OMX Tallinn optsioonid

miks nende optsioonide spread nii suur on? Näiteks ostes OMX Tallinna ATM optsiooni olen hetkega 40-50% hävinud juhul kui soovin optsiooni tagasi müüa ja indeks ise pole muutunud. Veel hullem on olukord rahast väljas optsiooniga, seal ostu - müügihinna vahe neljakordne

Tekkis endal ka sarnane küsimus, kaalusin OMXT rahas putte, kuid sellise spreadiga ei kannata kuidagi tehingut teha.
Sest hindu kujundatakse ütleme... vastavalt turusituatsioonile :)
äkki keegi LHV-st selgitaks?
Olen algaja ja soovin teada, mis valemiga need hinnad leitakse. Kui võimalik siis avaldage see, saab exxelis ise arvutada.

Turg on liikunud pidevalt ühes suunas, samal ajal on aktsiate likviidsused suhteliselt madalad, mistõttu on optsioonide volatiilsus tavapärasest veidi erinevad. Valem on tavapärane optsioonide hindamise valem Black-Scholes mudelist.

Alo, aga volatiilsus ei muuda ju spread'i nii suureks?
Kui volatiilsuse spreadi suurendada siis suureneb ka optsioonihindade spread.
Tõnno korra on tunnistanud, et hinda kujundatakse vastavalt vajadusele ja võimalusele. Milleks see jutt valemitest?
Aluseks on ikka Black-Scholes mudel. Ja volatiilsus muutubki vastavalt turuolukorrale, mitte valemile. Valemi abil kalkuleeritakse optsiooni hind ning valemi üheks muutujaks on volatiilsus.
Alo, ma tunnistan, et ma ei saa aru, kuidas volatiilsus ja/või selle spread saab sellise spreadi tekitada. Äkki selgitad.
Kristjan, ostu-müügi volatiilsusel lihtsalt lai spread. Tulemusena ka optsioonihindades lai spread.
hansas on näiteks oluliselt laiem spread ku lhv-l , vähemalt oli see nii eesti telekomi optsooniga.
Kristjan ja teised - äkki me tahame hoopis sinnani jõuda, et ka LHV tahab spreadi pealt oma leiva teenida?:)

Marti, hansas on euroopa tüüpi optsioonid ja neid ei saa kaubelda nagu LHV omi, see ka mõnevõrra mõistetavam.
Kui ostu volatiilsus on erinev müügi volatiilsusest siis tegemist on volatiilsuse spreadiga ning see avaldb otseselt mõju optsiooni ostu ja müüginoteeringu spreadile.
aga millest tuleb, et ostul ja müügil on erinevad volatiilused?
jeesus kristus, ma alles nüüd vaatasin putte. Tśiisas. Huvitav, kes neid küll ostab?
Uraani, need pole mitte erinevad volatiilsused vaid ERINEVAD volatiilsused. Eks kui konkurents oleks, siis sellist spreadi pakkuda ei saaks.
ehh, mul läks juhe kokku:)
Pigem on probleem selles, et optsiooniturg on ise õhuke ja optsioonidiileril ei ole erilist lootust sama (või eksootilisematel puhkudel kasvõi sama alusvaraga) lepingut mõnele teisele kliendile mõõduka spreadiga edasi põrgatada. Ainus võimalus oma booki kaitsta on delta hedge ja kui turg on ebalikviidne on see väga kulukas. See kul väljendubki laias volatiilsuse spradis ehk teisisõnu jaeklient maksab upfront võimalike gap upide ja gap downide eest mis optsioonidiileri kasumi ära söövad.