eelmine nädal ma väänasin ka ja päris korralikult, lihtsalt et kuna olid septembri omad, ei olnud valikut. Nüüd aga suht kõhe. Ja kui ma ei eksi, siis ma 2 nädalat tagasi tegin ka HP10P340-ga pöörde :). Üks nimetu härrasmees, kes oma elus nii paremaid kui halvemaid kui jälle paremaid aegu näinud on avaldanud arvamust, et EL-ga liitumiseni on eesti turg väga tormiline. Loodame et nii ka läheb. Kõigi maade optsioonitreiderid ühinege!
mida tähendab koguse all selline asi:
0|15 ("null pipe viisteist";tavaliselt on 10|10)
ma saan aru, et 15 on kellegi müügiorder, aga mix ostu poole peal null on?
Mul on selline küsimus targematele meestele/naistele, et kui mul on praegu kergelt rahas detsembrikuu optsioon (ERTS, call), siis umbes millisel ajahetkel hakkab ajaväärtus olulisemat rolli hinnas mängima? Ma pean silmas seda, et kui aeg lüheneb, siis hind ka väheneb.
Jään vastust ootama,
kristjane
Kristjan
Kasuta sellele küsimusele vastuse leidmiseks mõnda optsioonikalkulaatorit, näiteks sobib siit leitav Basic Calculator.
Oluline näitaja on siis theta, mis näitab kui palju väheneb optsiooni väärtus päevas kui kõik muud näitajad jäävad samaks.
Üks pilt mis peaks olema iga optsioonikaupleja mälus talletatud (alumisel teljel on märgitud siis optsiooni lõppemiseni jäävate kuude arv):
Siin on näha, et ajaväärtus kaob pidevalt, kuid eriti kiireks läheb langus viimasel kuul.
Seetõttu vaatangi turu lühiajalise suuna peale mängimisel veidi kaugemaid optsioone, et anda endale veidi liikumisruumi. Ja päris viimase nädalani ei oota kunagi positsiooni sulgemisega, siis kaob raha juba väga kiiresti käest.
Tänud!
kristjane
kirge kogu raha eest, ja kui tark olla, ka teenib..
Seekord oleks mul selline küsimus, et kuidas mõjutab aktsia splitt two for one optsioone (nii calli kui ka putti)?
kristjane
kas ma siis pean aktsiaid ka ostma voi tehakse cash settlement?
kristjane,
spliti puhul calli omades sa saad 2 korda rohkem poole vaiksema strikega calle,
puti puhul saad 2 korda rohkem poole vaiksema strikega putte :)
k6ik on vaga loogiline - läheb samamoodi nagu aktsiatega.
strike splititakse ja kogus kahekordistatakse.
Seega põhimõtteliselt aktsia splittimine portfelli väärtust (kui esinevad ainult optsioonid) ei tohiks kõigutada? Saan ma õieti aru?
aga kuna teenustasud on sul per leping,
ja lepingute arv kahekordistub,
siis sisuliselt läheb sul myymine/ostmine kallimaks..
ja muid selliseid nyansse :)
Mõnikord juhtub ka nii, et muutub hoopis alusaktsiate arv.
Näiteks 3:2 spilti korral tekiksid muidu probleemid poolikute lepingutega.
Igal konkreetsel juhul oleks mõistlik asi siiski yle kontrollida. Ise selleks kontrollimiseks head kohta ei oska soovitada (äkki keegi teine?). Seni olen asjad siiski www.cboe.com saidilt selgeks saanud.
eile suutis lopuks ometi keegi ära seletada misasi on praktilislt volatiilsus.
ehk
volatiilsus 40 tähendab et
alusvara hind pysib t6enäosusega 2/3
piirides -40% kuni +40%
see on nö praktiline t6lgendus mis tegelt pole päris täpne, aga aitab m6ista.
segaseks jäi, miks väike volatiilsus tähendab hirmu puudumist?
sharing is caring ehk m6ned huvitavad "raamatud"