LHV uus Finantsportaal

Kokkuvõttes võib ju detaile tuunida aga reaalsus on tänaseks selge: vanast harjumusest avan endiselt mitu korda päevas LHV foorumi. Uusi postitusi lisatakse ainult siia ja teistesse vaba teema lõimedesse. Sisulist investeerimisjuttu on viimase mitme päeva peale kokku ca 1 postitus.

14 Likes

Kui tegu on vastusega mingile eelmisele postitusele, siis märge, et tegu on vastusega, peab alati sellele postitusele kaasa pandama. Muidu ei saa keegi kontekstist aru, kui see keegi seda postitust lugema hakkab ja sealne sõnum talle segane tundub. Eriti veel siis kui on tegu juhtumiga, kus vastus on kirjutatud blokeeritud kasutaja postitusele.

Eelmises foorumis oli see igati arusaadav, kas tegu on vastusega või täiesti uue kommentaariga, nüüd enam ei ole.

Uues keskkonnas pole ju seda võimalust, kus ma saan teha lihtsalt copy-paste eelmisest postitusest et seda siis kommenteerida ja teksti vahele kirjutada.

1 Like

Selline copy-paste võimalus on igati olemas. See väike ümmargune jutumull uue postituse redigeerimise aknas.
Screenshot 2024-12-16 at 16.11.03

1 Like

Soe soovitus: suurendage nüüd kiiresti ja hüppeliselt suure kogemusega toote kallal töötavate IT-inimeste arvu. Kuna korralik jama juba sai kokku keeratud, siis kaotuste minimeerimiseks ei aita muud kui lihtsalt kaasata FP tiimi agentuure (sest värbamiseks pole aega) kes on palju ja edukalt selliseid põhjalikke uuendusi ise planeerinud, juhtinud ja edukalt ellu viinud, tagades hea kasutajakogemuse ning tehnilise kvaliteedi. Olemasolevat jama paari nädalavahetuse ületundidega ära ei klaari. Praegune probleem pole tehnilises arenduses, vaid tootejuhtimises ja -disainis, kasutajakogemuses, kommunikatsioonis.
Seega, otsige linnapealt üles parimaid, valikut on täna palju.
Siin väljatoodud feature requeste tuleks muidugi ka täita, kuid küsimus on pigem Fundamentaalsem: milleks siis FP muutus, kuidas olemasolev kasutaja sellega suhestub, kuidas tagada, et kasutajad saaksid võimalikult mugavalt varasemalt sisseharjunud jobs-to-be-done’e uuel platvormil teha, mida teha selleks, et kasutajad lihtsalt ei loobuks jne?
Paljud võimalused lasti paraku käest (testgrupi peal kinnise versiooni testimine ja nurkade mahalihvimine, kasutajakogemus, visioon, kogu kommunikatsioon jne), kuid asja saab kiiresti tegutsedes päästa. Kallake nüüd FP tiimi korralikult raha sisse ning ostke sisse inimesed kes aitaks seda jama sisuliselt ja süstemaatiliselt enda suure kogemuse pealt korda teha. Ilmselgelt vajab olemasolev tiim abi (muidu poleks selline asi üldse läbi lastud), kuid see on okei. Juhtub! Lihtsalt kutsuge nüüd appi eksperdid. Kui plaan paigas, siis kommunikeerige ka välja (mis on visioon ja plaan, mitte lihtsalt “öelge siis mida juurde tahate”).
PS! Ma pole seotud ega müü ennast. Räägin lihtsalt kogemusest.

7 Likes

Discourse featuresid saab vaadata siin. https://www.discourse.org/features
Kõige selle tilu-lilu target grupp on kes?

Isegi eile oli selline juhus kus LHV foorum tahtis hakata mind brauseri kaudu “teavituste” abil teavitama, blokeerisin sellise võimaluse ära. Selline featuur on jube tüütu.

5 Likes

[quote=“Kaur1, post:187, topic:33127, full:true”]
siis kaotuste minimeerimiseks ei aita muud kui lihtsalt kaasata FP tiimi agentuure (sest värbamiseks pole aega) kes on palju ja edukalt selliseid põhjalikke uuendusi ise planeerinud, juhtinud ja edukalt ellu viinud, tagades hea kasutajakogemuse ning tehnilise kvaliteedi. [/quote]

Kas tegemist on omamoodi musta huumori, sarkasmi või õelusega?
See lause on ju oksüümoron. Räägib iseendale vastu. Agentuure kaasates saame veel hullema “bloati” kuhu on kokku kuhjatud KÕIK fantaasiad, mida disainer kunagi LSD-unenägudes on näinud, nooremaarendajate javascripti, lisaks veel 3 erinevat frameworki kolmelt erinevalt alltöövõtjalt, hulk copy-pastet stackowerflow pealt “õppinud” Copilotilt ja ilmselt veel ühte teist. Anti patternid NiH (Not Invented Here), BWC (Because We Can) ja BBM (Big Ball of Mud) hinna sees :slight_smile:

3 Likes

Vanas foorumis sai kirjutada samuti vastuse kas tsitaadiga või ilma ja vahet polnud, sest kommide sortimist polnud, ega ole vist ka praegu, uues. Kõik sama nagu enne põmst.

Ma ei pea silmas seda, et astuda suvalisse arendusteenust pakkuvasse kontorisse sisse, et “Tere, meil on hästi palju raha. Kas te oskaksite võimalikult paljude feature’itega seda meie käest ära võtta?”.
Pean silmas seda, et kuna praeguste tiimi otsuste ja oskusega on jõutud käesolevasse hetke ning et siia hetke ei ole võimalik jõuda “ühe inimese ühe möödalaskmise” tõttu. Vajaka jääb laialdasemast kogemusest, teadmistest, oskustest. Neid on aga edasiminemiseks vaja leida. Minu poolest kasvõi majast seest mõnest teisest osakonnast, jalutage partnerite juurde, kammige tutvusringkonda või otsige konkurentide juurest. Aga et head asja veel päästa, on tarvis muuta lähenemist.

Ahjaa. lisan veel, et muidugi ei pidanud ma silmas otsida juurde nooremarendajaid ega võib-olla ka üldse disainereid, testijaid ega muid spetsialiste kes spekis olevaid nõudeid täidavad (võib-olla on neidki tarvis, ma ei tea). Kõik algab ju ikkagi juhtimisest ja sisendist, seega tootejuhte, sealt kõrvale ja üles. Ma ei tea praegust tiimi ega struktuuri, aga kogu see värk lõhnab selle järgi, et tootejuht+ poleks tohtinud anda rohelist tuld. Kui juba tuli anti või mingil seletamatul põhjusel oli tingimata tarvis nii toorelt laivi minna, siis oleks pidanud oskama edasist protsessi paremini juhtida. Nagu näha, siis sellist kompetentsi käesolevas tiimis ei tundu olevat. Seda võiks ja saaks aga kiirelt otsida.

3 Likes

60 töötajat saab koondatud, kas tõesti nii palju tegelasi oli seotud LHV Foorumi ebaõnnestunud “parendamisega” :slight_smile: ?

18 Likes

Olles ise hobikorras netikommentaator ei saa ma jätta võimalust kasutamata, et oma tähtsat arvamust väljendada.

Olen nõus, et tegu on pigem tootejuhtimise veaga kui, et tehnilisega. Nimelt peab ikka tundma oma kasutajat. Ma täiega toetan tänapäevaseid arenduse raamistikke ja kohati ongi mõistlik võtta valmis lahendus. Aga antud foorumi user story kindlasti pole miskit “as a zoomer i want to use modern forum platform to fvck over boomers user experience”.

Anyway väike bug report ka:
Täna 19:50 kui logisin sisse sain Login Errori. Konsool ütles, et server vastas 419. Kui klikkasin refresh siis nägin, et olin edukalt sisseloginud.

Ühtlasi konsool ütleb, et kasutate ka miskit deprecated discourse api otsasi. Midagi kriitilist pole aga natukene riivab silma.

2 Likes

Peaks alustama strateegilise planeerimise algusest - visioon pangale, siis mõõdetav eesmärk pangale. Selle järel Finantsportaal - kas ja kuidas see panga eesmärke toetab, sellest tulenevalt sellele visioon ja eesmärgid külge. Selle järel korrata foorumiga. Need dokumendid ei pea olema üldse pikad.

Sealt peaks siis välja tulema, et mis sorti foorumit vaja on.

Discourse suurim viga, peale jubeda UX-i, on see, et postituste tunnetatav “väärtus” on palju madalam kui klassikalises veebifoorumis. Ehk siis ei teki mitte asjalik arutelu, vaid möla, mis peletab asjalikud postitajad minema.

Lugesin nende kodulehel edulugusid ja üks korduv mõte oli, et “jah, pooled läksidki minema, aga nood olidki jobud, kes uuendustega kaasas ei taha käia, ja nüüd on meil hoopis paremad uued inimesed asemel”.

Kui vaadata kommentaare selle tarkvara kohta mujal kui nende kodulehel, siis üldiselt tavakasutajatele ei meeldi. Küll aga meeldib omanikele ja haldajatele. Ehk siis tüüpiline halvas mõttes enterprise tarkvara, mida kasutajad kiruvad, aga midagi pole teha. … või … ot … kogukonna meelitamiseks mõeldud foorumi korral on võimalik jalgadega hääletada :slight_smile:

Eraldi teema on, ja see on rohkem investeerimisse, kuidas on võimalik, et selle tarkvara tegija väärtus on kümneid miljoneid?

Ma hiljuti puutusin kokku teise sarnase juhtumiga - Linear - kasutatamatu tarkvara, kehvem kui GitHubi issues, aga väärtus on $400M.

Kuidas sellised väärtused, investeeringud, kasutajaid ja haibid tekivad?

10 Likes

Ruby ja ember.js pole kindlasti enam tänapäevane. Neid haibiti ca 10 a tagasi.

Umbes nagu eelmine selle portaali/foorumi platvorm, mida haibiti 25 a tagasi. Kusjuures ma saan aru, miks see eelmine parandamatu oli.

2 Likes

Targad inimesed kipuvad alati alahindama rumaluse võimet tekitada kahju ja selle kahju totaalset ulatust. https://www.youtube.com/watch?v=TGr8bMTSD4s

2 Likes

Mh, üle pika aja tulin foorumit vaatama ja tundub et see jääb viimaseks korraks. Halligi ei saa aru. Kui enne oli ainult internetipank ebamugav, siis nüüd on foorum ka järele aidatud.

9 Likes

Õhtusse statistikat ka: täna tehti investeerimise alajaotuse foorumisse kokku 11 postitust, neist 6 LHV töötajate poolt. Kokku teiste kasutajate peale seega 5 postitust. Hea töö, LHV!

14 Likes

Mis platvorm see eelmine oli LHV-l kasutusel?
TarkInvestori foorum kasutas omal ajal vist seda: https://en.wikipedia.org/wiki/PhpBB

Siin ei saa kahjuks privaatselt kirjutada, aga vihje saab siit:

https://dspace.ut.ee/bitstreams/fe3ed263-6ad9-44f7-b78d-1899aa5a0daf/download

Ma olen aru saanud, et foorum oli nullist kirjutatud mainitud süsteemis?

Leidsin foorumist endast ka:

Jumalast timmu on nüüd, kui enam 3/4 ajast laadimisindikaatorit ei vahi. Nagu reaalselt - ‘kasutamatu’, ‘ma ei tule siia enam kunagi, sest reavahed on suured’? Tüüpiline users hate change, 100 korda nähtud.

1. https://fp.lhv.ee/ ja LHV Finantsportaal on täitsa erinevad lehed, ent mõlemal juhul on lehe päises olevas menüüs aktiivne “UUDISED”
  2. Lehe päises oleva menüü pea iga valiku alla tekib suure fondiga tekst, millele kasutaja just klikkis ning mis on ka päises aktiivsena näha. Ehk oleks mõistlik suur tekst ära peita ja võita vertikaalses ruumis. Lisaks võiks siis päises olevas menüüs selgemalt näidata aktiivset valikut, hetkel on see üsna kehvasti nähtav.

Jõudu.