Liepajas Metalurgs (LME1R)

Ma ostsin ka natuke:)
25 029aktsiat ostu poolel hinnaga 3,22
uskumatu, kui muidu on tehingud 200-400 aktsiaga
Mina igatahes müüsin :)
müüsin ka 3,68 ja 3,69 (liiga kiire tõus)
Nonii, tulemused väljas ja limmiti naks kinni, haba-haba
jah, väga head tulemused, huvitav kas näeme lähiajal 5 lat-i
noh, kõigepealt oleks vaja et limiiti muudetaks...
Miks limiiti ei tõsteta?
welcome to Riia börs, kus kõik toimib kiirelt ja tõhusalt. LME juba tükk aega +15% limiidis kinni, VEF -15%, lätakad sügavad ennast ja mõtlevad, mis nüüd kyll teha ;)
sinine esmaspäev
Olgu lisatud ka LME1R jooksev P/E: 4,13
40 min on juba limiidis kinni istunud, pakun, et täna limiiti ei muudeta ka...
Tjah krt, miks nad küll keset börsipäeva raporti avaldasid. Ootasin ka seda, aga mõtlesin, et küll nad siis õhtul avaldavad...
rivo nüüd pead ära ostma muidu jääd järgmiste tulemuste avaldamiseks hiljaks veel
Panen siis Q kasumid milj LVL-ides alates 2006. aasta algusest:
2006
Q1- 0,75
Q2- 3,19
Q3- 2,65
Q4- 2,88
2007
Q1- 1,6 (113 % võrreldes 2006 Q1)
Q2- 6,65 (108 %)
Q3- 6,83 (158% )
Q4- ?
Kui see ? on 6, siis 2007. aasta P/E 5 LVLise aktsiahinna juures on 4,02. Praegune jooksev P/E aga oleks 5 LVLise hinna juures 4,72.
Igatahes sain ka järelturul oma osa kätte. Eelmine kord oli 25 k ostuavaldusi, nüüd ainult küll 3 k. Aga vähemalt olen vast krooni devalveerimise eest kaitstud, sest mul on latid ja tehing peaks tulema kahekordselt kasulik :).
raba aga, üle 2k veel saadaval 4,37-ga, mida tundub et enam ei tahetagi
rivo20,

latt devalveeritakse sul suurema tõenäosusega kui kroon :-)

aga vaevalt, et üksi Balti riik endale devalveerimist lubada saab ja lubab
Andke andeks, läks veidi käest. D-st on juba täiesti piisavalt räägitud. Tulemused tugevad küll LME-l.
Kuivõrd ettevõte on viimasel ajal avaldanud tõesti väga häid tulemusi ja turgu kõvasti üllatanud, siis võtsin vaatamata Läti makroriskile ettevõtte aruanded ette eesmärgiga arvamus kujundada. Minu kokkuvõte:

1) Ettevõtte käibest tuleb 92% metallarmatuuride tootmisest (need, mis käivad raudbetooni sisse). See suhtarv ei ole võrreldes eelmise aastaga muutunud. Ehk sisuliselt on ettevõttel ühe toote risk. Samas asendustooteid raudarmatuurile ei ole. Ehitussektori exposure on ilmselt oluline.
2) Pidasin oluliseks, kuhu LME oma toodangut müüb:
- Läti 13% (2006: 13%)
- Leedu 6% (5%)
- Eesti 4% (3%)
- EU 55% (62%)
- Venemaa 15% (3%)
- Muud 7% (14%).
Seega on Baltikumi exposure täna ca. 23% kogukäibest. Oluline on sel aastal olnud Venemaa suunas müügi viiekordistamine. Kui sarnane kasv jätkub, siis pole Baltikumi ära kukkumine eriline probleem ilmselt.

3) Kulude struktuur: Ilmselt on just see paljuski naeruväärselt odavana tunduva valuationi peamine põhjus - keegi pole seda väga lähedalt uurinud. Ettevõte ise on turule rääkinud, et tõusev gaasihind on nende marginaalide jaoks probleem. Võttes tegeliku kulude struktuuri:
- Tooraine: 74%
- Energia 8.6%
- Tööjõukulu 9.5%
- Amort 3%
- Muud 4.5%

Seega on ettevõtte kuludest 85% selgelt muutuvkulu, mis sõltub maailmaturuhindadest (s.t. teras + gaas/elekter). Eeldades, et LME ei ole teinud mingeid jaburaid forward lepinguid (mida nad minu teada ei ole teinud), ei tohiks seega nende kulud võrreldes konkurentidega oluliselt tõusta. Seega võrdlemisi low risk just kulude poolelt. Samuti on oluline, et mõningane müügi pidurdamine ei näri väga räigelt kohe kasumit.

4) Konkurents: Ei tea palju LME konkurentidest. Aga ilmselgelt on tegu väga kapitalimahuka äriga, kus konkurents üleöö ei tekki. Bilansis LME-l põhivara 93M EURi eest. Replacement cost tõenäoliselt palju kõrgem. Oluline on ka logistiline asukoht, kuna teras on kuradi raske. Liepaja on minu teada üks väheseid jäävabu sadamaid Läänemerel.

5) Tehnoloogia: Ei tea sellest just eriti palju. Aga ettevõte on viimasel kahel aastal investeerinud ca. 25-30M EURi põhivarasse, seega ei tohiks väga saastaga tegu olla.

6) Bilanss: Ettevõttel on ca. 80M LVL omakapitali, mis ületab tänast MCAPi. Minu arvutuste järgi on 2007 a. lõpuks omakapital aktsia kohta ca. 4.5 LVL. Tänane hind börsil 4.15. Cash on peamiselt investeeritud, laenu on ca. 17m LVL ehk siis väga vähe võrreldes bilansimahu ja omakapitaliga.

7) Müügikasv: 9m 2007 on võrreldes eelmise aastaga +21%. Samas on kasv väga kõikuv. Esimesed 2 kvartalit 50%+, viimasel hoopis väike langus. Minu tõlgendus on sellele, et suure shipmenti teele panek jäi IV kvartalisse. Seda toetab ka viimasel kvartali tõusnud varude hulk. Kokkuvõttes tundub, et capacity taha tootmine niipea ei jää.

8) Marginaalid: Selle aasta gross margin on olnud 24% ja net margin 10%. Eeldades aasta lõpuks net marginit 8% saame 2007 eeldatavaks kasumiks umbes LVL 21.5m (Q4 sel juhul 6m LVL).

9) Valuation:
- P/B=0.9
- P/E=3.25 (2007E)
- EV/EBITDA=2.7 (2007E)

Bottom line: Sellist valuationit õigustaks kas väga kiiresti langev kasum, käibe langus või räige risk exposure kusagil suunas, mis hakkab kiiva kiskuma. Ükskõik kuidas LME-d vaatan, ei suuda ühtegi neist tuvastada.

Oman positsiooni.