Mutionu, iffkilla pidas silmas ikka seda, et kui palju peab keskmise palgaga töötama, et selle eest riigile makstavad tööjõumaksud saaksid selle ühe 50-kilose preemia välja maksta.
Kui võtta aluseks 2025 keskmine palk (2092e) e tööjõukulu 2799,10e, siis ühes aastas makstakse riigile 12864,96. See tähendab, et üks keskmise palgaga töötaja peaks töötama peaaegu neli aastat, täpsemini kolm aastat ja 11 kuud, et tema tööjõumaksud oleksid võrdsed ühe preemiaga.
Aga kuna see preemia on ise ka tööjõukulu, siis tegelik kulu, mis tuleb välja maksta, on 66 900e, ehk töötama peaks 5 aastat ja 2,5 kuud.
Ja et oleks veel trafaretsemalt selge, siis: valitsus tahab maksta avalikule sektorile preemiat riigieelarvest, kuhu laekub raha maksudest, mida maksab valdavalt erasektor tööjõumaksudest, selle eest, et neil õnnestus erasektori makstud raha oma töö raames vähem kulutada.
See “ühiskonnale suur kasu või suur raha kokkuhoid” on tähtsusetu lause. Põhieesmärk on ikkagi preemiatel põhineva patronaažisüsteemi pühitsemine, et kuradi vinguval pööblil midagi őigust kobiseda ega kuskilt kinni hakata poleks. ChatGPT kirjutab seletuskirja megalomaania kokku, kuidas 10 uue prügikasti hange päästis maailma, raha liigub, JOKK ja minge imege.
Päris ägeda uudise saaks, kui Marran vms asutuse juht kärbiks oma kinnitatud siseürituste eelarvest milksi ning esitleks seda ühiskondliku kokkuhoiuna, mida Suur Komisjon siis premeeriks viiekohalise tulemustasuga.
RMK - Riiklik Mürgli Keskus
Tra küll, mida te inisete, pööbel.
Ma olen luurejuht, saate aru? Ükskord luuraja, alati luuraja. Las ma ütlen inglise keeles - intelligence chief. In-tel-lig-ence! See tähendab mõistust. Äh, te ei tea sellest kõigest mitte sittagi. Süsteemid, varitsused, saladused, jamesbondid. Me tagame teie julgeolekut. Julk-ge-ole-kut! RMK on ka nüüd julgeolekuasutus. Te ei kujuta ette, milliste ohtudega me päevast päeva rinda pistame. 500 vaenulikku karu nn. sleeper agents, ja juba on märke, et nad hakkavad aktiveeruma. Huntide vaenutegevus käib väsimatult aasta läbi. Umbes 2 miljardit varisemisohtlikku puud, mis tuleb kiiremas korras maha võtta. Suvel aktiveeruvad mürgiseid Kremli narratiive levitavad puugid. Ohtude nimekiri on lõputu. Paar milli julgeoleku tagamise eest on väga odav. Ja seda kõike jätkusuutlikult, säilenõtkelt, vältides diskrimineerimist ja järgides rohepõhimõtteid!
Olge õnnelikud, et ma teie sitasesse metsakontorisse nõustusin tulema.
M. M.
PS: Kes veel pildistab meie üritusi, see ärkab järgmine hommik rästiku kõrval. Või siis ei ärka.
Minuarust probleem ei ole mitte pidu, vaid rumalus, ja see on palju kahjulikum ja ohtlikum kui kellegi kammivabriku kräu. Rumaluse all võib silmas pidada ka “salatsemist” mitmesaja inimesega avaliku sektori ürituse raames…
BSM: Unustasid veel siilid, kes on okkalised, rästikud, kes on mürgised, põdrapullid ja kitsesokud, kes on inna-ajal ohtlikud, linnurämpsu, kes karjub ausad tööinimesed kell 5 hommikul üles, mägrad kes kaevavad ohtlikke tunnelilabürinte ja koprad, kes korraldavad üleujutusi. See Mets (ja Loodus üldiselt) on ikka üks hirmus ja ohtlik asi. Täname RMK-d, kes selle vastu igapäevaselt vapralt võitleb!
Huvitav mis putukas seda proua semperit nüüd aasta alguses niimoodi hammustas, et lausa Unibet arena pidi selle pärast üürima?
Ei tia mis värgiga ta ise oma elamist kütab?
“niigi on igapäevaga näha kuidas vähemalt tallinnas tehakse n+1 liikluseeskirjadega vastuolus olevat manööverdust …”. Täpselt! Selle asemel, et panna ülesse automaatseid trahvimasinaid (nn. jälgimiskaamerad) võiks politsei just tegeleda nende liikluseeskirjade rikkujatega. Miks kekskendutakse ainult salaja kiirusemõõtmistele, mitte ei tegeleta muude rikkumistega -punase tulega ristmiku ületamised, suunatulede mittenäitamine jms? Sest see nõuab pingutust ja seda ei saa nii lihtsalt kui automaatne “kiirustrahvimasina” käitamine;
mulle on alati meeldinud kõik need “mina ei ole ei liiklus- ega turvakaamerate vastane, olen sõitnud nii lätis kui ka leedus keskmise kiirusemõõtmise kaamera tööalas ja siian elus ning puutumatu” stiilis argumendid. Sisuliselt on see sama, mis “ausal inimesel pole midagi karta” stiilis argument. Kuna sa oled nii aus ja pole mitte kunagi mitte midagi kas või kogemata valesti teinud, siis pane siia foorumisse ülesse kõigile tutvumiseks oma viimase 12 kuu pangakonto väljavõte. Sinu väidete kohaselt oled sa aus ja korralik inimene, kõik su tulud on ausalt teenitud ja kulud on ausalt kulutatud. Seega pole sul midagi karta, jaga aga oma infot siia avalikult. Või kardad, et keegi ehk võiks seda infot kurjasti kasutada? Või arvad, et mis see teiste asi on, palju sa teenid ja kuhu kulutad? Sellisel juhul - täpselt samad argumendid kehtivad ka nende 24h toimuvate riigi poolsete jälgimiste korral - keegi võib seda valedel eesmärkidel kasutada. VÕi üldse, miks peaks riik 24h inimest jälgima?
Ei olnud selle kuritegevusega midagi nii roosiline. Varastati kõike, mida võimalik ja isegi seda, mis polnud võimalik. Autode ja autoosade varastamine oli igapäevane, sest turgu oli küll ja veel. Korterivargused olid igapäevased. Joodi palju ja pärast klaariti purjus peaga ning mõni sai nuga lihtalt selle pärast, et nägu ei meeldinud. Tänapäeval on kuritegevus pea olematu nähtus nõuka ajaga võrreldes.
Mina mäletan samuti aegu, kus sõidust tulles oli kombeks kojamehed autolt tuppa kaasa võtta ja hommikul sai maja ees autosid tellistel seismas või ilma esiklaasideta näha.
Pigem tekib küsimus, et aastal 2026, kust kohast tekib inimestel täiesti äraspidine ehk siis totaalselt vale arusaam nõukogude okupatsiooniajast? Ehk siis brežnevi-ajast?
Ma saan aru et minevikku romantiseeritakse, aga et sellega seoses hakatakse oma hinges uskuma totaalseid valesid?
Näiteks kuna tol ajal levisid nõrgad ukselukud ja tihti ka korteriuksed olid papist tehtud, siis võõrasse korterisse vargile minek polnud vargale mitte mingi probleem. Võimalusel roniti üle rõdupiirde ka naaberkorterisse ja tehti ka see “tühjaks”.
Lapsed ei saanud jalgrattaga kooli juurde sõita, või poodi, sest see ratas varastati ära. Selle peale võisid kindel olla. Rattalukk ei pidurdanud kedagi.
See, et tänaval, teiste inimeste juuresolekul, tõsteti keegi oma välismaistest tossudest, jopest või teksadest välja, oli täiesti tavaline.
Mitte ainult kojamehed. Ka aku tuli autol maha võtta.
Nojah, mul enda elust mälestus. Tulime seltskonnaga 90- ndate alguses suvel Püssikast minu poole edasi istuma. Noorte värk. Üks kelner oli ostnud uue asfalt metalliku 09 ja jättis selle mulle otse AVATUD akende alla, et kindlalt silm peal. Ja mis te arvate, kas see tunni aega seal püsis? Ja mitte keegi ei kuulnud ega näinud muhvigi
Mnjaaa, eks see teise rahakotis sobramine ole eestlasele ikka meelepärane tegevus, võiks suisa öelda et rahvussport isegi.
Kui riik või politsei mind milleski kahtlustaks või mulle vastavad päringud esitaks, siis neile pole mul mingi probleemi küsitud infot edastada. Samamoodi ei ole mul nt. mitte mingit probleemi, kui mu autole pannakse alkolukk või 24h sõidutrajektoori salvestav kaamera, kuna telefon ja kell salvestavad ja edastavad nagunii enamuse mu ööpäevastest liikumistest kuhugi pilvesse ja seda tõenäoliselt minu teadmata või ilma minult luba küsimata aga kuna ma ei ole avaliku elu tegelane ega muidu “elu24 kangelane”, siis vaevalt minu isik kellegile pikemalt huvi pakuks.
Küll aga oletan, et see kaamerate ja droonide vastasus tuleb päevakorda pigem nende inimeste poolt, kel on rohkem mida varjata või kes siiski kahtlevad, et võib ettetulla olukordi, kus nende seadusekuulekus ei pruugi alati paika pidada ja seepärast oma süükoorma vähendamiseks proovivad nad minimeerida võimalikku vahelejäämise tõenäosust, kuigi tegelikult võivad nad oma igapäevategemistes vägagi eeskujulikult käituda.
ehk mina ei taha võidelda kaamerate ega droonide vastu, küll aga ma tahaks, et nendega (ja ka muud moodi) kogutud materjali töödeldakse kohusetundlikult ja leketeta ning ainult vajaduse tekkimisel ja kogutud materjalid hävitatatkse/kustutatakse mõistlikku aja nt. 3 kuu jooksul, eeldusel, et nende järgi ei ole tõendusmaterjalina kasutamise vajadust tekkinud. Nii nagu oli (või on vist senini) telefonikõnede ja sms-idega.
üldiselt kõik need veel rohkemate kiiruskaamerate ja muu sarnase ihalejad võiks rahus kuu peale seenele saata. Pole sellel liiklusel häda eriti midagi ja need “vastassuunda kaldumisi” ei enneta sul ükski kaamera. Juba praegu on täis teed inimesi kes kaamerat nähes kiiresti igaks juhuks 70 peale pidurdavad 90 alas et kindlalt pilti vältida.
Linnas kõige tüütum probleem on kõrvaklappidega tegelased kes ööd ega mütsi ei jaga ümbritsevast. Seda tõestab ka õnnetuste arv jalakäijad vs rong/tramm.
Maanteel siis noh, lähikuude kõrgenev kütuse hind toob ilmselt suurema rahunemise. Mõne aasta eest kui üle 2 euri liiter oli, sai ikka terveid rivisid 80ga nähtud, et kõige ökom kiirus