Olainfarm (OLF1R)

Sai täna positsiooni täiendatud, Evli haamerdab edasi. Viimase 31 päeva jooksul (18. aprill - 18. mai) ainult 2 neto-müüjast maaklerit. Evli müünud 104 900 aktsiat (ostnud pole) ning LHV netos 10 000 müünud. Ülejäänud maaklerid plusspoolel, suurim ostja netos HNS (48K).

Eelmine kuu üsna sama seis, Evli müünud netos 133K aktsiat, LHV müünud 7,7K ning Parex 5,5K aktsiat. Teised ostupoolel, HNS 69K. Veel kuu tagasi Evli müünud 33,3K aktsiat, suurem müük ka HNS poolelt, netos 88K aktsiat, teised plussis.

Jaanuar-veebruar Evli müünud 20,2K aktsiat, varem enam Evli silma ei hakka. Seega müügid alanud käesoleva aasta jaanuarist, müüdud 291 200 aktsiat ning ostetud pole.

Kahjuks ei raporteerita ka 2009. aasta majandusaruandes ühtegi aktsionäri, kel suurem kui 5% osalus ning 2 tuumikomanikku ilmselt praegu müümas ei ole. Raske seega aimu saada, palju müüa veel on.
Vabandust, ühtegi aktsionäri, kel väiksem kui 5% osalus. Päris 5% teeks umbes 700 000 aktsiat (1 kliendi kohta), kuid nii must see stsenaarium vast ka ei ole.
OK, ma hakkan ka siis stefanit tegema.

Aasta algusest müüdud 300 000 aktsiat.
Kui väidetavalt tuleb Q1 kasum ca 0,7 mLVL, siis EPS tuleb ca 0,05 ja tootlus 0,90 hinna juures 5,55% ainuüksi esimese kvartaliga.
ROE on praegu ~15% ning ROI ~20% aastas (kuna hind allapoole omakapitali).
TaivoS, kas on mingi ajahorisont/hinnasiht ka?
Otseselt pole kumbagi.

Kui aktsia nii pikalt absurdsete kordajatega kaupleb, sealjuures äripoole kenasti töötades, ei ole suurt mõtet mõnelt "arenenud" turult nagu Vilnius või Tallinn võrdlusnumbreid tuua ja selle põhjal mingeid targeteid seada. Ega Läti puhul muud polegi kui istuda ja oodata kuni aeg oma korrektuurid teeb. Ajalugu vaadates on ilmselge, et Evli press on olnud praeguses hinnakujunduses peaosaline. Läti turg piisavalt õhuke, et selline psühhoterror hirmutab väikesed mõneks ajaks eemale. OLF praegu vist ka piisavalt väike, et fondide fookusest jääb ta suuresti välja. Vastupidiselt Grindeks on minuteada pikalt East Capitali Balti fondi TOP10 holdingus olnud.

Nagu ütlesin, Swedi target oli 1,8 LVL peal ning Q4 järel vaatluse all (upward pressurega). Kuigi käibe kasv ei olnud plahvatuslik, ei ole siiski kuidagi õige pidada 10% müügitulu kasvu kehvaks saavutuseks praeguses majandusolukorras, valuatsiooni silmas pidamata.

Arvestades, et FX-tulud peaksid korralikult ka Q2 tulemust toetama ning äri näikse OK seisukorras, siis esiteks on üldse üle mõistuse, et selline aktsia alla omakapitali maksab. Sellega on tegelikult juba kõik öeldud. Kui aga natuke edasi vaadata ning omistada OLF-ile erinevaid riskimäärasid (mis peaksid küll pigem Venemaa kui Lätiga seotud olema) ja endiselt small-cap farma määramatuse, siis mõõduka kasvu jätkudes oleks selle aktsia eest 1,5x booki küll täiesti kohane maksta.

Seega (ceteris paribus!) võiks 2 LVL kandis korra uuesti hinge tõmmata ning olukord üle hinnata. Kas ja millal sinna jõutakse, ma ei tea. Risk/reward seisukohalt olen nõus teda portfellis hoidma küll, seda enam, et ROE ning ROI sellised nagu nad on (ilmselt no cash flow küll). Kasumlikkuse säilides ta lõpmatult põlenud kaupade hinnaga müügile ei jää. Läti turul praegu usku, aega ja kannatust vaja. Erinevalt Liepajas Metalurgist, on see lafka juba kasumlik ning seega ärikeskkonna risk on mõnevõrra madalam.

Kuigi pigem ennustan ma antud ettevõtte puhul ehk tõepoolest suuremat tõenäosust enne mingiks M&A-käiguks kui et aktsia kohta "fully valued" võiks öelda.

Muidugi vaja pilk peal hoida ka related-party aktiivsusel rahavoogude juures. Mingil määral seda praegu on, kuid mitte häirivalt suurelt. Kui midagi vahepeal ei muutu, mis müüma sunniks, olen valmis kvartaleid hoidma.
Keegi võiks igaks juhuks Evli boiler roomi ambulatoorse patrulli saata, mul sealsete maaklerite tervise üle hetkel väike mure. Ei saa nagu turuga kontakti kuidagi.
Siin foorumis mainiti varem "külmarvetest" Olainfarmi väikeaktsionäridele. Kui keegi miskit oletab või teab, siis võiks siin jagada.
0,9 peal veidi põhja joonistamise moodi küll praegu. Kas need Evli-sisesed STND-tehingud on ühelt kontolt teisele tõstmine müügiks ettevalmistamiseks või maja siseselt müük, küll ei tea. Eile oleks sellisesse bidi juba kindlasti müüdud.
Huvitav väike firma, olen viimasel ajal veidi ostnud.
Grindeksi korralikud kasumi- ning kasumlikkuse numbrid vaikselt Olainfarmi sümpaatiaspektist toetamas. Huvitav tehing aga börsipäeva lõpul. Kui Evli müügid on esmapilgul lõppenud, siis täna on Evli ostnud plokktehinguga majaväliselt (Parexist) ca 290 000 aktsiat hinnaga 1 LVL.

Terve 2008. aasta jooksul kaubeldi läbi ligi 800K aktsiat (2009. aastal ligi 2M), seega Olainfarmi kohta kogus üüratu. Et tegu polnud majasisese tehinguga ning ostupool Evli (mis suure tõenäosusega esindab Läti-välist raha), siis suhteliselt märkimisväärne tehing. Natuke imelik muidugi pikaajaliste Evli müükide taustal, aga vast siis erinevad kliendid.

Kuigi likviidsuse aspektist on Grindeks selgelt paremas seisus, siis enamike kui mitte kõigi muude valuatsiooninäitajate poolest on Olainfarm oluliselt odavam. Põhimõtteliselt peaks see spread vähenema. Ise asi siis, kas OLF tõuseb, GRD langeb või mõlemat. Või hoopis mingi neljas scenario.
Q1 kasum 1MEUR, aastaks plaaniti 3,8, seega kõik läheb plaanipäraselt.
Käive-kasum üllatused polnud, kuna olid juba varem avalikustatud. Nüüd tuleb natuke "dig deeper" ja vaadata, mis bilansis toimub ja kuidas kommentaarid on.
Infoks ka, et olen OLF-s suht märkimisväärse positsiooni soetanud. Uurisin asja lähemalt ja rääkisin ettevõttega, kui TaivoS muudkui seletas, kuidas konnast on prints saanud. No shit, tundubki täiesti solid ettevõte tänases seisus. Said oma kasvuprobleemidest üle ja täna on kasumlikkus ja käive stabiilselt tõusuteel. Laenud pole probleem, mingeid erilisi investeeringuid pole ka kavas.
OK, siis on tänane ostja teada. Soovin edu.
Krt, ei tea, kas on ikka kõik hästi. % arvutavad nad küll kummaliselt, LK8, :)
Rahavoogude bottom line suhteliselt nõrk, kuna 300K LVL maksti laene tagasi. Vist on tarvis see aasta mingi lühiajaliste laenude refinn teha. See ei tohiks ettevõttele üle jõu käia.
OLF-i seller on sisuliselt mängust väljas juba kuuldavasti. Olen veidi ostnud, mingit suurt plahvatust ülespoole ei oota aga kui see hakkab korralikult div. maksma, siis L-T tundub OK bet.
TaivoS

Saad sa nendest omanike laenudest aru?
LK 15 kirjas üks number ja LK28 oleks laen nagu haitunud?

Samas vahe on nagu üsna ümmargune 22%, keegi omab "eelisaktsiaid"?