Maksud Eestis ja mujal maailmas

"karlsson25"
Ka maakoju sõites tarbin ju kohalike hüvesid, aga minu maksutulust ei lähe sinna midagi, kuigi võiks.

Tasandusfondi kaudu tsipa isegi läheb.
Eriti kiusliku käitumise korral on võimalike KOVi maksubaasi suurendada ja tasandusfondi makseid vähendada. Saavadki inimesed regionaalarengusse rohkem panustada. ;)
"Offf"
"stigheide"
Loetle need kohalikud hüved mida maakodu omaja kasutab.

Saare peal maakodu omajad kasutavad praamisoodustust. Ja see on, seoses viimaste hinnatõusudega Päris Olulilleline Nummer. Praamiga Hiiumaale või odavlennuga Berliini on juba samast klassist.

see ei ole nii...saar peab olema su alaline elukoht, nii ei saa, et kasutad praamisoodustust ja sõidad Tallinnas tasuta ühistranspordiga. Ja sellisel juhul kui alalise elukohana oled määranud saared, läheb ka su tulumaks sinna ja toetad kohalikku omavalitsust nagu ma ka ise teen.
"karlsson25"
"stigheide"

tsentraalne kanalisatsioon

Ma ei tea küll kuidas sul seal suvilas, aga siinkandis on küll ühiskanalisatsioon mingi hüve pole. Pigem ikka teenus mille eest tuleb maksta.
"Offf"
"Draax"
Autol ja läpakal on ka kindlasti oluline erinevus. 500€ läpaka hinnavahet ei pruugi maksuametit huvitada. Kui hakkad 50 000 € autosid "soodukaga" müüma, võid ennast kiiresti huviorbiidist leida.

See kõik kõlab äärmiselt loogiliselt, aga mulle meenub, et kunagi oli "kõvemat sorti sendisaagimine" teemal - töölendudega korjatud miilide "isikklikuks sooduspiletiks vahetamisel" tuleb soodushinna ja pileti "jaehinna" vahelt erisoodustusmaks tasuda. Varsti me muidugi ei lenda enam keegi kusagile ja mingitel tingimsustel, aga see selleks.
Tegelikult pole ju vahet. Kui ettevõte ostab 11 autot ja saab hulgitehingult sooduka ja müüb ühe ostuhinnaga+1EUR töötajale edasi vs. näiteks mingi muu vidina. Vahe on põmst ainult hinnas. Ilmselt kui ettevõte ostab terve maja, siis tuleb korter "omahinnaga" töötajatele ka soodsam kui sama korter jae-kinnisvaraturult.
Mingi asi on kas "OK" või "ei ole OK". Päris nii, et saa ju olla, et 500 on OK, 1000 on ka OK, aga vat 10 000 juba es ole OK.

Ühes Ameerika filmis oli selline stseen. Maksuhaldur telefonis talle helistanud ärevale firmaomanikule: "Ärge muretsege, 250$ pärast ei tule teile keegi maksuurevisjoni tegema. Miks ei tule? Sellepärast, et lihtsalt ei tule!"
"iffkillla"
"karlsson25"
"stigheide"

Ma ei tea küll kuidas sul seal suvilas, aga siinkandis on küll ühiskanalisatsioon mingi hüve pole. Pigem ikka teenus mille eest tuleb maksta.

Ohoh. Millises maakodus on tsentraalne kaalisatsioon ja veevärk?
Minu arvates on maakodu ikka sihuke koht, kus lähima naabrini on vähemalt 500m (soovitavalt rohkem) ning vesi ja kanal on lahendatud oma kaevu ja septikuga...
"ziff"
"iffkillla"
"karlsson25"
"stigheide"

Ohoh. Millises maakodus on tsentraalne kaalisatsioon ja veevärk?
Minu arvates on maakodu ikka sihuke koht, kus lähima naabrini on vähemalt 500m (soovitavalt rohkem) ning vesi ja kanal on lahendatud oma kaevu ja septikuga...

Kahe äärmuse - Tallinna ja metsatalu vahele jääb veel riburada erinevaid võimalusi elukoha paiknemiseks. Ja oh üllatust, ka nendes pisikülades on trassivesi ja tsentraalne kanalisatsioon. Ma ei oskaks seda kohta nüüd küll kuidagi muudmoodi nimetada kui maakodu.
https://www.err.ee/1608941393/ossinovski-automaks-on-oluline-ka-kliimaeesmarkide-taitmiseks
Veel üks kaalumisel olev maksumuudatus.
"pahurik"

see ei ole nii...saar peab olema su alaline elukoht, nii ei saa, et kasutad praamisoodustust ja sõidad Tallinnas tasuta ühistranspordiga. Ja sellisel juhul kui alalise elukohana oled määranud saared, läheb ka su tulumaks sinna ja toetad kohalikku omavalitsust nagu ma ka ise teen.

Nojah. Nii on. Ma kommenteerisin selle "kahe kodu" soovituse raames. Siis sõidad praamiga soodsalt ja Talllinnas paned rohelise kaardiga. Ja mõtle milline tore võimalus suvilaid v. nr. 2 pindu (nt. investeerimiskortereid) tuluka vabalt müüa. Ikkagi "põhielukoht". Maamaksavabastus on selle kõrval "hiirekas".
"iffkillla"

Kahe äärmuse - Tallinna ja metsatalu vahele jääb veel riburada erinevaid võimalusi elukoha paiknemiseks. Ja oh üllatust, ka nendes pisikülades on trassivesi ja tsentraalne kanalisatsioon. Ma ei oskaks seda kohta nüüd küll kuidagi muudmoodi nimetada kui maakodu.

OK, ma ehk keerasin vindi natuke üle :)
Mul on "maakodu" ühes sellises Läänemaa pisikülas ning ma ei tea lähemas ümbruskonnas ühtegi küla, kus oleks tsentraalne kanal ja vesi.
Ilmselt seetõttu siin käibki see tsirkus, kus koole pannakse kinni ning valla asjapulga abikaasa ratsakoolile antakse enam-vähem samas mahus toetust...
Mind näiteks see kahe elukoha plaan täiesti kõnetab.
Covidi ajastu järel on sattunud selline elukorraldus, et laias laastus pool ajast elan Tallinnas ja pool Tartus.
Registreeritud olen Tallinnas, sest jube mugav on Elroni rongidega käike teha, aga samas näiteks perearst on Tartus.
Pange nüüd miinuseid...
Niikaua kui linnapildis domineerivad 3 liitrise mootoriga vanad haisvad Saksa diislijunnid, olen mina (sõidu)automaksu poolt. Iseasi, kuidas ja mille pealt seda arvutatakse ja kuidas lahendatakse nende piirkondade transpordiprobleemid, kus ühistransporti ei ole, aga inimeste valikud autode ostmisel on vaja rohkem suunata. Ka võiks automaks veidigi vähendada ebakõla auto ja varuosade hinna vahel.
"post975"
Pange nüüd miinuseid...
Niikaua kui linnapildis domineerivad 3 liitrise mootoriga vanad haisvad Saksa diislijunnid, olen mina (sõidu)automaksu poolt. Iseasi, kuidas ja mille pealt seda arvutatakse ja kuidas lahendatakse nende piirkondade transpordiprobleemid, kus ühistransporti ei ole, aga inimeste valikud autode ostmisel on vaja rohkem suunata. Ka võiks automaks veidigi vähendada ebakõla auto ja varuosade hinna vahel.

Kas sa tõsimeeli arvad, et inimesed ostavad neid vanu diislijunne selle pärast, et nad lihtsalt uut ei taha? Või äkki on asi selles, et see vana diislijunn on säästlik ja parim mida nad oma raha eest saavad? Rikastel pole probleemi oma X7 või Q5 Eest aastas 1500 eurot maksu maksta või 100 000 eest firma nimele uus Tesla osta. Aga nö maainimesele tähendab autost loobumine paljude normaalse elu osaks olevatest tegevusteks loobumist. Ja kolitakse Tallinnasse, kus ei ole ju autot vaja ja ÜT on heal tasemel.
"Tervist Teile"

Kas sa tõsimeeli arvad, et inimesed ostavad neid vanu diislijunne selle pärast, et nad lihtsalt uut ei taha? Või äkki on asi selles, et see vana diislijunn on säästlik ja parim mida nad oma raha eest saavad?

Lisaks siia juurde, et mainitud diislijunnid võivad olla valmistatud veel sellisel huvitaval ajal kus "rattalaager" (näiteks) oli "rattallager" selline tore vahetatav jupp, mitte "meil on terve sild disainitud ühe komplektse moodulina, hind 1500.- pluss vahetuse tunnid. See võib jah kallutada inimesi sinna "haisvate diislirontide" maailma. Nende "õigele teele" juhatamiseks peab ikka päris krõbeda maksukirve selga lööma.
"Offf"
"Tervist Teile"

Kas sa tõsimeeli arvad, et inimesed ostavad neid vanu diislijunne selle pärast, et nad lihtsalt uut ei taha? Või äkki on asi selles, et see vana diislijunn on säästlik ja parim mida nad oma raha eest saavad?

Lisaks siia juurde, et mainitud diislijunnid võivad olla valmistatud veel sellisel huvitaval ajal kus "rattalaager" (näiteks) oli "rattallager" selline tore vahetatav jupp, mitte "meil on terve sild disainitud ühe komplektse moodulina, hind 1500.- pluss vahetuse tunnid. See võib jah kallutada inimesi sinna "haisvate diislirontide" maailma. Nende "õigele teele" juhatamiseks peab ikka päris krõbeda maksukirve selga lööma.

Ega neid maksukirveid polegi probleem selga lüüa, kui ise sõidad riigieelarve kulurealt ostetud uue autoga. Madal ja laiapõhjaline automaks oleks iseenesest loogiline ning üks valutuimaid uusi makse, kui neid tingimata vaja on. Aitaks ühtlasi statistika kasutuseta romudest puhastada.
Inflatsioon tõstis käibemaksu ise juba umbes 30 %, kui nüüd kärutatakse otsa 10% (2:20=10%), siis käibemaksu laekumine viskab riigieelarve nominaalis kõrgustesse.
"post975"
Pange nüüd miinuseid...

Läänemetsa jutt ei lähe ju sinu retoorikaga kokku. Läänemets: mida vanem ja kehvem auto, seda väiksem maks.

"post975"
Pange nüüd miinuseid...

ma ei tea, mis linnas kirjutaja elab, aga Tallinnas on neid 3l mootoriga saksa dislasi ehk paar protsenti ja kui see on domineerimine, siis ...
Isegi Ossinovski ütles täna, et automaksu kehtestamisel peab arvestama, et maal ei saa ühistranspordiga autot asendada, sest seda lihtsalt pole. Seega tuleb selle maksu puhul tugevalt kaaluda, mida ja kuidas. Lisaks ütleks, et kui maksustada vanuse ja heite jne järgi, siis saab maaelu ja teine eesti veel lisaks korraliku matsu, kuigi auto pikem kasutamine võiks just tootmise koha pealt seda natukse suuremst saastet siluda.
"Tervist Teile"
Kas sa tõsimeeli arvad, et inimesed ostavad neid vanu diislijunne selle pärast, et nad lihtsalt uut ei taha? Või äkki on asi selles, et see vana diislijunn on säästlik ja parim mida nad oma raha eest saavad?...

Ei arva. Üldse kohe ei arva. 5+ aastat tagasi oli veel olemas selline asi nagu odav väikeauto. Rohepööre on neist kerghübriidi, "juhiabide" ja muu tilulilu toel teinud kalli väikeauto ja minu arvates on see suur probleem. Kui odav on ainult kuskilt kasutatuna toodud saastav vana ront, siis siin on midagi valesti ja maks võiks olla üks meetod kuidas seda olukorda siluda.

"iffkillla"

Maakodu ühiskanalisatsiooniga tiheasustuspiirkonnas on mõte, mille peale saab tulla ...eee... üks väga veidra ehitusega pea.
Nendes kohtades, kus maakodu omada tasub, ei ole mitte mingit ühiskanalisatsiooni.
Tegelikult on odavad ja hõlpsamasti remonditavad väikeautod siiani olemas. Dacia on neil nimeks. Aga ega eneseuhkus vist ei luba enamusel sellist osta.