Mykoloog - teoreetiliselt õige - mõõdukas Keynes majanduslanguse ajal on abiks, kuid praktikas probleem see, et ei suudeta mõõdukas püsida.
USA suhtes on palju konservatiivsusest tulevikus räägitud, kuid ei saa seda kuidagi uskuda. Numbriliselt üks graafik - USA eelarve defitsiit näha (kiire otsingu peale pilt, tegelik pilt on tänaseks hullem).
Võla kahandamisest ja eelarvega tasakaalu jõudmisest ei ole juttugi, ei tasu ka unustada, et Obama on sotsialist, kes pigem ei kärbi. USA riigifinants mu meelest isegi hullemas seisus kui Kreeka isegi, sest neid ei saa suuruse tõttu keegi bailoutida.
Clinton oli ka sotsialist (demokraat), aga tema ajal viidi eelarve puudujaak sisuliselt nulli. No saab naha. Hetkel igatahes koik allikad, mida mina loen raagivad voi vihjavad sellele, et tuleb karbe ja mitte vaike. Retoorikamuutus vahemalt on selge.
* Paradoksaalsel kombel võib see, et hukkunuteks olid märatsejate käe läbi tapetud pangatöötajad, saada demontratsioonide hääbumise alguseks. Kui homme kirendavad Kreeka lehtede pealkirjad sellest, kui toredad inimesed need tapetud ikkagi olid ja mitme lapse vanemad jne. peaks see avalikkuse päris tugevalt märatsejate vastu häälestama. Või vähemalt peaks see tekitama mõningase identiteedikriisi nendes pangatöötajates, kes täna demonstratsioonidel osalesid.
* Kui ka muud Kreeka kriisist kasu pole, siis vähemalt laenuorgial on mõneks ajaks nüüd kriips peal. Tahaks näha Euroopas poliitilist jõudu, kes lähiajal julgeks esineda avaldusega "eee... võtaks nats laentsi...".
* Rehepaplik mõttekäik, aga Eestile võiks olla kokkuvõttes kasulik, kui riigivõlg oleks suurem. Varem või hiljem peab ECB jõudma tõdemuseni, et kriisist välja infleerimine on valutuim või suisa ainus tee. See juhtub siis, kui torud on Kreeka/Portugali päästmiseks tühjaks lastud ja saab selgeks, et Hispaania jaoks püssirohtu enam ei jätku.
* Kriisi mustaks hobuseks võib osutuda Hiina. Peagi võib hiinlastele avaneda soodne võimalus osta endale osavalt paar Lõuna-Euroopa riiki ja pidada neid nagu hamstreid - kui vajalikul ajal ei piiksu, siis õhtul teri ei saa.
Päris huvitav perspektiiv (see viimane just). Ilmselt tõmbavad Saksamaa, Prantsusmaa ning ECB end enne totaalselt rihmaks kui midagi sellist taluvad. Aga kahtlemata kurioosne olukord kui tuleksid jutud mingitest PIGS-Hiina suuna läbirääkimistest.
Slovakkia on esimese eurotsooni liikmena vastu Kreeka bailouti paketile ning tahetakse kõigepealt näha sotsiaalsfääri kulude lõikeid. Ka austerlased mõmisevad midagi. Tõsi, eks eelkõige Slovakkia osatähtsus laenus väike.
Muidu in other news - mulle pole küll silma jäänud, kuid kui Kreeka välja jätta, siis kas mujalt PIIGSI rindelt on mingeid uudiseid tulnud, et vaikselt juba kärbivad või on see praeguses staadiumis tõepoolest mõeldamatu?
Enne kohe kuidagi ei saa kui IMF juba sees ja nutuvõru ümber suu? See on ikka üks kuradi suur paradoks, kuidas mingid asjad maailmas toimivad...
Laenuorgial on mõneks ajaks nüüd kriips peal ??? Meil siin endal laenuorgia hoos: Tallinn kavatseb lisaks tänavu juba võetud 270 miljonile kroonile kohalikult turult laenata veel 100 miljonit krooni, et vältida negatiivse lisaeelarve tegemist. http://www.epl.ee/artikkel/52774
Õige uudis siis siin: Tallinn plaanib laenata 216 miljonit krooni 18:13, 4. mai 2010 TALLINN, 04. mai, BNS - Tallinna finantsdirektor Katrin Kendra on esmaspäeval saatnud pankadele kirja, mille järgi linn ootab pakkumusi võlakirjaemissiooni korraldamiseks mahus 216 miljonit krooni. Linn soovib tagasimaksel kasutada ujuvat intressi, intressibaasiks oleks kolme kuu Euribor. Võlakirjade tähtaeg oleks viis või 10 aastat ja linn ootab pakkumisi mõlemale tähtajale. Tagasimakseid plaanib linn lineaarselt amortiseeruva maksegraafiku alusel. Linn on esitanud ka tingimuse, et mille järgi soovib ühe aasta põhiosa maksepuhkust viieaastase tähtaja korral ning kaks aastat põhiosa maksepuhkust 10-aastase tähtaja korral.
Vot ühest asjast ma ei saa aru.. Lihtne on konstrueerida lauset: "inflateerib võlast välja". - nii USA puhul (kes haldab referenstvaluutat - ja seda nad ära kasutavadki (tahltlikult või tahtmatult - kõik protsessid maailmas valivad lihtsama vastupanu tee).. kui ka teiste puhul... Aga kus on see reaalne tagatis? Millisel oodataval (tuleviku-)väärtusel või reaalsel maavaral see "tulevikukasvu optsioon" baseerub? Kui see ei ole maavara või põhjendatud tulevikukasv siis mis see on ja kuidas see tekibl?!!? Miks keegi kuskil peaks seda juttu/ideed ostma? Kas maailm on pime või on mul mustad prillid ees..või ei näe ma selgelt? Kus on viga?
by OzBot, who: Incidentally can recommend Keynes (but ultimately despises) and only trust "Austrians" (Mises et al)
Kuna on tärganud huvi kreeka keele (ja varsti võib-olla ka portugali, hispaania, itaalia jpm muude keelte) vastu, siis esimese ettekujutuse saamiseks võib soovitada on-line-vestmikke: http://www.goethe-verlag.com/book2/ET/index.htm
Väikesi päevakohaseid näiteid vestmikust: Ma ootan pangaülekannet Saksamaalt. - Περιμένω ένα έμβασμα από Γερμανία. Kas raha on saabunud? – Έχουν έρθει τα χρήματα; Tal ei ole raha. Sellele vaatamata ostab ta auto. - Δεν έχει χρήματα. Παρόλ’ αυτά θα αγοράσει αυτοκίνητο. Jääge istuma, härra Müller! - Μείνετε στην θέση σας κύριε Müller!
Nende lausete hääldust võib kuulata lehekülgedel: http://www.goethe-verlag.com/book2/ET/ETEL/ETEL062.HTM http://www.goethe-verlag.com/book2/ET/ETEL/ETEL091.HTM http://www.goethe-verlag.com/book2/ET/ETEL/ETEL099.HTM