Miks peaks tellerile oma seisukohti põhjendama? Ega tellerile midagi vaidluses selgeks ei tee. Tuleb lihtsalt öelda, et vahetame teemat.
Järgmisele kliendile ajab teller täpselt sama juttu, isegi siis kui kui te olete tellerile öelnud, et tema jutt on otseselt klienti eksitav.
Mina: Tere! Soovin teha seda ....
Teller: Oi, aga te olete LHV pensionifondi juures.
M: Jah, mulle meeldib LHV rohkem. Aga ma sooviks nüüd ....
T: (hästi dramaatilise häälega) Oi-oi-oi-oi-oi ärge LHV pensionifondi osakuid küll ostke! Need on nii kallid! Tulge meie juurde! Meil on väga head! Palju odavamad! ..................
Muideks SEB-s räägitakse täpselt sama juttu ja millegipärast alati kui sinna asja on.
Teller: Oi, aga te olete LHV pensionifondi juures.
M: Jah, mulle meeldib LHV rohkem. Aga ma sooviks nüüd ....
T: (hästi dramaatilise häälega) Oi-oi-oi-oi-oi ärge LHV pensionifondi osakuid küll ostke! Need on nii kallid! Tulge meie juurde! Meil on väga head! Palju odavamad! ..................
Muideks SEB-s räägitakse täpselt sama juttu ja millegipärast alati kui sinna asja on.
No aga tuletame meelde aegu, kus alati telleriga kokku saades esimese asjana hakati pensionisammast pähe määrima. Ning sügisel alati helistas pank mu telefonile sama teemaga. Miks praegu peaks olukord muutund olema?
Pagan, ma pean ennast küll suht küüniliseks ja elu näinud inimeseks aga neid lugusid kuuldes pean taas kord tunnistama, et olen inimeste lollust ja vastutustundetust taas kord suutnud alahinnata. Ja siis finantsinspektsioon üllitab mingeid juhendeid et kuidas tooteid võiba ja ei või müüa aga kõigil on sügavalt pohhui.
Eks tavalisele inimesele tuleb läheneda tavalise inimese loogikaga. Kes nendest protsentidest ikka niiväga mõelda viitsib? Kõrgema hinnaga asja ju ikka ei ostaks kui vaba valik jääb?
Aktsiaid jälla tahetakse vist siis osta kui see juba on kallimaks läinud... Mine vöta kinni mis inimeste peas toimub...
Kui Tooli saagale mõelda, siis Äripäev sai oma vihjed just LHV foorumist ning hakkas antud teemat rohkem uurima. Nüüd pensionifondide teemaga ka kaks võimalust: Kas kohe väike vihje ÄPle või tõesti kasutada facebooki abi ja peale 300 inimese liitumist korjab ÄP teema ise üles. <- Eestis ei liiguta ükski leheneeger enne, kui talle kõik kandikul ette anda.
Minu jaoks ei ole sisuline probleem see, et siin pole kohustlikku allokatsiooni. Üldiselt olen vaba turu pooldaja ning kohaliku turu väiksusest tulenevalt parem isegi, et pole. Nii ignorantne ma ka pole, et poole Eesti pensionirahad PEAKSID endale teed Silvano aktsiasse otsima. Ka riskide geograafilisest hajutamisest saan aru (igapäevatöö vs pension). Küll on mulle aga probleemiks see, et Eesti varadest hoidumine ning selle üle vaat, et uhkustamine ja sisuliselt AVOID. Ja seda ratsionaalse põhjenduseta.
Sisuliselt pannakse patta TR Majade võlakirjad, EE võlg ning Tallinki ja OEG aktsia. Parem on investeerida arenenud turgudele, millest pikemas perspektiivis struktuurimuudatusteta tahab kapital pigem ära minna kui peale tulla? Miks investeerida korraliku yieldi korral EE võla asemel Soome ja Prantsusmaa valitsuse võlakirjadesse? Sellepärast, et EE tegutseb Eestis?
Ise vahetasin hiljuti pensionifondi. Pooleldi ratsionaalsetel põhjustel, kuid pooleldi seetõttu, et pank pika ning probleemitu kliendiajaloo järel ühes aspektis sisuliselt näkku sülitas. Mõistagi oli selleks üks kahest suurest. Mitte, et nüüd pensioni mõttes oluliselt parem oleks, kuid kui pank ei taha partner olla, siis ei soovi ka mina niivõrd ühele poole kallutatud suhtes edasi sitsida.
Sisuliselt pannakse patta TR Majade võlakirjad, EE võlg ning Tallinki ja OEG aktsia. Parem on investeerida arenenud turgudele, millest pikemas perspektiivis struktuurimuudatusteta tahab kapital pigem ära minna kui peale tulla? Miks investeerida korraliku yieldi korral EE võla asemel Soome ja Prantsusmaa valitsuse võlakirjadesse? Sellepärast, et EE tegutseb Eestis?
Ise vahetasin hiljuti pensionifondi. Pooleldi ratsionaalsetel põhjustel, kuid pooleldi seetõttu, et pank pika ning probleemitu kliendiajaloo järel ühes aspektis sisuliselt näkku sülitas. Mõistagi oli selleks üks kahest suurest. Mitte, et nüüd pensioni mõttes oluliselt parem oleks, kuid kui pank ei taha partner olla, siis ei soovi ka mina niivõrd ühele poole kallutatud suhtes edasi sitsida.
Juuni: "Swedbanki pensionifondid ei hakka kunagi pakkuma parimat tootlust" http://www.e24.ee/?id=270463
Tegelikult päris kõva sõna, kui fondijuht ise lehes välja hõiskab, et me jääme igavesti teistest sitemat tootlust pakkuma.
Tegelikult päris kõva sõna, kui fondijuht ise lehes välja hõiskab, et me jääme igavesti teistest sitemat tootlust pakkuma.
Ma arvan, et tuleks arvesse võtta ka seda, et investeerimisotsuseid ei langetata enam Pärnu mnt. kontoris, vaid kusagil Stockholmis. Isegi, kui kohalikud fondijuhid nägid siin mingit paranemist ja oleksid tahtnud osta kohalikku kraami, siis rootslased keelasid ilmselt lihtsalt ära põhjendusega, et siin oli ju Jääaeg 4.
As much as I dislike SEB, siis nende inv. otsused langetatakse vähemalt selles imeliku kujuga tornis Stockmanni kaubama lähedal.
Ma üldse ei imestaks, kui paari aasta pärast rootslased avastaksid, et siin on jää sulanud ja niidud rohetavad.
Kahjuks on selleks ajaks hinnatasemed juba ilmselt teised.
Disclaimer: Ei oma eriti kodumaist kraami. Vähemalt mitte nii palju, kui peaks & tahaks.
As much as I dislike SEB, siis nende inv. otsused langetatakse vähemalt selles imeliku kujuga tornis Stockmanni kaubama lähedal.
Ma üldse ei imestaks, kui paari aasta pärast rootslased avastaksid, et siin on jää sulanud ja niidud rohetavad.
Kahjuks on selleks ajaks hinnatasemed juba ilmselt teised.
Disclaimer: Ei oma eriti kodumaist kraami. Vähemalt mitte nii palju, kui peaks & tahaks.
Ja kui palju on SEB pensionifondis Eestiga seotud paigutusi. Lühidalt vaadates siin-seal ühte teist leiab, kuid viitsimata neid kokku arvutada, jääb osakaal fondist way alla 1%. Muuhulgas Kolle ja Kagu Invest võlakirja nõue (ilmselt siis alla hinnatud hapuks läinud asjad), lisaks BIG ja IMB Puidutooted. Mõnest eriti ägedast fondist võib leida ka nii umbes 10% jagu KIE-fonde, mis teeb endiselt Eesti osakaaluks mingi kirbusita. Aga eks SEB vennad teavad ka kui sitt siin seis on. Likviidsusfond juba läks, ärme teist viga tee.
aga in other news, kena reedet
Praeguseid aruandeid IMO ei ole mõtet vaadata. Need võlakirjad mis sealt leiab on legacy assets rea peal. Probleem on pigem selles, et on soovimatus sisse võtta uusi varasid Baltikumis ja seda põhjendatakse ebaadekvaatsete põhjustega. Eriti imelik on see veel seetõttu, et probleem (majanduse ülekuumenemine ) osaliselt ongi pankade endi poolt põhjendatud. Ehk siis nende endi geniaalne strategy failure põhjustab üha uusi ja uusi kannatusi. Pensionifondide probleemi üheks põhjustajaks on varade valiku protsessi sunnitud delegeerimine lipsuga onudele üle mere. Seetõttu ongi loomulik, et suvalisi Eesti võlakirju ei osteta, sest Rootsi lipsuga onu kohalike (Eesti) olude tundmine on nõrk ja mõttekam on võtta kas Rootsi firmade võlakirju või mingeid globaalsete ettevõtet omi. Parim lahendus nagu ikka - lahkuda! Ja võimalikult kiiresti!
Ei ole minu arvates adekvaatne jutt, et ei saaks 5 kuni 10 % pensionifondide rahast siinsele turule investeerida likviidsuse tõttu. Miks me peaksime ette kujutama, et kõik aktsiad tuleks soetada ühe tunni jooksul ? Tehes seda järjepidevalt läbi aastate, ei teki sellest mingit survet.
Teiseks - kui vaatame ette või taha, ei ole võimalik rääkida halvast tootlusest või erakordsest riskist. Mingid suvalised paberid Euroopast või California osariigist ei ole kaugeltki turvalisemad või tootlikumad. Meid ootab ees konvergeerumine Euroopa suunal, mis on ühesuunaline tee sisuliselt. Kui me lisame siia veel selle, et Euroopa ei luba oma kodanike suhtelist vaesumist, siis tähendab see ühesuunalist kiirteed. Kui me vaatame, et meil on üüratuid reserve riigvõla kasvuks võrreldes teiste EU riikidega, siis on ka kütust olemas jne jne. Loomulikult võib siin nüansside üle vaielda, kuid trend on selge.
Pigem peaksime tunnistama, et 2 suurt panka on otsesed süüdlased sellises mahus majanduse külmutamises ning kõik nende allosakonnad täitsid truult, äkki ka kohati vastumeelselt, aga siiski täitsid rootsi isandate uut ümberjagamise poliitikat. Ma usun, et lähema 3 aasta jooksul saame aimu, millise vara nad omale ikka kõrvale tõstsid. Sellest kasu saamiseks saab vähemalt soetada nende 2 panga aktsiaid. Selles mõttes, et otsustati tõmmata selline reha läbi Baltikumi majanduste, siis pole nende jaoks mingi eriline mure, et poliitika usaldusväärsuse kinnitamiseks müüa suva hinnaga end Baltikumi investeeringutest välja.
Sai ka just sellel põhjusel kolitud LHV sambasse, sest ma peaksin investeerimise juures oluliseks ikka trendide tajumist ja ratsionaalseid otsuseid, mitte mingi pangapoliitika täitmist. Päris lahe on mõistatada, miks investeerivad siia välisinvestorid, aga kohalikud gurud ütlevad vahetult peale majanduse põhja läbimist, et siia ei tasu positsioone võtta ? Teen küll tasuta propagandat, kuid soovitaksin ka teistele hääletada jalgadega. Ei tea, kas see aitab ignorantsust murda, kuid vähimana saab tulemuseks parema tootluse.
Teiseks - kui vaatame ette või taha, ei ole võimalik rääkida halvast tootlusest või erakordsest riskist. Mingid suvalised paberid Euroopast või California osariigist ei ole kaugeltki turvalisemad või tootlikumad. Meid ootab ees konvergeerumine Euroopa suunal, mis on ühesuunaline tee sisuliselt. Kui me lisame siia veel selle, et Euroopa ei luba oma kodanike suhtelist vaesumist, siis tähendab see ühesuunalist kiirteed. Kui me vaatame, et meil on üüratuid reserve riigvõla kasvuks võrreldes teiste EU riikidega, siis on ka kütust olemas jne jne. Loomulikult võib siin nüansside üle vaielda, kuid trend on selge.
Pigem peaksime tunnistama, et 2 suurt panka on otsesed süüdlased sellises mahus majanduse külmutamises ning kõik nende allosakonnad täitsid truult, äkki ka kohati vastumeelselt, aga siiski täitsid rootsi isandate uut ümberjagamise poliitikat. Ma usun, et lähema 3 aasta jooksul saame aimu, millise vara nad omale ikka kõrvale tõstsid. Sellest kasu saamiseks saab vähemalt soetada nende 2 panga aktsiaid. Selles mõttes, et otsustati tõmmata selline reha läbi Baltikumi majanduste, siis pole nende jaoks mingi eriline mure, et poliitika usaldusväärsuse kinnitamiseks müüa suva hinnaga end Baltikumi investeeringutest välja.
Sai ka just sellel põhjusel kolitud LHV sambasse, sest ma peaksin investeerimise juures oluliseks ikka trendide tajumist ja ratsionaalseid otsuseid, mitte mingi pangapoliitika täitmist. Päris lahe on mõistatada, miks investeerivad siia välisinvestorid, aga kohalikud gurud ütlevad vahetult peale majanduse põhja läbimist, et siia ei tasu positsioone võtta ? Teen küll tasuta propagandat, kuid soovitaksin ka teistele hääletada jalgadega. Ei tea, kas see aitab ignorantsust murda, kuid vähimana saab tulemuseks parema tootluse.
Haa! Palun ühindeda kollektiivse turundusalgatusega ja jagada Facebookis linki https://www.lhv.ee/news/index.cfm?id=1236336 ning õhutada inimesi vahetama oma fonde LHV omade vastu. Iga bln mis rootslaste fondidest ära tõmmatakse muudab pikemas perspektiivis elu Eestis turvalisemaks. Sest Rootsi onude strateegiaotsuste agenda järgi elamine on pikemas perspektiivis ebaturvaline (ettevõtjad ei saa laenu kuigi võiks, ei loo töökohti, inimesed ei saa tööd jne kõik puhtalt sellepärast, et "teate ju küll mis olukord Baltikumis praegu on"). Kui valu piisavalt suureks läheb, küll siis uuesti ümber otsustavad.
Mu jutt ja mõtteavaldus võib mingil määral eelmiste postitustega sisu poolest kattuda. See oleks lihtsalt üks järjekordne näide paljudest teistest.
Enda mõne päeva tagune kogemus.
Läksin panka ühte arvet ära maksma. Sularahas. (Ma põhimõtteliselt olen igasuguste kaartidega pusserdamise vastane).
Mina: Tervist. Sooviks ühte arvet ära maksta. Sularahas.
Teller. Tervist. Aga kas te läbi arve ei tahaks teha ? Tuleb odavam.
M: See kokkuhoiuna võidetud 10-15 krooni mind nüüd eriti rikkamaks küll ei tee.
T: (vaikus)
T: Ma vaatan et te pole pensionifondiga liitunud ? Praegu on selleks väga hea võimalus, sest et riskide tõenäosus on suhteliselt madal jne. jne. bla-bla-blaa...
M: (Tellerile imestunult otsa vaadates): Kas hiljutine finantskrahh ja kõik sellega kaasnev on juba meelest ära läinud ? Ma võin ehk loll olla ja loll ka välja näha, kuid nii idioot ma nüüd ka pole, et ma ei oska ise otsuseid langetada, kuhu ma arvan heaks oma vaba raha paigutada.
T: (vaikus kuni arve makseteostamise lõpuni)
Kui inimesed nüüd sellele järjekordsele pankade poolt tasapisi pihta hakkavale ajupesule ei viitsi/taha/soovi vastu seista(kas siis skeptilisema suhtumisega kogu sellesse masinavärki, mis jälle täie hooga üritab käima minna või omapoolse harimise näol nn. väärtpaberite soetamise vajalikkuse teemal), siis pole neil ka põhjust vinguda, kui järgmise majanduskrahhi ajal nende pangaarvetel kogutud/kõrvale pandud summad on mingisuguste rämpsaktsiate vms. peale ära raisatud.
Nii et pärast järjekordselt plagistatakse pangategelaste poolt silmi ja soiutakse "et me ei osanud arvata, et see asi nii hulluks võib minna".
Pank pole kunagi olnud ja ei hakka olema mingi sotsiaalamet, mis heast peast või omal vabal tahtel jagab inimestele preemiaks lisaraha selle eest, et nad oma rahanatukest kusagile investeerivad. Igasugune turvalisuse jutt summade säilimise teemadel on pulli"seesamune".
Mida rohkem inimestel jagub julgust konkreetne "ei" öelda igasugustele ajupesukampaaniatele ja selle asemel rohkem usaldatakse oma sisetunnet ja valikuid enda vaba raha paigutamisel(vahet pole, hoitagu seda kasvõi soki sees), seda väiksem saab olema järjekordne lambapügamise tõenäosus, kelleks meid- tavakodanikke- tihtipeale peetakse.
Enda mõne päeva tagune kogemus.
Läksin panka ühte arvet ära maksma. Sularahas. (Ma põhimõtteliselt olen igasuguste kaartidega pusserdamise vastane).
Mina: Tervist. Sooviks ühte arvet ära maksta. Sularahas.
Teller. Tervist. Aga kas te läbi arve ei tahaks teha ? Tuleb odavam.
M: See kokkuhoiuna võidetud 10-15 krooni mind nüüd eriti rikkamaks küll ei tee.
T: (vaikus)
T: Ma vaatan et te pole pensionifondiga liitunud ? Praegu on selleks väga hea võimalus, sest et riskide tõenäosus on suhteliselt madal jne. jne. bla-bla-blaa...
M: (Tellerile imestunult otsa vaadates): Kas hiljutine finantskrahh ja kõik sellega kaasnev on juba meelest ära läinud ? Ma võin ehk loll olla ja loll ka välja näha, kuid nii idioot ma nüüd ka pole, et ma ei oska ise otsuseid langetada, kuhu ma arvan heaks oma vaba raha paigutada.
T: (vaikus kuni arve makseteostamise lõpuni)
Kui inimesed nüüd sellele järjekordsele pankade poolt tasapisi pihta hakkavale ajupesule ei viitsi/taha/soovi vastu seista(kas siis skeptilisema suhtumisega kogu sellesse masinavärki, mis jälle täie hooga üritab käima minna või omapoolse harimise näol nn. väärtpaberite soetamise vajalikkuse teemal), siis pole neil ka põhjust vinguda, kui järgmise majanduskrahhi ajal nende pangaarvetel kogutud/kõrvale pandud summad on mingisuguste rämpsaktsiate vms. peale ära raisatud.
Nii et pärast järjekordselt plagistatakse pangategelaste poolt silmi ja soiutakse "et me ei osanud arvata, et see asi nii hulluks võib minna".
Pank pole kunagi olnud ja ei hakka olema mingi sotsiaalamet, mis heast peast või omal vabal tahtel jagab inimestele preemiaks lisaraha selle eest, et nad oma rahanatukest kusagile investeerivad. Igasugune turvalisuse jutt summade säilimise teemadel on pulli"seesamune".
Mida rohkem inimestel jagub julgust konkreetne "ei" öelda igasugustele ajupesukampaaniatele ja selle asemel rohkem usaldatakse oma sisetunnet ja valikuid enda vaba raha paigutamisel(vahet pole, hoitagu seda kasvõi soki sees), seda väiksem saab olema järjekordne lambapügamise tõenäosus, kelleks meid- tavakodanikke- tihtipeale peetakse.
Võsapets võiks selle teema üles võtta.
Jätke see SWEED rahule. Tegelikult on seal suht normaalsed inimesed.
Idoodid ja kaabakad töötavad SEBs. See on tõeline kurjuse kants!
Muide miks te arvate, et seb ja sweed raha ei investeeri? Tüübid ostavad hullunud pilguga eestis kinnisvara kokku. Suva spekulandid ei pääse leti äärdegi! Muidugi teevad nad seda mingite koeranimega OÜde kaudu aga võiks mõtlema panna!
Palju see väike pinsifund oli ? mingi e3-4?
Sweedi masterpalän on ahmida endale min 18 miljardi eest kvd, sebil oli migi 300 projekti plaanis..
Idoodid ja kaabakad töötavad SEBs. See on tõeline kurjuse kants!
Muide miks te arvate, et seb ja sweed raha ei investeeri? Tüübid ostavad hullunud pilguga eestis kinnisvara kokku. Suva spekulandid ei pääse leti äärdegi! Muidugi teevad nad seda mingite koeranimega OÜde kaudu aga võiks mõtlema panna!
Palju see väike pinsifund oli ? mingi e3-4?
Sweedi masterpalän on ahmida endale min 18 miljardi eest kvd, sebil oli migi 300 projekti plaanis..
Ja teie siin taote, et swenson on loll - ega ikka ei ole küll! Swenson teab kuratlikult hästi mida ta teeb ja millal. Kus on kõige konkurentsivõimelisem majandus euroopas? Milline majandus meil siin kasvab??
Aga kohalikel pinsijõmmidel muidugi läks ew investeerimisest tuju ära, kui nad oma halbade laenude pinsiääridele sokutamisel tabati.
Aga kohalikel pinsijõmmidel muidugi läks ew investeerimisest tuju ära, kui nad oma halbade laenude pinsiääridele sokutamisel tabati.