Planet42

Kuna kogu see teema on nüüd nii aktuaalne ja ma ise taoliste asjadega kokku puutunud pole, siis mõtlesin küsida järgmist:

Olen tänaseks paarist erinevast allikast kuulnud, et J. Roosaare võttis väiksematelt Planet42 võlakirja huvilistelt 3-5% cutti nö. hea võimaluse eest osaleda nendes emissioonides. Seda lisaks siis sellele 400-500K, mida ta kuuldavasti sai emitendi enda käest promo eest.

Kas see vastab tõele?

Siin foorumis peaks ju olema neid, kes nendes vallatustes osalesid. Kas seda need tekstidest pidevalt läbi käivad P42 sündikaatide kokkupanemised tähendasidki?

Kunagi eelmise kv-buumi ajal (-2008) mõned agaramad maaklerid proovisid 4% vahendustasu koorida nii ostjalt kui müüjalt. Mõlema käega lüpsmine.

Samal ajal ÄP eelmise nädala juhtkirjas: Ise olite lollid, et meie promotud tegelasi usaldasite (paywall)

Elu on ikka seiklus, raisk. Vaatad ja imestad.
Mida te muudkui ohite! Need influenserid räägivad ju kogu aeg, et investeeringuid tuleb hajutada ja mitte panna kõiki mune ühte korvi. Mul kah portfellis pooled aktsiad punases, kellele ma kaebama lähen.
J. Roosaare lavastatud terviseprobleemid viitavad küllaltki suurtele vahendustasudele.
"MSM"
Mida te muudkui ohite! Need influenserid räägivad ju kogu aeg, et investeeringuid tuleb hajutada ja mitte panna kõiki mune ühte korvi. Mul kah portfellis pooled aktsiad punases, kellele ma kaebama lähen.

Just, hajutada-hajutada. Samal ajal finfluentser ise: 26% portfellist Planet42-s. Loeb seda väikeinvestor ja mõtleb, et ju see ongi hajutamine.
"TauriA"
Mis aga puutub moraalsesesse vastutusse, siis kui veidigi viitsid kuulata, mida need "influentserid" räägivad, siis enamasti kogu jutt käibki ümber riskide ja ebaõnnestumiste. Küll aga on väga lihtne kõik korraga ühte patta lükata, veidi mõnitada ja lugeda moraali takkapihta, sest kusagil mingil investeeringul risk realiseerus. Nii on vist popp ja äge?

Tables have turned. Ma mäletan, et kui ma tegin ühele siinsele idu-evangelistile juba jupp aega enne Planet 42 saagat etteheite, et ta on "nii mõnegi siinse investori paraja p*** sisse suutnud rääkida, kelle valulävi tegelikult neid kaotuseid ei kannata.", sain selle peale teada, et:
a) ma väidan jube enesekindlalt asju, millest ma midagi ei tea;
b) minusuguste pärast võib Eestis võib ainult puulusikaid teha;
c) ma sisuliselt ei taha majanduskasvu;
d) ...ja üldse kukkus ühe tema lemmikaktsia hind nüüd minu pärast pooleks.
2% vähenemist sellest 26% on 10 000, seega päris korralik stack pokkeri lauas.
"PeaLiK"
"TauriA"
Mis aga puutub moraalsesesse vastutusse, siis kui veidigi viitsid kuulata, mida need "influentserid" räägivad, siis enamasti kogu jutt käibki ümber riskide ja ebaõnnestumiste. Küll aga on väga lihtne kõik korraga ühte patta lükata, veidi mõnitada ja lugeda moraali takkapihta, sest kusagil mingil investeeringul risk realiseerus. Nii on vist popp ja äge?

Tables have turned. Ma mäletan, et kui ma tegin ühele siinsele idu-evangelistile juba jupp aega enne Planet 42 saagat etteheite, et ta on "nii mõnegi siinse investori paraja p*** sisse suutnud rääkida, kelle valulävi tegelikult neid kaotuseid ei kannata.", sain selle peale teada, et:

Siis peakski äkki vaatama sellele konkreetsele evangelistile otsa, mitte kaasa tõmbama ka veel teisi just because.
Muuseas - ma rääkisin mõni postitus tagasi konkreetsetest nimedest, mitte umbmäärasest grupist.
TauriA ei saa ikka aru, et inimesed tunnevad füüsilist vastikust kõigi nende Taavide, Jaakude, Kristide ja muude doktorite vastu. Soolapuhujad. Portfellit vaatad, juuksed tõusevad peas püsti. Nüüd selgub, et veel ka huiasid.
Üks pani raha eest investeerimisraunde kokku ja rääkis investoritele mesijuttu, et tuua 100k ticketiga toksiline instrument väikeinvestorile kättesaadavaks. Teine reklaamis enda blogis raha eest Planet42 investeerimisvõimalust Mintoses. Kolmas kuulutas lugejatele, et tal 26% varadest P42-s. Neljas teatas, et kes P42 ei usu, sobib tootma vaid puulusikaid. Aga selge, ärme süüdista umbmäärast gruppi vaid konkreetseid nimesid.

PS! Juhuslikult jäi silma üks blogipostitus, mis annab aimu, et mis kogemuste ja finantsteadmistega on P42-sse finflukate kannul raha pannud väikeinvestorid: "Nagu võib-olla mäletate, siis investeerisin ka Planet42 laenudesse. Kui alustasin investeerimisega, siis mu investorist sõbranna investeeris otse Jaak Roosaare kaudu ja rääkis ka mulle sellest heast Planet42 diilist, kust võib saada 14-20% tootlust aastas. Kuna ma aga nii rahaboss pole, seal pidi minimaalselt 5 või oli see 10 tuhat korraga letti panema, siis otsisin viisi, kuidas minusugune pisike saaks ka soojale saiale käpa külge. Kuna ka Investor Toomas investeeris Planet42 laenudesse, siis investeerimiskoht usaldusväärne.

Minusugune, 50 eurot korraga, sai investeerida Mintose ühisrahastusplatvormi kaudu. Tuleb välja, et Mintose kaudu investeerijad peaksid olema esimesed, kes võlgnevusid kätte saavad, sest me olevat investeerinud tagatud laenudesse, aga need, kes investeerisid otse esirikkuri Jaak Roosaare kaudu, nendel olid mittetagatud. Ma ei tea, mis see tagatud tähendab, aga tundub, et see on turvalisem variant.
"
loomulikult on finfluentseritel, eriti roosaarel, kes konkreetselt vahendamisega tegeles ja selle pealt teenis, isiklike eeskujudena ja rahatarkuse eeskõnelejatena moraalne vastutus. ilmaasjata ei oota inimesed investeerimisüritustelt, pankadelt, arvamusliidritelt, investor toomaselt jne. konkreetseid soovitusi, kuhu investeerida. inimloomuse osa on ahnus, see tasandab riskitunnetuse, eriti kui tegemist on eksklusiivsena väljapakutud võimalusega ja autoriteetsete eeskõnelejatega. ja kuna enamik inimesi on rahamaailmas rumalad, tulebki arvamusliidritel võtta vähemalt moraalne vastutus. teisest küljest tõestab planet42 juhtum taaskord, kui lollid mõned rahatarkuse õpetajad ise on ja kinnitust leiab minu jaoks olulisim argument - need, kes turgudel päriselt raha oskavad teha, teisi ei õpeta. nagu kullapalaviku ajal said rikkaks need, kes labidaid müüsid, saavad investeerimisbuumi ajal rikkaks need, kes siin kiyosaki mudelit kopeerides raamatuid müüvad, investeerimisfestivalidel jm. esinemas käivad ja blogi klikkide kaudu raha teenivad :)
Bleep-blorp!
--Start of transmission--

Finfluentseritel on väga oluline positiivne roll selles, et nad rõhutavad finantsdistsipliini ja investeerimise olulisust. Mõjutavad seda, kuidas inimesed oma olevikku ja tulevikku planeerivad. See on massiivne net benefit ühiskonna tasandil. 90'ndatel ja 2000'ndatel osteti viieseid bemme Lasna korterite ette, nüüd ostetakse SPY, MSFT ja kortereid ja see on massiivselt parem.

Lihtsalt kogu selle "investeerimine massidesse" positiivse kampaania taustal unustasid paljud inimesed ära, et finfluentserid on üle keskmise head baastõdede kuulutajad (positiivne ühiskonna tasandil) ja head müüjad, aga tegu EI OLE üle keskmise investoritega. Nii palju, kui lugenud olen, on nad kõik täpselt KESKMISED investorid, kuna nad kõik rohkem või vähem priitshivad DCA indeksitesse. MIS ON JUMALA FINE. Praegune aadrilaskmine lihtsalt tuletab inimestele meelde, et mõelda tuleb oma peaga. Tegelikult on kõik jumala fine.

Tasuta investeerimiskoolitus:
1) Säästa võimalikult palju oma sissetulekust.
2) Ära võta kalleid laene.
3) Osta indekseid, regulaarselt.
4) Lase ajal töötada enda kasuks.

Korras - sa tead selle koolituse lõpuks investeerimisest sama palju, kui keskmine investor. Kui sa selle järgi talitad, siis sa oled ka keskmine investor ja sa teenid turu keskmist tootlust ja see on jumala fine.

€159 koolituse eest maksta pole vaja, osta selle asemel kooki toreda õhtu jaoks (ülejääva €9 eest võid kartulisalatit osta) või anneta leskedele ja orbudele. Nad ei tea sinust rohkem, nad müüvad sinust paremini. You're good enuf. Loe, õpi, tee väikeseid vigu ja õpi veel.

--End of transmission--
Gablorp!
"invictus"

Just, hajutada-hajutada. Samal ajal finfluentser ise: 26% portfellist Planet42-s. Loeb seda väikeinvestor ja mõtleb, et ju see ongi hajutamine.

Hea anonüümne postitaja! Paraku on viidatud blogi postitus on üle aasta vana. Ootame sind Off The Record Juttude lugejaks, kuna Off The Record Juttude lugejad on pikemalt juba kursis, et nii mina kui ka nii mõnigi teine investor on viimase aasta jooksul kas pea kogu või suure osa tagatud laenudest lasknud aeguda ja põhiosa tagasi kutsunud. Punastest lippudest, riskidest, ohtudest oleme rääkinud juba pikemalt. Tasub olla infoväljas!

Mis puudub Planet42 osakaalu, siis väga suure osa moodustab sellest omakapitali investeeringu mitmekordne kasv paberil, mida oleks viimastel aastatel olnud päris keeruline realiseerida, kui isegi soov oleks olnud. Märkus tuleviku osas on see, et pigem ei tasu seda positsiooni järgnevate kaasamiste põhjal üles hinnata. Omakapitali investeeringu tegemist ja mahtu ma ei kahetse põrmugi. Kui tihti ikka juhtub, et hea sõber ja tuttav pakub võimalust varajases staadiumis hea kasvuga ettevõttesse investeerida. Teeks seda uuuesti, kui saaks.

Mis puutub laenu, siis vähendasin seda positsiooni ca 50%. Tagantjärgi tarkusena oleks võinud seda teha kiiremini, aga kuna laenudel on erinevad tähtajad, siis mingi osa laenudest sai pikendatud juba varem. Siin oleks võinud olla agressiivsem, aga tees oli, et viimaste raha kaasamiste toel peab ettevõte ikkagi vähemalt aasta veel vastu, kui suurem osa laenust oleks aegunud. Tees oli see, et viimaste kaasamiste toel, peab ettevõte vähemalt aasta veel vastu, kui enamik laene aeguks.

Jättes välja paberil oleva kasumi ja võttes arvesse aastate jooksul saadud intressi, siis sisse pandud raha (house money) kaotus on umbes 14K. Juhul kui saneerimine õnnestub ja osa rahast tagasi saab, siis võib see investeering ka positiivsena lõppeda. Vaadates teise kvartali tulemusi, siis on õigeid ja julgeid otsuseid tehes võimalik paadi kurssi veel muuta. Eeldus on muidugi see, et asutajad, nõukogu, osanikud ja laenuinvestorid ei purjeta erinevas suunas ning on valmis tegema järeleandmisi. Eks tulevik näitab seda!

Kokkuvõttes tasub süüdistamise asemel infot hankida mitmest allikast. Peale Äripäeva on ka paljud teised investorid riskidest ja ohtudest väga palju rääkinud ning ka oma sõnade kohaselt käitunud ja riske vähendanud ning seda ka kajastanud.

Edukaid investeeringuid ja rohkem konstruktiivset arutelu!
"PeaLiK"
"TauriA"

kas sa mõtled seda "loll oled, nafta ei saa kunagi kukkuda" staarinvestorit?
"ilvesxl"

Mis puudub Planet42 osakaalu, siis väga suure osa moodustab sellest omakapitali investeeringu mitmekordne kasv paberil, mida oleks viimastel aastatel olnud päris keeruline realiseerida, kui isegi soov oleks olnud. Märkus tuleviku osas on see, et pigem ei tasu seda positsiooni järgnevate kaasamiste põhjal üles hinnata. Omakapitali investeeringu tegemist ja mahtu ma ei kahetse põrmugi. Kui tihti ikka juhtub, et hea sõber ja tuttav pakub võimalust varajases staadiumis hea kasvuga ettevõttesse investeerida. Teeks seda uuuesti, kui saaks.

Huumor.
Tsitaat: "Täna on mul Planet42 laenudes 12% ja omakapitalis 14% portfellist, ehk kokkuvõttes on Planet42’ga seotud lausa 26% portfelli väärtusest."
No hindasid omakapitali osa näiteks 2 korda üle. See teeks osakaaluks 26% asemel 19%. Suur vahe?

Jutust võiks välja lugeda, et aasta tagasi oli "tees", et firma peab veel aasta vastu ja selleks ajaks suurem osa laenudest aeguvad. Peale seda pannakse pillid kotti ja nii ka juhtus?
"Heki Fond"

€159 koolituse eest maksta pole vaja, osta selle asemel kooki toreda õhtu jaoks (ülejääva €9 eest võid kartulisalatit osta) või anneta leskedele ja orbudele. Nad ei tea sinust rohkem, nad müüvad sinust paremini. You're good enuf. Loe, õpi, tee väikeseid vigu ja õpi veel.

Tuleb meelde mõne aasta tagune staarinvestor-koolitaja selgitus, kui temalt õhuostmise mõttekuses kahelda julgeti.
"Minu poole on pöördunud inimesi, kellel kuusissetulek on 5K+ aga kes ei tule sellega välja. Selliseid ma õpetangi!"
Kui kõik need staarinvestorid on paberil koguaeg oma investeeringuid üles hinnanud, siis pole ime, et raporteeritakse kahekohalisi tootluse protsente iga aasta ja kõik nägi ekstra ilus välja. Seda ju hea koolitatavatele maha müüa.

Jutust võiks välja lugeda, et aasta tagasi oli "tees", et firma peab veel aasta vastu ja selleks ajaks suurem osa laenudest aeguvad. Peale seda pannakse pillid kotti ja nii ka juhtus?

Mulle tundub see ka natuke kummaline. Investeeristakse mingisse asja ja siis loodetakse, et ehk veel raha tuleb peale, et saan enne välja. Ehk nagu inimesel polekski usku asjasse, vaid teadlikult võtab seda nagu mingi mänguna, kus eelis on mängijatel, kes varem sisenesid.
"privador"

Mulle tundub see ka natuke kummaline. Investeeristakse mingisse asja ja siis loodetakse, et ehk veel raha tuleb peale, et saan enne välja. Ehk nagu inimesel polekski usku asjasse, vaid teadlikult võõtab seda nagu mingi mänguna, kus eelis on mängijatel, kes varem sisenesid.

Märksõnad: Sergei Mavrodi ja tema loodud Ponzi skeem "MMM", mida reklaamitigi rahvale kui püramiidskeemi.
Selle mängu nimi on "Must Notsu". See vist töötas nii, Must Notsu jäi kaotajale kätte?
Homme peaks olema Inclusion OÜ saneerimismääruse vaidlustamiseks määruskaebuse esitamise tähtaeg. Huvitav, kas leidub mõni tagamata võla omanik, kes saab aru, et antud kaasuses mingisugunegi jõuõlg ja mõistlik lahendus saab tekkida üksnes läbi kontrolli saavutamise osaluste ja nõuete üle, mis on kehade vastu, kus asuvad tegelik äri, kliendid ja vara. Samuti, et sellised situatsioonid on kohustuslike käikude osas ajakriitilised ja tähtaegselt tegemata sammude puhul hiljem uut võimalust ei anta. Kuna tunnistan täielikult oma puudulikke teadmisi ja kultuuritausta :-), siis mõni targem, kes on tutvunud selle konkreetse ühingu konsolideerimata aruannetega võiks seletada, mida selles kehas on saneerida saneerimiseaduse mõttes.