Maksude deklareerimine 2015

Taas tõuseb maksude deklareerimine kuumaks teemaks ning koondaks selle aasta küsimused nii investeerimiskonto kui nn "vana süsteemi" kohta siia foorumisse. Tuludeklaratsiooniga on juba praegu võimalik tutvuda ning deklaratsioone saab esitada alates 15.02.2015 (tundub, et siiski juba ka täna).

Investeerimsikonto süsteemis orienteerumiseks tasub lugeda läbi rahandusministeeriumi juhend või LHV artikkel Räägime maksudest:investeerimiskontosüsteem
Eelmisetest aastatest kasulike foorumeid:
Investeerimiskonto - 2011 mis ja kuidas?
Investeerimiskonto deklareerimine 2013
Maksude deklareerimine 2014

Ühe olulise muudatusena tuleb investeerimiskonto puhul mainida Tulumaksuseaduse paragrahvi 17 punkt 2 alampunkt 5 "Väljamaksena ei käsitata valuuta konverteerimist investeerimiskontol." Jõustus 01.01.2015.

Lisaks oluline alampunkt 11:
"Kui dividendi saamise õigust andev finantsvara soetati investeerimiskontol olnud raha eest 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise päeva ja võõrandati dividendiõiguslike isikute määramise päeval või 30 päeva jooksul pärast nimetatud päeva, deklareeritakse selle finantsvara võõrandamisest saadud kahju investeerimiskonto väljamaksena." Jõustus 01.01.2015

Viimase puhul peab arvestust pidama iga investor ise ning vastavad kanded ise deklareerima.
Iga aasta sama probleem mul, et pole meeles, kuidas ja mida deklaratsiooni kanda. Isegi see ei tundu aitavat, kui neid arvukaid artikleid ja juhendeid lugeda.

Mul on kõik tehingud toimunud läbi investeerimiskonto, kust ma raha välja kandnud ei ole.

Maksuaruande all näitab punkt 6.1 all ainult kaht tehingut (üks Eesti aktsia, teine LHV fondiosak), mis läksid ka otse deklaratsiooni, kuigi poolikult (käsib käsitsi puuduvad väljad täita). Miks need üldse seal olema peavad, kui investeerimiskontoga väärtpabereid ostes-müües tehinguid kajastama ei pea?

Maksuaruande punkt 8.2 all on natuke rohkem tehinguid, Leedu aktsiatega. Jällegi investeerimskonto kaudu. Need millegipärast ei läinud automaatselt tuludeklaratsioonile (?). Kas ma need peaksin nüüd käsitsi sinna kandma või siiski mitte?

Maksuaruande punkt 8.8 all on väike dividend Leedu aksialt, millelt on tulumaks juba kinni peetud. Vaikimisi seda deklaratsioonis täidetud ei ole. Kas ma peaksin selle sinna panema?

Siis on veel Investeerimkonto aruanne, kust saatsin ka andmed EMTA-sse. Seal on millegipärast eelmise aasta jäägi sissemakse summa 0 (ainuke, väli, mida saan ise muuta), kuid tuludeklaratsioonis näen 6.5 "Eelmisest perioodist edasikantud summa" all hoopis reaalsemat numbrit, kuigi see ei kattu ka sellega, mida näitab investeerimiskonto aruandes üle-eelmise aasta viimane number.

Sealt samas deklaratsiooni punkt 6.5 alt leidsin ka osa II, kus vist saab seda investeerimiskontot määrata. Ei mäleta küll, et seda varasematel aastatel määranud oleks, aga peab vist määrama?

Peaks küll lihtne ja loogiline olema see Eesti tuludeklaratsioon, aga näed, ikka olen iga aasta hädas. Või on asi ka selles, et juba reede õhtu...
Kas Tallinna Kaubamaja aktsiakapitali vähendamise eest laekunud väljamakse pealt tuleb füüsilisel isikul tulumaksu maksta?
@Valdek
Ma olen enda deklarit täitnud nii:
6.1 Kustutan tühjaks
6.5 Lisan kõik sissemaksed ja juba tulumaksustatud tulud ning lahutan nendest kõiksugused väljamaksed (konto hooldustasud ja väljamaksed teisele kontole).
Tulumaksustamata sissemaksed jätan deklareerimata (dividendid ja aktsiate võõrandamine).
8.8 Ei täida

Kasutan investeerimiskonto süsteemi ja võib-olla täidan deklaratsiooni valesti :)
Miskipärast ei kajastu LHVst saadetud Investeerimiskonto aruanne EMTA deklaratsioonil 6.5 osa II andmetes. Deklaratsioonil valides "näita maksu- ja tolliameti andmeid" leiab ainult eelmistest perioodidest edasikantud summa eelmise deklaratsiooni põhjal, kuid mitte midagi 2014 aasta investeerimiskonto tehingute kohta. Tehniline probleem või kasutajas asi?
Eelmistel aastatel on andmed kenasti EMTAsse liikunud.
wza24
Miskipärast ei kajastu LHVst saadetud Investeerimiskonto aruanne EMTA deklaratsioonil 6.5 osa II andmetes. Deklaratsioonil valides "näita maksu- ja tolliameti andmeid" leiab ainult eelmistest perioodidest edasikantud summa eelmise deklaratsiooni põhjal, kuid mitte midagi 2014 aasta investeerimiskonto tehingute kohta. Tehniline probleem või kasutajas asi?
Eelmistel aastatel on andmed kenasti EMTAsse liikunud.

Mul sama mure.
Sama jama.
LHV poolt täna saadetud Investeerimsikonto aruanne jõuab maksuametisse järgmisel päeval. Tehniline viga oli küll selles, et aruannet lubasime saata varem kui 15.02 ning maksuamet ei pruukinud neid andmeid veel vastu võtta.
Tallinna Kaubamaja maksis 7.10.2014 iga 100 aktsia kohta 20 eurot aktsiakapitali tagastust. Tallinna Kaubamaja tasus investori eest riigile 21/79ndiku tulumaksu summalt 9,35 eurot (väljamakse osa, mis on tulumaksuga maksustatud). Nende kahe summa vahe (20-9.35=10,65) kanti investori tuludeklaratsioonile, mille astu tuleb deklaratsioonis näidata aksiate soetusmaksumus.
Tuludeklaratsiooni on see kantud reale "6.4 Aktsiaseltsi aktsiakapitali, osaühingu või ühistu osakapitali, täis- või usaldusühingu sissemakse vähendamisel, aktsiate, osade või osamakse tagasiostmisel või juriidilise isiku likvideerimisel saadud väljamakse. Eesti lepingulise investeerimisfondi osakute tagastamisel või fondi likvideerimisel saadud väljamakse.”
Saatsin nüüd praegu uuesti Investeerimiskonto aruande EMTA-sse, näis, kas seal midagi muutub sellest homseks.

Alo, on sul viitsimist minu pikkadele ja segastele küsimustele (eespool) ka vastata?
Alo, kas Tallinna Kaubamaja aktsiakapitali tagastuse võib tuludeklaratsiooni realt 6.4 kustutada, kui see on kajastatud investeerimiskonto aruandes sissemaksena?
Kui kasutad investeeerimiskonto süsteemi (ka TKM aktsaid on investeerimiskonto süsteemis), siis peaks TKM kapitali väljamakse tuludeklaratsiooni realt 6.4 kustutama (vastasel korral maksad selle pealt topelt tulumaksu). Sissemaksena võib kajastada ainult seda osa TKM aktsiakapitali väljamaksest, mis ei ole maksustatav. Maksustatav osa on finantsvara, mida ei kajasta ei sisse ega väljamaksena.
To talart: Tallinna Kaubamaja osas on eelnev vastus ammendav.
To Valdek:
Kui deklareerida Investeerimiskonto süsteemis, sisi tuleb vaadata Investeerimiskonto aruannet (Maksuaruanne on vana süsteemi jaoks).
Keskdepositoorium saadab andmed müükide kohta (Tallinna börsi aktsiad) automaatselt EMTA-sse ning need kajastatakse punktis . Paraku need on nn toored andmed. Vana süsteemi järgi deklareerijad peaksid sisestama soetushinnad ning Investeerimiskonto süsteemi järgi raporteerijad peaksid need read üldse kustutama.
Kui dividendilt on tulumaks kinni peetud, siis saab seda Investeerimiskonto süsteemis kajastada sissemaksena.
Investeerimiskonto esimene rida on LHV aruandes ainult nn abirida ehk seda ei saadeta EMTA-sse edasi, see on abiks arvutamisel, et kui palju peaks tulumaksu maksma (sinna reale tasub kirjutada eelmiste aastate jääk).
Maksudeklaratsioonis peab tõesti 6.5 valik II määrama oma investeerimiskonto, kui saata aga oma konto kohta automaatselt andmed maksuametile, siis see konto ka deklareeritakse automaatselt (see on potentsiaalselt ohukoht - kui saata andmed ja need hiljem ikkagi kustutada, siis peab kustutama ka deklareeritud konto, muidu peab hiljem hakkama tegema parandusdeklaratsiooni).
Ehk siis kokkuvõttes peaksin deklari 6.1 alt tehingud maha kustutama, 6.5 II osa alla lisama oma investeerimiskonto kontonumbri (juhul, kui see pärast tänast ueustisaatmist ise sinna ei teki) ning 8.2, 8.8 ja 6.5 I osasse mitte midagi käsitsi juurde panema?
Üldjoontes jah, kuid igaks juhuks tuleks üle vaadata punkt 6.4 (kui on oklnud aktsiakapitali vähendamisi) ja üle kontrollima andmete õigsuse punktis 6.5 I
Saatsin eile Investeerimiskonto aruandest uuesti andmed EMTA-le, kuid täna pole deklaratsioonil midagi muutunud. 6.5 osad I ja II on jätkuvalt tühjad ning "Eelmisest perioodist edasikantud summa" on mingi number, mille kohta mul pole aimu ka, kust see võetud on. Ideid?
Eelmisest perioodist edasikantud summa peaks hetkel olema summa, mis 2013 deklaratsiooni kohaselt on sinu sissepandud summad-väljavõetud summad 31.12.2013 seisuga. Uued andmed ei tule mulle ka LHV-st saatmisel deklarisse, ei poolikusse ega uute.
Ehk siis kui võtta see sama Investeerimiskonto aruanne 2013 aasta kohta ja vaadata, mis on seal viimases reas viimane number miinusmärgiga, siis see peaks olema see edasikantud summa seal deklaris? Kui nii, siis ei ole see number igatahes.