Metallid

Siin teemas võiks arutada kõike vääris- ja põhimetallidega (base metals) seonduvat.

Metallide sektoris on olnud pärast 90 aastate madalseisu võimalik teenida vägagi korralikke kasumeid. Kas on siin ka inimesi kes on sellest pullirallist osa võtnud?

Praegu on kõige tugevam ilmselt nikkel. Hiina juhitud nõudlus on kaugelt ette jõudnud pakkumisest, nikli hind tõusis täna $21 naela kohta, yoy on hind tõusnud umbes 200%. Ühtlasi on see ka selle aasta parim esineja sektoris.

Sellest tõusust osa saamiseks on üks võimalus Lionore kui suurim puhas nikli tootja peale Inco ja Falconbridge’i müüki eelmisel aastal. Aktsia hind on küll tõusnud aastaga 200%, kuid on ikka veel oluliselt alahinnatud. Kui eeldada, et nikli hind on edaspidi 15$ nael, (mis on praegust situatsiooni arvestades konservatiivne), siis kaupleb aktsia p/e tasemel 3,5-4,5. Et mitteliigset ärevust tekitada, siis olgu öeldud, et kaevandussektori aktsiate keskmine p/e on 7-8. Aktsia hind Toronto börsil oli eilse päeva lõpuks C$15.65. Endale olen lühiajalise targeti seadnud C$22. Sümbol Lim.to

Hmmm... kiirel pilgul vaadatuna sobib ehk ka päevakauplejale? Kõikumine 1-1,5 USD päeva jooksul (vähemalt viimased 5 päeva). Käive võiks muidugi suurem olla.
Nikli osas tuleks vaadata roostevaba terase turu prognoose, mis peaks nikli hinda nõudluse poole pealt enim mõjutama. Kui ma ei eksi, siis selles sektoris ennustatakse hinna langust.
Kuidas Toronto börsilt osta saab? Lhv ja hansa ei tunnista seda aktsiat.
LIM on Traderi vahendusel kaubeldav, kui on soov seda investeerimiskontole osta, siis tuleks maaklerile helistada ja tehingus telefoni teel kokku leppida.

Terase ettevõtted laiemalt saadaval Market Vectors Steel Index ETF Fund (SLX)

Täpsem info siin

Nikli hind tegi täna uue rekordi ületades hetkeks 21 dollari piiri peale LME varude vähenemist ja kartusi, et CVRD Goro projekt ei saa valmis enne 2009 aastat. Samuti on vask jõudsalt tagasi tegemas aasta alguse kaotust kaubeldes täna 2.85 dollari ümbruses.

TaivoS, mul on praegu tõsiseid raskusi leidmaks põhjendusi, miks roostevaba terase hind peaks langema, selle hinda on viimasel ajal korduvalt tõstetud ja fundamentaalid lihtsalt ei luba nikli hinna langust.

Niklit on ladudes maailma tarbimise rahuldamiseks vaid poole päeva ulatuses, tarbimine kasvab aastas ca 5 protsenti, mis tähendab, et pakkumine peaks suurenema 60 -70 000 tonni aastas, aga seda ei ole kusagilt näha. Norilsk peab investeerima järgneva nelja-viie aasta joksul iga aasta pool miljardit ainult et hoida tootmist praegustel tasemetel, uute projektide plahvatuslikult tõusnud hinnad (Dynateci Ambatovy, BHP Billitoni Ravensthorpe, CVRD Goro, nende kõikide maksumus on tõusnud üle viiekümne protsendi), uued projektid tihti poliitiliselt ebastabiilsetes riikides (hea näide jällegi Goro, mille puhul peale eelmise aasta vandaalitsemisi un CVRD isegi mõelnud projektist loobumisele). Lisaks muutub kõrgmate metalli hindade ajal lahjema maagi kaevandamine ära tasuvaks, mida mõned väiksemad on juba kaevandamas, mis mõjutab jällegi pakkumise poolt. Niisiis suuremat langust ma sektoris enne 2009 aastat ette ei näe ja ma ei usu et ka siis hinnad alla kümne dollari piiri langeksid. Praegu aga nõustun pigem ennustajatega kes näevad ette 50 000 dollarit tonni kohta piiri saavutaminst.

Enamik niklikaevandajate aktsiaid on praegu alahinnatud ka 10 dollarilise hinnaga nikli puhul. Kui nikkel saaks poolegi sellest menust, mis on saanud uraan, on tõusuruumi tootjatel veel tohutult.

Minuteada ennustas Outokumpu terase madalamaid hinnatasemeid selle aastaga võrreldes.
Vabandust, eelmise aastaga võrreldes
Nikli kolme kuu hind tegi LME hommikuse kauplemissessiooni ajal uue kõrgtaseme 19.73, mis tähendab kuu kaheksa tööpäeva jooksul juba neljandat rekordit.

TaivoS, mis ajast see ennustus sul pärineb? Viimati tõstis Outokumpu terase hindu veebruaris, kui nikli hind oli ületanud 18 dollari piiri, mis näitab, et terase hind saab lühikeses perspektiivis vaid tõusta. Eelmise aasta nikli keskmine hind oli veidi üle 11 dollari, see aasta on vastav arv kusagil seitsmeteiskümne ringis. Üldist seisu vaadates võib eeldada, et see ennustus on nelja kuni kuue kuu tagusest ajast, praegu ennustavad pessimistid roostevaba terase 15-25 prosendilist langustaasta lõpuks, mis oleks ikka üle eelmise aasta keskmise. Sektoris valitsevat meeleolu ilmestab eriti hästi fakt, et Jaapanis varastati eelmisel aastal laste mänguväljakutelt umbes 5700 roostevabast terasest liumäge.
Mida ennustate CU liikumise kohta!
madis .kas oleks v6imalik anda mingit linki sinu jaapani lium2gede varguse kohta.kust sa sellist imeinfot v2lja v6lud.?olen v2ga skeptiline .
ma ei oska linki teha, aga sellel aadressil peaks uudis olema
http://www.guardian.co.uk/japan/story/0,,2027266,00.html
uudis siis tuli kuskil novembri paiku 2006

Credit Suisse prognoosib vase hinna ootamatut töusu $12000 tonn.
Hetkel on hinnaks $7294 tonn, kuid vasetootmine on vähenenud
476000 tonni vörra. CS prognoosib järgmiseks aastaks, et
vasetoodang vöib kahaneda veel 642000 tonni vörra.

Siiani on hind hoopis langenud ja püsinud tugevalt alla $7000. Vahepeal käis ka $5000 sees ära. Samas pole veel aasta läbi kah
Mulle ei meeldi end korrata rohkem kui kellelegi teisele, kuid kuivõrd ma juba alustasin siin kirjutamist niklist, ei taha seda ka pooleli jätta. Jah, arvasite õigesti. Uus päev, uus rekord. Kolme kuu nikli hind tõusis täna esimest korda üle $20 taseme. Hetke hind (spot price (mul ei ole majandusharidust, kui mõne mõiste tõlgin arbitraarselt, palun parandage mind)) on sellest kaugel ees olnud, kuid see näitabki pakkumise nõrkust. Ka futuurist oluliselt kõrgem hind (vahepeal oli vahe isegi $3000 tonni kohta) ei ole suutnud piisaval hulgal pakkumist suurendada, mis veabki futuuri enda järel üles.

Lionore'il oli eelmise aasta lõpu seisuga ladudes 5000 tonni niklit, mis on rohkem, kui LME ladudes kokku, kuid nagu nende viimasest conference call'ist selgus, plaanisid nad sellest 3000 esimese kvartali jooksul maha müüa, millest suure osa nad CEO Colin Steyn sõnul olid juba veebruari keskpaigaks turule viinudki. Ka lühiajaline suurenenud pakkumine ei ole suutnud enamat kui lasknud hindadel veidi vähem tõusta.

Ennustused $50 000 tonn niklist levivad, täna oli juba Forbesis artikkel, kus UBSi analüütik ütles: "further moves on the 50,000 usd target appear inevitable."
muide, kui keegi on huvitatud nikli hinnatõusust tulu saavatest ettevõtetest, Põhja-Ameerikas asuvate maardlatega kaevandusfirmad, mis ei ole CVRD ja Xstrata omanduses, ma mainisin ära "Soovitage häid aktsiaid" lõimes
Ei mäletagi täpselt, millal Outokumpu kohta lugesin, kuid arvan, et kusagil aasta alguses. Aga eks toorainete hindu on igal juhul raske ette prognoosida ning ennekõike küsimus selles, kuidas Hiina tõmbab ja kuidas USA järele annab.
Muide, madis43, Norilski Nickel ei ole Sinu jaoks atraktiivne? Pure-play niklitootja vist päris pole, lisaks ka muid metalle. Aktsiad (või hoiutähed) peaks mingilt Saksa turult kätte saama ka.
Norilski Nikkel kaupleb AFAIK järgmistel borsidel:
NNIA - Xetra
NILSY - US OTC
MNOS - London
GMKN - RTS
Nikli koha pealt niipalju uudist, et täna uut rekordit (veel) ei ole sündinud.

Norilski kohta arvan, et pärast tulemuste avaldamist juunis on selle aktsia hinna esimene number 2. Dollarites kindlasti, võib-olla ka eurodes. Muidugi kui rts selleks ajaks alla 1500 ei vaju. Ise ei oma, pigem püüan turgu ennetada, leida aktsiaid, mis suurt institutsionaalset ega ka investoritepoolset tähelepanu veel ei leia. Kaevandussektorist võib nii mõndagi huvitavat leida. Oled kuulnud midagi firmadest, mis kauplevad p/e tasemetel alla 2? Siin on üks: QUA.TO. Selle aasta aasta leiu tiitlile minu kogus üks arvestatavamaid pretendente kindlasti. Soovitan järgi vaadata.