Otsin investorit uuele interneti portaalile.

Mitte paha pärast, aga ega halba tee ka see väikene klipp enne tõsisemaid ettevõtmisi ;)

http://youtube.com/watch?v=g9EaXLz3bYk
Mul on tehtud ja koostatud korralik äriplaan. Esitasin selle ka ettevõtlusameti konkursile(mitte ei käinud lihtsalt näitamas). Projekt sai ka vajaliku summa punkte seal. Selles seisneb heaks kiitmine. Ilmselt siit ma sellist investorit ei leia nagu otsisin ja lähen seda teed nagu markkos soovitas. Seetähendab võtan riigilt 100000 ja ülejäänud summa võtan isikliku laenu või otsin mõne tuttava.
Aga inimesed kellel on huvi siis minu e-mail on olemas teema esimeses postis, asjalikele küsimustele vastan meeleldi. Enamus siinsetel kommentaatoritel on lihtsalt vist eesmärk otsida lauses vigu ja igast sõnakõlksust kinni hakata ja siis seda pikalt parastada.
To-MIR-7 maili aadress on esimeses postis. Kirjuta küsimused postkasti ja vastan sulle meeleldi. Siin aga võib teema minu poolt lukku panna.
Lugupidamisega: Madis
Madis mind hakkas see asi huvitama, Madiss, saada mulle palun oma kontaktandmed (MSN Skype) mulle karl.must@gmail.com

Madis, tundub, et Sa alahindad üsna räigelt oma projekti mastaape.

Arvesta, et Sinu projekt on viidatud Webmedia projektiga võrreldes ilmselt sama mastaabi projekt. Rent24 arenduse eelarve oli, kui ma õigesti mäletan, 3mln. Ei ole ühtegi tõsiseltvõetavat põhjust, miks Sina suudaksid korraldada analoogse projekti arenduse suurusjärk 10x odavamalt.

Okei, oma meeskonnaga õnnestuks Sul ilmselt arenduskuludelt kokku hoida (arenduse tunnihind ei sisaldaks arendusfirma katet, müügiga seotud kulusid). Samas, kui Sa ei ole minevikus just analoogsete projektidega töötanud, siis teed Sa tõenäoliselt projekti juhtides kalleid vigu, mida professionaalne arendusfirma ilmselt ei teeks.

Juba arendusfaasis vajad Sa väga erinevaid kompetentse:
- turunduse ja arenduse korraldamine
- kasutajaliideste ja muu disaini arendus
- tarkvaraarendus

Hiljem ka:
- aktiivne müük

Juhul, kui mõni kogenud internetiturunduse või tarkvaraarenduse spetsialist on üldse nõus Sinu alustavasse portaali turuhinnaga tööle tulema (valdkonna omapära - kõigil on alustavate ettevõtetega negatiivseid kogemusi), siis Sinu 200-300tuh eelarve süüakse ära enne, kui Sa arugi saad. Ilma, et Sina endale ise palka maksaksid. Lisaks kontori ülesseadmise ja rendikulud. Arvesta ka, et portaalil ei teki käive vahetult peale avamist. Võib-olla tuleb aasta otsa iga kuu ilma oma palgata arendusse min 100tuh sisse panna. Ja kui raha saab vahepeal otsa, siis tuleb võib-olla pood üldse kinni panna.

Ka turundus on kallis. Arvesta, et turundusjuhil peab lisaks oma palgale olema tulemuste saavutamiseks märkimisväärne eelarve. Näiteks kesvõi Eesti üks suuremat liiklust genereeriv Neti.ee banner maksab ca. 10k/päev - kusjuures konkreetsel pinnal võib väga vabalt samal päeval roteeruda 5 bannerit. Kui Sa tahad massidesse jõuda, siis TV / raadio / trükimeedia hind on conversion rate arvestades veel kallim. Me küll ei tea, milliste lansseerimise ning edasise turunduse kuluga Sa oled arvestanud aga olen seisukohal, et esimese aasta jooksul tuleb turundusse märgatavate tulemuste saavutamiseks investeerida mingisugune seitsmekohaline summa. Arvestades, et esialgu Sul omal liiklust praktiliselt ei ole, võib bartertehingutest ainult und näha.

Tallinna Ettevõtlusameti pädevuses ebastandartse ärimudeliga interneti startupide äriplaanide hindamisel julgeksin mina sügavalt kahelda. Aga kui nad on tõesti nõus 30-50% Sinu poolt vajatatavast kapitalist alla panema siis muidugi võta vastu.

Kokkuvõtteks soovitan mina taandada Sul projektiga jätkamise olemasolevale kogemusele: oled Sa kunagi olnud turul läbi löönud portaali käivitamise juures või ei ole? Kui ei, siis usu mind - oma vigadest õppimine kujuneb selles äris mõttetult kalliks. Valesti tehtud arendus on sisuliselt mahavisatud raha.

SEEGA: MÄRGI PALUN SIIN TEEMAS ÄRA OMA VARASEM KOGEMUS INTERNETIÄRIS!
(potentsiaalsele investorile on see ilmselt äriplaanist olulisemgi)
Mhmhh. Muuga nagu polegi vaielda, aga see, et see rent24.info arendus maksab 3 MEEKi, ei ütle mitte midagi mitte kellegi kohta, välja arvatud tellija, kelle kohta ütleb see kõik, mis vaja. Ma ei räägi mingist koolipoiste lahendusest või pühapäevaprogemisest, aga no kurat, 3 MEEK lõhnab esmapilgul nii umbes 5-10-kordse üle maksmise järgi. See tundub nii ebareaalne, et ma pakuks, et see on mingi PR-bullshit mis teenib mingeid meile teadmata huve.
3MEEK sellise junni eest!kellegil on vist raha laialt käes.
Vaatasin ka just rent24.ee.Esimene mõte käis läbi,et kuda see 3 milli tagasi kavatsetakse teenida?
Tuleb arvestada, et nii mõnegi lihtsakoelise lehekülje taga on päris kõva backoffice koos keeruliste rakendustega ning terve serveripark.
Ttrust ma naeran hetkel sinu jutu peale.Oled vist mingi müügimees?
Miks Webmedia 30 miljonit kliendi käest ei küsinud? Tegemist on ju ülimalt "keeruliste rakendustega" ning " terve serveripargiga".

Serveripark? Sellist asja saab jooksutada külma rahuga harilikus virtuaalserveris. Pakun, et Eestis on võibolla 20 massitarberakendust/-teenust (ex riik, kes pole kunagi osanud raha lugeda ja kel ressurss laialt käes), mida EI SAA jooksutada virtuaalserveris ja mingi alustav leht, põhimõtteliselt kuulutusteleht nende hulgas kohe kindlasti ei ole.
3mln / 800 eek tunnihinnaga = 3750H. Ei ole just üle mõistuse maht ühele custom tarkvaraprojektile. Iseasi muidugi, kas seda tööd just päris sellise tunnihinnaga peab ostma. Samas, suffiks, saad isegi aru, et 5-10x madalam arenduskulu ei ole reaalne. Mis sa arvad, mitu efektiivset töötundi suudab arendaja kalendrikuus teostada ning mis on sellise tunnihinna omahind?

Arvata võib, et Rent24.info investoritel silme ees nt. Auto24 (suurepärane rentaablus) või KinnisvaraWebi majandustulemused (suurepärane exit). Eks aeg näitab, kuidas neil äri käima läheb. Loodetavasti kaubamärgi valikust parem. :)
Edit: küsimus suffiksile oli siis, et mis võiks olla mõistlik tarkvaraarenduse _töötunni_ omahind?
Kas 3750 tunniga ikka saab valmis?

Tegemist on ju ülikeerulise rakendusega:)

See, et sellise lahenduse eest maksti 3 milli näitab ilmselt seda, et ilmselt rent24.info omanik raha ei loe. Kui samasugune kulutamine jätkub ka promotsiooni osas, siis on täitsa võimalik, et portaal osutub kaunis populaarseks. Aga see, kas ja kui tasuvaks on hoopis omaette küsimus.

Kuidas kavatseb lugupeetud internetiärisse siseneja toimida olukorras kui nt. osta.ee omale "rentimise" alajaotuse teeb?

Teine variant on see, et Webmedia tõmbas Hansabi endisele tegevjuhile, kes projekti veab (võibolla ka suures osas rahastab?) lihtsalt mõnusalt mütsi silmile. Circa 10 aastat IT-äris askeldanuna hindaks mina antud lahenduse realistlikuks hinnaks 0,5 mio EEK.
Et siis kuulutustelehe treimine võtab 450 päeva ühel või 90 päeva viiel progejal aega? või noh, ok, dokumenteerija ja projektijuht ja arhitekt ja mõned lisasheffid veel. Ja ikkagi kukub umbes nii välja, et 5 inimest 2 kuud või 10 inimest kuu aega koodib lahendust, mis oma olemuselt ei saa palju erineda vabavaralistest ja paar tuhat $ maksvatest kommertslahendustest.

Ma arvan ka, et 3750 tundi on ikka mõtetult lühike aeg. Oleks võinud kohe nelisada miljonit töötundi teostamise ajaks pakkuda, oleks saanud igavesti rakendust treida.
Kui keegi tahab osta 3 miljoni EEK eest rent24.ee mahuga projekte, siis tellige kohe troim@hot.ee.

Hinna sees on ka asukohakaardi lisamine kontaktandmete lehele. Pildi lisamine lehele on muidu 400 000 EEK.

Kusjuures erinevalt Webmediast oskan pika-pika-pika auto "Lincoln Town-Car Millenium" paigutada fotole nii, et see sinna terviklikult ära mahub.
mind paneb alati imestama mingite meeste laused - selle asja eest maksnud mees ei loe, ei oska raha lugeda.
kust kurat ta selle raha siis teenis? lotoga? mõned jah teenivad, reeglina kulutavad selle ära, mitte ei investeeri
et sina poleks nii palju maksnud? palju siis oleks? aga miks nad oleks sulle pidanud siis selle müüma?

need ütlejad mehed võiks ise kasvõi paarsada tuhat teenida ja siis ostustada või välja ütelda, et keegi teine oma teenitud raha ebaratsionaalselt kulutab

et palkad mingi pundi patsimehi, maksad tunnipalka ja tulebki uus dos, skype, youtube?

ükski idee ilma hea teostuseta ei maksa pennigi aga ilma ideeta pole midagi teostada
jookse kuitahes kiiresti, vale suuna puhul ei jõua iial kohale

Ära nüüd vormist välja paindu, leid.

1) Tegu ei ole mingi hi-tech startupiga või spetsiaalset kompetentsi nõudva arendusega. Tegu on veebi treimisega. Mingist uuest skype'st, dosist või isegi youtubest on lihtsalt kohatu rääkida. Selliseid lahendusi (st sarnase mahuga) asju luuakse iga aasta Eestis kümneid. Osa halvasti, osa hästi, osa koolipoiste, osa proffide poolt. Ükskõik millise mõõdupuu järgi ei ole see seda raha väärt.
2) Võibolla me kõik siin haugume vale puu all? Äkki osa lahendusest, mis 3 MEEKsi eest saadakse, on mingi korralik tehisintellekti emulaator, mis suudab naturaalses keeles näiteks 10 minutit kasutajaga vestelda enne kui on võimalik spottida, et tegu pole inimesega. Sel juhul oleks see hind täitsa mõistlik. Ma jäängi selle juurde, et selle hinna sisse mahub soliidse AI-emulaatori arendus. Kõik rõõmsad?

Btw, patsiga mehi palgates ei tehta peaaegu kunagi revolutsiooni, patsiga mehed peavad ise revolutsiooni teha tahtma.
See, kes sinna rent24.info'sse kuulutuse paneb peab ikka lausidioot olema. Rõhk sõnal "laus".

Autoriõigused

3.2. Lisades Veebilehele andmeid või teoseid (kuulutusi, fotosid, tekste) annab Kasutaja Haldajale tasuta üle kõik varalised autoriõigused, mis Kasutajal vastava objekti suhtes olemas on. Haldajale kuulub ainuõigus kasutada igal viisil Kasutaja poolt Veebilehele edastatud tekste, andmeid ja fotosid; sealhulgas on Haldajal ainuõigus lubada või keelata nimetatud objektide kasutamist, reprodutseerimist, levitamist, tõlkimist, kogumikesse või andmebaasidesse lisamist, avaldamist, üldsusele näitamist või üldsusele suunamist mistahes tehnikavahendite vahendusel. Haldajal on õigus teostada kõiki autoriõigusi kogu maailmas.

3.3. Kasutajal ei ole õigust anda kolmandatele isikutele Veebilehele lisatud objektide (kuulutuste, fotode, tekstide) suhtes samasuguseid õigusi objektide kasutamiseks Veebilehe kaudu nagu on kasutustingimuste alusel omandanud Haldaja. Kõigi Veebilehel avaldatud objektide (kuulutuste, fotode, tekstide jne) kasutamise ainuõigus kuulub Haldajale.
Ma ka ei saa aru.

Iga küprokijõmm on tänapäeval kõva mees tarkvaraarenduse kulusid "optimeerima".

Sellise lahenduse backend võib olla päris keeruline. Funktsionaalsuse kasvades kasvab tarkvaraarenduses töömaht teatavasti eksponentsiaalselt. Isegi, kui ülesandepüstitus ja projektijuhtimine ilgelt tasemel. Lepime kokku, et kui ise analoogset projekti edukalt juhtinud ei ole, siis töömahu teemal edasi ärplema ei hakka. Huvitav muidugi, et selle 3mln eest ei ole kutid absoluutselt panustatud SEO liikluse genereerimisele - võiks nagu eeldatava contenti mahu juures elementaarne olla. Aga ilmselt teredab siin Webmediale väike lisamüük. :)

Kui tarkvaraarendus nii easy money on, siis tehke omale tarkvaraarenduse firmad. Spetsialiseeruge vabavara junnidest 3mln projektide tiražeerimisele. Müüge kõigile klientidele samad tulemid. Raju tootlus. 5-10x madalama omahinnaga võiksite vabalt kasvõi Webmediale allhanget teha.

Troim, Rent24.ee ja Rent24.info on kaks erinevat asja.