Palm vs teised pihuarvutid ja opsüsteemid

Loogiline, et mingi Samsungi uudis teda ei tõsta. Küsimus on rohkem trendis...
Mulle isiklikult tundub, et Palmi platvormi ja kõiki sellega liitunuid ootab ees aeglane, kuid vääramatu langus. Palm ei ole osanud oma potentsiaali realiseerida. Arenduses ollakse Microsoftist maas ning juba praegu edestab WinCE ja Pocket PC rakenduste arv Palmi omi. Selle põhjus on üpris lihtne.
Palmi esialgse edu põhjuseks olid 2 asja:

1. Vormi faktor (ainus reaalne konkurent oli Apple Newton, mis oli tunduvalt suurem)
2. Minimaalsete vajalike võimaluste olemasolu (kalender, mingi hädine Handwriting, notes ja veel üht-teist)

Ise olen vist Eesti ainus Newtoni kasutaja (MP 130). Omalt poolt võin öelda, et kasutusmugavuselt (kui suurus kõrvale jätta), teeb minu vana Newton suvalisele uuele Palmile pika puuga ära.
Seevastu PocketPC on asja tuumale juba päris lähedale jõudnud.
Põhilised Newtoni eelised Palmi ees:
1. Saan kirjutada nii, nagu olen kogu aeg kirjutanud, ega pea mingeid uusi tähti selgeks õppima ning neid ükshaaval masinasse ajama.
2. Saan käsikirjas teha näiteks märkmed valmis ja lasta masinal see hiljem tuvastada.
3. Mul on ekraanil ruumi kirjutamiseks ja joonistamiseks.
Riistvaraliselt on minu vana Newton Palmist isegi ees (võtab PCMCI II kaarte sisse ja prosa kah kiirem. Rääkimata ekraani suurusest).

Kõik need head omadused on migreerunud (-mas) juba ka Pocket PC peale, mis teeb selle platvormi oluliselt paremaks, kui Palm (eriti veel, kui vormi faktoriga on sobivasse mõõtu jõutud, nagu iPaq).

Uute operatsioonisüsteemi reliisidega läheb Palm ikkagi vales suunas. Kurb iseenesest.
Lisaks veel, et Palm on suletud platvorm, millele on kuuldavast keerulisem rakendusi luua, kui WinCE/PocketPC peale.
Mispoolest on Palm suletum platvorm kui WinCE? Kust sa selliseid asju kuuled? :)
Progejatelt, kellelt muult.

Muidugi ei ole ta täiesti suletud platvorm, kuid windowsi progeja migreerumine Palmile on oluliselt raskem, kui PocketPC või CE peale. Viimase puhul ootavad teda ees juba suhteliselt tuttavad tööriistad.

Seda näitab ka see, et juba praegu on CE ja PpC jaoks rohkem rakendusi, kui Palmi jaoks. Ehkki Palm on seni veel oluliselt levinum.
Nõustun iPilotiga M$ edu suhtes, kuid seda ei taga tehnilised nüansid. Palmil on positsioon, kuid Microsoft on oluliselt enda oma kasvatamas ja osad analüütikud ennustavad selle kasvu: http://news.cnet.com/news/0-1006-200-3894179.html
Kui M$ võtab asja tõsiselt, on Palmil vähe lootust (nagu oli Netscapel). Sest kui Palm investeerib $100M, siis M$ vastab $1500M investeerimisega. Esialgne kaotus on vaid stiimul M$ jaoks iga hinna eest see sektor endale saada. Netscape puhul ei uskunud keegi, et see taktika töötada võiks, kuid tänaseks on NC marginaaliseerumas ja IExplorer vaieldamatult parim brauser.
M$ sõbrad (IBM, Compaq, HP etc) omavad määramatut mõju suurfirmade hangetele, igasugu hulgi- ja jaekettidele, turustus- ja arengustrateegiatele; nemad otsustavad koos M$ga, milliseid vidinaid toodetakse ja mida me ostame.
Ei taha küll kõlada paranoikuna, kuid Microsofti on raske peatada, sest ta on lihtsalt liiga suur ja M$il on palju aega ning väga palju raha.
Nõustun keijoga. Lisan vaid seda, et eks need tehnilisedki saavutused ole tegelikult selle sama pingutamise (pappi ja aega palju sisse) tagajärg.
kuidas PocketPC hinnakonkurentsis Palmile vastu saab?
Ja üldse, kas näiteks eksisteerib eestis mingi võimalus vaba raha investeerida aktsiaturu asemel pihuarvutisse? HP müüb Jornadat, aga on ju ka Compaq j.t. Küsimus pole küll investeerimisest vaid hoopis lõpptarbimisest, aga ehk oskab keegi juhatada?
Eestis ei oska juhatada, küll aga amazon.co.uk abiks.

Imelik, et keegi ei päri minu kogemuste järele Newtoniga :-)
No BCS'i hinnakirjas praegu kõrgelt kiidetud Compaq iPaq H3630 maksab 10900.-; odavam Aero 1550 maksab 7250.-.

Palm Vx samas 8700.-/Visor 6200.-

Hinnavahe polegi NII suur ja arvatavasti kahaneb see suht kiiresti.
Siiani olen ise Palm'i kasutaja ja hindan selle töökindlust ning aku kestvust - samas ei ole sugugi kindel, et ka mu järgmine hand-held Palm OS'i kasutab. Arvan, et MS on tõsiselt Palm'ile kannale astumas.

Widowsi progeja migreerumine Palmile on oluliselt lihtsustumas. Palm suudab ringi ajada Microsoft Visual Basicus tehtud asju:
http://biz.yahoo.com/prnews/001213/ca_palm_ap.html
PocketPC platvormi eelised gorillamängu seisukohalt:
- Platvorm on siga powerful kõikide nende appidele tänu, mis täna windowsile olemas on. Compaq iPaqi peal jooksutad sa Pocket Outlooki, Wordi, Excelit, AutoRoute, isegi MS SQL Serverit for pocket devices. Point on, et windowsi appide portimiseks on olemas lihtsad vahendid. Dokumente (doc, xls, mailid) saad konvertida & kaasa võtta, enterprise lahenduses loodetakse SQL serveri sünkroniseerimisvõimele (võtad mingi database partitsiooni ja näiteks finants-süsteemi arvete tegemise mooduli taskus kaasa).
- MS sõbrad on tõesti praegu CQ ja HP, mis polegi kõige kehvem gäng. Palmi klooni olen näinud suurtest tegijatest IBM puhul. Eestis see ei müünud. CQ iPaq tean et juba on müünud.
- iPaqile ja tulevikus teistelegi paned külge PCMCIA sloti ja sinna sisse mis iganes kaardi (wireless network, kõvaketas, GB mälumoodul). Käis hiljuti külas CQ vend kes lasi additional mem module pealt videot, kvaliteedil polnud viga, presentatsiooni sai samuti teha. MP3 mängimiseks cool, kes tahab võib sellest autostereo paneeli teha ja MP3-sid mängida, nägin suvel ka autohoidjat + softi, mis ühendas GPSi data ja mingi kaardi (tulevikus näit Autoroute), viskad iPaqi autohoidjasse, vaatad GPS kaarti, taustal extractib MP3-e, GSM kaardiga saad oma akstsia alerdi ka kätte kui vaja.. o O (tahan öelda et võimalusi on).
- Sagem juba konstrueeris sisseehitatud GSMiga WinCE telefon-handheldi (wordi dokumendid telefonis, hmm..). Edust palju ei tea, aga ise ostaks sellise küll ennemini kui Nokia kommunikaatori-kurgi. Internet Explorer muidugi on WinCE-le kohe sisse ehitet.
- MS tahab tõesti sega sektorit ära süüa. Raha paistab tal selleks olema. Vanade toodete portimine on mobile devices divisioni põhibiz, uued rakendused kirjutatakse juba täna kohe ka mobile toetavana.
Palmi fännidele: Claudia Shiffer konksu otsas
Seega tuleb välja, et Eestis müüb vaid HP eesti esindus (jornada) ja BCS? Kas tõesti on pihuarvutite turg sedavõrd tühi, et vaid kaks konkurenti on?
to iPilot:
ilma tahtmata tähenärija olla tuleb siiski öelda, et sul on (oli) mõnevõrra omamoodi arusaamine avatud/suletud platvormist. palmos on kogu aeg olnud vähemalt sama avatud (kui mitte avatum) kui windows. avatus ei sõltu mitte konkreetse platvormi peal progevate inimeste hulgast (mis, tõesti-tõesti, on ms windowsil suurem), vaid sellest kas konkreetse platvormi baaslibrary-d on avalikult kättesaadavad ja piisavalt dokumenteeritud.

sellise ninatarkusega praegu ka piirduks, konkurentsi teemal ei viitsi praegu vaidlema hakata.
to Velikij:
Vaata ka PC Kaubamaja ja Byroomaailma poolt pakutavat. Lisaks Tallinnas uus tegija ZOOPhone.ee ning kindlasti on veel (sala)tegijaid.
Käisin, vaatasin. BCS-is pealekauba, seal oli suurim valik. Aga osta tuleb ilmselt ikka amazonist :-)
kallis, voi polnud isegi 'suurim' valik, teab mis valik?
Jälle üks uus vidin Palmile. KOlm ratast, millele saab Palmi selga siduda ja siis sellist hädist robotit mööda põrandat sõidutada. Midagi asjalikku pole veel selle asjaga ilmselt teha - või siis ehk mõnele terroristile väike abimees pommide tarvilikku kohta veeretamiseks... :-(