Parim börsiõpik

Isiklikult pean parimaks börsiõpikuks Seppo Saario raamatut "100 igihaljast börsivihjet." Ma soovitaksin seda ka teistele. Tõsi küll, olen erinevaid börsiõpikuid lugenud vähe. Sellepärast sooviksin teada, milline börsiõpik on kellegile muljet avaldanud ja kust seda osta võib? Minu pakutud raamatut saab osta pea kõikidest suurematest raamatupoodidest, hind on 150 EEK.

Mulle meeldis "A Random Walk on the Wall Street". Sisaldab näiteid igasugustest mullitamistest juba sajandeid tagasi. Loomulikult on väga hästi kirjeldatud viimaste aastakümnete rõõme ja hirme USA aktsiaturul.
jah, päris lahe on ka ed. lefevre (võin spellinguga eksida) raamat ühe daytraderi elust (reminiscences of a stock operator). see on rohkem jutukas ja kohati isegi tyytav oma pikkade kirjeldustega. samas pannakse seal üsna hästi paika mõned põhitõed.
Mulle meeldis kõige enam väide, et ükski aktsia pole kunagi liiga odav, et teda mitte müüa ega liiga kallis, et teda mitte osta. Kõlbab kirjeldama näiteks praegust/hiljutist olukorda nasdaqil.
Selle lause juurde käis ka üks väga lahe näide mingist raudteeaktsiast, mida ma ei hakkaks siinkohal ümber trykkima.

Eks häid raamatuid ole teisigi. Otsige amazonist või barnesandnoble'ist.

Parim õpik on muidugi elu ise.
Näitkes võib veel lugeda selliseid klassikuid:
"One up on Wall Street", Peter Lynch;
"The Warren Buffet Way", whoever;
"Common Stocks and Uncommon Profits", Philip Fisher
"Liar's Poker", whoever;
"The Warren Buffet Way" kohta võib muidugi öelda seda, et seda tasuks lugeda neil, kes ei usu, et Ameerikas tehnoloogiaaktsiad õieti hinnatud on. Sealt peaks leidma mitmeid häid argumente igasugu interneti imetegijate vastu.

Warren Buffett on viimaste aastate suurim luuser. Magas maha kogu internetibuumi, old-skool investor selline. Kes tahab praeguse volatiilsuse pealt raha teenida, vaadaku pigem www.mtrader.com
"Reminiscences of A Stock Operator" on muidugi geniaalne oma aegumatuses..turupsühholoogia on ju samaks jäänud. "Market Wizards" ja "New Market Wizards" on selle kaasaegsemad variandid.

Kas eesti keeles on üldse ilmunud rohkem börsikirjandust, kui eespool mainitud "100 igihaljast börsivihjet"?
Warren Buffet Way on küll eesti keelsena müügil.
Selliseid bestsellereid nagu "Liar's Poker", "One up on Wall Street", "Beating the Street" jne. ei sa lugeda börsiõpikuteks. Need on rohkem populaarteaduslikud teosed teemal investeerimine ja sellega seotud naljakad ja huvitavad juhused. (pole sugugi igav kirjandus) Oluliselt parem raamat õpikuks on kellegi poolt mainitud "100 igihaljast börsivihjet".

Erinevus seisneb näiteks selles, et Peter Lynch'i teoste põhiideeks on see, et aktsiad toodavad pikaajalises perspektiivis rohkem kui võlakirjad, seega ärge müüge aktsiaid. Seppo Saario toob välja halva investori tunnuseid ja nendest üks on see, et kui investor pole kunagi müünud endale kuulunud aktsiaid. Huvitav kumbal on õigus?
Mõlemal on õigus. Statistikagi on seda tõestanud, et aktsiaindeks lööb inflatsiooni pikaajaliselt.
Võlakirjad joonduvad oma tulususes pikaajaliselt inflatsiooniootustest ning indeks koosneb aktsiatest. Saario ütleb, et ärge armuge oma aktsiasse.
Paratamatus, et iga aktsia on mingil ajahetkel ülehinnatud.
Peter Lynch'il ei ole õigus. Õige on see, et hästi pikaajalisel perioodil toodavad aktsiad rohkem kui võlakirjad, vale on see, et sellest järeldub: ärge müüge aktsiaid!
Nüüd saab lõike Villu Zirnaski raamatust "Kuidas börsil raha teha". Klõpsa siia

Villu Zirnask on HANZAz andnud head ülevaated andnud kahest raamatust

Vaata hanza.net > investor > investori abi > investori raamaturiiul > FIASCO: Blood in the Water on Wall Street
Päris hea on veel Victor Niederhoffer'i
"Education of The Speculator".
Lisan lihtsalt loetellu sellise asja, nagu value investment made easy. Pikalt, lihtsalt ja põhjalikult, kuidas suht. turvaliselt aktsiaid osta ja omada.
Investor, mis siis ikkagi raamatu nimi ja autor on?
Fool'i kohustuslik kirjandus:)

1. One Up on Wall Street
By Peter Lynch
2. The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America
By Warren E. Buffett, Lawrence A. Cunningham
3. The Intelligent Investor
By Benjamin Graham
4. Beating the Street
By Peter Lynch
5. Common Stocks and Uncommon Profits
By Philip Fisher
6. The Gorilla Game
By Geoffrey A. Moore
Foorum
7. Stocks for the Long Run
By Jeremy J. Siegel

Autor Janet Lowe ja "Value investing made easy" - sisult on tegemist Grahami teooria lihtsustusega.

Ja veel, kas teate, et juba 1993. aastal avaldati maakeeli investeerimiskirjandust, ehk siis "Sinustki võib saada investor" Vahur Loki tõlkes.
Teame küll ja oleme isegi lugenud ... aastal 95.
"Sinustki võib saada inimene",ütles papa Carlo Buratiinot kooli saates.Kuhu läks aga meie puupeaga kangelane tarkuseraamatute ostmiseks mõeldud hõbemündiga...?