Metallid

Niklitootjate vargusest ja selle võimalikest negatiivsetest tagajärgedest kogu kaevandussektorile.
http://www.estainlesssteel.com/reports/Theft_of_Nickel_Producers.pdf
Kas keegi oskab nimetada vase tootjaid!?
Southern Copper (PCU)
Usast tuleb esimesena nimeteda suurim, Freeport-McMoRan, FCX (kas ei andnud keegi sellele nädala algul hinnasihti $100? kui keegi veel märkas, võiks seda kinnitada). Siis veel Ivanhoe (IVN), Northern Orion (NTO), Taseko (TGB), Peru Copper (CUP), Northern Dynasty Minerals (NAK), viimane küll ei ole veel tootja, aga sellelgi on oma saladus, Poola KGHM tulevad esimestena meelde. Kanada omi sul vaevalt vaja on, aga paar huvitavamat: Capstone (CS), First Quantum (FM) (Sellel võimalikud probleemid DRCs), Equinox (EQN) (Zambiaski on väiksemaid probleeme olnud hiinlastega viimasel ajal), Mercator (ML) (suuresti sõltub ka moly hinnast).
SLX on ETF fond, mis sisaldab endas metalliga tegelevaid firmasid.
Tänan...vaskkaablite ja vasetoru hinnad taas tõusuteel....
Ehitus läheb järelikult kallimaks.
Vaskkaablite hinnad tõusevad üle 10%.....
dol
Palju kaalub 1 m 3x1,5mm² PPJ vaskkaabel koos isolatsiooniga ja palju ilma isolatsioonita? Ma eeldan, et see isolatsioon koos kaabli valmistamisega on kordi kallim, kui see vask selle sees.
Vasktoru on ammu unustatud asi. Nüüd on ehitusmaastikul palju lihtsamaid ja odavamaid lahendusi.
Muideks-suure ristlõikega kaablid on üldse alumiiniumist.
PPJ 3G1,5mm2 puhul pole see nii oluline kui paned mingi 100 m kui kulub kümneid kilomeetreid siis juba on.
Ehituses kasutatakse tunduvalt jämedamaid kaableid, näiteks MCMK 4x240/120 puhul on 1 m kaablis 9,45 kg vaske.
Kaablil maksab 1 meeter sadu kroone.
Nikkel ei ole selle kuu alguses enam näidanud selist jõudu kui märtsis, mil esimese 12 tööpäeva jooksul tehti 8 uut tippu. Võrdluseks: selle kuu jooksul on rekord murdunud vaid neljal-viiel korral. Aga ma ei kannaks niklit veel selle pärast maha:)

Õnnitlusi neile, kes Quadrasse on oma raha pannud, täna saavutati uus 52 nädala tipp C$13.73, mis on umbes 80% kõrgem tasemest, mil seda esimest korda soovitasin. Ise olen jätkuvalt pikk ja ostsin päeva alguses veelgi juurde.
to madis43
Milline on Sinu Qua hinnasiht ja millest nii kiire tõus tingitud? Kui turud langusse lähevad peaks ka metallid langema, kas väljud? Olen aktsia lendu 9,21 Cad-st jälginud ja ilmselt sisenemisega lootusetult hiljaks jäänud. Eelmise suve üldise turu langusega toimus ka Qua hinnas tugev korrektsioon.
renkler, loe siit teemast paarkümmend viimast posti läbi, sellest on QUAst päris palju juttu olnud, samuti heade aktsiate teemas. Põhipõhjus, miks nii palju tõusnud on, on hedge'i lõpp, mille tõttu jäi Quadral eelmine aasta veidi üle C$140m teenimata. Seda edaspidi enam ei juhtu. Lisaks suureneb tootmine järgmine aasta pea 60% võrra. Enda konservatiivsed hinnasihid olen ma juba nimetanud, läbi roosade prillide näen aktsia hinda järgmise aasta lõpuks C$50 kandis. Võimalik, et tuleb veel paremaid ostukohti, aga ma selle peale kihla ei veaks. Ise, nagu juba ütlesin, ostsin veel tänagi juurde.
Veel natuke, kui Quadral eelmine aasta oli ruumi allapoole, siis praegu ma langusruumi ei näe. Vase hinna kohta arvan, et Hiina on praeguseks oma isu täis ostnud ja paar järgnevat kuud tõmbab natuke tagasi, mille tõttu võib vask langeda ehk $3.3 juurde.
Korrektsiooni allapoole kolme ma ei usu. Kui USA nõudlus ka tõmbub kokku, siis Hiina kasv teeb selle enam kui tasa. Usa ei ole enam mõnda aega põhiline suunanäitaja maavarades ja keegi ei tea kui palju Hiina tegelikult maavarasid tarbib, pidevalt õnnestub neil analüütikute ootusi lüüa. Siin on üks lõik aadressilt www.estainlesssteel.com, mis on rohkem nikli kohta, aga peaks ka vase kohta kehtima.

"Response from a reader - "My Take on Nickel Supplies - Nickel market analysts have not yet realised that estimated figures for demand from China in the future are way out. Demand could be double these estimates well into the next decade. This excess demand wont be driven by the rural population moving into the cities- yes that demand will still be there. The increased demand will come from the Chinese Governments gigantic program to improve rural infrastructure. Analysts have not yet acknowledged that this massive program is being planned as we speak. There are snippets coming out now, 17000km of new railways etc, but the full extent of this program seems to be unknown.- to a degree because its still being planned, but also I suspect its not being widely advertised by the Chinese as they scramble to tie up new sources of raw material. How active has Jinchuan been lately- new contracts signed with a dozen companies in nearly all continents. But it will not be a “secret” for too much longer. Such a program can go from planning to implimentation in China without delay- no lengthy planning permissions, environmental impact statements etc which in the west hold up projects for years. At the end of the month is a Conference being held in Shanghai- The China Nickel 2007 Conference, the theme of which is “Is there enough metal to support China's growth?” (30th - 31st May 2007. Grand Hyatt Shanghai). Such a topic was once unthinkable! With nickel supplies so tight now, how on earth can there be enough nickel to satisfy the demand in China? (We appreciate all letters from our readers and will publish some of those with an opposing, or different perspective than our own. We agree with this reader that what is going on in China is beyond belief. We advised our readers last year that China was building a city the size of Houston, Texas every single month, just to handle the immigration of its population from the country to the city. Can nickel producers handle the demand? We will have to wait and see.)"
Sprotti moly fond nüüd juba kaubeldav, TSX sümbolid MLY ja MLY.WT
Vasest huvitatutel on silmad kindlasti Indoneesia poole pööratud praegu. Grasbergi, maailma suuruselt teise vasekaevanduse tuhanded töötajad keeldusid täna tööle minemast. Vastupidiselt varem teatatule ei tule kaevandusest streigi ajal üldse maaki välja. Grasberg toodab aastas ligi 500k tonni vaske, selle seisak ajaks niigi kitsa turu veelgi kitsamaks.
World Bureau of Metals Statisticsi andmetel oli nikli nõudlus aasta kahe esimese kuu joooksul 20% kõrgem kui samal perioodil aasta tagasi, pakkumine oli tõusnud 6%. artikkel siiin:
http://www.fxstreet.com/news/forex-news/article.aspx?StoryId=50b23173-33c1-4405-a180-83fe0cd6aedf

Üks arutlus, kuhu on metallides mõtet investeerida on siin:
http://www.thestreet.com/_yahoo/newsanalysis/investing/10350906_3.html
Kokkuvõtvalt viimasest: lihtne raha on vases teenitud, mis aga ei tähenda, et sealt rohkem teenida ei saa. Vase puhul oodatakse Financial Timesi andmeil eelmise aasta tippude ründamist. Lihtsat raha saab veel teenida nikllist ja tsingist. Autor soovitab ka kahte tsingi tootjat, Austraalia Zinifexi ja Kanada Hudbayd. Ise lisaksin tsingisoovituste nimekirja ka Kanada Breakwateri, mis on minu piiratud andmete järgi Põhja-Ameerika ainus pure zinc play, ja Lundini mis saab ka olulise osa oma tuludest tsingist.

Veel üks ülevõtupakkumine niklisektorist. Sherrit pakub Dynateci aktsia eest C$4.88 väärtuses aktisaid. Pakkumishind on 29% üle 19. aprilli sulgumishinnast ja 39% üle 20 päeva kaalutud keskmise aktsiahinna. Erinevalt Lionoreist ja Rio Narceast saavad DY aktsionärid ka mõningast preemiat. Ülevõtupakkumine näitab usku kõrgete niklihindade püsimisse veel järgmiselgi aastakümnel, kuivõrd DY alustab tootmist alles 2010 aastal ja täisvõimsuse saavutamiseks läheb samuti üle aasta.

Ülejäänud niklitootjate aktsiad avanesid uudise peale samuti üles, enim on praeguseks tõusnud First Nickel, mis kauples hetkeks isegi 11,9% eilsest sulgumishinnast kõrgemal. First Nickelit soovitasin ka mõni aeg tagasi heade aktsiate teemas, pärast soovitust on aktsiahind tõusnud umbes 30%. Soovitan seda edaspidigi kui allesjäänutest kõige madalamalt hinnatud tootjat ja väga hea kasvupotentsiaaliga (järgmisel aastaks tõstavad tootmist 150-200%) aktsiat.
Quadra kvartalitulemused väljas. Kasum aktsia kohta 1,13. Hiljem kirjutan rohkem
Eile ei olnud mul aega pikemalt kirjutada, nüüd kommenteerin veidi.

Kasum siis $1,13, ehk C$1,27 dollarit. Eilse sulgemishinna C$13.7 puhul teeb see p/e suhteks 2,7. Yahoo lehel oli analüütikute ennustus 72 USA senti, ise kartsin veelgi väiksemat. Hedge on nüüdseks minevik, kahjumit sellest järgmisesse kvartalisse ei lähe.

Ainus asi, mis mulle Quadra viimase aja tegemistest ei meeldi oli eelmise nädala aktsiaemissioon, mille tagajärjel võib aktsiate arv kasvada 17,94 miljoni võrra ehk ligi 40%. Viimaste tulemuste valguses on täiesti arusaamatu, miks selliseid kasumeid tootev firma vajas juurde ligi C$300 miljonit. Carlota jaoks on laen võetud ja ülejäänud kulutused ja võlg saaks oma rahavoogudest kaetud. Ise eelistaksin, et firma saab institutsionaalse huvi tulemustega, mitte odavate aktsiatega.

Ülejäänud numbritest on pea kõik paranenud. Kuna kaevandati uuest tsoonist, on vaid kaevandatud maagi hulk vähenenud, eelmisel aastal kõikus see number 3 274K tonni ja 4 175K tonni vahel, Q1 2007 oli see aga 3 068 tuhat tonni. Geoloogiast mul suuremaid teadmisi ei ole, aga eeldan, et maagini pääsemiseks oli vaja uues tsoonis lihtsalt rohkem kasutut jääki kaevandada.
Kasvanud kaevandusmaht (yoy 8%) lubab eeldada, et et kaevandatud maagi hulk jääb edaspidi vähemalt samale tasemele eelmise aasta kvartalitega. Osa kasvust on aga tingitud tsooni iseärasustest, mistõttu uuest tsoonist kaevandama hakkamisel võib see mõneti langeda. Paranenud on ka maagist metalli kättesaamise määr, eelmise aasta keskmiselt 65.4% 75.0%ni vase puhul ja 53.6% 63.1%ni kulla puhul. Toodetud vase ja kulla kogus olid kasvanud kättesaamise määra kasvu tõttu rekorditele 36,6m naela vaske ja 31 040 untsi vaatamata väiksemale kaevandatud maagi hulgale. Lisaks jäeti eelmine aasta veskisse saatmata 1,4 miljonit tonni maaki, millest see kvartal töödeldi 250k tonni maaki. Ma seda kindlalt ei saa väita, kuid tundub loogiline, et see jäeti eelmine aasta töötlemata, et mitte suuremat kahjumit vastu võtta, oodata hedge möödumist ja see siis kasumlikult maha müüa. Kõik see annab alust loota, et see aasta toodetakse ennustatud 125 miljoni naela asemel kuni 150m naela ja ehk isegi üle selle.

Tootmishind on eelmise aasta $1,6-1,7 naela vase kohta vähenenud $1,22 tasemele. Osaliselt seetõttu, et veski ja sulatustasud on otseses sõltuvuses vase ja kulla hinnast, mis eelmisel aastal vase puhul oluliselt kõrgem oli kui esimeses kvartalis (Quadra realiseeritud keskmine vase hind oli 2,66 viimane kvartal), samuti osteti kütus lepingutega odavamalt terveks selleks aastaks. Osaliselt seetõttu, et kättesaamise määr oli kõrgem, osaliselt suurenenud kaasproduktide panuse tõttu (kulla ja molübdeeni hind ei lähe sissetulekute alla, vaid lahutatakse tootmiskuludest maha). Ülejäänud aastaks võib oodata vase hinna kallinemise tõttu kõrgemaid tootmiskulutusi, ehk $1,3-1,35 piirkonnas. Järgmise kvartali tootmiskulutusi peaks vähendama see kvartal müümata jäänud toodetud 144 000 naela molübdeeni (praeguse hinnaga väärtuses u $4m).

Võttes aluseks vase hinna $3 ja eeldades, et Quadra toodab see aasta 140m naela vaske (täiesti jõukohane IMHO) keskmise hinnaga $1,3 naela kohta on firma EBITDA $238 või siis C$267, mis täiest lahjendatult 64m aktsia kohta teeb C$4,17.

Ise annaks aktsiale jätkuvalt soovituse Strong buy.

mõned uudised ja arvamuslood, mis võiks pakkuda huvi:

http://www.china.org.cn/english/BAT/208513.htm
http://www.purchasing.com/article/CA6436295.html?title=Article&spacedesc=news&nid=2524
http://www.reuters.com/article/reutersEdge/idUSL2614974820070427?pageNumber=3
Neil ärevatel ja murettekitavatel aegadel kulub siiski ka nali marjaks ära. Juba paar aastat on räägitud, et pullijooks metallides on kohe-kohe lõppemas. Küsige pulli enda arvamust... http://www.youtube.com/watch?v=bYlp_f3MMSk&mode=related&search=
Kogu minu austus siinjuures www.estainlesssteel.com meeskonnale, kust selle nalja ka näppasin.

http://www.egoli.com.au/egoli/egoliFeaturePage.asp?PageID={54019179-69BB-4BEA-B837-EBCE02BEE381}
Siin minu lühikese karjääri jooksul leitud esimene mõistlik ülevaade nikli tulevikust.

Huvitavat lugemist ka järgmiselt lehekülelt.
http://news.goldseek.com/Zealllc/1177694700.php