Sõnumineerimisaken koos ristikesega kust selle saab sulgeda? Hirmus? Man up, dude.
Bondkick on ehe näide sellest, et kellade ja viledega sai natuke üle pingutatud. Selle asemel oleks võinud nad osta ära laenumootori, mille Investly kinni pani ja seda pisut tuunida. Ma olen 5 korda üritanud BK platvormist aru saada, no ei ole motivatsiooni. Eriti hull on endale mingit asja selgeks õppida siis, kui sul ei ole selleks mitte mingit motivatsiooni - seal ei ole ju pole projekte. Ja ainuke normaalne feature, on nupuke "Vaata lisatingimusi", millele klõpsates genereeritakse PDFis laenuleping. Ainult sealt on lihtinimesel võimalik aru saada, millistel tingimustel see laen välja läheb.
Kas kellelgi on ka näiteid kus nende kontorite laenud hapuks läevad? On läinud?
Mis siis juhtub? Lihtsalt jääd rahast ilma ja hakkad ootama menetlusarveid?
Kui lugeda seda entusiastlikku kiidulaulu siis tundub, et 100% rahamasin on jälle leiutatud.
Mis siis juhtub? Lihtsalt jääd rahast ilma ja hakkad ootama menetlusarveid?
Kui lugeda seda entusiastlikku kiidulaulu siis tundub, et 100% rahamasin on jälle leiutatud.
Noblesse - ikka on neid näiteid! Seegi pole mingi maagiline laenuäri, kus default on 0%. Seni kuni teiste laenude intress katab kahjud ära ja teenib ka tulu, on kõik ka hästi.
Mis siis juhtub? See sõltub juba portaalist.
Bondora (varem olin seal sees - nüüd väljas ja ei investeeri) on nüüd viimati teinud sellise lükke, et nädal aega ja kohe on inkassos. Kui raha tuleb tagasi, siis inkasso võtab osa sellest oma tasuks. Kui ei tule, siis eelduslikult võiks maksvad laenud oma intressiga selle kahju katma. Eraisikuna on muidugi see häda, et kahju ei saa tulust maha võtta ning kogu teenitud intress läheb tulumaksutamisele.
MoneyZen, mis hetkel küll taotleb krediidivahendamiseks luba FI-lt ja laenusi välja ei anna, hakkab ka menetlema ja sisse nõudma, aga ma isegi ei oska täpselt pakkuda, et kas ja millal läheb asi inkassosse.
Olen seal andnud välja kokku 51 laenu, nendest on hetkel:
- 31 laenu tähtaegades
- 6 laenu tasutud
- 5 on defaultinud
- 4 laenu on nädal hilinenud(nädal paar tuleb ikka ette ja tihti maksavad ikkagi ära ja jõuavad graafikusse)
- 3 laenu on 3 nädalat hiljaks jäänud ja 2 laenu on 5 nädalat hiljaks jäänud - neist viimastest ma palju ei looda.
Keskmine kaalutud intressimäär on 18.86%, seega kokkuvõttes ei ole hullu.
Läti portaalidel on erinevaid laenusi. Twino ja Mintos mõlemad pakuvad tagasiostu garantiid 30 päeva jooksul, kui laen defaultib. Intressid on ~ vahemikus 10-15% sõltuvalt kes on laenu taga ja mis on laenu pikkus. Sisuliselt nagu ostaks võlakirja aga ühe laenu kaupa, mitte ole 10+ miljonist emissioni ja osta saab Redgate vahendusel minimaalselt tuhande või kümnetuhande euro kaupa. Sellega jääb alati nii portaalirisk, kui ka laenu väljastaja risk suutmatuses garantiid anda. Twino ja Mintos on mõnes mõttes sarnased a mõnes mõttes omajagu ka erinevad. Ühel juhul garanteerib portaal ja teisel juhul see, kelle laenu vahendatakse (Mintose Mogo laenud näiteks).
EstateGurul seni ühtegi näidet pole, kus tagatise või isikliku käenduse kallale mindud oleks, aga eks enam-vähem võib ette kujutada, mis võib saama hakata ja ette kujutada, et täpset tulemust enne ei tea, kui konkreetne keiss on lõpuni jõudnud. Aga seni on tulemus kena. Selle portaali osas olin vahepeal sinna investeeritu kätte saanud ja juurde ei olnud investeerinud aga nüüd panin uuesti sinna sisse.
Hirmus suurte summadega ma neis portaalides ei investeeri, seega kaotada palju ei ole, kuid seni tundub, et päris must auk see ei ole. Samas laenuvõtjate puhul on see vist nii seinast seina, et on neid, kes võtavad kiirlanenuna, kuid ka neid, kes saavad näiteks Bondorast või MoneZenist (Omarahaga mul kogemust ei ole) kõrge reitingu ja täiesti viisaka intressi, millega pangast ei pruugikski odavam olla saada - kuigi need viimased on selgelt vähemuses ning defaultide ja laenukahjumite peab investeerides kindlasti arvestama.
Bondora (varem olin seal sees - nüüd väljas ja ei investeeri) on nüüd viimati teinud sellise lükke, et nädal aega ja kohe on inkassos. Kui raha tuleb tagasi, siis inkasso võtab osa sellest oma tasuks. Kui ei tule, siis eelduslikult võiks maksvad laenud oma intressiga selle kahju katma. Eraisikuna on muidugi see häda, et kahju ei saa tulust maha võtta ning kogu teenitud intress läheb tulumaksutamisele.
MoneyZen, mis hetkel küll taotleb krediidivahendamiseks luba FI-lt ja laenusi välja ei anna, hakkab ka menetlema ja sisse nõudma, aga ma isegi ei oska täpselt pakkuda, et kas ja millal läheb asi inkassosse.
- 31 laenu tähtaegades
- 6 laenu tasutud
- 5 on defaultinud
- 4 laenu on nädal hilinenud(nädal paar tuleb ikka ette ja tihti maksavad ikkagi ära ja jõuavad graafikusse)
- 3 laenu on 3 nädalat hiljaks jäänud ja 2 laenu on 5 nädalat hiljaks jäänud - neist viimastest ma palju ei looda.
Läti portaalidel on erinevaid laenusi. Twino ja Mintos mõlemad pakuvad tagasiostu garantiid 30 päeva jooksul, kui laen defaultib. Intressid on ~ vahemikus 10-15% sõltuvalt kes on laenu taga ja mis on laenu pikkus. Sisuliselt nagu ostaks võlakirja aga ühe laenu kaupa, mitte ole 10+ miljonist emissioni ja osta saab Redgate vahendusel minimaalselt tuhande või kümnetuhande euro kaupa. Sellega jääb alati nii portaalirisk, kui ka laenu väljastaja risk suutmatuses garantiid anda. Twino ja Mintos on mõnes mõttes sarnased a mõnes mõttes omajagu ka erinevad. Ühel juhul garanteerib portaal ja teisel juhul see, kelle laenu vahendatakse (Mintose Mogo laenud näiteks).
EstateGurul seni ühtegi näidet pole, kus tagatise või isikliku käenduse kallale mindud oleks, aga eks enam-vähem võib ette kujutada, mis võib saama hakata ja ette kujutada, et täpset tulemust enne ei tea, kui konkreetne keiss on lõpuni jõudnud. Aga seni on tulemus kena. Selle portaali osas olin vahepeal sinna investeeritu kätte saanud ja juurde ei olnud investeerinud aga nüüd panin uuesti sinna sisse.
Hirmus suurte summadega ma neis portaalides ei investeeri, seega kaotada palju ei ole, kuid seni tundub, et päris must auk see ei ole. Samas laenuvõtjate puhul on see vist nii seinast seina, et on neid, kes võtavad kiirlanenuna, kuid ka neid, kes saavad näiteks Bondorast või MoneZenist (Omarahaga mul kogemust ei ole) kõrge reitingu ja täiesti viisaka intressi, millega pangast ei pruugikski odavam olla saada - kuigi need viimased on selgelt vähemuses ning defaultide ja laenukahjumite peab investeerides kindlasti arvestama.
Milleks karta halvaks läinud laenu, paljudele on seegi kasumlik äri :)? Crowdestate kaudu hiljuti 0,6 MEURi alla tõmmanud PlusPlus Capitali näitel ei ole halbade laenude äri üldse mitte paha. Ostad aga halvaks läinud laenu 60%-70% discountiga ja teenid restrukti käigus nominaali koos lisadega tagasi.
MLindepuu
Noblesse - ikka on neid näiteid! Seegi pole mingi maagiline laenuäri, kus default on 0%. Seni kuni teiste laenude intress katab kahjud ära ja teenib ka tulu, on kõik ka hästi.
- 31 laenu tähtaegades
- 6 laenu tasutud
- 5 on defaultinud
Ma laenan raha välja.Ja see siinne foorumi artikkel on mind viinud mõttele,et peaks siit püüdma nende firmade kaudu üks 5% laene sisse tõmmata. Ja lisaks peaks põhimõtteliselt ennast kursis hoidma selle maailmaga et ajale mitte jalgu jääda. Wise visioon on hea ja arvan,et võiks sellest isegi õppida. TauriA ülevaate järgi saatsin isegi Estgurule märgukirja. Natuke hirmutav on ,et protsendid on nii suured millega opereeritakse.
18.86% on suletud positsioonid? Või kui lõpuks mõni neist ei laeku on tulemus -?
noblesse
Natuke hirmutav on ,et protsendid on nii suured millega opereeritakse.
18.86% on suletud positsioonid? Või kui lõpuks mõni neist ei laeku on tulemus -?
18.86% on kaalutud keskmine intress ühe välja antud laenu kohta, mitte suletud positsioonid ega portfelli tootlus. Seega kui laekumata jäävad laenud maha kanda, siis tuleb tootlus ikkagi omajagu väiksem. Samas seni,kuni MoneyZen veel välja raha laenas, langesid intressid iga kuu, kuna investoreid tuli juurde ja raha, mida välja sooviti laenata, oli rohkem, kui laenu võeti/anti.
Wise visioon on kindlasti ka põnev ning alates hetkest, kui Bondoras on saanud defaultinud laenusi järelturul müüa, on olnud neid, kes neid laenusi ka järelturult on noppinud väga suure allahindlusega lootes pikaajaliselt midagi sealt tagasi saada. Kuna mulle meeldib asjadest aru saada ning Bondora teeb pidevalt asjadega pivoteid ning näitab statistikat nii, kuidas juhtub (näiteks, mul on hetkel kuus defaultinud ja lootusetud laenu alles, mis peaks näitama punaselt, aga statistika näitab, et neist neli on rohelised, ehk korras ja kaks on oranzhid, ehk viivises, aga mitte defaultinud), siis mina olen sealt pigem välja astunud ning pole katsetanud - muidu, kuna minu investeeritud summad ühistrahastuses kokku on väiksed, siis võiks isegi katsetada.
Aga ühisrahastus on põnev. Iga portaal on milleski omamoodi. Lisaks võiks vabalt süveneda veel ka FundWise ja Funderbeam keskkondadesse. Esimene pakub võimalust ettevõtetel kaasata kapitali osaluse omandamise teel ja teine on lahendanud asja nii, et teeb eraldi juriidilise keha (SPV - special purpose vehicle), millele annavad investorid laenu ja mis omakorda siis teeb investeeringu ettevõttesse. Maksustamise mõttes on tulemus sama, aga juriidiliselt erinev lähenemine.
Fundwise on sisuliselt alternatiivturg väikeettevõtetele. Seal on kapitali kaasamise ülempiir 100 000 EURi, üle selle läheb juba asi avaliku emissiooni alla. Näib, et 100K start-upi või paar aastat tegutsenud ettevõtte kohta on päris soliidne summa. Mul endal oleks küll päris häid mõtteid, kuidas mingitele ettevõtmistele saaks osalust/riski sheerides ja sellist summat kaasates hea mineku.
Tegelikult võiks väikese ja keskmise suurusega ettevõtted Fundwise platvormi rohkem ekspluateerida ja avalikkuselt raha kaasata. Täiesti sobiv viis raha kaasata kuni 1 MEUR käibega ettevõttele lisakapitaliks ja investeeringuteks või mõne osaluse soetamiseks. Seni on Fundwises tõmmatud raha kusagil 10-15% osaluse vastu raha, mis tähendab, et kontroll jääb alles ja palju osalust ära ei anna. Iseenesest on neid läbi käinud projekte vaadates osaluse % ja kaasatud rahasumma ebaproportsionaalsed. Ja see valutatsiooni pool tuleks ka korda teha või üldse maha võtta.
Disclaimer: Ei oma :)
Tegelikult võiks väikese ja keskmise suurusega ettevõtted Fundwise platvormi rohkem ekspluateerida ja avalikkuselt raha kaasata. Täiesti sobiv viis raha kaasata kuni 1 MEUR käibega ettevõttele lisakapitaliks ja investeeringuteks või mõne osaluse soetamiseks. Seni on Fundwises tõmmatud raha kusagil 10-15% osaluse vastu raha, mis tähendab, et kontroll jääb alles ja palju osalust ära ei anna. Iseenesest on neid läbi käinud projekte vaadates osaluse % ja kaasatud rahasumma ebaproportsionaalsed. Ja see valutatsiooni pool tuleks ka korda teha või üldse maha võtta.
Disclaimer: Ei oma :)
Eile kogus Estateguru miski Pärnu kinnisvara refinantseerimiseks 70k ühe tunniga. Ma ei jõudnud isegi rongile. Raha tundub süsteemis jaguvat.
[EDIT] Kuna projekte on aga Crowdestates väga vähe (et mitte öelda olemnatult) ja Estategurus vähe, siis pole ime kui miskit sisse viskab, see kohe kiirelt täis saab.
[EDIT] Kuna projekte on aga Crowdestates väga vähe (et mitte öelda olemnatult) ja Estategurus vähe, siis pole ime kui miskit sisse viskab, see kohe kiirelt täis saab.
Lenzer
Eile kogus Estateguru miski Pärnu kinnisvara refinantseerimiseks 70k ühe tunniga. Ma ei jõudnud isegi rongile. Raha tundub süsteemis jaguvat.
See on juba teine uudis kus lühikese ajaga sai projekt imekiirelt rahastuse.
Huvitav, kas seal intressimääradele alampakkumise-konkurssi saaks teha? Et investeerimisvõimaluse saab see raha mis on nõus madalama intressiga.
Ma olen märganud, et nn adekvaatsed projektid leiavad rahastuse hästi kiiresti.
Kui on mingi kamm, siis nad hapnevad 30 päeva ja pluss.
Omapärane on , et see fundwize või mis ta on oma projektidesse raha suudab kaasata. See on minu jaoks täitsa uskumatu värk.
Kui on mingi kamm, siis nad hapnevad 30 päeva ja pluss.
Omapärane on , et see fundwize või mis ta on oma projektidesse raha suudab kaasata. See on minu jaoks täitsa uskumatu värk.
Tänases Äripäevas on kurtmine, et pangad ei taha alati KredExi garantiiga laenu anda.
Need võiks ka ju ühisrahastusse suunata...
Need võiks ka ju ühisrahastusse suunata...
Kredex ei garanteeri ühisrahastuse kaudu kaasatud (mittepankade) laenusid.
Lenzer
Estategurust pillub üksikuid väikese mahuga projekte suht regulaarselt. Kuigi minuarust on nende riskantsus kohati suhteliselt kõrge, eriti kui omanike taustasid uurida, aga tegu on peamiselt tagatisel (mingi aktsepteeritav LTV) põhinevate laenudega.
Crowdestate on rohkem korporatiivpanga lähenemisega ja suund on rohkem pööratud rahavoole ja teenindusvõimele. Nagu nad on öelnud, siis ca 5% nende taotlustest lähevad rahastamisele. Ehk siis näib, et tagatuba teeb päris kõvasti tööd.
Kui neid omavahel võrrelda, siis ilmselt teevad mõlemad umbes samasuguse aastase mahu, lihtsalt CE teeb suuremaid projekte ja harvem.
Kes tahab ühte korralikku ühisrahastuse deafult kaasusesse investeerida, siis Investly hetkel pakub seda võimalust. Aga noh, kuna tegu ei ole finantsinimestega, siis on riskihaldust, kliendi tausta uurimist jms palju palutud.
Müügimehed on nad kõvad. Helistasid ükspäev ja palusid investeerida, vastasin, et olen proovinud, aga kogu skeem on väheusutav ja mitmel korral olen palunud erinevaid vigu parandada.
Müügimehed on nad kõvad. Helistasid ükspäev ja palusid investeerida, vastasin, et olen proovinud, aga kogu skeem on väheusutav ja mitmel korral olen palunud erinevaid vigu parandada.
Bloomberg: How Lending Club’s Biggest Fanboy Uncovered Shady Loans
http://bloom.bg/2boGGLU
http://bloom.bg/2boGGLU
wise
Kes tahab ühte korralikku ühisrahastuse deafult kaasusesse investeerida, siis Investly hetkel pakub seda võimalust. Aga noh, kuna tegu ei ole finantsinimestega, siis on riskihaldust, kliendi tausta uurimist jms palju palutud.
Mis osa muret tekitab? Kuidas saaks toodet paremaks muuta?
Homme avaneb Crowdestates võimalus osaleda 1,2mln rahastamisel arendusse ja kogemuse põhjal ütlen, et see täidetakse tundidega (max 24h). Mis paneb imestama kas oleme suundumas ühisrahastuse kabuumi suunas?
Defineeri ühisrahastuse kabuum.
Eesti portaalid rahastavad hinnanguliselt 5-7 miljonit eurot kuus. Läti suuremad (Mintos, Twino) panevad kumbki 10 mln€ kuus, Viventor on suurusjärk madalam, Swaper alles alustamas. UK platvormid Funding Circle, Ratesetter ja Zopa panevad igaüks 70-90 mln€ kuus. Lending Club 600-800 mln dollarit kuus.
Ühisrahastus annab täna hoiustel seisvale rahale (ca 6 miljardit eurot) võimaluse ennast veidi tulusamalt teenima panna. Potentsiaali kasvuks on veel kõvasti, kuid on ka selge, et see ei ole piiritu ja me ei saa rääkida isegi miljardist ühisrahastuses. Mina julgeks öelda, et sektor on alles kasvav. Jah, kindlasti tuleb tagasilööke, kuid need on äärmiselt vajalikud eluterve ühisrahastuse arenguks. Samas buumist rääkida tundub võib-olla liialdus.
Eesti portaalid rahastavad hinnanguliselt 5-7 miljonit eurot kuus. Läti suuremad (Mintos, Twino) panevad kumbki 10 mln€ kuus, Viventor on suurusjärk madalam, Swaper alles alustamas. UK platvormid Funding Circle, Ratesetter ja Zopa panevad igaüks 70-90 mln€ kuus. Lending Club 600-800 mln dollarit kuus.
Ühisrahastus annab täna hoiustel seisvale rahale (ca 6 miljardit eurot) võimaluse ennast veidi tulusamalt teenima panna. Potentsiaali kasvuks on veel kõvasti, kuid on ka selge, et see ei ole piiritu ja me ei saa rääkida isegi miljardist ühisrahastuses. Mina julgeks öelda, et sektor on alles kasvav. Jah, kindlasti tuleb tagasilööke, kuid need on äärmiselt vajalikud eluterve ühisrahastuse arenguks. Samas buumist rääkida tundub võib-olla liialdus.
Vabandan, halb sõnakasutus, lihtsalt paneb selline trügimine imestama igasse projekti.