis ei peeta heaks tooniks seda arutada , aga tegelikult ei ole siin ainult patsiendi enda isikliku asjaga tegemist vaid riski all on paljude teiste inimeste ja ettevõtete vara

Hepsor on kusjuures avalikult kaubeldav. Kas suuraktsionär on allkirjaõiguslik ja ostud-müügid on adekvaatsed, kas pangad hakkavad tema ettevõtete laene kiirkorras tagasi küsima ehk kas rakendub force majeure etc

Tean ühte teist firmat kus oli umbes sarnane juhtum Eestis - üks suuraktsionär kukkus trepist alla ebakaines olekus ja lõi enda pea ära - peale seda olid vaimsed probleemid,

Asi lahenes selliselt et teine suurosanik ostis ta osaluse välja
"privador"
Mina ikka ei saa aru, kuidas inimestel ei tekkinud küsimusi, et kuidas see äri suudab teenindada intresse,kontorit, palku, laienemist...Kas tõesti see aafrika tont, kel pole raha, et pangast autot liisida, on nõus maksma mingit 100% kasutusrenti aastas...

Jep, on küll. Eleving on samas äris ja tulevad kenasti toime. Aafrika krediiditurg ja ärikeskkond laiemalt on nüanssidega, mida Tallinnast ära ei analüüsi. Selline käsi kullas või perse mullas keskkond. Pigem on vahe selles, et Elevingi omad on kohapeal väga tugevalt hands-on asja kallal ja ei mõtle kategooriates nagu "runway" ja mis need muud LinkedIni buzzwordid on.
"privador"
Mina ikka ei saa aru, kuidas inimestel ei tekkinud küsimusi, et kuidas see äri suudab teenindada intresse,kontorit, palku, laienemist...Kas tõesti see aafrika tont, kel pole raha, et pangast autot liisida, on nõus maksma mingit 100% kasutusrenti aastas...Jätame need pereemad kõrvale, kes olid investoriteks. Investoriteks oli ka nt üks TTÜ majandusõppejõud! Või tõesti see 20% intress võttis kaine mõistuse?

Loe raamatut "Matemaatik mängib börsil" ja saad aru, kuidas ka ülikooli matemaatika õppejõud ja tõenäosusteooria ekspert (John Allen Paulos) väga lihtsaid ja ahnusest tulenevaid vigu teeb.
Aga muidu kipub tihti nii olema, et elu hammasrataste vahele jäävatest inimestest saavad hiljem kogemusnõustajad. Ootan juba huviga Roosaare järgmist selleteemalist raamatut.
Ma imestan, et Äripäev ja meedia seda nii leebelt kajastab... Eesti inimesed kaotavad ilmselt kümneid miljoneid. Hoiu ja Laenuühistu mehed löödi kohe risti, JR-le peaks aga kaasa tundma.
Kuidas see struktuur raha läbi ajaloo ei teeninud , sellest ma ei saa aru.
Aga kuulakem ka audiitorite jutu ära: https://kpmg.com/ee/et/home/insights/2021/10/planet42-eestlased-ostavad-aafrikas-autosid-inimestele--kellele-.html
Taas õige klassikute ütlus: 1000 eurot on pangakontol alati 1000 eurot (äkki isegi 1001); 1000 eurot kuhugi Aafrikasse pandult (millest keegi eriti maidagi ei tea) võib olla 1500 aga pigel 1 euro.
"juva"
Aga kuulakem ka audiitorite jutu ära: https://kpmg.com/ee/et/home/insights/2021/10/planet42-eestlased-ostavad-aafrikas-autosid-inimestele--kellele-.html
Taas õige klassikute ütlus: 1000 eurot on pangakontol alati 1000 eurot (äkki isegi 1001); 1000 eurot kuhugi Aafrikasse pandult (millest keegi eriti maidagi ei tea) võib olla 1500 aga pigel 1 euro.

Schrödingeri investeering

https://kpmg.com/ee/et/home/insights/2021/10/planet42-eestlased-ostavad-aafrikas-autosid-inimestele--kellele-.html Pole keeruline
Huvitav, mis oli väljastatud laenu intress?
"siseinfo"
Olles nüüd veidi seda asja kõrvaltvaatajana jälginud, sooviksin ka sõna sekka öelda. Ütlen kohe ette ära, et Jaak Roosaaret ma ei tunne, pole kunagi kokku puutunud. Küll aga kummastab mind ajakirjandusest õhkuv suhtumine, et Roosaare on ohver, kelle kuri Planet42 on lükanud mingisugusesse kriisi (vt ÄP: Planet42 lükkas Jaak Roosaare vaimse tervise kriisi). Et selles loos on Eesti poolel head ja halvad.

Te ikka saate aru, et Roosaare sai tasu nende tagamata võlakirjade linnapeal promomise eest? Minu andmetel kokku umbes 400-500K eurot. Ja vaadates Planet 24 OÜ nime, bilanssi ja kasumiaruannet spekuleerin, et mingil hetkel mindi olukorrast veel päris viimast välja pigistama. Võin muidugi eksida, aga lõhnab nagu.. puhas ahnus? Money for nothing..

Praeguse seisuga tundub, et Roosaare on olnud ainuke inimene, kes selle asja pealt on teeninud. Ei kõla nagu ohver.

Võlakirjaomanikud, investorid nagu abesiki, kes on sinna asja tagunud miljoneid isiklikku raha, aga täna tundub peamiselt südant valutavat selle pärast, kuidas eestlastele mingigi aus diil välja võidelda selle kohalike gängi vastu. Ka founderid, kes oma maine ja tervise sinna ilmselt on juba jätnud.

Mul on tunne, et see pilt jääb ilmestama ühe ajastu lõppu. See fin. influencerite flexfest oligi juba ammu käest ära läinud. Kunnid on suht alasti.

Ok. Nüüd jõuab narratiiv juba sinna, et nõukogu ning juhatus on puhtad poisid ja va Jaak on see kurjuse kehastus, kes tõstis poistele liiga palju raha, millega need ei osanud midagi tarka pihta hakata :D

Jaak on olnud tõesti naiivne, et sedavõrd uljalt hakkas kaasama ettevõtmisele raha, mille numbrid pole kunagi klappinud ega hakka ka klappima selle mudeliga. Lisaks pole 95% rahvast neid kuiseid numbreid vist kunagi näinudki kui laenuotsuse tegid. Finfluencerid ja teised investorid on olnud nii kindlalt ära tinistatud kogu teekonna.

Lisaks juhtkond muidugi väidab, et me startup ja põletamine ongi tee mahtudeni. Reaalsus on ikkagi see, et finantsäri suudab sedasi kasvada vaid väga sügavate taskutega omanike toel. P42 pole neid erinevalt LHV-st kunagi olnud.

Mis puutub asjaolusse, et Meidla oleks justkui suur kannataja kuna suurelt panustanud, siis äriregistri info on selline (Lauri Meidla Nõukogu liige 05.04.2022 - 30.05.2024), aga 2023 Inclusion OÜ aruande põhjal ei ole ta laenanud Inclusion OÜ-sse sentigi tolle perioodi lõpu seisuga ehk ju siis oskas õigel ajal oma raha tagasi küsida... Equity osas on enamus "panusest" valuatsiooni kasv esmasel hinnangul.

Juhtkonna teemal pole üldse mõtet rääkidagi. Mehed pole vist kunagi uskunud mudeli jätkusuutlikusse kuna ise oma raha alla ei ole avaliku info alusel pannud, aga palgad on keevitatud ikka sellised eesti juhtide mõistes magusad. Eriti arvestades tulemuslikkuse joone alust.. No-skin-in-the-game on selle mudeli nimi.

Reaalsus on see, et ilma Jaagu "panuseta" kogu 2023 aasta oleks P42 tänaseks juba ajalugu. 2023 numbrid on nii pekkis, et see ettevõtmine ei oleks kuidagi elus püsinud ilma kaasatud tagamata laenuta. Jaagu kommunikatsioonis oli see aspekt alati eraldi välja toodud, et sa võid kaotada kogu oma raha kuna tegemist on tagamata laenuga ja vastaspool on põletusahi ehk uljas startup.

Üldiselt tundub aga, et 2023 lõpp ja 2024 algus on reaalne elu ning juhtkonna poolt "investoritele" presenteeritud pilt täiesti eri dimensioonides eksisteerinud. Kogu see p*ask, mis nüüd justkui välja on tulnud UK/LAV/USA poolse "kaaperdamise" ja muude juttudega lõhnab rohkem sellise BS moodi. Või siis on Eesti poole investoritele sirge seljaga lihtsalt valetatud rahade kaasamisel. Sellisel juhul on Jaagu süüdistamine ikka silmakirjalikkuse tipp. Eesti oma WeWork või Theranos... Või no meil tegelt juba on üks "oma" Eurora..

Ühesõnaga mina ei saa aru, kuidas saab kaine peaga rääkida Jaagust selles kontekstis kui peamisest süüdlasest kui kogu s*tt on juhtunud Eerik Oja ja Marten Orgna juhtimisel ning vastutusel. Pitlikult öeldes oleks justkui müügimees süüdi, et tagantjärgi tuli välja, et turustatud vorst oli toodetud rotilihast ;)

* Viimased 4 aastat, mis seda saagat olen aktiivselt jälginud, olen osapooltega kokku puutunud samaväärsel tasemel ehk erinevalt enamikest olen reaalselt näinud nii ühe kui teise poole kommunikatsiooni, narratiivi, numbreid, jne.

Lõpetuseks olgu see ka öeldud inimestele, kes siin hinge kinni pidades ootavad ja loodavad midagi. Ettevõttel on 30m+ eurot tagamata laenu, mille tagasi maksmiseks on vaja see millegagi asendada bilansis. See raha on siis tulnud suuresti Eesti eri tasandi investoritelt. Ja pole vaja siin jälle seletada kuidas Jaak tõi suure hulga "lolli" raha jaelt. Samasugune ja suuremas mahus (20m+ eurot) "lolli" raha tuli sellelt "targalt" investorkonnalt. Väga adekvaatsed vennad, kes kõik sattusid kuulama ilusat müügijuttu ühel või teisel hetkel. Ja olid pimestatud kõrgest intressist.

Eestist seda 30m-i millegagi nendel tingimustel ei asenda. Keegi ei anna enam sinna uut raha juurde ja kui tekib tahtmine anda, siis soovitan konsulteerida enne psühholoogiga. Good money, after bad money, jne. Ühesõnaga keegi teine peaks selle summa välja käima. Selle kellegi jaoks pole väga motivatsioon Eeriku, Marteni, Lauri või Jaagu nimi Eesti kontekstis. Nende jaoks pole Eestigi hetkel mitte midagi muud kui lihtsalt üks koht, kust sai suure summa kasvu(?)kapitali sisuliselt mitte millegi eest. Selle raha ettevõttesse paigutamise eest ei saaks nad järgnevatel aastatel midagi vastu. Kui nad aga lasevad tagamata laenu bilansist maha ja tõstavad muud teemad ringi, siis saavad nad seda sama 30m-i kasutada uue kasvu genereerimiseks.

Ehk selle laenu asja võib maha kirjutada. Küll aga soovitaks jälgida edasisi arenguid equity poolel kuna kõik need finfluencerid ja juhtkond/nõukogu on equity kaudu tegelikult sellest teemast ka otsesed kasusaajad. Minu hinnangul on see teema palju huvitavam ja intrigeerivam aspekt kui spekuleerida Jaagu tervisliku seisundi teemal.

Miks ikkagi viidi kõik UK jurisdiktsiooni eelmine aasta? Kas saadi aru kaasnevatest riskidest, jne.
"siseinfo"

ÄP tundub on ainult oma müügi peal väljas ja nende jaoks ongi oluline promoda kõikvõimalike tuvipeasid jm influentsereid kuna see on neile mõlemas suunas beneficial ( igasusugsed raadiosaated, külalisesinejad, koolitused jne).Siin küsimust nende motivatsiooni ja kallutatuse osas pole miks nad sellist pehmet joont hoiavad.

Hetkel küll pigem võiks vahelduseks teha ühe tõsise uurimusartikli telgitaguste väljaselgitamiseks, et kuidas asjad tegelikult on, kes ja kas mida teenis teiste kahju pealt ja kas asjad olid tõepoolest, sellised nagu siin ajakirjanduses ja meedia vahendusel osapooled seni on rääkinud. See oleks vajalik, et panna asjad perspektiivi ja mitte halada siin selle üle, et keegi palja tilliga ringi jooksis ja kurta et oi kui kahju (mitte et ma kuidagi vaimse tervise probleemi tahaks vähendada), samal ajal kui sajad osapooled on reaalsed kannatajad ja nende eest ei seisa keegi:). Kahtlen siiralt, et 2 nädalaga asjad muutusid kardinaalselt lootusetuks nagu osad püüavad ajakirjanduse teel manada, vaid see oli enne ikka pikemalt ette teada ja pressiti mahla lihtsalt ühest õunast 2 korda..
"Thinker"

I was offered some Planet42 23.02.2026 bonds.

Jaagu kottimise tasakaalustamiseks tõstan selle osa ka eelmiselt lehelt siia, et ka proffid on neile eelmise aasta algul püüdnud 10m eurot tõsta... Mitte, et nende track-record oleks väga tugev laenukapitali tõstmise tulemuslikkuses. Pigem isegi osatakse leida üles need kõige "magusamad" diilid.
JR vaimsed probleemid on näitemäng, inimesed saage aru. Isegi see on ette teada, et ravi kestab paar kuud. No kui lihtsameelne võib olla.
"siseinfo"

Pean Siseinfoga nõustuma. Mul on ilmselt 17a börsil olnud vähemalt 5x samalaadset olukorda olnud.

Kahju, et sedasi läks. aga ohvrit teha JR pole aus investorite suhtes. Ilmselt oma raha ta projetki ei investeerinud ja sai osalust promomise eest.
JR võttis teadlikult riski, ja teenis 6% tootlust võlakirjade pealt. ca 500-600k eur aastas. See on suur raha.

Kogu see finantsvabaduse teema ja kõik influencerid, kes pole oma põhivara ega elatist börsil riskimisega ega investeerimisega reaalselt teeinud. Tegelevad suuresti müügitööga, hakkab lõpule jõudma.

Enamus Meie aasta investoritest ei saakski suurpankades JPM, GS või mõnes suures pangas Junk Mailist läbigi - minu arust see ütleb kõik teadmiste kohta.
Ehk selle laenu asja võib maha kirjutada. Küll aga soovitaks jälgida edasisi arenguid equity poolel kuna kõik need finfluencerid ja juhtkond/nõukogu on equity kaudu tegelikult sellest teemast ka otsesed kasusaajad. Minu hinnangul on see teema palju huvitavam ja intrigeerivam aspekt kui spekuleerida Jaagu tervisliku seisundi teemal.
Selle peaks kohe raamidesse panema.Kuhu equity liigub. Ja kas suured kaotajad on ikka kaotajad.
Telesarja Breaking Bad peaosaline läks enda naha päästmiseks paar linna kaugemal alasti Supermarketisse ja ütles kõigile, et tal oli vaimne terviserike ning ta ei mäleta, mis viimased kolm pärva toimus...pole küll seotud aga meenus.
err.ee kirjutab:
Eesti investoritelt kaasas 2023. aastal firma tagatiseta laene 8,2 miljoni euro eest ning tegi tagasimakseid 6,2 miljoni euro eest. Aastal varem laenas firma Eesti investoritelt 15,4 miljoni euro eest ja maksis tagasi 5,6 miljonit eurot. 2021. aastal laenas firma Eesti investoritelt 15,1 miljonit eurot ja maksis tagasi 1,4 miljonit eurot.

otselink: https://www.err.ee/1609419313/autorendiga-tegelev-eesti-ukssarvik-jai-sadadele-investoritele-volgu
Mulle meenus, et ikka on tore näha, kuidas inimesed internetis on alati targemad kui ajakirjanikud ja kõik teised.