Päevakaja

Andmed ei tundu kinnitavat, kui AI juttu uskuda, siis 2024. aasta kogukäibest miski 13%, kui kaugmüük ka täiega sisse arvata, millest muidugi tegelikult kõik ju ei moodusta käsimüügiravimid, siis oleks 15 koma midagi protsenti. Lõviosa on ikkagi retseptiravimid, mis isiklikult mind ka üllatas - eeldasin, et enamiku annab hoopis muu kraam, mis liigitub kosmeetikaks ja toidulisanditeks, aga võib-olla tuleb selle arvelt ainult suurem osa kasumist, mitte käibest. Retseptiravim võib olla super kallis, aga apteek ei saa sinna suurt juurdehindlust otsa panna.

Mis tablett see oli? Nii lisainfona, et arstid suurema valu korral suisa soovitavad ibu+paratsetamool korraga.

Lihtsalt nii lisainfona, et kui sul ikka tõsised valud on, siis see ibu+paratsetamool korraga on niisama maksa ja mao tapmiseks, valu ainult naerab selle peale.

2 Likes

Tehisaru ütleb, et see on tugeva vali korral levinud praktika tegelikult.

Praktika võib ju olla, aga ma ütlen, et kui see on alati mõjunud, siis pole sa veel tõesti korralikku valu kogenud.

Kas saaks tutvuda selle soovitusega kuskil?
Mina olen lugenud, et koosvõtmisel on kummagi mõju 40-60% väiksem, kui eraldi.

Kõiki tablette tuleb võtta koos alkoholiga, siis on mõju oluliselt suurem. Vanasti tehtigi igasugu tinktuure, tänapäeval tuleb ise alkot peale rüübata.

5 Likes

Selles mõttes, et kui päriselt lubatakse “kulleritel” ravimimüük ja toidupoodides mitte, siis minu küsimused Boldi lobi ja MKMi suhete osas lakkavad.

10 Likes

Varasematest artiklitest justkui mäletan, et retseptiravimite hind on fikseeritud, samas kui käsimüügiravimite, toidulisandite jms. hind kujuneb konkurentsis.
Kuna meil on suured apteegiketid, kus maaletoojal on osalus, siis käsimüügiravimite marginaalid on kõrgemad ja nende müük on kasulikum.

Sealt tuleb siis see väide või hirm, et kui iga Selver või Coop saaks oma marginaalidega tavaravimeid müüa, siis paneks väikekohtade apteegid uksed kinni, sest ainult retseptiravimite müügi kasum ei ole nii suur.

Põhimõtteliselt läbi regulatsiooni siis kaitstakse apteegikettide turgu, et tagada ravimite geograafiliselt parem kättesaadavus.

Pole ise selles sektoris liiga sees, ei oska kinnitada, missugused väited tõesed või kust see tasub vs. ei tasu piir jookseb.

2 Likes

paratsetamool+ibu või nalgesiin (soovitan) mõte on selles, et üks koormab maksa, teine neere, 2 samaliigilist koos ei tohi võtta.

1 Like

Ma ei tea täpselt, kuidas see käsimüügiravimi juurdehindlus reguleeritud on, aga arvan, ohutu on puusalt oletada, et siiski mingil määral rohkem kui kosmeetika, toidulisandite, soolveepritside jms juurdehindlus, mida ei tohiks põhimõtteliselt mitte miski eriti reguleerida. Aga neid saavad ju ka poed müüa. Ja ometi moodustavad need apteekide käibest mitu korda suurema osa kui käsimüügiravimid.

Väikekohtade apteekide murest ma saan samas aru, kuid palju neid sinna “väikekohtadesse” üldse on jäänud? Apteekidest kubiseb linnas. Väikekohtades pole enamasti midagi. Siis saaks teha mingi kitsenduse, et ravimeid võib müüa toidupood kui lähim apteek on X km kaugusel.

Jutt oli ikka nö koduse “valu” osas. Kangema asja katmiseks tuleb juba 112 tellida. Jah, olen omaarust korralikku valu tundnud, jalg puusaliigesest väljas, kiirabis palusin pisarsilmis lisavaluvaigisteid…

Noh jah…

2 Likes

Ma ikka imestan, et kas ahnus võtab tõesti mõtlemisvõime üle?
Pean silmas ka neid kahtlastesse laenühistutesse raha panevaid poliitikuid kes pärast lahinal nutavad ja neid RK liikmeid, kes oma ca ühe kuupalga ulatuses kuluhüvitiste eest perele bensiini ja diislit samal ajal võtavad ja kriminaalasjaga riskivad.

3 Likes

sellist juttu sobib rääkida ainult sellel, kes on tehisaru arendajate palgal

Miks soovitakse jätta sellest arvutoiprogrammist mingi imelooma muljet
Hakkab tehisaru retsepte välja kirjutama?

Rahva raha juured trügivad inimesed, kelle liikumapanevaks jõuks on mõte :“Siis saan hakata enda taskusse kraapima ja varastama ning mida rohkem võimu omaval ametikohal seda enam”

4 Likes

Selline kuri sisetunne, et need inimesed ei ole just kõige targemad inimesed.

1 Like

Uskuge, KARMA ei jäta selliseid tegelasi tähelepanuta…

1 Like

Viik ju midagi täiesti idiootset ei rääkinud. Ma usun küll, et suure osa perearsti tööst võiks lihtne chatbot üle võtta. Jah, vabalt võiks ka retsepte välja kirjutada tüüpiliste sümptomite korral. Alati on võimalik teha reegleid, millal ta peab case’i päris arstile üle andma.
Kui oleks võimalik perearstide arvu poole võrra vähendada, siis ilmselt oleks aastane kokkuhoid suurusjärgus mitukümmend miljonit?
Ka muude arstide tööd annab efektiivsemaks muuta näiteks sellega, et AI pakub analüüside pealt juba diagnoosi välja, arst lihtsalt vaatab üle ja kinnitab või muudab.

1 Like

10% patsientidest sureb maha, aga ega see ei ole ju probleem, ega ju?

1 Like