Ja veel kõigele lisaks tekib küsimus, mis takistab LHV'd suure spreadiga volatiilsel turul bid ja ask hindadega manipuleerimiseks turult vajaliku koguse läbi laskmist enne optsioonide välja kirjutamist? Pärast võib kliendile öelda, et sorry, oli vaja üks teine order enne täita ja nii läks hind kliendi jaoks ebasobivas suunas. Ei ole mõtet ajada, et see klassifitseerub turuga manipuleerimise paragrahvi alla jne - kes seda protsessi ikka kontrollima hakkaks, kui jutt käib paarikümnetuhandesest orderist.
Kevad 2006 kasutasin LHV opsioone üsna tihedalt ja siis ei täheldanud mingeid probleme, kõik orderid täideti mõne sekundiga aga nüüd on tekkinud arusaamatu viivis, mingi a`la 30sek ja enam. Orderid olid turuhinnaga, nüüd kasutan limiit hinnaga ordereid.
Alo, sa võiks aru saada, et klienti huvita, mitu minutit või tundi optsioonidesk seda oma avatud positsiooni arvutab. Klienti huvitab, et kui ta sisestab orderi, mis kõikide eelduste kohaselt peaks olema täidetud ja pärast avastab, et ei ole - siis on ta on pahane.
Kui sa ütled, et see 3 minutit pole piisav, et kott oleks pähe tõmmatud, siis mis on piisav? 1 tund? 2 päeva?
Kui sa ütled, et see 3 minutit pole piisav, et kott oleks pähe tõmmatud, siis mis on piisav? 1 tund? 2 päeva?
To marek84: LHV vahendab optsioone ja LHV-l sisuliselt puudub oma aktsiate positsioon, Arbitrage on optsioonide vastaspooleks ja olen kindel, et turuga ei manipuleerita. Küll on ette tulnud, et optsiooni ostmisel, tuleb turule üles ka väike kogus aktsiaid, mis alandab optsiooni hinda, iseenesest kvalifitseerub selline tegevus turuga manipuleerimiseks.
To TRX: optsioonide aktiivsus on tugevalt kasvanud ning orderid on seatud saabumise järjekorda enne täitmist, sellest ka viivitus.
To TRX: optsioonide aktiivsus on tugevalt kasvanud ning orderid on seatud saabumise järjekorda enne täitmist, sellest ka viivitus.
Oletame, et maakler aktsepteeris orderi 10.49.59, viimane võimalus katmiseks oli 10.50.47 ehk alla minuti. Bbörsi reglement näeb ette, et aktsiaorder tuleb täita mõistliku aja jooksul (mis on defineeritud kui 2 minutit), optsioonide lehel oleme öelnud, et orderi täitmine võib võtta aega mõne minuti, mitte ehk liiga täpne mõiste, aga mingi ajavaru peaks jääma.
Order sisestati 10.48, klienti absoluutselt ei huvita, millal maakler selle aksepteerib.
Kliendile kuvatakse selline tekst:
"Order võetakse täitmisele maksimaalselt tunni aja jooksul"
"Order võetakse täitmisele maksimaalselt tunni aja jooksul"
Ok, selge. Siis teie kriteeriumite järgi kui üle tunni läheb, siis on kott peas.
Tere tulemast tagasi, 20. sajand!
Tere tulemast tagasi, 20. sajand!
Täpselt sama kogemus mul endal. Varem (4-5 kuud tagasi) sai üsna kenasti kaubelda ka väga väikeste liikumiste pealt. Tehingud tehti väga kiirelt ja korrektselt, siis sai turuhinnaga ostetud, praegu läheb tehingu teostamiseks nii palju aega, et limiithinnaga sisuliselt tehinguid teha ei saa, sest turg liigub eest ära, ning turuhinnaga põhimõtteliselt ei tee tehinguid, eriti veel olukorras, kus ei ole võimalik kindel olla, kui kiiresti tehing toimub. Seega olen suht loobunud väga lühikeste positsioonide võtmisest.
Minu kogemus on sama, et kunagi sai helistatud, ning siis muudeti tagantjärgi isegi hindu veel ja teostati tehinguid, mis oleks pidanud toimuma.
Minu kogemus on sama, et kunagi sai helistatud, ning siis muudeti tagantjärgi isegi hindu veel ja teostati tehinguid, mis oleks pidanud toimuma.
Kristjan Lepik, kas sina tahaksid Tallinna börsi "tohutu" likviidsuse juures pidevalt likviidsusriski võtta? I guess not? Miks siis selline nutt ja hala ometi?
Kusjuures, lmselt oleks Arbitrage nõus nii ka tegema, et tõepoolest saad bid/ask hinnaga koheselt müüa/osta. Aga sellisel juhul oleks optsioonide spread veelgi suurem, et likviidsusriski tasandada. See ka pole kuigi hea variant ju?
Jim, mis likviidsusriski? Maakler pidi paar tuhat aktsiat turule müüma ja korras. Sa ei ole maakleri peale halva executioni pärast pahane olnud?
Antud juhul ei olnud ilmselt likviidusega probleeme, tavaliselt aga küll. Optsioonide väljakirjutaja peab ju arvestama, et kuidas end aktsiatega katta.. kuna antud juhul on inimese käsi mängus ja execution võtab paratamatult pisut aega, siis jääks ju väljakirjutajale risk õhku, kui kindla hinna lubaks.
Eks olen küll maaklerit kirunud jah. Viimati siis, kui peale hanzanetis orderi sisestamisest selle turulejõudmiseni läks nii kaua aega, et vahepeal jõudis 5 teiste maaklerite orderit turule. Aga selle peale ma ei hakanud Hansapanka mädanenud kartulitega võrdlema, vaid tuletasin endale meelde, et ise valisin sellise maakleri, kelle order ei lähe otse turule. Antud juhul ju taandub probleem sellele, et LHV maakler ei jõudnud pooleteiste minuti jooksul vajalikke toiminguid ära teha. Kas see on tõesti nii palju kisa väärt?
Eks olen küll maaklerit kirunud jah. Viimati siis, kui peale hanzanetis orderi sisestamisest selle turulejõudmiseni läks nii kaua aega, et vahepeal jõudis 5 teiste maaklerite orderit turule. Aga selle peale ma ei hakanud Hansapanka mädanenud kartulitega võrdlema, vaid tuletasin endale meelde, et ise valisin sellise maakleri, kelle order ei lähe otse turule. Antud juhul ju taandub probleem sellele, et LHV maakler ei jõudnud pooleteiste minuti jooksul vajalikke toiminguid ära teha. Kas see on tõesti nii palju kisa väärt?
viimase poole aasta jooksul on optsioonidega kauplemise aktiivsus mitmekordistunud. see selgitab natuke täitmise kiiruse probleemi (täidetakse siiski saabumise järjekorras). Teine teema on suurte koguste (50 ja enama lepingu) täitmist limiithinnaga. see on umbes sama kui üritada osta 10K norma aktsiat ilma, et hind muutuks.
Kuule jim, ma tuletaks sulle meelde, kuidas te oma deskis ikka aeg-ajalt helistasite ja päris mõnusalt USA maaklereid sõimasite. Ma ei tulnud siis mingite "mis nutt ja hala" kommentaaridega lehvitama, eks.
Siis oli kisa suunatud otse maaklerile, mitte ei hakanud kuskil avalikkuse ees probleemi lahendama. Kui praegune must lammas veel su tööandja oli, siis sa ju ikka soovitasid otse maakleriga ühendust võtta probleemide korral, mitte foorumi kaudu lahendust otsida?
Jim, eile esimene kõne läks of course maaklerile (ja hoopis väga sõbralikul toonil), aga kui maakler teatas "sorry vaan" ja arvestades, et varem sellisel juhtumil sai ikka optsioonid kontole, siis miks mitte foorum.
Ja et keegi valesti ei mõistaks - mul pole LHV vastu midagi, pigem vastupidi - väga korralik platvorm ja enamasti tubli execution.
Aga seekord mu meelest kliendile üsna paha lahendus ja arvestades, et päris paljud kliendid kauplevad optsioone ilma detailideni toimuvast aru saamata (mulle tundub nii), siis oli minu arvates selle teema ülesvõtmine vajalik.
Aga seekord mu meelest kliendile üsna paha lahendus ja arvestades, et päris paljud kliendid kauplevad optsioone ilma detailideni toimuvast aru saamata (mulle tundub nii), siis oli minu arvates selle teema ülesvõtmine vajalik.
Kõne oli tõepoolest sõbralik aga optsioonideski otsust see ei muutnud. Kristjanil on õigus pahane olla ning madistame selle teemaga edasi niikaua kuni kõik on välja üteldud ja asjaga rahul.
:) tere kristjan, lugesin case'i läbi. Õigus on mõlemal poolel. Kahtlemata üritame teha executionit võimalikult kiiresti ja see võib tunduda liiga aeglane. Praegu aga olete ju mõlemad mööda vaadanud kõige olulisemast asjaolust. Su order oli ju 60 lepingu peale ja süsteem noteerib 20 lepingut, seega esiteks üle 20 lepingu ei saa sa kuidagi selle hinnaga nõuda. Aga reaalsus oli jah see, et antud hetkel jõudis enne sind mitu klienti sisestada orderi sama hinnaga ja ka see 20 lepingut "müüdi ära" ja me täitsime esimese orderi hoolimata sellest, et ei jõudnud aktsiaid müüa lubatud 20 lepingu ulatuses. Seda üritame alati teha ja isegi kui likviidsust pole siis noteeritud koguse täita.
See ei ole automaatne süsteem, sa tead ju hästi kuidas see käib:) Üks inimene peab aktsepteerima ordereid, täitma neid ja ka helistama maaklerile aktsiaorderite sisestamiseks. Kui sul on korraga 10-15 orderit ei ole mingit võimalust neid kõiki paarikümne sekudiga täita. See on ka põhjus miks võibolla pool aastat tagasi oli kiirus suurem, sest siis lihtsalt oli käive palju väiksem. Hetkel on avatud optsioonide maht kõikide aegade kõrgtasemel. Me ei saa kunagi garanteerida, et 1-2 minutilisi viivitusi ei juhtu. Nagu Jim väga tabavalt üleval kirjutas, saaksime automaatset täitmist teha oluliselt suurema spreadiga ja sellel pole mõtet. Juba selle tõttu, et kahjuks on aegajalt pettureid, kes läbi teiste maaklerite väikseid aktsiaordereid üles riputavad, et optsioonide hindu manipuleerida. Seetõttu peame alati likviidsust kontrollima.
Alati on võimalus helistada maaklerile ja reaalajas diil kokku leppida. Eriti kui sa sisestad orderi 60 lepingu peale, mis on suurem kui noteering. Kas siis kui oleksid tahtnud müüa 2000 aktsiat ja turul on bidi 500 peale oleksid ka pärast nõudnud, et keegi sult kõik oleks ära ostnud selle hinnaga?:)
Seega süsteem on täpselt selline nagu on ja me üritame teha oma parimat, kellelegi ei tõmba kotti pähe ja kui vähegi võimalik täita siis täidame ja tihti isegi siis kui suuda tegelikult katta. IPO esimesel kauplemispäeval kui on sees 100+ orderit läheb aega 10-15 minutit teinekord ja midagi pole teha, üle oma varju me ei hüppa, see on OTC, mitte börs.
Aga igatahes ma vabandan viivituse pärast ja selle 20 lepingut oleksime võinud ehk sulle siiski ära teha, kui oleksid kohe teada andnud. Tagantjärele on alati raske nagu tead.
Mul on kaks küsimust:
1. Kas juhul kui täna hommikul oleks Tallink avanenud 1.62 peal oleksid sa samuti selle postituse teinud ja nõudnud täitmist või siis vaikselt mitte reageerinud ja olnud olukorraga rahul?
2. Mis hinnaga ja mis hetkel oleksid sa selle täna müünud arvestades reaalset olukorda või kui mitte müünud siis mis hinnaga hetkel tahaksid müüa?
Ma loomulikult usaldan su vastuseid täielikult ja sellest tulenevalt pakuksin lahenduse.
parimat,
tõnno
See ei ole automaatne süsteem, sa tead ju hästi kuidas see käib:) Üks inimene peab aktsepteerima ordereid, täitma neid ja ka helistama maaklerile aktsiaorderite sisestamiseks. Kui sul on korraga 10-15 orderit ei ole mingit võimalust neid kõiki paarikümne sekudiga täita. See on ka põhjus miks võibolla pool aastat tagasi oli kiirus suurem, sest siis lihtsalt oli käive palju väiksem. Hetkel on avatud optsioonide maht kõikide aegade kõrgtasemel. Me ei saa kunagi garanteerida, et 1-2 minutilisi viivitusi ei juhtu. Nagu Jim väga tabavalt üleval kirjutas, saaksime automaatset täitmist teha oluliselt suurema spreadiga ja sellel pole mõtet. Juba selle tõttu, et kahjuks on aegajalt pettureid, kes läbi teiste maaklerite väikseid aktsiaordereid üles riputavad, et optsioonide hindu manipuleerida. Seetõttu peame alati likviidsust kontrollima.
Alati on võimalus helistada maaklerile ja reaalajas diil kokku leppida. Eriti kui sa sisestad orderi 60 lepingu peale, mis on suurem kui noteering. Kas siis kui oleksid tahtnud müüa 2000 aktsiat ja turul on bidi 500 peale oleksid ka pärast nõudnud, et keegi sult kõik oleks ära ostnud selle hinnaga?:)
Seega süsteem on täpselt selline nagu on ja me üritame teha oma parimat, kellelegi ei tõmba kotti pähe ja kui vähegi võimalik täita siis täidame ja tihti isegi siis kui suuda tegelikult katta. IPO esimesel kauplemispäeval kui on sees 100+ orderit läheb aega 10-15 minutit teinekord ja midagi pole teha, üle oma varju me ei hüppa, see on OTC, mitte börs.
Aga igatahes ma vabandan viivituse pärast ja selle 20 lepingut oleksime võinud ehk sulle siiski ära teha, kui oleksid kohe teada andnud. Tagantjärele on alati raske nagu tead.
Mul on kaks küsimust:
1. Kas juhul kui täna hommikul oleks Tallink avanenud 1.62 peal oleksid sa samuti selle postituse teinud ja nõudnud täitmist või siis vaikselt mitte reageerinud ja olnud olukorraga rahul?
2. Mis hinnaga ja mis hetkel oleksid sa selle täna müünud arvestades reaalset olukorda või kui mitte müünud siis mis hinnaga hetkel tahaksid müüa?
Ma loomulikult usaldan su vastuseid täielikult ja sellest tulenevalt pakuksin lahenduse.
parimat,
tõnno