Opex, olgem täpsed. 100 000 ei ole kaotatud töökohtade arv, vaid töökohtade tippnumber aastast 2012. Arenenud turul nagu Saksamaa pole toetusi mõtet enam nii heldelt maksta, sest päikesepaneelide hinnad on jõudnud sinnamaale, et nad suudavad konkureerida teiste energialiikidega turumajanduse reeglite järgi. Kuigi... mis turumajanduse reeglitest me räägime, kui nt UK's subsideeritakse rämedalt tuumaenergiat ja ka paljudes teistes riikides on turg moonutatud kas tuuma- või fossiilsete kütuste kasuks.

Lisan veel juurde, et Saksamaa pole solar sektori jaoks enam nii oluline turg kui varem. Uus esikolmik on: USA, Jaapan ja Hiina. Siis kuskil vahepeal Euroopa ja järgi tulevad suure kiirusega arenevad riigid nagu Brasiilia (alles nädal tagasi korraldas esimesed oksjonid päikesejaamade ehitamiseks), Araabia maad (kes tahavad vähendada iseenda naftasõltuvust) ja paljud teised (Tšiili, Kariibi mere riigid, Tai, Indoneesia, igasugu Aafrika riigid jne). Seal ootavad ees tohutud mahud. Muidugi ka konkurents ettevõtete seas on tihe(nev).
Päikeseenergia ettevõtetest rääkides on praegu huvitav periood: Q3 tulemuste avaldamine. Eile peale turgu SunEdison (SUNE) ja SolarCity (SCTY): mõlemad üle 5 mld $ valuatsiooniga ja kahjumis. Täna peale turgu First Solar (FSLR): market cap 5.7 mld $, kuid teenib oma utility scale projektidega kasumit. FSLR probleem on minu arvatus nende thin-film tehnoloogia, mis tasub kasutamist ainult utility-scale puhul. Ja kuna paljud arenenud turud on suunamas paneelide kasutamist pigem maapinnalt katustele (more distributed), siis ei suuda FSLR seal konkureerida. Eks nad töötavad palehigis oma uue techonology roadmapiga, mis peaks efektiivsusi tõstma, see võib asja muuta. Pealegi on FSLR juba nii kallis ettevõte ja arvestades kasvavat ja väga tihedat globaalset konkurentsi utility-scale projektide turul (Hiina firmad tungivad ka seal peale), siis ma ei näe, et siit saaks tulla mingit mitmekordset kasvu veel. Hea, kui suudavad hoida oma taset.
Ma isiklikult panustaks mõne väiksema market capi, kuid elujõulise ettevõtte peale. Yingli, Trina, JA Solar jms hiinlased on kahtlased: suure võlakoormaga ja nõrga jalajäljega projektide turul (va. Hiinas sees, aga krt teab, mis nad seal teevad). Hiina JinkoSolar (JKS) on väga kiirelt globaalses mastaabis arenenud (mkt cap 0.7 mld $), natuke noor ettevõte küll, kuid ühe madalaima kulutasemega. Eriliselt torkab silma Canadian Solar (CSIQ, market cap 1.6 mld $), mis on ühe hiinlase poolt asutatud Kanada ettevõte, kuid mille enamik tootmisvõimsusi asub Hiinas ja seetõttu pannakse (minu meelest ekslikult) ühte patta Yingli ja Trinaga. Põhja-Ameerika turu jaoks on neil tootmine Kanadas. Q3 saab ettevõte oma prognoositavast rahavoost juba üle poole high-margin projektidest (vs low-margin paneelide tootmine). Ettevõte on võrreldavate mahtudega ja kasumlikum kui nt SUNE või FSLR, kuid market cap on üle 3x väiksem. CSIQ avaldab tulemused 12. novembril. Just my 2 cents.