Tere, Hea meelega selgitaksin tekkinud küsimusi maksude raporteerimise osas. Maksuametile info automaatseks edastamiseks on kaks lahendust - ühe kaudu toimub investeerimiskonto andmete edastamine (Banklink) ja teise kaudu tavasüsteemis investeerijatele raporteerimine (X-tee). Lightyear oli 2024 aastal esimene turuosaline, kes tavasüsteemis investeerijatele automaatse maksuedastuse ehitas ja tulumaksu deklareerimise esimeseks päevaks sellega ka valmis oli. Täna soovib MTA sulgeda investeerimiskonto andmeedastuse süsteemi Banklink lahenduse (ka neile, kes täna selle kaudu raporteerivad, ehk kohalikud pangad) ja liigutada ka investeerimiskontodega seonduva tabeli 6.5 andmete raporteerimise uuema ja mugavama lahenduse ehk X-tee peale. Ent selle uue süsteemi kaudu on investeerimiskonto andmete edastamise võimalus on alles arendamisel. Tänane lahendus, mida teised turuosalised kasutavad ja mis võimaldanuks 2024. aasta kohta investeerimiskonto andmete automaatset liigutamist, ei olnud meie jaoks kuidagi kättesaadav, kuna nagu mainitud, plaanitakse see sulgeda ning uusi teenuseosutajaid sinna sel aastal ei võetud. Töö järgmiseks aastaks juba käib, tegemaks kindlaks, et ka Lightyear saab ligipääsu investeerimiskonto andmete automaatsele edastamisele. Rohkem infot aruande loomise kohta käesoleval aastal leiab siit.
Vastuseks küsimusele Skandinaavia ja Šveitsi instrumentide kohta — töö nende lisamiseks on juba alanud ning loodame, et juba aasta esimeses pooles on häid uudiseid jagada
Vähemalt populaarsemad ETFid võiks olla fractional (nagu LHV kasvukontol), et iga kuu saaks kindla summa eest osta.
Suurem mure on tagatiste puudmine. See ELi investorikaitse 20k saab päris kiiresti täis ja rohkem sinna panna hästi ei tahaks.
Savings (Kasvufond) alt võiks ka saada otse oste teha ilma Cashi raha liigutamata. Või vähemalt võiks mingi loa saada anda, et kui Cashis pole raha, siis võta Savings realt. See muutub kiirelt tüütuks.
Hakkan end tundma, nagu Kafka romaanis. Ticketid tehtud kolmapäeval, seni ei kippu - ei kõppu. Kontole ligi ei saa. Selle asemel saan uudiskirju, kuidas ma soetagu järgmisi ETFe ja Nasdaq Baltic aktsiaid /facepalm
Nojah, jagan siis ka kasutajakogemust. Olin rõõmsalt klient alates 2023. juulist, nii eraisiku kui jur isikuna. 2025. jaanuaris hakkas Lightyear nõudma kliendisuhte jätkamiseks minu kui eraisiku sissetuleku tõendeid. Pangaväljavõtet, tuludeklaratsiooni või palgalipikut. Ma ei taotlenud neilt laenu, et vajalik oleks läbi viia krediidiprotsess vms. Olen eluaeg olnud Eesti resident ja tavaline palgatöötaja. Eestis on üheksa FI litsentsiga krediidiasutust (panka), millest mul on aktiivne kliendisuhe kuuega. Mitte ükski neist pole mitte kunagi küsinud kliendisuhte algatamiseks või hoidmiseks sissetulekut tõendavaid dokumente. Minu hinnangul ebaproportsionaalne nõue ja eks ma jätkan rõõmsalt oma kohaliku kuue päris krediidiasutuse kliendisuhtega.
Seda tehaks eelkõige siiski vaid selle pärast, et Lightyear peab tagama rahapesu reeglite järgimise ja täitma muid eeskirju. Nõuded tulenevad summade suurusest, üle 1000 nõutakse lihtsalt kinnitust raha päritolu kohta, suuremate summade puhul regulatsioonid karmistuvad. Hetkel vist ükski finantsasutus ei rõõmusta kliendi üle kelle raha päritolu on kahtlane. Tehke näiteks kasvõi LHV-s proovi, avage investeerimiskonto ja kandke sinna 50 000. Pakun, et päris kiirelt hakatakse lisainfot nõudma.
Mõned muljed:
Väga ebameeldiv avatud esileht - miksimum markeetingut miinimum infot, nagu oleks LHV pensionimüüatega kokku saanud.
Konkurentid tingimusi võrreldaks 8kEUR portfelliga (aga ilmselt see ongi sihtrühm).
Mõned küsimused:
Mis summa peale on iga kliendi investeering kindlustatud, kas ainult 20k?
Kas investeerimiskonto automaatne kannete edastamine maksuametiga realiseeritud ja toimiv?
Mind häirib kõige rohkem hinnagraafik telefonis, mis on ekraani äärest ääreni. Jube ebamugav on graafikul hetkehinda vaadata, kuna see jääb veits ekraani serva alla varju.
Sellest kindlustuse poolest võiks LY lähemalt valgustada küll. Kuivõrd ma eeldan, et LY ja kliendi rahakotid on eraldi, siis mida see kindlustus katma peaks üldse? Aktsiate omanik oled sina ja jääd selleks sina aktsiaraamatus. Ma ei tea kui mingi platvorm kinni pannakse, kuidas see ümberkolimine teisele platvormile siis välja hakkaks nägema, kas läbi Börsi kuidagi?
Ehk et ise arvad, et sul on LY kontol vaba investeerimata raha, aga tegelikult seda raha sul seal ei ole, LY on selle edasi investeerinud… Klientide raha välja ei laenata, küll aga investeeritakse (äririsk). See tegelikult ikkagi hästi ei kõla. Ma soovitaks vaba raha siis pigem hoida nt physical gold ETF-is.