New World Order: Nafta $30+

Tundub, et OPEC ei taha ja USA ei suuda (Clintoni eilne avaldus) tuua nafta hinda alla $30. Pikemas perspektiivis hakkab selline hind Maailma majandust ja inimeste tarbimisharjumusi oluliselt ümber kujundama st. viib alla naftafirmade aktsiad ja üles alternatiivenergia aktsiad.

Enamik tehnilise analüüsi pooldajaid on täiesti veendunud, et nafta hind saab ainult tõusta.
Eelmisel nädalal ühe USa suure investeerimispanga ülevaates tõdeti, et 20%´se tõenäolisusega võib nafta hind aasta perspektiivis olla 52$.
Sealt võib leida ka põhjuseid, miks just hiljuti hakkas euro jälle järsult kukkuma.
Usa aktsiad ei ole veel hakkanud kõrgemate intresside peale mõtlema, eks paistab...
Yamani hoiatused. Positiinve lugemine ka neile, kes alternatiivseid energiaallikaid pooldavad.
Tark mees.
Paljudele inimestele on omane ahnus ja arvamus, et kui kuskilt saab midagi pigistada, siis tuleb pigistada tugevalt. Mõõdutunne puudub.
Paljud firmad (olles tihti monopoolses seisus) piinavad niiviisi kliente. Paneme kalli hinna ja mis siis et saaks ka odavamalt. Kuhu need kliendid ikka pääsevad - oigavad, aga ostavad ikka. Ei taibata et tühjaks pigistatatud ja vihane klient on halb klient. Selline klient ei ole truu - niipea kui esimene võimalus avaneb laseb ta kohe jalga.
Ikka tasa ja targu. Ja tuleviku peale mõeldes.
sander: ühtedel on ahnus, teistel hirm

viimased kuud on usa investoreid saatmas põhiliselt hirmud -
* hirm kõrgest tööhõivest põhjustatud inflatsiooni ees
* hirm tehnoloogiasektori investorite põhjustatud börsimulli ees
* hirm intressidekasv röövib ettevõtete kasumitekasvu
* hirm kõrgete bensiinihindade pärast, kuigi usa-s on bensiin endisel vähemalt 2x odavam
* hirm, et kallis dollar sööb rahvusvahelisel areenil tegutsevate firmade kasumi
Täna langes naftabarreli hind alla 30USD
to: viies

Nafta hind vaevalt enam oluliselt üle $30 läheb ja pikas perspektiivis (2 aastat) on tal ainult langeda. Seda muidugi mitte tempos, mida tech aktsiad teevad, vaid rahulikult, 20-25 USD-ni. Muidugi on 20% tõenäosust, et ma eksin, kuid tipp peaks olema juba saavutatud.
to: heisenberg

Aktsiaturul on ju teatavasti ainult kaks liikumapanevat jõudu, ahnus ja hirm. Naftahindu need aga üle 35USD enam ei vii.
Räägitakse, et Chevron võtab 35 mlrd diilis üle Texaco. Tekib suuruselt neljas naftakonglomeraat:

Exxon Mobil(XOM), $315 mlrd
Royal Dutch/Shell(RD), $221 mlrd
BP Amoco(BP), $209 mlrd
TotalFinaElf(TOT), $113 mlrd
Chevron-Texaco(CHV,TX), $85 mlrd
ENI(E), $45 mlrd
Repsol(REP), $21 mlrd
Ja veel üks mõttetera:

Kallimad bensiinihinnad peaksid pikas perspektiivis rohkem lööma USA majandust, mis on ülesehitatud madala aktsiisiga kütusele.

See tähendab, et protsentuaalselt on USA-s kütusehinnaksav palju kiirem kui Euroopas, kus 50% või rohkmem bensiinihinnast moodustab aktsiis (mis ei tõuse)
to: Graafik

Paraku pole Sinuga nõus. Praegune üleshüpe naftahinnas on sedavõrd lühiajaline, et ta langeb kiiresti alla tagasi (s.o. 25-30 kanti). Samas tõestab värske BW üsna edukalt, et turumoonutajad (ja seda OPEC olemuselt on) tootes alla poole maailma naftast (erinevalt 73. aastast, kui see oli ligi 70%) ei ole enam nii tugevad ja USA majandus pole sugugi nii sõltuv odavast sisseveetavast naftast, kui esmapilgul tundub.
Nafta hind liigub kiiresti alla. Juba on 19 USD kandis. Mina küll ei usu, et naftariigid kokkuleppele jõuavad. 1999. aasta hinnad võivad kujuneda reaalsuseks. Samas võib nafta hinna langus mõnevõrra kütuse tarbimise suurenemisele viia. Kas ka Eesti jaetarbija näeb varsti tanklates madalamaid hindu?

Njah. Olid ajad.

5 aasta perspektiivis ennustatakse barreli hinnaks juba numbreid $180-200 kanti.
krt, iPilot. Häbi kohe lugeda oma viimast postitust. Aasta oli siis 2001.
Ütleme nii, et 2003. aasta algusest olen ma ikka nafta suhtes pigem tõusu kartnud. "Kartnud" on pigem õige väljend, sest prognoosida ma selles osas ei julgekski. Mina usun, et see on üks kaup, mille hinna määravad maailmas teatud ringkonnad. Kui nad tahavad, siis on nafta hind kordades madalamal või kõrgemal. Sõltub sellest, mida vaja. Ma arvan, et pärast Iraagi äravõtmist tahetakse näha pigem kõrgemaid hindu. Enne järgmist potentsiaalset ülevõtmist on aga vaja vastaspoolt nõrgestada ja siis võime jälle näha sama ootamatut langust.
Aga tegelikult ei ole nafta viimase 20 aasta jooksul oluliselt kallinenud. Ma pean siin silmas võrdlust aktsiate ja kinnisvaraga.
Hee. Õli on lihtsalt otsas ja ongi kogu moos. Kui ikka OPEC-i lubaduse peale tootmismahtusid tõsta turg ainult irvitab, siis on asi mäda.

Järjest teravamaks muutub USA ja Hiina vastasseis naftavarude kontrollimise pärast ja keegi kurat ei tea, millega see kõik lõpeb.

Mina istun seni rahulikult oma IXC otsas ja vaatan, mis saab.
Huvitav mis hakkab toimuma Eestis kui naftabarrel maksab 180-200 dollarit, ja mõtlen just Ida Virumaal, sest hea tahtmise korral võib seal ka naftat leida.

Tonnist põlevkivist peaks saama 150-180 liitrit põlevkiviõli ehk siis sisuliselt barreli naftat. Põlevkiviõli tootmine peaks kasumlik olema 25-30 dollarilise naftahinna korral. Põlevkivi tootmise omahind kuskil 120 krooni juures, põlevkiviõli tootmiseks siis kulub samapalju. 200 dollarilise naftahinna juures oleks ka põlevkivi hinnatõusuks ruumi.
Põlevkivi leidub ka mujal, mäletan geograafia tunnist.
See Ida- Virumaa on nagu kärbsemust ehk pigem kohaliku tähtsusega ärimees nossovitele konkreetses külas.
Aga abiks ikka!
biodiisel sai hiljuti rohelise tule. Väidetavalt suudaks eesti põllumehed rapsidiisliga terve eest ära varustada.
SideKick,
Biodiisel segatakse konventsionaalse diisliga vahekorras 5/95 - 20/80, seega suurt mõju ei ole enne, kui autotööstused oma toodangu biodiislile ümber kohandavad.
Ja veel - biodiisli hind sõltub ikkagi oluliselt praegu nafta hinnast, sest enamus rapsi tootmiseks vajalikke põllumajanduslikke masinaid ei taha biodiislist kuuldagi.
biodiislit võiks ka puhtalt, s.t. ilma tavadiisliga segamata kasutada. Selleks aga tuleks investeerida seadmetesse ning nende käitamisse senisest rohkem, et tulemus kvaliteetsem oleks.