uus rekord siiski siiski sündis, 3 kuud 20.41.
Täna on tõeline metallide pidu, Kitcometals leheküljel ei leidu metalli, mis poleks üle kahe protsendi plussis. Minu lemmik on üleval üle KUUE protsendi praegu. 50 000 nikkel, kui juba täna ei saavutata, on vaid aja küsimus. Olukord on äärmiselt kitsas, ladudes on vaid loetud tundide jagu metalli. Ameerika kaevandusete aktsiad on vaatamata ebastabiilsele olukorrale löönud seniseid tippe, suurematest on kõige paremini läinud FNXil (kättesaadav ka investeerimiskontolt), mis on veebruaris püstitatud senist tippu löönud juba 7-8%. Kas Nikkel kavatseb minna molybdeniumi teed või ootab ees nõudluse jahtumine? Euroopa teraseetootjad igatahes panustavad viimase peale ja on osalt oma niklitellimustest loobunud. Nende pärast tuleb loota, et hiinlased neid tühjade kätega ei jäta.
Üks artikkel roostevaba terase vargustest USAs, koos videoga.
http://kutv.com/topstories/topstories_story_074075800.html
Üks artikkel roostevaba terase vargustest USAs, koos videoga.
http://kutv.com/topstories/topstories_story_074075800.html
Credit Suisse'lt Outokumpule underperform ning soovitatakse roostevaba terase tootjate suhtes ettevaatlik olla. Kuna oodatakse roostevaba terase hinna langust, on surve vastavate ettevõtete kasumireale. Outokumpu praegu 28 EUR juures, target 25 EUR.
Ei ole viimasel ajal täheldanud, et räägitaks nõudluse kahanemisest, vaid ainult hinna langemisest. Võib olla tahavad terasetootjad oma laovarusid optimiseerida vms. Teraseäri peaks iseloomult üsna tsükliline olema, seega probleemid USA majanduses kindlasti turgu mõjutavad.
Tingimustes, kus nikli laovarud on väikesed, säilib muidugi võimalus hinnatõusuks, kuid teisalt on tooraine hinnad piisavalt volatiilsed, et mingi muutus fundamentaalis (peamiselt roostevaba terase turul) võib hinda mõjutada küll.
Tingimustes, kus nikli laovarud on väikesed, säilib muidugi võimalus hinnatõusuks, kuid teisalt on tooraine hinnad piisavalt volatiilsed, et mingi muutus fundamentaalis (peamiselt roostevaba terase turul) võib hinda mõjutada küll.
Nikli hinnatõus on löök kindlasti terasetootjate kasuminumbritele. Terase hinnalangusega lühikeses perioodis ei saa ma aga sinuga nõustuda. Kui veel kaks nädalat tagasi eeldati, et et terasehinna tipp tuleb märtsis, siis nüüd seda enne maid ei oodata. Langusruumi on niklil muidugi, kuid seni kuni laovarusid arvestatakse tundides, ei ole suurt liikumist allapoole oodata. Ma ei usu ka et väike tagasilöök USAs nikli hinda oluliselt mõjutab. Hiina, Brasiilia, India, Venemaa nõudluse kasv on liiga võimas ja tihti alahinnatud. Praegu püüdleb enda elukvaliteedi parandamisele rohkem inimesi kui kunagi varem ajaloos ja ma pean seda suuremaks faktoriks kui võimalikku majanduslangust USAs.
kindlasti tuleb teel muhke ja lohke ette, aga ma ei näe siit nikli tagasilangust isegi mitte 12 dollari piirimaile
Refereerisin lihtsalt minust vaieldamatult kompetentsemat Credit Suisse seisukohta. Kindlasti on nikli hinnatõus üheks ohuks, kuid jutt oli siiski lõpptoote hinna langusest. Kas, millal ja millises ulatuses see juhtub, mina isiklikult prognoosima ei hakka.
Täpsustuseks niipalju, et jutt käib 2. kvartalist edasi.
http://www.arvopaperi.fi/article/id=21622/
Täpsustuseks niipalju, et jutt käib 2. kvartalist edasi.
http://www.arvopaperi.fi/article/id=21622/
Sel juhul me ei rääkinudki üksteisele vastu, vaid mööda teineteisest. Ma pidasin veidi lühemat ajavahemikku silmas. Praegu ollakse pigem üksmeelel, et aasta teisel poolel hind langeb.
Samas, 2004 aastal peeti nikli saavutatud hinnataset $6 naela kohta ka ennekuulmatuks, kui keegi oleks pakkunud hinnaks kahe aasta pärast $10, oleks ta välja naerdud. Eelmise aasta lõpus ei ennustanud ükski suurem finantsasutus nikli aasta keskmiseks hinnaks üle $14, keskmine ennustus jäi $11-12. Eks ennustamine üks tänamatu töö ole:)
Samas, 2004 aastal peeti nikli saavutatud hinnataset $6 naela kohta ka ennekuulmatuks, kui keegi oleks pakkunud hinnaks kahe aasta pärast $10, oleks ta välja naerdud. Eelmise aasta lõpus ei ennustanud ükski suurem finantsasutus nikli aasta keskmiseks hinnaks üle $14, keskmine ennustus jäi $11-12. Eks ennustamine üks tänamatu töö ole:)
Nikli kolme kuu hind tõusis eelmisel reedel üle $22 ja hetke hind üle $51000. Astronoomiliselt tõusnud hind on sundinud paljusid terasetootjaid juba ka aasias enda nikli tellimusi vähendama või neist üldse loobuma, arvates, et lõpptarbija ei ole nõus suurenenud hinda maksma. Sama jutt juba mitmendat aastat. Siiani ei ole see lõppenud varude kasvamisega. Võibolla on seekord teisiti? Teine võimalus on, et kasvav tarbimine nõuab oma, aga siis on juba palju niklit vaja ja kiiresti, mis tähendaks LME niigi olematute varude uut kahanemist, uut hinnahüpet ja uut virisemist, et hinnad on liiga kõrged.
Jinchuan, Hiina suurim niklitootja hoiatas nädalavahetusel, et tõusnud niklihinna tagajärjel on investeerimine uutesse projektidesse tõusnud üle mõistuse piiride ja nikli hinda ootab ees krahh. Lubagu auväärt Mandariinid mul selles kahelda. Uute projektida viimine tootmisfaasi võtab vähemalt 5 aastat, suuremate puhul veelgi kauem. 90ndate ja selle sajandi alguse madalate hindade tõttu investeeriti uutesse projektidesse nii vähe, et uued katavad ammenduvad ära, aga mitte nõudluse kasvu. Kõrgemaid hindu on olnud vaevalt kolm aastat, selle ajaga ei saa ükski arvestatava suurusega projekt valmis. Pealegi uute lateriit projektidega ei ole jõutud kordagi tähtajaga valmis ja tootmise alustamisega on probleeme (Goro ja Ravensthorpe, Bulong ja Murrin Murrin).
Enne 2009 aastat ei ole mingit ületootmist näha.
SIin veel viimaseid uudiseid Goro kohta, kopeeritud Investorvillage'i foorumist:
Metals Insider - 20 March 2007
More trouble seems to be brewing for the giant Goro nickel project in New Caledonia. The latest initiative by opponents of the project—led by the indigenous Rheebu Nuu group—is to build a makeshift village on a piece of land designated for a waste pipeline.
Rheebu Nuu is once again issuing ultimatums to CVRD-Inco with thinly-veiled threats of further disruption.
The latest developments could have serious implications for the nickel market. First production from Goro has already been pushed back to late 2008 and CVRD’s most recent statements suggest it may struggle even to meet that time-table. Cost over-runs—an endemic problem across the whole mining sector—are only going to be aggravated by further direct-action opposition such as this.
Siin üks hea ülevaade niklist, selle turu hetkeseisust, suurematest tootjatest, maagi tüüpidest, kaevandamise viisidest, kõigest mida investoril nikli kohta vaja teada.
http://www.allegiance-mining.com.au/docs/Articles/FDC%20Nickel%20Sector%20Report%20-%2026%20Feb%202007.pdf
Jinchuan, Hiina suurim niklitootja hoiatas nädalavahetusel, et tõusnud niklihinna tagajärjel on investeerimine uutesse projektidesse tõusnud üle mõistuse piiride ja nikli hinda ootab ees krahh. Lubagu auväärt Mandariinid mul selles kahelda. Uute projektida viimine tootmisfaasi võtab vähemalt 5 aastat, suuremate puhul veelgi kauem. 90ndate ja selle sajandi alguse madalate hindade tõttu investeeriti uutesse projektidesse nii vähe, et uued katavad ammenduvad ära, aga mitte nõudluse kasvu. Kõrgemaid hindu on olnud vaevalt kolm aastat, selle ajaga ei saa ükski arvestatava suurusega projekt valmis. Pealegi uute lateriit projektidega ei ole jõutud kordagi tähtajaga valmis ja tootmise alustamisega on probleeme (Goro ja Ravensthorpe, Bulong ja Murrin Murrin).
Enne 2009 aastat ei ole mingit ületootmist näha.
SIin veel viimaseid uudiseid Goro kohta, kopeeritud Investorvillage'i foorumist:
Metals Insider - 20 March 2007
More trouble seems to be brewing for the giant Goro nickel project in New Caledonia. The latest initiative by opponents of the project—led by the indigenous Rheebu Nuu group—is to build a makeshift village on a piece of land designated for a waste pipeline.
Rheebu Nuu is once again issuing ultimatums to CVRD-Inco with thinly-veiled threats of further disruption.
The latest developments could have serious implications for the nickel market. First production from Goro has already been pushed back to late 2008 and CVRD’s most recent statements suggest it may struggle even to meet that time-table. Cost over-runs—an endemic problem across the whole mining sector—are only going to be aggravated by further direct-action opposition such as this.
Siin üks hea ülevaade niklist, selle turu hetkeseisust, suurematest tootjatest, maagi tüüpidest, kaevandamise viisidest, kõigest mida investoril nikli kohta vaja teada.
http://www.allegiance-mining.com.au/docs/Articles/FDC%20Nickel%20Sector%20Report%20-%2026%20Feb%202007.pdf
Tänud, madis43, väga hea ülevaade nikli osas. Aga, mida arvata alumiiniumi perspektiividest? Metallide hinnaralli on alumiiniumi mõnevõrra puutumata jätnud, nagu ma aru saan. Erinevates allikates on viimasel ajal kõvasti kiita saanud ACH (Aluminium Corp of China). Suur ettevõte, P/E 8 ainult, samas kasvatab käivet ja kasumit tempos, mis kohane pigem kiirelt arenevale väikefirmale. Viimase 4 päevaga tõusnud ca 6,5% ning jõudmas 27.02 börsilaksu eelsele tasemele.
Täna tegi Xstrata ülevõtmispakkumise Lionore'ile väärtuses £2B, ehk C$18,5 aktsia kohta. Lionore'i juhatus peab hinda atraktiivseks ja on pakkumise juba üksmeelselt vastu võtnud. Tehingu lõpuleviimiseks on lisaks muule vaja saada veel vähemalt kahe kolmandiku aktsionäride toetus. Selle saamine ei pruugi aga sugugi õnnestuda, turg peab pakutud hinda selgelt madalaks, mida tõestab fakt, et esimese kahe ja poole tunniga on käsi vahetanud juba üle kümne protsendi aktsiatest hinnaga rohkem kui C$19. Kuigi enamik aktsionäre (siinkirjutaja sealhulgas) on saanud juba üle saja protsendi kasumit, ei taheta siiski loobuda ettevõttest hinnaga, mis on võrdne vaid paari aasta cash flow ja nelja-viie aasta kasumiga ka praegusest oluliselt madalamate nikli hindade puhul. Nii vihast reaksiooni ülevõtmispakkumisele ei ole olnudki kaevanduses peale Lundini-EZMi mergerit. Tundub, et suur X peab pakkumist tõstma isegi juhul kui mõni teine staaridest mängu ei tule ja neid selles ei aita.
mersu36, alumiiniumi kohta palju ei ole uurinud, üks ennustus umbes kuu aja tagant tuleb meelde, mis pakkus esimese poolaasta keskmiseks hinnaks 1.15 ja teisel 1.0. Aga võibolla teab keegi siin alumiiniumist rohkem. Hoiatan sind siiski, et metallide puhul ei ole praegu väga mõtet p/e suhet jälgida. Paljudel väiksematel vasetootjatel on see suhe alla viie juba üle aasta olnud, ka sektori sees võivad suhted erineda kordades. Nikli puhul Kanada FNX, mille maardlad on kanadas, kaupleb suhtel >10, sellest oluliselt suurem Lionore, mille kaevandused Aafrikas ja Austraalias, suhtel <5. Loota, et see kaupleks nagu uraani või titaani aktsiad suhetel >20 on kindlasti palju tahta.
mersu36, alumiiniumi kohta palju ei ole uurinud, üks ennustus umbes kuu aja tagant tuleb meelde, mis pakkus esimese poolaasta keskmiseks hinnaks 1.15 ja teisel 1.0. Aga võibolla teab keegi siin alumiiniumist rohkem. Hoiatan sind siiski, et metallide puhul ei ole praegu väga mõtet p/e suhet jälgida. Paljudel väiksematel vasetootjatel on see suhe alla viie juba üle aasta olnud, ka sektori sees võivad suhted erineda kordades. Nikli puhul Kanada FNX, mille maardlad on kanadas, kaupleb suhtel >10, sellest oluliselt suurem Lionore, mille kaevandused Aafrikas ja Austraalias, suhtel <5. Loota, et see kaupleks nagu uraani või titaani aktsiad suhetel >20 on kindlasti palju tahta.
Ahjaa, pärast seda kui ma olin eelmisel nädalal Jinchuani kritiseerinud, tuli välja, et nende ähvarduste eesmärk oli vähendada LMEs sisse võetud lühikese positsiooni kaotust. Mis neil ka osaliselt õnnestus. Hiinlased ise eitasid kõike:)
Keegi koobaltile pilku on heitnud? Näikse järgmine uraan olevat.
Kuld $666 Hõbe 13$ ! Huvitavad hinnad !
osta siis või müüa?:)
jpy, milliseid moly mänge huvitavaks pead? ROK, AUA, BLE, WEX, TJS tulevad hetkel meelde. Plaanid isegi Sprotti uut moly fondi võtta? Ise olen vaid kõrvalt veidi vaadanud. Endal kui metalliinvestoril oligi häbi, et ei olnud moly jooksu alguses ära ei tabanud. Õnneks QUA lahendas selle probleemi minu jaoks. Mitte et kahju oleks, kasumit olen samal ajal erinevatest nikli kaevandustest ja QUAst saanud küllaga, lihtsalt häbi. Tundub, et moly tõus on alles alguses, enne 2009 midagi uut juurde ei tule.
Koobaltist ma ka oluliselt rohkem veel ei tea, kui kaevandajate kodulehtedelt ja mõnest uudislõigust leidnud olen, aga investoril rohkem vaja ei olegi. Koobalti puhul ei ole samuti midagi uut tootmisse paari aasta jooksul tulemas peale Katanga, mis täisvõimsuse saavutab alles 2011 aastaks, ja nõudluse kasvust on juba liigne rääkida. Kaks puhast koobalti juuniorit on heade aktsiate teemas mainitud FCO ja GMC, koobalti hind mõjutab oluliselt ka KATi liikumist. Kui kedagi huvitab, siis FCO kodulehelt leiab ülevaatlikku infot, kust edasi liikuda; siin ei tundu asja vastu suuremat huvi olevat, nii et kel huvi on, otsigu ise.
Koobalti lühiajalise hinnagraafiku leiad siit
http://cobalt.bhpbilliton.com/
ja pikaajalise siit
http://minerals.usgs.gov/ds/2005/140/
Viimane lehekülg annab ligi sajandipikkust informatsiooni paljude toorainete hindade kohta USAs.
Koobaltist ma ka oluliselt rohkem veel ei tea, kui kaevandajate kodulehtedelt ja mõnest uudislõigust leidnud olen, aga investoril rohkem vaja ei olegi. Koobalti puhul ei ole samuti midagi uut tootmisse paari aasta jooksul tulemas peale Katanga, mis täisvõimsuse saavutab alles 2011 aastaks, ja nõudluse kasvust on juba liigne rääkida. Kaks puhast koobalti juuniorit on heade aktsiate teemas mainitud FCO ja GMC, koobalti hind mõjutab oluliselt ka KATi liikumist. Kui kedagi huvitab, siis FCO kodulehelt leiab ülevaatlikku infot, kust edasi liikuda; siin ei tundu asja vastu suuremat huvi olevat, nii et kel huvi on, otsigu ise.
Koobalti lühiajalise hinnagraafiku leiad siit
http://cobalt.bhpbilliton.com/
ja pikaajalise siit
http://minerals.usgs.gov/ds/2005/140/
Viimane lehekülg annab ligi sajandipikkust informatsiooni paljude toorainete hindade kohta USAs.
ROK on mu lemmik moly positsioon, aga BLE meeldib ka. Ma ei tea, kas praegu tasub osta (äkki tuleb lähiajal mõni lohuke graafikule, kust on hea osta, kuid mulle tundub, et ROK on ikka veel odav ja tõusuruumi jagub veel), oma osa ma hoian veel edasi olenemata sellest, et hinnad on nii hästi rallinud, sest mu ootused on sellest veel siiski kõrgemad ja tundub, et tõusupotentsiaali on (siiani on see ennast õigustanud ja ei näe veel põhjust sellest paadist maha hüpata).
>Tundub, et moly tõus on alles alguses, enne 2009 midagi uut juurde ei tule.
Mõtled kaevandusi? ROK peaks kaevandava hakkama varsti (pidi juba eelmise aasta lõpus), see lisab pakkumisele veidi juurde.
Aga muidu moly hinnaliikumine ei viita küll mingile nõrkusele. BLE plaanib ka tulevikus rohkem kaevandada, kui ma õieti mäletan.
link http://minerals.usgs.gov/ds/2005/140/ on päris hea, ise ei teadnudki sellist kohta.
>Tundub, et moly tõus on alles alguses, enne 2009 midagi uut juurde ei tule.
Mõtled kaevandusi? ROK peaks kaevandava hakkama varsti (pidi juba eelmise aasta lõpus), see lisab pakkumisele veidi juurde.
Aga muidu moly hinnaliikumine ei viita küll mingile nõrkusele. BLE plaanib ka tulevikus rohkem kaevandada, kui ma õieti mäletan.
link http://minerals.usgs.gov/ds/2005/140/ on päris hea, ise ei teadnudki sellist kohta.
koto, tõesti huvitavad numbrid. Tundub, et turg tahab sulle midagi õelda paberraha olemuse kohta :)
Sprottiga ühes paadis olemine annab veidi kindlust arvestades, et nende pikaajaline tootlus on olnud ligi 30% p.a. (kunagi kuskilt lugesin). Minu arusaamad ühtivad enamasti nende omadega, eriti väärismetallide osas. Aga aktsiaid valin ikka ise.
jah, Roca kohta ei olnud ise uurinud. Langesin moly propageerijate ohvriks:) Nagu juba ütlesin, olen praegu pigem Ni-Cu-Co mees, molübdeeniumi jälgin kuna see on nikli väiksem vend:) Aga see näitabki just turu tugevust kui uue pakkumise tulekul turg ikka kokku tõmbub.
paar artiklitk koobaltist: http://www.stockhouse.com/bullboards/viewmessage.asp?no=14551028&t=0&all=0&StartDir=O&StartID=14552157&StartDateTime=2007-03-29
http://www.resourceinvestor.com/pebble.asp?relid=30401
viimane annab eriti põhjust FCO'le pilku heita
Tundud tegelevat tootmises ja selle lähedal olevate kompaniidega, varasemas staadiumis RnD poole ei vaata? Näiteks ise sain CMList päris korraliku kasumi, kuigi müüsin selle enne viimast tõusu.
paar artiklitk koobaltist: http://www.stockhouse.com/bullboards/viewmessage.asp?no=14551028&t=0&all=0&StartDir=O&StartID=14552157&StartDateTime=2007-03-29
http://www.resourceinvestor.com/pebble.asp?relid=30401
viimane annab eriti põhjust FCO'le pilku heita
Tundud tegelevat tootmises ja selle lähedal olevate kompaniidega, varasemas staadiumis RnD poole ei vaata? Näiteks ise sain CMList päris korraliku kasumi, kuigi müüsin selle enne viimast tõusu.