Planet42

Eks kõik peale laenuandjate, soovivad sinna intressikulu reale 0 kirjutada..

"sigala"
JR lavastas end teadagi kuhu aga Meidla võimekus või võimetus ärisid juhtida sai veelkord kinnitust, eriti just eetilisest vaatenurgast. Kahju Hepsorist ja Saunumistki.

Panid 100k huugama või ruigad 5k pärast?
"octopus"
Eks kõik peale laenuandjate, soovivad sinna intressikulu reale 0 kirjutada..

Pull asi on selles, et isegi kui intressikulu oleks 0 oleks see kooperatiiv endiselt kahjumis. Vot see on äri.
Saneerimise suunas liikuva Inclusion OÜ tulemust kirjeldab ikka paremini kosolideerimata aruanne (2023.a aruande lisad lk 21-23). “Meil on ikkagi 3 meur kuus käivet ja suures plaanis on kõik siiski lill” selles konkreetses kehas kuidagi ei kajastu. Vt ka intressitulu vs intressikulu ning ärikulud.

"Milk"
"sigala"
JR lavastas end teadagi kuhu aga Meidla võimekus või võimetus ärisid juhtida sai veelkord kinnitust, eriti just eetilisest vaatenurgast. Kahju Hepsorist ja Saunumistki.

Panid 100k huugama või ruigad 5k pärast?

Hepsori ja Saunumiga olen kunagi kahjumeid saanud. Planetit pole mulle pakutud ja nende tegevusmanner on mulle nagunii antipaatne. Küll aga tahan hoida üleval tähelepanu, et seotud isik tegutseb ka kohalike börsiettevõtete nõukogudes ja jälgin, milline on tema tegutsemiskvaliteet.
Kas keegi on teadlik millest need valuutade ümberhindamise kahjumid sellises mahus tulevad?
Kes seda Räpina puukooli vilistlaste äri teab. 2022, jah rand kukkus euro suhtes, 2023 esimeses pooles ka, pärast polnud kõikumised nii suured.
"Marbella112"
Kes seda Räpina puukooli vilistlaste äri teab. 2022, jah rand kukkus euro suhtes, 2023 esimeses pooles ka, pärast polnud kõikumised nii suured.

Vaadates, kuidas siin halvustatakse inimesi, kes on 10+ aastat tagasi töötanud ettekandjana või käinud kunagi mingis agraarses õppeasutuses, tekib küsimus, kuidas 4.0 GPA-ga Yale'i vilistlastest elupõlised investeerimispankurid leiavad aega raha kokkuajamise kõrval täiesti suvaliste inimeste CV-sid mõnitada. Julged enda oma ka letti lüüa?
"pikk"
Kas keegi on teadlik millest need valuutade ümberhindamise kahjumid sellises mahus tulevad?

Struktuurne valuutarisk neil bilansis on see, et varad ja tulud on LAV-i valuutas Randis, ent suurem osa kohustustest eurodes ja USD-des. Rand on EUR-i ja USD-i suhtes päris palju kõikunud ning tuletisinstrumentide kasutamisega valuutariski maandamiseks pandi puusse.

Võib-olla ma nüüd tõlgendan üle ja teen kellelegi liiga, ent mulle miskipärast tundub, et mingil hetkel - ütleme nii viimase mõne kuu kuni poole aasta jooksul - võis siin isegi tuletisinstrumentide kasutamisega teadlik gamble olla – eesmärgiga valuutakursside liikumiselt võita ja sedasi ettevõtte üldist finantsseisu päästa. Aga juhtis nii, et kihlvedu läks valet pidi ja kaotati suurelt. Kas oli nii või polnud, seda ei pruugi outsiderid kunagi teada saada.
"TauriA"
"k525"

Nagu arvata võib, ei ole influentserite instagramis reklaamitud noosi taga mitte kõva alpha generation turgudelt vaid "investoritelt" lüpstud raha. Koolitused, subscription tasud, investeerimisfestivalid, raamatud, kickbackid igasuguse radioaktiivse saasta vahendamisest. Kokkuvõttes, tõenäoliselt eraldatakse kümned tuhanded inimesed enda higi ja vaevaga kogutud säästudest. Üldiselt lollidelt tulebki raha ära võtta, aga minu jaoks on see konkreetne tegevus ikka väga tugevalt kaheldava moraaliga.

Optsiooniteemat ja AT1 võlakirju on käsitlenud OTR grupp (Marko Oolo, Taavi Ilves jne). AT1 võlakirjade artikkel ei kutsu ühestki otsast AT1 võlakirju ostma, vaid pigem manitseb, et see need võlakirjad on riskantsemad ja ei sobi kõigi portfelli. Sarnane, pigem konservatiivne joon, läbib ka teisi artikleid.

Üks väga oluline vahe on tõesti vaja selgeks rääkida: kunagi kui üldse sai blogima hakatud, siis ei teadnud blogijad suuresti asjadest midagi. Miks? Sest kättesaadavaid materjale oli vähe ja ega pangad (peale LHV, kus oli investeerimisõpik olemas) väga suurt rõhku oma klientide harimisele pannud. Lisaks oli tegu erineva eluvaldkonna inimestega, kellel oli lihtsalt huvi oma vara kasvatamise vastu. Kui blogijad tõmbasid investeerimismaastiku aktiivseks, siis hakkasid kõik järjepanu aktiveeruma. Samamoodi kõik professionaalid hoidsid blogimisest eemale, paremal juhul käidi LHV foorumis moraali teistele lugemas. Nüüd eeldada, et tegu on maailmakõvade investoritega, kes konkureerivad tootluse osas Buffettiga näitab, et eeldused on paigast ära. Vastupidi - sageli räägitakse üldse indeksinvesteerimisest ehk turu keskmise riski võtmisest turu keskmise tootluse saamiseks (Kristi Saare eeskätt). Kas see on ebamõistlik nõuanne?

Ma samas ei tea, et Marko või Taavi teenivad võlakirjade vahendamise või investeerimiskoolitustega raha. Isegi kui, siis see on mikroskoopiline osa nende portfellis, mis on teenitud suuresti palgatöö või ettevõtlusega. Subsciption teenus on neil tõepoolest olemas Portfellow tootel, mis on sisuliselt portfellihaldustarkvara ja oma portfellide ülevaadetel blogis. Kas seda peaks tasuta turule jagama, seda enam, et siis kohalikud LHV foorumi eksperdid saaksid anonüümselt näppu vibutada ja manitseda?

Kui nende sõnumid on valed ja küsimus on moraalis, siis kutsun Sind üles oma blogi tegema ja professionaalsel tasemel nõu jagama. Tule tee seda ise!

Ma pole kordagi kritiseerinud indeksinvesteerimist või eestikeelse contenti loomist. Minu kriitika on suunatud näiteks seal samas blogis tehtud postitusele, kus antakse algajale investorile järgnevad soovitused.

1) Müü naked putte - Minu arvates sobiks rahulikule ja passiivsemale investorile hoopis optsioonide müümise strateegiad.
2) Võimenda enda konto üles, kasuta laenuraha puttide tagatisena - Kui sul on konto olemas, siis on mõistlik lubada kontol võimenduse kasutamine.
3) Kuna selline strateegia eeldab Buffeti rahakotti ja kaskadööri mune, valeta pangale, sest muidu nad sunnikud ei luba sul enda raha põlema panna - Juhul kui sa vastad küsimustele õigesti, aga ei saa ikka ligipääsu, siis võid pisut oma varasemat kogemust suuremana näidata ;)

No minu meelest on tõesti see sõnum vale ja amoraalne. Sinu meelest ei ole või? Ei ole ju mõtet väita, et see on informatiivne postitus inimeste harimiseks. See on to do list algajale investorile enda raha põlema panemiseks.
Tuletisinstrumente on kindlasti oskamatult kasutatud kui nõukogus ja juhatuses on hasartmängija mõttemaailmaga inimesi. Need peavad olema rangelt riskide maandamiseks ja täpselt sihitud.
Aga huvitav kuidas see LAVi pank jõudis otsuseni sinna firmasse päris normaalne rahasüst(15M umbes)teha mitte liiga kaua aega tagasi. Ma oletan, et seal mingid professionaalid vaatasid ka firmasse sisse ja liiga suuri ohumärke ei näinud siis või?

Aga kui siin on veidi juttu olnud ka finfluensseritest ja ka liigsest ahnusest, siis mingil hetkel ühel mainitul ei olnud ka 20% intress liiga erutav ja uuris tõsimeeli, et kuidas Facebooki mingis anna laenu rühmas tootlused on. Kuuldavasti käivad seal eluheidikud ja raskustes inimesed pea viimase õlekõrrena mingi 50 prossaga laenu küsimas.

Kuidas see laenu küsimise järjekord siis on tänapäeval? Algul küsid emmelt ilma intressita, siis pangast tarbimislaenu, siis kiirlaenu, siis delfinist hõbelusikate vastu, siis fb rühmast 50 prossuga rahatarkadelt ja äkki viimasena mingilt musta mesaga gängsterilt hinge panti pannes vms.
See OTR blogi on päris hea content:

Ma olen optsioonitehinguid teinud üle 3 aasta, peamiselt just õppimise eesmärgil ja sportlikust hobist. Minu eesmärk ei ole kunagi (veel) olnud suurt raha teenida. Olen aru saanud, et optsioonide kasutamine on seda efektiivsem mida suurem on sul aktsiaportfell ja/või mida rohkem aega sa saad panustada nendega tegelemiseks.
Igasugune optsioonisteegiate pakkumine on sarnane uhuu-maailmale. Reaalselt inimesed, kes raha teevad keeravad koduukse kinni, keeravad võtme pooleks, hoiavad hinge kinni, et ta mõtted kuskile rändama ei läheks.
Kui T.I reaalselt oleks aimu kuidas optsioondiega raha teenida ta progreks mingi boti valmis ja prindiks, mitte ei käiks tööl aega raiskamas.
Tundub, et legend "legendi" terviseprobleemidest on siiski ülepaisutatud. 1 (ühe) päeva kestis see. Küsimus kõlab - kas praegune eetrivaikus Miljonid eimillestki OÜ võlausaldajete mittekoondamiseks on pahatahtlik ja planeeritud?
"Solan"
Tundub, et legend "legendi" terviseprobleemidest on siiski ülepaisutatud. 1 (ühe) päeva kestis see. Küsimus kõlab - kas praegune eetrivaikus Miljonid eimillestki OÜ võlausaldajete mittekoondamiseks on pahatahtlik ja planeeritud?

Kust allikast see info nüüd pärineb? JR elu ja tervise juures ja linna peal ringi jõlkumas? Julge mees siis kui omakohut ei kardagi. Äkki esineb isegi septembris avalikult nagu pilet lubas?
"teretore"
Aga huvitav kuidas see LAVi pank jõudis otsuseni sinna firmasse päris normaalne rahasüst(15M umbes)teha mitte liiga kaua aega tagasi. Ma oletan, et seal mingid professionaalid vaatasid ka firmasse sisse ja liiga suuri ohumärke ei näinud siis või?

Võib täiesti olla, et selle LAV-i panga proffid vaatasid firmasse sisse ja suuri ohumärke ei näinud ja kõik tundus väga hea ja otsustatigi üks korralik rahasüst sellesse suurepärasesse start-uppi anda. Sest noh, firmas tegutsevad ikkagi noored mehed ja tahtmist täis ja kindel soov maailma muuta, loodetavasti ikka paremaks.

Aga võin ka olla, et juhtus veidi teisiti. Võib olla juhtus nii, et näiteks ühel selle start-upi tegelasel oli seal LAV-is üks hea tuttav sõbramehest pangajuht. Pole üldse tähtis, kuidas nad kunagi tuttavaks said. Oluline on, et nad said üksteisega hästi läbi. Üks selline alati korralikku ülikonda kandev, energiline, hea jutuga, kõiki tema valgeid hambaid paljastavat laia naeratust omav ning aeg-ajalt kohalikus seltskonnameedias figureeriv optimistlik pangajuht. Ja juhtuski nii, et see veidi hädas olev start-upi tegelane läks selle kohaliku tähtsusega pangajuhi jutule. Noh, et tead, selline värk, et nigu oleks veidi raha vaja, aga ettevõte kehvas seisus ja tagatist nagu ka eriti pole ja sellepärast keegi ei taha nagu eriti laenu anda. Aga see kohaliku tähtsusega alati laia naeratust omav pangajuht arvas, et pole hullu, paneme meie panga raha ikkagi sellesse start-uppi sisse. Noh, ikkagi meie (s.t LAV-i) elanike heaolu kasvatamise ja tulevase õitsengu nimel pole patt oma hea sõbra ettevõtet veidi finantsiliselt toetada. Lisaks, see on ju panga klientide, mitte pangajuhi raha ja isegi kui see suure potentsiaaliga start-up peaks feilima, siis pole hullu, ega pangajuht oma rahast ilma jää. Ning mine tea, ehk leppis pangajuht selle start-upi tegelasega kokku veel mõnes lisatingimuses - näiteks, et mingi ilus kena rasvane protsent laenust liigub kohe edasi sellesama laia naeratust omava pangajuhi kontole. Sest meil siin (s.t. LAV-is) on nii lihtsalt kombeks. (Ja ma isegi ei käi välja siin täiesti hullumeelset mõtet sellest, et mõni eriti nahaalne pangajuht oleks ehk küsinud veel lisaks ka väikese osaluse selles suurepärases start-upis. Või noh, mitte päris nii väikese, aga pigem veidi suurema, vahest kohe päris suure osaluse. Ei, sellist hullumeelset mõtet ei tule mitte ühelgi sealsel (st. LAV-i) pangajuhil isegi kõige halvema tahtmise juures mõttesegi). Ja kuna sellel suure potentsiaaliga start-upil oli hädasti raha vaja, siis tehtud-mõeldud. LAV-i pank pani raha firmasse sisse, firma sai veel tükk aega edasi tegutseda ning kohaliku pangajuhi naeratus valgus veelgi pikemaks paljastades veelgi rohkem tema säravvalgeid hambid.
(Lahtiütelus: ülatoodud versiooni puhul on tegemist puhtakujulise fiktsiooniga, mis ei oma mitte mingeid kokkupuuteid reaalsusega ning kõik kokkulangevused mõne reaalse isikuga puuduvad. Samuti ei viita see versioon mitte kuidagi sellele, kuidas kunagi ühes hiljuti impeeriumiikkest vabanenud väikeses banaanivabariigis üks transporditeenuseid pakkuv ettevõte omale kunagi vajaliku pisikese rahasüsti sai.)
Garbage bag 42 million question where is it?
The above version is pure fiction....
Ja milleks üldse Planet42? Oleks võinud võtta Carvana. samuti mässab autodega. Shortida 10.08.2021 kui hind oli 370.01, lõpetada short kui 27.12.2022 kui hind oli 3.72, võtta sisse long kohe ja müüa 23.08.2024 kui hind oli 159.78. teha seda veel kõike võimendusega? 427200% firmaga kelle turukapitalisatsioon kõigub 32 miljardi ringis. Shortist saadud raha oleks võinud hoida 2022 aasta suveni BPT, PBT, MTR, PMFis. No siis oleks olnud 40 000 kordne võit.
Eleving Groupi tegevjuht Modestas Sudnius võttis sõna Planet42 teemal:
https://www.aripaev.ee/arvamused/2024/08/29/elevingi-juht-planet42-tegi-jaeinvestorile-sobimatu-pakkumise

On ta, st on Eleving Group kavandamas Inclusion OÜ Aafrika tütarettevõtte varade ja operatsioonide ülevõtmist ja nüüd vaikselt valmistab ette? Kiirel peale vaatamisel paistab niisugune ülevõtmine üpris tõenäolise stsenaariumina:

• On väheusutav, et Inclusion OÜ 18. oktoobriks sellise realistliku saneerimiskavaga lagedale suudab tulla, mis ettevõttel iseseisvalt jätkata võimaldaks. Inclusin’il pole kapitali ja pole ka vajalikku professionaalsust (ehk vaevalt keegi on vaimustunud perspektiivist sinna mega rahasüste teha), Eleving paistab olevat professionaalsemalt juhitud.
• Planet42 kõige täiega allavoolu laskmine tundub kõigist võimalikest (halbadest) variantidest halvim; kaotus kõigile. Vaevalt nimekad investorid sellest huvitatud on; mainekahju ka. Nüüd oleks neil potentsiaalselt võimalus vahetada oma Planet42-e tükid tükkide vastu Eleving’is (tasuna Planet42 varade eest).
• Ülevõtmine oleks lihtsaim viis edasi minna: tegevuse jätkamiseks raha saada oluliselt lihtsam, Planet42-e klientide jaoks asi sujuv või enam-vähem sujuv. Võidetaks ka aega Planet42 operatsioonide ümberkorraldamiseks – poleks vaja töötavat äriplaani 18.10-ks.
• Inclusion OÜ juht Eerik Oja töötas varem Eleving’is ning paistab, et päris heade tulemustega: https://www.afsic.net/business-leader/eerik-oja-2022-speaker/ Nii et tutvus diiliks olemas (?)
• Sünergia võiks olla hea: Eleving tegutseb muuhulgas ka Aafrikas / on Lõuna-Aafrika Vabariigi suht 'ümber piiranud', nüüd loogiline laieneda sinna.
• 30.06.2024 seisuga on Elevingil cash’i 27.6 miljonit eurot; idees võiks sellega midagi teha.

Alternatiiv on, et Planet42 leiab mõne muu ’kosilase’ - kui mingil põhjusel Elevingiga diili ei tule.