Innar, ma tooks veelkord välja oma jutu põhilise mõtte, milleks oli õpetaja roll ühiskonnas. Mulle mõnikord tundub, et neist on tekitatud justkui imeinimeste võrdkuju, kellele me võlgneme lugemis- ja arvutamisoskuse jne. Ma pean tunnistama, et kui minu puhul kõige olulisem õpetaja kellegi teise vastu välja vahetada või üldse mitte vahetada, siis selle faktori osakaal minu edasise tuleviku mõttes oli 0,1%. Samas koolisüsteem kokku tõenäoliselt 30-50%.
Ma tunnistan, et koolisüsteemi kui sellise olemasolu on ilmselgelt olulisem kui üksik inimene. Samas olen ma ka nõus, et teatud inimeste puhul võib õpetaja roll olla ka suurusjärgus 10-20%. See on ikkagi väga suur %, kui üks inimene teise inimese elus niivõrd palju muudab. Samas välistab minu arvates koolisüsteem iseenesest (koolid on liiga suured) selle, et üks õpetaja saaks kedagi õpilastest väga suurel määral mõjutada. Tegemist on ikka rohkem liinitööga.
Täpselt minu mõte US, tahtsingi õelda, et õpetajate osatähtsus väärtuste loomisel ei ole nii suur kui tahetakse näidata ja nad ei ole asendamatud; miski ei õigustaks õpetajate ülemaksmist võrreldes ülejäänud ühiskonnakihiga. Me võime anda õpetajatele tippjuhi palga, kuid kas sellel on mõtet?
Lihtne ja loogiline: õpetaja assistent on tegelane, kes teeb õpetaja eest ära musta paberitöö, suhtleb kodudega jne. Asi on vajalik ikkagi selleks, et õpetaja saaks keskenduda oma põhitööle. Meil aga läheb asi üha hullemaks. Õpetaja muudetakse peatselt kantseleiametnikuks, kes muuseas peab vahel kqa tunde andma.
armsad väitlejad - vahet pole palju õpetajad nõuavad. mina, kui finantssektori valgekrae küsin ikka 3, 5, 10 või 20 keskmist palka, et rongist mitte maha jääda.
seni kuni 50 km eelmal saab sama töö tegija 4 korda minust rohkem palka (ja töö sisu on täpselt sama, isegi tööl kasutatav keel), ei suuda õpetaja elus keskmisele palgale järele jõuda. Minu töö on ju täpselt sama, kui seal 50 km eemal tehakse. Õpetaja räägib kohalikus keeles....
seni kuni 50 km eelmal saab sama töö tegija 4 korda minust rohkem palka (ja töö sisu on täpselt sama, isegi tööl kasutatav keel), ei suuda õpetaja elus keskmisele palgale järele jõuda. Minu töö on ju täpselt sama, kui seal 50 km eemal tehakse. Õpetaja räägib kohalikus keeles....
viies,
pärast 01.05.2004 peaks ju veel lahedam olema 50 km liikuda ja elegantsiga 4 korda rohkem 3, 5, 10 või 20 palka ära korjata samas tööl kasutatavas keeles? Ah jaa - mis saare peal see finantsvürstiriik on (et kaugus on just 50 km???) ja kas see saar on Eesti või Soome jurisdiktsiooni all?
pärast 01.05.2004 peaks ju veel lahedam olema 50 km liikuda ja elegantsiga 4 korda rohkem 3, 5, 10 või 20 palka ära korjata samas tööl kasutatavas keeles? Ah jaa - mis saare peal see finantsvürstiriik on (et kaugus on just 50 km???) ja kas see saar on Eesti või Soome jurisdiktsiooni all?