Päevakaja

aga räägi meile lähemalt, kuidas sa seda ümber pööraks. Ainuke koht, kus ma näeks pigistamise võimalust, on kinnisvaramaks, aga… mul on kuri kahtlus, et selle puhul saab just see vaesem eraomanik pihta:ei jõua oma Nõmme maja eest maksta, müü ära.

Ja mis näitaja on L K? Jäätise pealt ikka teab. Ega Marju Kuuti ka ei pea teadma.

kedagi ei pea teadma, antud juhul küsisin siis ka, aga VN jäätis, pole näinud. See oli lihtsalt näide, et noored ei ela enam meie info ja uudiste väljas, seega pole nende kultuuritemplite püstitamisel suurt mötet kui eestikeelset tarbijat varsti enam ei ole.

Aga äkki annaks lihtsalt augu katteks riigi rahaga läbustamist koomale tõmmata?

Sõbrale küsin.

5 Likes

Näiteks RB võib veel ca 10 aastat lisaks edasi lükata ja euroraha ei kao kuhugi - sest see on rahastusse sisse ehitatud:

1 Like

Räägi meile palun, palju meil eestis neid rikkaid ka on?

4 Likes

Selgita, mismoodi rikkad praegu vähem maksavad, kui vaatad praegust 2-astmelist maksusüsteemi, siis “rikkad” maksavad just rohkem ja “vaesed” maksavad vähem.
Ära muutu Sikkutiseks!

5 Likes

https://www.delfi.ee/artikkel/120564429/paljastatud-ungari-ja-venemaa-salajased-vestlused-oligarhide-ettevotete-ja-pankade-sanktsiooninimekirjadest-eemaldamiseks

Prigoosin vol 2

2 Likes

Ma ei viitsi neile küsimustele vastata, mille esitajad ise saavad aru küll, mida mõeldi, aga lajatavad oma tavalise ignorantse malakaga.

Väga üldjoontes…
Käibemaks (eriti toidu oma) on vaeste maks. Nende jaoks on äramakstava osa mõju märkimisväärselt suurem, kui rikkamatel.

Tulumaksuvaba miinimum kõigile on rikkamate vähem maksustamine.

Ühtlane tulumaksumäär kõigile on rikkamaid soosiv. Astmeline, või küüruga tulumaks soosiks vaesemaid.

Jne. Nagu öeldud, ma ei hakka nii elementaarsel teemal trollimishuvilistega vaidlema.

5 Likes

Toonik, kas sa väidad,et “rikkad” maksavad toidu pealt vähem käibemaksu või mida sa siin tegelikult väidad?
Tulumaksuvaba miinimum ei ole “rikaste” vähem maksustamine. Vaid hoopis “vaesed” saavad läbi maksuvaba tulu piirmäära vähem maksukoormust kaela.
Ära muutu Sikkutiseks!

No jumal küll noh. Sa päriselt ei saa aru? Siis ma ei saa sind aidata.

Sikkuti korduv mainimine tekitab küll huvi. Tal on poliitiline mandaat, tema seisukohad on tema valijate omad ja täiesti legitiimne on tal neid ellu viia. Nagu ka kõigi teiste teised seisukohad. So what?

2 Likes

Käibemaksu proportsioon vaeste eelarvest on suurem kui rikaste omas.

3 Likes

Kui mu eelarves on ja ma tarbin 10000 euro eest kaupu, makstakse selle pealt 2400 eurot käibemaksu.
Kui mu eelarves on ja ma tarbin 2000 euro eest kaupu, makstakse selle pealt 480 eurot käibemaksu.
Proportsioon on sama. Palun seleta miks sa väidad midagi muud?
Proportsioon on sama, aga riigile makstavad summad on aga erinevad - rikkad maksavadki rohkem, sest nad tarbivad rohkem. Nii on õiglane.

See loogika on umbes see, et kui su sissetulek on 10k, siis sa ei tarbi seda ära, vaid nt investeerid jne, ja 2kga tarbid kõik ära. See on muidugi äraspidine loogika (eriti kui nt hakata vaatama, mis summas makse 10k pealt riigile laekub), aga noh…

Aga nii ongi õiglane. Igalühel on oma valik mida ta oma rahaga teeb. Ka 2k-ga võid vabalt oma elukaaslase rahakoti najal liugu lasta ja oma raha kõik näiteks “investeerida”.
Mõni “rikkur” aga raiskab oma 10000 kohe ära, makstes selle pealt makse. Ka seda võib ta teha.

Inimene ei tohi langeda Sikkutise demagoogia küüsi.

Just. Ja ma siinkohal tuletaksin meelde vältimatud kulutused. Nende proportsionaalse suuruse inimese tuludest. Kordan VÄLTIMATUD KULUD. Kümnest tuhandest on võimalik midagi kindlasti ära jätta v ümber mängida. Tuhande juures väga ei usu.

1 Like

Jah, ttrust, ma olen sinuga nõus. Selliste summade juures ei tohikski üldse rääkida mingist “vaesed vs rikkad” maksustamisest (analoog sellega kui Signe Riisalo vähendas “rikkurite” vanemahüvitist, 3x keskmise asemel 2x keskmist :D). Võiks ikkagi kõigepealt jõuda sinna, et ühiskonnas TEKIKS arvestatav osa “rikkaid” ja siis hakata mõtlema, kuidas neid maksustada.

2 Likes

Aga elu ongi nii ju seotud, et kui võidad praegu populaarsed nn “11 kasiinomiljonit” saad endale ka rohkem lubada. Ja maksad ühtlasi ka suuremaid summasid maksudeks. Teed miinimumpalga eest tööd, saad vähem lubada. Ja maksad ka vähem summasid makse.
Oskad programmeerida, teenid ~5000 eurot netopalka. Uskuge, see pole ületamatu.

Keegi ei keela rohkem pürgida, õppida, oma sissetulekut suurendada. Saate endale ka rohkem lubada.

Sikkutisele see muidugi ei meeldi, aga tema on teada-tuntud demagoog ka.

1 Like

näriline, minu maailmavaate juurde lihtsalt ei kuulu selle analüüsimine, mida keegi peaks (või saaks) oma pangakontole laekuvast ära jätta või ümber mängida. Äkki tal kulub see kõik ära? 2500 eur kodulaen, tonn autole, kaks last käivad erakoolis, purjekale ka uued dyneemad vaja peale panna, ongi juba 9k läinud, hädapärast saab veel mõne wolti arve ka makstud. Või kas need pole vajalikud kulud? Kust algab tahtmine ja lõpeb vajadus? Vajalikud küsimused, aga samas mitte riigi jaoks. Muidu jõuame suht kiirelt sinna kõigile vajaduste piires maailma jne…

1 Like