NB! Kauplemine soodsam

076699

Üldisemalt võttes on kummaline, et teised pangad ei ole tasude alandamisele reageerinud. Ilmselt väikeinvestorid ikka mõtlevad tehingutasude peale ja vaikselt hakkab (vähemalt) vaba raha swedi liikuma ja olemasolev portfell võib vanas kohas edasi istuda.

Eks väga paljud seda süsteemi kasutavadki (sh. mina). Pole mõtet müüja hetkel eraisiku portfelli LHV's maha ja asjatult teenustasusi maksta. Üle tõstmisega ühest pangast teise ka mingid teenustasusid Swedi sõnunl. Tegin lihtsalt uue konto Swedi ja majandan seal edasi.

Täpselt samamoodi - uued tehingud Swedis. Ootan LHV poolset tehingutasude allatoomist
Kasutaks ka SWED-i, aga selle häiriv probleem minu jaoks on ebaülevaatlik portfelli vaade/väljavõte. Või olen ma lihtsalt LHV lihtsusega liiga ära harjunud.
076699
Kolisin ka oma vabad vahendid swedi ja esimesed kümmekond tasuta tehingut tehtud. Mõned veidrused tõesti seal on. Näiteks ei ilmu koheselt "Minu portfelli" väljavõttesse osaliselt täidetud orderid. Ei olegi aru saanud mis hetkel need lisatakse. Ja siis muidugi see iga kolme minuti tagant "Kas soovid jätkata" :) Aga kui seda foorumit loevad, siis äkki... :)

Sellest on siinsamas teemas varem ka juttu olnud, et Swed koondab ühe ja sama orderi piires kõik "osaliselt täidetud" tehingud iga börsipäeva lõpuks kokku üheks suuremaks nn. "terviktehinguks", ning avaldab selle siis üheainsa tehinguna "Minu portfelli" väljavõttes.
Kui aga ei malda börsipäeva lõppu ära oodata, tuleb allesjäänud täitmata order lihtsalt tühistada, ning soovi korral uus korraldus sisestada --- siis tehakse orderi täidetud osas kokkuvõte ära "jooksvalt" ning vabastatakse vastavalt orderi täitmata osas broneeritud aktsiad/ raha …
076699
Üldisemalt võttes on kummaline, et teised pangad ei ole tasude alandamisele reageerinud. Ilmselt väikeinvestorid ikka mõtlevad tehingutasude peale ja vaikselt hakkab (vähemalt) vaba raha swedi liikuma ja olemasolev portfell võib vanas kohas edasi istuda.

Iseenesest saan omade kogemuste pinnal kinnitada, et peale tehingutasude küsimuse, pole Swedist LHV-le mingit konkurenti, alla jäädakse peaaegu igas elemendis: seetõttu oleks minu isiklikul hinnangul enam kui piisav lahendus olukord, kui LHV kaotaks ära tehingutasude muutuvosa-komponendi (s.o 0,2 %-i tehingusummast) ning alandaks püsi-komponenti sümboolsele tasemele (nt. max. 1 või 2 € per tehing).
Rõhutan, see on pelgalt minu isiklik arvamus asjast -- head asjad või siis turul konkurentidest "suhteliselt paremad" ei saa olla päris tasuta! :D
076699
Kolisin ka oma vabad vahendid swedi ja esimesed kümmekond tasuta tehingut tehtud. Mõned veidrused tõesti seal on. Näiteks ei ilmu koheselt "Minu portfelli" väljavõttesse osaliselt täidetud orderid. Ei olegi aru saanud mis hetkel need lisatakse. Ja siis muidugi see iga kolme minuti tagant "Kas soovid jätkata" :) Aga kui seda foorumit loevad, siis äkki... :)

Swedi internetipangas on väga raske aru saada mis Sinu orderiga toimub, seni kuni order on täidetud või börsipäev on läbi. See on neil meelega nii tehtud. Väga vabalt võib ka maakler Su orderi Swedi kontoris riiulile ootele panna ja seda mitte börsile edasi saata teatud suvaliseks ajaperioodiks. Ega Sina sellest aru ei saa, Sa näed ikka sama pilti internetipangas...

Selle pangapoolse "meelega"-soovi üks tahtlik osa on ka näiteks see, et börsi poolt pandi kinni programm nimega Stocker / eBroker, kohitseti äärmuseni tehinguandmete ja orderite kajastamist OMX Baltic veebilehel, kaotati ära reaalajas andmete kajastamine veebilehel jne. Varem kui Stockerit oli võimalik kasutada, siis oli koheselt võimalik jälgida, mda Swed Sinu orderiga reaalselt teeb....
Kuidas välisaktsiate (põhjamaad, USA) hoidmisega lood on? Minul on osa SEB-s, sest seal on hoidmine odavam kui LHV-s, aga tehingu tegemine kallim. Põhiliselt ostan ja hoian. See on jäänud ajalooliselt. ...aga võibla eksin?
Kuidas targemad jällegi LHV tehingud kokku pakivad, siin 5000tk aktsiat ostes saan mõnikord 15 korraldust, mida raamatupidaja peaks hakkama sisse toksima, kas kõik ekspordivad info exceli cvs kujul ja seal liidavad lahutavad?
Nt E-arveldajas (https://e-arveldaja.rik.ee/) saab panga väljavõtted ülesse laadida. Teenustasud seotakse ilusti ära, kuid ost-müük ridu kahjuks mitte. Nende jaoks sai tehtud utikas, mis koostab eraldi kannete faili, aga peale aastast kasutamist pole see enam hea, kuna E-arveldaja hakkas esitama arveid kannete arvu järgi. Kas saan õigesti aru, et võiks ka kõik tehingud kokku arvutada ja teha vaid 2 kannet?
113366
Seda väidet tahaks küll vaidlustad?. Kui Sulle tundub, et mingit aktsiat ei saa LHV kaudu osta, kontakteeru kasutajatoega ja probleem laheneb kiiresti.

missabsurd

Üle pika aja üllatavalt hea suhtlemine ja kogemused Swedbankiga. Lisaks saab nende kaudu osta väiksemate välismaa börsiettevõtete aktsiad, mida LHV kaudu ei saa.

Konkreetne näide: tahtsin osta Soome aktsiat Herantis Pharma (HRTIS). LHV vastus 19.12.2019: "Kahjuks meie välismaakler seda aktsiat siiski ei vahenda ja me seda kauplemiseks pakkuda ei saa". Swed-s oli kohe valikus.
1 Like
Nullpointer
Nt E-arveldajas (https://e-arveldaja.rik.ee/) saab panga väljavõtted ülesse laadida. Teenustasud seotakse ilusti ära, kuid ost-müük ridu kahjuks mitte. Nende jaoks sai tehtud utikas, mis koostab eraldi kannete faili, aga peale aastast kasutamist pole see enam hea, kuna E-arveldaja hakkas esitama arveid kannete arvu järgi. Kas saan õigesti aru, et võiks ka kõik tehingud kokku arvutada ja teha vaid 2 kannet?

Mina selle 15 nii teen, sest mina andsin ühe korralduse ja kokkuvõttes tulemus sama, kui M arvates pole asi õige, võin iga kell visata LHV tehingute väljavõtte, kus pudi kirjas. Huvitav, et selline muudatus nüüd 2020 tehti, mulle meeldis see 1 teade rohkem, et oder täidetud, vahet pole, et 15 müüjat oli ja pole ka vahet, kes 100 või 1000 kaupa müüs. Pank võiks paindlikum olla, et saad kuskile linnukese visata, kas saadab koond orderi või tahad üksikuid. Üldjuhul selleks vaatan IB-s L2, kui huvi, kuigi tänapäev varjatud orderid ja muu hookus poookus.
missabsurd
113366
Seda väidet tahaks küll vaidlustad?. Kui Sulle tundub, et mingit aktsiat ei saa LHV kaudu osta, kontakteeru kasutajatoega ja probleem laheneb kiiresti.

missabsurd

Üle pika aja üllatavalt hea suhtlemine ja kogemused Swedbankiga. Lisaks saab nende kaudu osta väiksemate välismaa börsiettevõtete aktsiad, mida LHV kaudu ei saa.

Konkreetne näide: tahtsin osta Soome aktsiat Herantis Pharma (HRTIS). LHV vastus 19.12.2019: "Kahjuks meie välismaakler seda aktsiat siiski ei vahenda ja me seda kauplemiseks pakkuda ei saa". Swed-s oli kohe valikus.

Kuna see aktsia kaupleb Soome alternatiivturul First Northil, siis sinna meil tõesti välismaakleri kaudu ligipääs puudub.
Kiida veel Swed'i siin:
kuna ma kasutan LHV-s aktsikauplemisel võimendust, siis oli mu reedeõhtune kaval plaan kanda mõned vabad tuhanded Swed'i arvelt LHV arvele, et mitte maksta asjatult intressi. Aga - võta näpust! Kiri ees: "Teie ülekannete päevalimiit 10 000€ on ületatud!" Uurisin siis netipangast limiitide suurendamist - ja ei saagi! Ja 10 000€ on ka kuu ülekannete limiit. OK. Helistasin siis panka, et olge kenad, klaarige ära. Kästi pangateate vormis avaldus teha. Esmaspäeval siis tuli alljärgnev vastus:
"Austatud ................Tänan Teid kirja eest. Ülekande limiitide määramisel lähtume mõistlikkuse printsiibist ning rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadusest tulenevatest nõuetest ja konto jäägist. Samuti peame järgima „tunne oma klienti” põhimõtet. Hetkel ei peegelda Teie kontode jääk limiidi suurendamise vajadust. Palun võtke meiega uuesti ühendust, kui kontode jääk vastab soovitud limiitidele."
Jumal tänatud, et ma sinna väga palju ei kandnud, nüüd istungi ja ootan veebruari, et oma rahaga ülekandeid saaks teha. Usssssskumatu jaburdus.
Eks Swedis ole ka iga euro pestud ja kardavad neid ringlusesse lasta. Panga pantvang. Kurb lugu muidugi.

Mul oli analoogne kogemus paar aastat Luminoriga. Arvelduskontolimiidi muutmisega, mille käigus ka öeldi mulle, et pank ei pea minu soovitud muudatust aktsepteerima ja see ei ole põhjendatud :) Paar nädalat jaurasin nendega kirja teel ja põhjendasin, miks nende loogika on minu arvates vale ja miks on suuremat limiiti vaja. Sai tehtud suure vaevaga lõpuks.

Alles järgmisteks valimisteks tuleb see lubadus, et saab oma raha päriselt pankadest kätte :)
Rinja
Kiida veel Swed'i siin:
kuna ma kasutan LHV-s aktsikauplemisel võimendust, siis oli mu reedeõhtune kaval plaan kanda mõned vabad tuhanded Swed'i arvelt LHV arvele, et mitte maksta asjatult intressi. Aga - võta näpust! Kiri ees: "Teie ülekannete päevalimiit 10 000€ on ületatud!" Uurisin siis netipangast limiitide suurendamist - ja ei saagi! Ja 10 000€ on ka kuu ülekannete limiit. OK. Helistasin siis panka, et olge kenad, klaarige ära. Kästi pangateate vormis avaldus teha. Esmaspäeval siis tuli alljärgnev vastus:
"Austatud ................Tänan Teid kirja eest. Ülekande limiitide määramisel lähtume mõistlikkuse printsiibist ning rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadusest tulenevatest nõuetest ja konto jäägist. Samuti peame järgima „tunne oma klienti” põhimõtet. Hetkel ei peegelda Teie kontode jääk limiidi suurendamise vajadust. Palun võtke meiega uuesti ühendust, kui kontode jääk vastab soovitud limiitidele."
Jumal tänatud, et ma sinna väga palju ei kandnud, nüüd istungi ja ootan veebruari, et oma rahaga ülekandeid saaks teha. Usssssskumatu jaburdus.

Paar aastat tagasi SEB-s analoogne lugu. Lahenduseks oli see, et avasin seal täiendava arvelduskonto (vist isegi mitu). Seejärel kanne vanalt kontolt uuele (oma kontode vahel limiit ei kehti) ja siis sealt ilusti teise panka. Limiit ei olnud kliendipõhine, vaid arvelduskonto põhine. Pangaga vaidlemine viib ajusurmani.
investest
Pangaga vaidlemine viib ajusurmani.

Kiidame LHV-d :)
Seal õnnestus mul erakorraline limiidi suurendamine eelmine aasta ära teha. Selgitamist oli siiski päris palju.
Tea kas peab hakkama ka mingeid "heart-beat" ülekandeid tegema? Muidu mingi aja pärast koristavad limiidi ära põhendusega, et liiga vähe kasutad.
Lõpuks hakkad panka valima ka veel kriteeriumiga, kus sa oma raha ka kasutada saad.
Öösel on häid uudiseid tulnud:)
LHV Pank kaotab alates 1. veebruarist teenustasud Balti aktsiatega tehtud tehingutelt. Samuti pole edaspidi haldustasusid LHV Balti väärtpaberite hoidmisel, olenemata portfelli suurusest.
Hea ajastus ja väga hea uudis! Hakkasin eile juba Swedis väärtpaberikontot tegema, aga jäi pooleli. Õnneks polegi enam vaja :)
partkoer
Hea ajastus ja väga hea uudis! Hakkasin eile juba Swedis väärtpaberikontot tegema, aga jäi pooleli. Õnneks polegi enam vaja :)

Sama, olin pisut pettunud, et LHV mingitki vastulööki ei anna ning võtsin juba Swedbankiga kontakti.
Jimmy Butler
partkoer

Sama, olin pisut pettunud, et LHV mingitki vastulööki ei anna ning võtsin juba Swedbankiga kontakti.

Tegelikult oleks ju võinud siiski eelinfona jagada kasvõi foorumis, et Q1 jooksul on oodata hinnakirjas muudatusi. Jõudsin mõned tehingud juba Swedis teha, kuid uue info valguses püsin loomulikult LHV's.