Pensionifondid - milleks kära?

"ttrust"
"ostius"
P.S. Kas tõesti on majandusfoorumis keegi, kes pole midagi kuulnud 50 ja 100 rublaste kupüüride kehtetuks tunnistamisest 22.01.1991?

Rahatähed ei kaotanud oma kehtivust vaid need vahetati välja uute kupüüride vastu, kuigi limiteeritult. Kuna hüperinflatsioon oli teinud oma töö, siis rahval raha üldiselt enam polnud, seega polnud ka eriti midagi vahetada. Eks kel neid oli, eks need leidsid oma spekulatiivse viisi... pigem kui kellelgi ka oli raha, siis see raha seisis Soome markades või Saksa markades või USA dollaris ja see rahavahetus neid ei puudutanud.

Midagi väga ähmaselt oli meeles, aga info otsimiseks pidin internetis sobrama. Palju rohkem on meeles see hilisem nali, kus Soome osad rahatähed pidid kehtivuse kaotama ja sellega seotud paanika.

Mis sa arvad, mis selle paanika põhjustas? Ikka see, et nii mõnelgi inimesel oli "mustade päevade raha" lauasahtlis või entsüklopeedia vahel ja just neissamades 50- ja 100-rublastes. Mis, jah, mõne aja pärast piiratud ulatuses ümber vahetati - aga vahepeal jõudis raha ju juppmaad odavamaks minna!

Ja see, et raha ainult välisvaluutas hoiti... kroonideks vahetamise järjekorras seistes, et oma 1500 rubla asemel PÄRIS raha saada, kuulsin seljatagant repliiki "...ma natuke jätsin rublasid alles ka, nii 10-15 tuhat umbes..."
ehk siis tavainimese jaoks vaat et aasta palk.
"zuckerblaum"
"ttrust"
"ostius"
P.S. Kas tõesti on majandusfoorumis keegi, kes pole midagi kuulnud 50 ja 100 rublaste kupüüride kehtetuks tunnistamisest 22.01.1991?

Rahatähed ei kaotanud oma kehtivust vaid need vahetati välja uute kupüüride vastu, kuigi limiteeritult. Kuna hüperinflatsioon oli teinud oma töö, siis rahval raha üldiselt enam polnud, seega polnud ka eriti midagi vahetada. Eks kel neid oli, eks need leidsid oma spekulatiivse viisi... pigem kui kellelgi ka oli raha, siis see raha seisis Soome markades või Saksa markades või USA dollaris ja see rahavahetus neid ei puudutanud.

Midagi väga ähmaselt oli meeles, aga info otsimiseks pidin internetis sobrama. Palju rohkem on meeles see hilisem nali, kus Soome osad rahatähed pidid kehtivuse kaotama ja sellega seotud paanika.

Mis sa arvad, mis selle paanika põhjustas? Ikka see, et nii mõnelgi inimesel oli "mustade päevade raha" lauasahtlis või entsüklopeedia vahel ja just neissamades 50- ja 100-rublastes. Mis, jah, mõne aja pärast piiratud ulatuses ümber vahetati - aga vahepeal jõudis raha ju juppmaad odavamaks minna!

Ja see, et raha ainult välisvaluutas hoiti... kroonideks vahetamise järjekorras seistes, et oma 1500 rubla asemel PÄRIS raha saada, kuulsin seljatagant repliiki "...ma natuke jätsin rublasid alles ka, nii 10-15 tuhat umbes..."
ehk siis tavainimese jaoks vaat et aasta palk.

Ivar Vigla huumorisaate must Soome-marga-nali põhjustas paanika. 50- ja 100-rublaste välja vahetamine uute kupüüride vastu mingit suurt paanikat ei põhjustanud, muidu oleks meenutatud seda siiamaani. Ka mina mäletan, et mingit paanikat ei olnud, aga räägiti sellest sellest rahavahetusest küll.
Tol ajal, 1990-date alguses, oli neid paanikahooge ridamisi. 1980-date lõpp oli olukord palju stabiilsem ja ka rubla polnud siis veel inflatsioonikeerisesse sattunud.
Mulle on arusaamatu üldse, miks seda rublade välja vahetamist siin keegi paar korda meenutas ja ta oli üllatunud, et keegi tema algsele kommentaarile ei reageerinudki.
Soome 100-margaste tühistamist poleks MITTE KEEGI tõsiselt võtnud, kui kuu-paar enne seda poleks seda rublaaktsiooni olnud.
Kui sa sellest midagi ei mäleta... ma ei saa sind siinjuures aidata.
"zuckerblaum"
Soome 100-margaste tühistamist poleks MITTE KEEGI tõsiselt võtnud, kui kuu-paar enne seda poleks seda rublaaktsiooni olnud.

Kuidas ei saa? Too oma isiklikud mälestused lagedale. Mina mäletan toda aega, et kuu lõpus olid näpud põhjas, sest vaatamata isegi kokkuhoidlikule eluviisile, hinnad jooksid nii kiirelt eest ära, et selle raha eest polnud enam kuu lõpus suurt midagi osta.
No paanika oli ikka eeskujulik. Kui õigesti mäletan, siis tegu oli pühapäeva õhtuga, mil enamik kohti oli juba kinni. Seetõttu tormati hotellide valuutabaaridesse. Olümpia hotelli oma osteti kõigest tühjaks. Esimesed õnnelikud rabasid plokkide viisi suitsu. Järgmised limpsi, kommi, nätsu ja küpsist. Viimased õnnetud, kellele kaasa ostuks midagi polnud enam pakkuda, asusid alkoholi konsumeerima.
"ttrust"
"zuckerblaum"

Kuidas ei saa? Too oma isiklikud mälestused lagedale. Mina mäletan toda aega, et kuu lõpus olid näpud põhjas, sest vaatamata isegi kokkuhoidlikule eluviisile, hinnad jooksid nii kiirelt eest ära, et selle raha eest polnud enam kuu lõpus suurt midagi osta.

Ma ju räägin sulle oma mälestustest, aga sa ei usu. Mida ma siis veel peaks su arust tegema? Sundima sind uskuma?
"zuckerblaum"
"ttrust"
"zuckerblaum"

Ma ju räägin sulle oma mälestustest, aga sa ei usu. Mida ma siis veel peaks su arust tegema? Sundima sind uskuma?
"Mulder"
No paanika oli ikka eeskujulik. Kui õigesti mäletan, siis tegu oli pühapäeva õhtuga, mil enamik kohti oli juba kinni. Seetõttu tormati hotellide valuutabaaridesse. Olümpia hotelli oma osteti kõigest tühjaks. Esimesed õnnelikud rabasid plokkide viisi suitsu. Järgmised limpsi, kommi, nätsu ja küpsist. Viimased õnnetud, kellele kaasa ostuks midagi polnud enam pakkuda, asusid alkoholi konsumeerima.

Mitte, et ma ei usu, vaid ma ei mäleta ja ei ole ka internetist leidnud seda õiget kohta mis tollaaegseid sündmusi meenutaks. Samas, Mulderi kirjeldus toob midagi ähmast mälusoppidest meelde, tõesti, meenub tasapisi, et mingit paanikat tol ajal ajakirjandus kajastas. Ise ma selles ei osalenud ja ka uudise peale, et rahatähed ära kaovad ja asendatakse uutega, ei ärritunud. Mäletan ähmaselt, et veel tol ajal arutati, et kuidas see käik võiks inflatsiooni pärrsimisele mõjuda. Inflatsioon läks aga kolmveerand aastat hiljem palju hullemaks.
Saja - ja viiekümnerublaliste kehtetukskuulutamine oli Kremli kenjaalne käik varimajanduse vastu - nendes kupüürides hoidsid raha kes madratsi all, kes kartulikotiga keldris, peamiselt need, kes ei soovinud seda teatud põhjustel hoiukassa arvel hoida. Niiöelda "tavaline tööinimene" nägi selliseid rahatähti harva, kui üldse.

See võis olla Nõukogude Kesktelevisiooni uudisteprogramm “Vremja”, kus kõigi jaoks suure ootamatusena öeldi välja, et sama kuupäeva südaööl kaotavad kehtivuse 50- ja 100-rublased rahatähed. Need kaks olid suurima nominaaliga rahatähed NSV Liidus, ja kui veel 1980-ndate keskpaigaski oli keskmine kuupalk 100 rubla ringis, siis mõistate isegi, et neid rahatähti koguti sukasäärde pikemaks talletamiseks.
1991. aastaks oli aga Nõukogude majandus kokku kukkumas ja sellise “rahareformiga” üritas valitsus päästa veel, mis päästa annab. Kodanikele lubati, et (vist) 200 rubla väärtuses vanu rahatähti saab kohe uute vastu ringi vahetada, suuremate summadega minevat aega ja toimuvat kontroll. Mis selle asja tegelik mõte oli, jäigi arusaamatuks, aga oletada võib, et osa rahamassi üritati käibest välja saada, sest varimajanduse ohjamine oli riigil üle pea kasvanud, lisaks olid esimesed erafirmad jõudnud teenida kopsakaid kasumeid.

1991 ⟩ Saja- ja poolesajarublased kaotasid üleöö kehtivuse

Sajamargaste kehtetukskuulutamine oli aga Ivar Vigla ja Co. jõhker prank, paroodia saja-ja viiekümnerublaliste tühistamisele. Või vähemalt oli see nii mõeldud, sest Keskmine Kodanik, kes oli kuu varem tunnistanud või ka osalenud sajarublastest vabanemise klaperjahil, muutus hoobilt ballistiliseks, olukord väljus kontrolli alt ja Feliks Undusk kartis veel aastaid hiljem tänaval peksa saada.

Margavahetuspaanika

Feliks Undusk margaskandaalist: segadust, kurbust ja viha oli palju
Eestlased on EL kõige usinamad töö ja pensioni ühildajad

Margavahetuspaanika puudutas tegelikult väga väikest osa inimestest, mitte üle 5%, paanitsejaid oli veelgi vähem.
No kui tänaõhtuses AK-s maha öelda, et homsest viiesajaeurone ei kehti, ega see kah enamust ei puudutaks.
Puudutaks rohkemaid kui tollal. Lisaks oli enamus neist tollal mitte kõige seaduskuulekamad tegelased - selline põhjakiht, kes segastel aegadel pinnale ujub :)

Mõnedest said korralikud inimesed, aga suur hulk on seniajani selline pisiprügi.

See on täiesti mu isiklik arvamus.
"raulir"
Puudutaks rohkemaid kui tollal. Lisaks oli enamus neist tollal mitte kõige seaduskuulekamad tegelased - selline põhjakiht, kes segastel aegadel pinnale ujub :)

Mõnedest said korralikud inimesed, aga suur hulk on seniajani selline pisiprügi.

Kellel ja miks tänapäeval 500 euroseid kodus on? Normaalne inimene saab ATMist max viiekümbiseid.
"iffkillla"
No kui tänaõhtuses AK-s maha öelda, et homsest viiesajaeurone ei kehti, ega see kah enamust ei puudutaks.

Ilmselt on suur vahe, kas seda kuulutab "Ivar Vigla sou" või AK ja kas saatejuht ütleb lõpetuseks "leelo-leelo" või mitte
"toonik"
"raulir"

Kellel ja miks tänapäeval 500 euroseid kodus on? Normaalne inimene saab ATMist max viiekümbiseid.

500-ne on üldse huvitav kupüür - ainsad, kellel neid vaja on, on igasuguste kahtlaste riikide tüübid, kellel on tänu neile märgatavalt lihtsam suuri summasid seljakotis üle piiri toimetada. Mina sain neid omal ajal ohtralt Venemaalt ning midagi on veel alleski, aga alati ei pruugi nendega siin maksta saadagi. Küll aga ei ole seda muret Narvas, kus tundub, et ollakse nende kupüüridega paremini kursis :) Aga mina ütleks küll, et need kupüürid on sakslaste kingitus venelastele, et neil oleks mugavam oma musta raha üle piiri toimetada...
Minu mäletamist mööda on viiesajaste juurdetrükkimine lõpetatud ning need kaovad pisitasa ringlusest. Praegu peaks kõige suurem kupüür olema kahesajane.
Aga kuidas see kõik pensioniga seotud on - vot seda küll ei tea.

Teie jutt ei ole mitte kuidagi seotud pensionifondidega, fondiosakutega, ega ka nendes olevate väärtpaberitega. :)
"Marvin"
Minu mäletamist mööda on viiesajaste juurdetrükkimine lõpetatud ning need kaovad pisitasa ringlusest. Praegu peaks kõige suurem kupüür olema kahesajane.
Aga kuidas see kõik pensioniga seotud on - vot seda küll ei tea.

Kas sina ei peagi elementaarseks, et riigipension peab võimaldama viiesaja-eurosega piipu süüdata?
Peale ringlusest kõrvaldamist selline võimalus kaob :(
"marker"
Kas sina ei peagi elementaarseks, et riigipension peab võimaldama viiesaja-eurosega piipu süüdata?

Ole tänatud, see on kasulik vihje! Peab mõned selleks otstarbeks kõrvale panema :)
"ziff"
"marker"

Ole tänatud, see on kasulik vihje! Peab mõned selleks otstarbeks kõrvale panema :)

Kuldmündiga oleks veelgi uhkem süüdata, aga see, raisk, ei põle.