Planet42

Kehv plaan. 600m on vaja tõsta ja skaleerida tegevus Ladina-Ameerikasse ja Aasiasse. Ben Horowitz ja Seedcamp on vaja palgata. Ikka edasi, mitte tagasi!!!
"tonis"
Kehv plaan. 600m on vaja tõsta ja skaleerida tegevus Ladina-Ameerikasse ja Aasiasse. Ben Horowitz ja Seedcamp on vaja palgata. Ikka edasi, mitte tagasi!!!

Möönan, et minu viga on see: ma ei oska suurelt unistada ja kipun olema liiga realist. Hea, et leidub inimesi, kes oskavad. Noh, vähemasti inspireerisin oma mõtetega kedagi alternatiivse plaaniga lagedale tulema ;)
See on ju startupi loomulik orgaaniline omadus, et pidevalt kopeeritakse iseennast üle maailma, aina laienetakse. See tagab uute investorite ja uute rahade pideva pealetuleku ning vanad investorid ei hakka küsima, et kus need lubatud kasumid on.
Aeg on küps uueks start-upiks, mis ostab kokku PlusPlusi ja P42 ja kõigi teiste sarnaste võlad (-:
"sysi"
Aeg on küps uueks start-upiks, mis ostab kokku PlusPlusi ja P42 ja kõigi teiste sarnaste võlad (-:

Just. BlackHole Capital kindlasti ootab võimalust sellisesse kohta raha matta :)
Olge mureta. Uue rahapõleti joonised on valmis, kokkukeevitamine juba käib :)
"sysi"

Tõepoolest, sedasi saab üle maailma iseennast kopeerida.
"Lord Bogdanoff"

FFF :)
"Lord Bogdanoff"

Uue teenuse seniorcoach ĵa säilenōtkuse tagaja pidi olema Lao, kes pidi jōusaalis vastavalt usinalt trenni tegema.
"Lord Bogdanoff"

Tundub, et nillitakse Bolti raha. Ehk siis töötajad saavad sellised 100k-1M rahapatakad ja ei tea, mida sellega peale hakata. Ehk siis kohalikud start-upid peaksid oma runawayid ajastama Bolti-raha pealevooluks...
Mis puutub P42 äriideesse, mida investoritele on aastaid serveeritud kui paremat ja vähem riskantsemat verisooni Mogo´st, siis paistab olukord risti vastupidine asutajate eeldustest:

Inimene, kes võtab oma auto tagatisel laenu (Mogo), omab ikkagi seda laenu ehk tunneb kohustust raha tagasi maksta ja on valmis selle nimel pingutama, et autot ära ei võetaks. Samas tegelane, kes saab eestlaste rahade abil rentida pikaajaliselt omale meelepärase auto (P42), suurt vastutust ei tunne ning esmaste raskuste korral vabaneb sellest koormast.

Sellessuhtes on P42s aset leidnud võrdlemisi huvitav (likviidsus)riskide juhtimine. Valuutakurssidest ei hakka rääkimagi. Aga ehitada üles 80-90 miljoni eurone autode portfell viisil, kus sõidukite soetamiseks vajalik laen on mitmete aastate pikkune kohustus, kuid seda teenindama peaks samas ebaproportsionaalselt nõrkade rendilepingute eeldatav tuleviku rahavoog. Kirsiks tordil saavad inimesed nendest kerge vaevaga päeva(?) pealt välja astuda...

Likviidsuskriisi tekkimine sellises olukorras ei ole "kas" vaid pigem "millal" toimuv sündmus.
Foundersid? Endine kohvik Komeet saalitöötaja veab?
Mulle jälle üks lisa õppetund, et minusugusel investoril tasub osta ainult III sammast ja laiapõhjalist ETF-i. Aeg on mulle näidanud seda puna-roheliselt. Umbes 10-st üksikaktsiast 8-ga olen miinuses (enamus balti börsil). Idudesse pole olnud õnneks raha investeerida, kuigi ka ise unistasin näiteks Planet 42 investeerimisest, kuna "kõik" kuulsad investorid sinna panustasid. Mõnikord saad õnneks õppida ka ilma kõiki vigu ise läbi tegemata.
Balti bõrsil saad ju ilusasti madala hinnaga juurde ostes punast rohelisemaks osta...
"isonts"
Balti bõrsil saad ju ilusasti madala hinnaga juurde ostes punast rohelisemaks osta...

Kui punast rohelisega segada muutub see pruuniks ja võib ka nats lõhnata
Miljonid ei millestki OÜ —> Miljonid ei millekski OÜ ☹️
"Five"
Mulle jälle üks lisa õppetund, et minusugusel investoril tasub osta ainult III sammast ja laiapõhjalist ETF-i. Aeg on mulle näidanud seda puna-roheliselt. Umbes 10-st üksikaktsiast 8-ga olen miinuses (enamus balti börsil). Idudesse pole olnud õnneks raha investeerida, kuigi ka ise unistasin näiteks Planet 42 investeerimisest, kuna "kõik" kuulsad investorid sinna panustasid. Mõnikord saad õnneks õppida ka ilma kõiki vigu ise läbi tegemata.

Kas sul kodutöö on ikka tehtud:
1) oled kirja pannud oma investeerimisteesid?
2) oled sa investeerimisteesi kehtimist ajas kontrollinud?
3) oled sa teinud analüüsi, miks sa üht või teist alusvara soetasid? Mis läks täppi, mis valesti? Õpid üldjuhul viimasest.
Üldjuhul on aktsiakursside ennustamine lihtne ja lollikindel tegevus. Kui ma midagi ostan, siis see kukub kohe järgmistel päevadel puruks. Ja kui müün maha, siis tuleb suur tõus. See on ka tavaliselt ainult päevade küsimus. Pole veel ainult välja mõelnud, kuidas seda enda kasuks tööle panna.
Alustame kurja juurest - Balti börs, mis on nightmare mode peal mängimine.
Lihtsalt viisakusest.. Siin on tõesti vähe inimesi kes Aafrikast kasvõi natukene jagavad. Ma ise elan Kanaari saartel ja vahel põikan Aafrikasse pulli pärast.

Kunagi analüüsisin analoogset Planeet24 mudelit Kanaari saarte jaoks ja siin oleks see ka eeldatavasti toiminud väiksemas mastaabis. Lihtsalt meil on pidevalt palju turiste, rent on teatud ajal kõrge ja need kes kuuks ajaks tulevad ja 3-4-5 kuuks jäävad kuigi arvavad et tulevad siia igavesti on tegelikult kliendid. Esimese 33% sissemaksega hoiavad nad kokku auto rendi ja kokkuvõttes ei kaota ka nemad. Kes on edukas, selle jaoks toimiv lahendus, kes saab aru et kohanemine saarte eluga pole nii kerge on see väike kaotus ja autoga saartelt jalga lasta on kallis ja see mandril maha müüa veel vähem tulus, nii et on kasulikum finantseerijale kerge kaotusega tagasi müüa. Aga mingit miljoneid see äri ei kompa. Ja see on Euroopa...

Aga Aafrikat Euroopa loogikaga taibata on lootusetu. See on siiski anarhia erivorm. Näiteks, Marokos, kaheksa realine tee jne., valgusfoori taga ootan ma tavaliselt üksinda rohelist, sest isegi vanaemad ja vanaisad armastavad autode vahel joosta ja paar minutit võita. Lihtsalt kombed. Väga tugevad perekondade vahelised suhted ja mõjud, teatud piirkondades suguharude mõjud, totaalselt teine kultuur. Mu tuttavatest on 90% ärisid seal kinni pannud, ma ise olen proovinud mingit 4-5 projekti alustada, aga juba esimesed paar tuhat eurot investeeringut on läinud nihverdajatele. Ainult kokkuleped tippvõimu esindajatega toimivad ja seda ka juhul kui nad sinu abil oma vara saavad välja viia ja raha peita kanaari kinnisvarasse... Hispaania hotellid on suutnud end siiski teatud piirkonnas kehtima panna, prantsuse kapital on ka parajalt võimuga hakkama saanud, kuid hea aus ärimees kesktasemel, see on seal lüpsilehma staatuses. Väidetavalt see regioon siiski areneb, kuid ilma kohalike toeta pole seal lähiajal suurt palju veel teha.