"TauriA""invictus"
Ühelt poolt on õige, et paljud finfluentserid ei ole otsesõnu soovitanud P42-sse investeerida. Teisalt, kui inimene sihipäraselt (ja paljude puhul raha teenimise / koolituste müümise eesmärgil) positsioneerib ennast avaliku elu tegelase ja mõjuisikuna, siis ei saa ka päris lolli mängida. Kui sa end sellisesse olukorda positsioneerid ja siis avaldad tuhandetele lugejatele oma portfelli sisu, siis ainult väga ebasiiras inimene saab väita, et ta ei saanud aru, et sellel on mõju väikeinvestorite käitumisele.
Omaette huumorinurk on see, et nüüd paljud finfluentserid on solvunud, et neile teatud moraalset vastutust selles küsimuses omistatakse. St jätkuvalt ei saada aru, et nende rolliga kaasneb teatud moraalne vastutus.
Elame ilmselt paralleelmaailmates. Minu nimetatud "finantsinfluentserid" ei ole keegi käinud palumas Delfilt, Äripäevalt või mõnelt kolmandalt väljaandelt, et palun kirjutage nendega seotud artiklite juurde "staarinvestor" või mõni muu tiitel. Mis aga puutub moraalsesesse vastutusse, siis kui veidigi viitsid kuulata, mida need "influentserid" räägivad, siis enamasti kogu jutt käibki ümber riskide ja ebaõnnestumiste. Küll aga on väga lihtne kõik korraga ühte patta lükata, veidi mõnitada ja lugeda moraali takkapihta, sest kusagil mingil investeeringul risk realiseerus. Nii on vist popp ja äge?
Kõrvaltvaatajana on lihtsalt halb näha, et asjasse süvenematult lahmitakse ja räägitakse sinna juurde moraalist.
Siin teemas on jagatud paar linki, mis viisid mind ka täna õhtul salapärasesse finantsinfluentserite maailma surfama ja kukal hakkab kratsimisest verele minema. Ma olen siin foorumis üldiselt neid influentsereid rahatarkuse jagamise eest tunnustanud, aga pean sõnad tagasi võtma. See on ikka täiesti sürreaalne lugemine.
Eeskujude portfellid on valdavalt täis kõige radioaktiivsemat paska, mida Baltikumist üldse leida võib. Olles aastaid enda raha kasvatanud, on enamik neist pakkumistest ka mingil hetkel minuni jõudnud ning pärast analüüsi väga kiirelt rämpsposti rännanud. Ostetud on põhimõtteliselt kõike, mida kohalikele viimastel aastatel pakuti, ükskõik mis tingimustel ja mis hinnaga. Kulla inimesed, see ei ole investeerimisportfell, tegu on Balti kapitaliturgude äravoolutoruga. Mis riskide juhtimisest me siin üldse räägime kui isegi eestkõnelejad ei saa ilmselgelt nendest riskidest ka ise aru?
Aga see ei ole veel kõik. Terve hulk artikleid teemadel nagu AT1 võlakirjad, aktsiaoptsioonid, venture capital... mitte ükski väga tugeva finantstaustata (ja piisavalt sügava rahakotita) inimene ei tohiks neid varaklasse investeerimisotstarbel näppida. Aga ma jõudsin umbes kolme klikiga artiklini, kust pärineb lõik: tutvustame selles artiklis peamiselt elementaarseid teadmisi ning vaatame paari (optsiooni)strateegiat, mis võiksid just algajale investorile sobida. Algajale investorile soovitatakse putte müüma hakata. What the fuck? Covered või mitte, selles valdkonnas pead väga täpselt aru saama lot size'ist ja sajast muust detailist, et mitte enda portfelli õhku lasta. No soovitage siis juba algajale autojuhile hävituslennukit. Moraalsest vastutusest ei saa siin mingit juttu olla. Kui sa ikka saad aru, kuidas derivatiividega raha teha siis sa pead ka aru saama, et 99.99% inimestest ei peaks seda varaklassi kunagi näppima.
Nagu arvata võib, ei ole influentserite instagramis reklaamitud noosi taga mitte kõva alpha generation turgudelt vaid "investoritelt" lüpstud raha. Koolitused, subscription tasud, investeerimisfestivalid, raamatud, kickbackid igasuguse radioaktiivse saasta vahendamisest. Kokkuvõttes, tõenäoliselt eraldatakse kümned tuhanded inimesed enda higi ja vaevaga kogutud säästudest. Üldiselt lollidelt tulebki raha ära võtta, aga minu jaoks on see konkreetne tegevus ikka väga tugevalt kaheldava moraaliga.