Pensionireformi II sammas käivitumas...

No vot! Lugedes tänast Äripäeva( ka arvutused 10 000-ga)
ei tasu küll selle II sambaga liitu astuda!
Nii näiteks tuleks 40 aastase (63 selt pensile) pensionivõit 100 krooni!!!!
Ja kui panna juurde igasugused tehingutasud ja piirangud, siis võib juba isegi kahjumiga kaubelda.
Seega võiks selle 200 (2%) ise kuhugi panna (kasvõi III-sse sambasse) ja tulem oleks hoopis parem!
Kus on tõde???????
"- mitte ükski pensionifondi haldur ei ole siiani öelnud, millised on tema kulud ning palju ta sisse makstud summadelt omale võtab;
Kommentaariks ainult nii palju, et ükski fondihaldur ei saa öelda, millised on nende fondide kulud, seda sellepärast, et fondid tuleb ennem Finantsinspektsioonis ära registreerida!

- küsimusele vastati otse, et see on panga saladus ning avaldamisele ei kuulu;

Tavaliselt pangad ei avaldagi, millised on nende kulud ühe või teise kindlustusliigi puhul (eriti veel III samba korral), kuid on olemas ka läbipaistvaid kindlustusseltse, kus nendest ka klientidele räägitakse (nime ei avalda, sest ei taha avalikult reklaami teha)

- ka seda, et vastavad protsendid ja valemid on kinnitanud finantsinspektsioon, seega olevat kõik väidetavalt korras ja seaduslik;

Minu teada ei ole Finantsinspektsioon veel ühtegi fondi registreerinud!!!

- sama vastati ühest suurest pangast ka selle peale, kui ma tahtsin teada kogumis-elukindlustuse aastaste lepingumaksete ja nn.riskisummade kohta."

(Sama jutt, mis kaks küsimust eespool)

Teise teemana käsitleks natuke II samba väljamaksmist, mis on leidnud siin väga suurt vastukaja.

Esiteks kui pensionieaks on kogunenud reservi annuiteet makse 1 kuus väiksem kui 3*rahvapension, siis ei saa mitte midagi fondi jätta ja tuleb kogu raha eest sõlmida kindlustusseltsiga annuiteetleping! Kui aga reserv ületab 3*rahvapensioni, siis on võimalik jätta see osa rahast fondi(desse), mis ületab 3*RP.
Kõik tundub ilus ja roosiline, et jätan osa raha fondi, kus kogub see raha juurde (ka kindlustuses kogub Teie raha intressi!) ja siis kulutan seda oma äranägemise järgi! Aga tegelikult see asi nii ka päris ei ole - see raha, mis jääb fondi, on võimalik väljavõtta ainult 200 krooni kuus!!! Olenemata sellest, kas sul on seal 100 000 või miljon.

Pärimise kohapealt nii palju, et raha, mis on fondis on päritav, sama moodi raha päritav ka kindlustusseltsis garantiiperioodi jooksul (peale seda, jääb raha kindlustusse).

JA lõpetuseks nii palju, et II samba korral ei ole võimalik garantiiperioodi jooksul raha korraga väljavõtta, maksed toimuvad vähemalt kord kvartalis!

NB! Mina kavatsen igatahes liituda! (muidu liituks III sambaga, aga hetkel ei ole nii palju ressursse
to Ando:
Tänan Sind kommentaaride eest.Arvatavasti oligi minu seisukohavõtus veidi liialt emotsioone.
Kuid ühes tahaksin Sulle küll vastu vaielda!
Kui asi puudutab minu isiklikku raha ja minu lepinguid, siis tahaks küll täpselt teada, millised on teise osapoole kulud ning palju sellest sissemakstud rahast ikkagi mulle jääb.
Vastasel juhul on mul selline tunne ja esmased arvutused näitavad ka seda, et see väidetav intress, mida minu raha väidetavalt kindlustuses saab, tuleb minu sissemaksetest, st. pank maksab mulle intressina minu enda raha ja teenitav reaalne intress läheb panga-kindlustusseltsi kasumiks. Minu arust on kasulikum teha lihtne elukindlustus (ilma rahakogumiseta) ning raha koguda kas siis sukasäärde või kogumiskarpi. Mis Sa sellest arvad?
robert kirjutas: "Annuiteeti sõlmides aga kaotad sa need privileegid. Seega soovitan kindlustusega teha nii väike annuiteet kui võimalik ning ülejäänud raha fondis hoida."

See on ju sisuliselt raha korjamine pärijatele? Ise ei saa ma seda raha ju kasutada?

ando kirjutas: "Kui aga reserv ületab 3*rahvapensioni, siis on võimalik jätta see osa rahast fondi(desse), mis ületab 3*RP"

Kas see on võimalik jätta või on kohustuslik? Ma sain kuskilt aru, et 3 RP ongi maksimumäärk, mida saab endale lasta kuus välja maksta?
rekka.. mis puudutab kindlustusseltse, siis nende kulud ongi nende ärisaladus ning nad ei ütle sulle seda. Leping seltsiga sätestab endas graafiku sinu raha kasvatamises ning sellega pead sa leppima. Samas lubatakse kindlat lõppsummat, mida fondid ei saa kuidagi teha.
Fondide puhul on avalik info kulud ja investeeringud. Samas sõltub sinu lõppsumma investeeringute tulemist ning seega ei saa keegi midagi garanteerida. Seega Sinu lähenemine on minu arvates küllalt õige: tee niisama elukindlustus ja oma raha investeeri ise (kasutades varahaldurit ehk fonde)
Olen sinuga selles mõttes nõus, et kui mina sõlmin kindlustuslepingu (näiteks: Täiendav kogumispensioni - III sammas), siis tahaks teada ka kulusid, mis on sellega otseselt seotud. Mis kõige olulisem, just tänu sellele teadmisele ma ka lepingu sõlmiksin.
Tean, et 2 Eesti suuremat panka ei avalda oma kulusid ja reservid hakkavad tekkima ca. 2 aasta pärast, nii kaua maksad tühja auku, kuid ma ei väsi kordamast eelmises kirjatükis mainitut, et on kindlustusselts(e), kus kliendile näidatakse ära ka kulud!!! Otsi ja sa leiad sellise kindlustusseltsi.
Isiklikult ei poolda sukasäärde ega kogumiskarpi raha koguda, sest nagu ka vanasõna (?) ütleb, et seisev raha on surnud raha!!!
Praeguste kogumispensionide (II ja III sammas) pluss on selles (kui tootlikkus ei sobi ja kaheldav), et see on tulumaksuvaba e. sa saad 26% oma sissemaksetelt tagasi, mis teeb antud kogumisviisi palju tõhusamaks kui lihtsalt purki koguda.

Kas see on võimalik jätta või on kohustuslik? Ma sain kuskilt aru, et 3 RP ongi maksimumäärk, mida saab endale lasta kuus välja maksta?

Küsimusest on raske aru saada, aga ma vastan nii, kuidas ma sellest aru sain...
Kogu pensionieaks kogutud raha võib panna kindlustusseltis, ületagu see siis 3*RP määra, see ei ole oluline. Lihtsalt kui inimene tahab võib ta jätta raha fondidesse (kui vastab tingimustele)
Ando,
Milleks otsida mõnda üksikut 3.samba kindlustusseltsi, millel olevat kulud avalikud. 3.samba fondidel on KÕIGIL kulud avalikud. Seega 3.samba puhul ei teki kõhklustki, kas valida 3.samba kindlustus või 3.samba fond - loomulikult fond.

2.sammas on aga jah kindlustusseltside lobitöö tulemus. Kahju, et fondivalitsejad pole kindlustusseltside kõrval võrdväärsed lobitegijad olnud.
enz,

ma ei ole eelnevalt unit-link´ist üldse rääkinud, kuid ma olen täiesti teadlik, et fondiprospektid on avalikud.
See teema, et kas fond või garanteeritud intressiga pensionikindlustus on oma ette teema, mis siia foorumisse paraku ei taha hästi mahtuda.
enz, nüüd tegid küll natuke liiga.
Juhin tähelepanu asjaolule, et 3 samba puhul on inimesel võimalik valida pensionifondide või pensionikindlustuse vahel. head ja vead eelnevalt valgustatud.

2. sambas käib raha kogumine ainult fondide kaudu ning väljamaksmine kindlustuse kaudu. ma ei saa aru, et kus see kindlustuse lobby siin on? Ka 2. samba fondide tingimused ja prospektid on avalikud ning kulud kõikidele teada.
robert,
Lobby all mõtlesin seda, et väljamaksete osa on ahistav ja kõik kodanikud sisuliselt on sunnitud oma raha kindlustusseltside väravasse kärutama.

Miks ei võiks olla valikuvõimalus jätta raha 2.samba fondi edasi ja võtta see sealt igakuiste või kvartaalsete maksetena välja? Olen kuulnud argumente, et inimesed pole vastutusvõimelised ning võtaksid muidu fondist kohe raha välja ning kulutaksid ära. Aga selle vastu oleks ju ka rohtu - maksu- vms seadus peaks olema selline, mis teeks fondist korraga raha väljavõtmise kas väga valusaks või peaaegu võimatuks. Või on põhjenduseks see, et "mujal maailmas ju ka tehakse niiviisi"?
v6iks ju piirata inimese igakuist kättesaadavat summat, inimese oma asi siis kas annab kindlustusseltsile voi jatab fondi..
Kuulge, aga kui Te tööandjaga diili teete, et liitumisel palk 2% tõuseks, siis nagu kaoks probleemid ära või mis
Proovisin täna www.pensionikeskus.ee lehel valikuavaldust täita, aga millegipärast andis veateate: viga! juurdepääs keelatud

juhendi järgi tegin justkui kõik õigesti
Proovisin täna www.pensionikeskus.ee lehel valikuavaldust täita, aga millegipärast andis veateate: viga! juurdepääs keelatud

juhendi järgi tegin justkui kõik õigesti
Olen juba mitu aastat Hansa pensioni fondi raha paigutanud,samuti olen seda ka automaatselt sidunud elukindlustusega mida mulle fondi haldur pakkus kui tervikut ja tulumaksu vabat portvelli.
Aasta tagasi ,juba pärast tuludeklaratsiooni esitamist tuli pangapoolt kiri ,milles mind informeeriti ,et elukindlustuse ulatuses juurdemakstud summa on tulumaksu vabastus annuleeritud ja eelnev kokkulepe rahandusministeeriumiga on tühistatud.Ma arvan, et mittekeegi ei suuda garanteerida inimeste kogutud raha säilimise .Samuti on küllalt vastutustundetu on üldse käsitleda seda teemat riiklikul tasandil,kui peaministriks on tandemi Kallas-viruaabram (10000000JNE)esindaja.
to virgo

See pensionikindlustuste lugu oli ju pankade oamavoliline seaduse tõlgendamine
ja soov ainult riigi arvel sulle asja ahvatlevaks ajada.

Kui ikka seadus mõtleb vabastusi anda pensionisummadele siis õnnetusjuhtumiskindlkustus
tarbitakse juba ära igaastaselt (sellest ju need preemiad), mitte alles pensionieas!
:(
virgo, pole sa liitunud pensionifondiga vaid kindlustustootega, mis on investeerimisfondidega seotud ja lisaks on sulle müüdud elukindlustus. vale on rääkida sel juhul fondihaldurist. tegemist on kindlustusagendiga.
Keegi heategija võiks nüüd koostada II samba (50/50) fondide kulude võrdluse e. siis:
fondivalitseja tasu, depootasu, osaku väljalaskmine, tagasivõtmine ning teha väikese kalkulatsiooni, et kui igasse fondi maksta igakuiselt näitex 1000kr ja nii 30a, milline fond oleks (võrdset tootlust eeldades) kõige (vähem)kulukam.

TO: Heisenberg

Mis autentimisteenust kasutades sul Pensionikeskuses autentimine ebaõnnestus? Ise liitusin tund aega tagasi ID-kaardiga ja kõik sujus. Seega ei oska sinu muret kommenteerida.

Kirjuta oma murest Pensionikeskusele (info@pensionikeskus.ee) ja lisa juurde oma probleemi võimalikult täpne kirjeldus.
sub560:

depootasu käib fondivalitseja arvelt, st see on juba fondivalitsemistasu sees, mitte ei lisandu sellele.

1000 kr ja 30 a pole eriti adekvaatne kalkulatsioon, sest sa ei pea ju ometi reaalseks, et 30 aastat järjest sama palka saad.