Vastupidi, see on väga hea uuendus. Küllaltki segadust tekitav oli see, et tootluse number ei klappinud graafiku pikkusega nagu mujal. Lisaks varem ei olnud kuskilt lihtsalt näha YTD, 1Y, jne tootlust.
Mina küll saan valida. Nii arvutis kui telefonis.
Olgem ausad mis kasu on oma naba imetlemisest kuidas läbi ajaloo sul läinud on. Jooksev kuu või defaultina kääsolev aasta on vähemalt mulle palju olulisem näitja.
Küsin pigem seda kas teil naela divikad/intressid on viimaselajal laekunud? (€ ja daalad on ok)
Nu, veel mõnda aega tagasi armastasid lihtsad inimesed finantsvabaduse foorumis “oma teekonnast” pikki jutte kirjutada. Neile abiks ikka.
Viimati laekusid 20. mail.
Hakkasin mõni aeg tagasi oma investeerimisasju LHV-st Lightyeari kolima, peamiselt madalamate tasude pärast. Alguses tundus väga loogiline samm.
Nüüd, mõnda aega hiljem, vaatan asja natuke teise pilguga. Pidev valuutavahetus, erinevates valuutades olevad varad ja see, et portfell kuvab praktiliselt igal pool kõike eurodes, on tekitanud rohkem segadust kui ootasin. Vahel on tunne, et tootluse, valuutamõju ja tegeliku seisu lahtiharutamine võtab rohkem aega kui investeerimisotsuste tegemine.
Seetõttu olen jõudnud üsna ootamatu järelduseni ja järgmine peatus tundub olevat IBKR. Vähemalt minu jaoks paistavad seal tasud, valuutad ja tehingud läbipaistvamad.
Kas kellelgi veel on olnud teekond LHV → Lightyear → IBKR või olen lihtsalt liiga pirtsakas portfellivaate osas?
Kiidan siiski Lightyeari uut funktsionaalsust, mis kuvab tootlust vastavalt valitud graafiku perioodile. Väike asi, aga lõpuks ometi väga vajalik täiendus. ![]()
BlackRock ICS Sterling intress tuli 1.06
Mul on kõik 3 kasutusel, erinevad instrumendid erinevas kohas
Seda saad seal ju ise valida, kas portfell on kuvatud noteerimisvaluutas või eurodes.
Kuidas teil LY ja IBKR kontode deklareerimine välja näeb? Eriti nendel, kel aastas tehinguid mitte kümnetes vaid sadades?
Küsin vastu, mks tehinguid deklareerima peab?
Investeerimiskonto süsteemis laseb LY aruande otse EMTA-sse saata. Selles saad ära määrata kontod, mis on samuti IK-d, siis nende vahelisi kandeid ei näidata.
Aruande saatmise võimalus avanes vist samal kuupäeval, kui algas deklareerimine. EMTA-sse jõudis piisavalt kiiresti, täpset aega ei mäleta.
Tavasüsteemi ei ole kasutanud…
Tõepoolest, aktsiatehinguid enam deklareerima ei pea investeerimiskonto süsteemis, aga kuidagi peab maksuamet aru saama, kas sa teenisid kuskil raha või mitte. IBKR puhul tuleb siis ilmselt deklarisse tulud kirja panna välismaal teenitud tulu artikli all ja mingid paberid esitada? Ja investeerimiskonto süsteemi selle puhul kasutada ei saa ma oletan, st iga kasumliku tehingu pealt maksad tulumaksu ära?
Kui tehinguid on juba sadades, siis oleks seda hoopis mõttekam edaspidi teha läbi jur. isiku (OÜ).
Mul on aastaid olnud eraisiku investeerimiskonto süsteem ja tehinguid sõltuvalt aastast tuhatkond või vähem. Ei tunne mingit vajadust jur. isiku järele, millega kaasnevad ju lisakulutused ja aruande kohustused. Investeerimiskonto võtab selle peavalu ära ja maksukohustust ei teki enne kui hakkad sealt raha välja võtma, st kui muud sissetulekuallikad kaovad ära. LHV-s on see hästi mugav ja tundub et nüüd siis Lightyearis on see ka lõpuks olemas ja deklareerimine lihtne ja üleminek LHV->LY tuleks kõne alla küll. Või ka paralleelselt mõlema kasutamine, et tekiks hea võrdlus.
IBKR’is peaks ka saama IK süsteemis deklareerida (ise veel proovinud ei ole).
Ainus jama on see, et automaatset edastamist ei toimu, kanded tuleb sisestada käsitsi.
Tõeline peavalu on siis, kui sul on palju dividende maksvaid USA aktsiaid. Iga aktsia puhul 8 rida deklaratsiooni kohta (4 rida tabelis 6.5 eurodes ja 4 rida tabelis 8.8 dollarites).
Seda saab (vist) lihtsustada, kui luua õiges formaadis .csv fail ja see EMTA-sse laadida.
Liigun ise ka vaikselt IBKR peale. Intress investeerimata sularahalt, 0.002% valuutavahetus (vs LY 0.35%) ja palju parem instrumentide valik. Investeerimiskonto mõistes ka täitsa okei, tuleb ainult sisse- ja väljamaksed käsitsi deklareerida (väike konks on margin-laenu intressidega, mis lähevad väljamaksena kirja): Interactive Brokers Eestis 2026: tasud ja konto avamine