LHV Pensionifond Roheline

Plug Power on üks fondi investeeringutest, mis tegeleb vesinikuenergia valdkonnas. Tegu pole ammu zero-revenue ettevõttega - käesoleva aasta müügitulu ootus on ca $500 mln ja järgmisel aastal $900 mln. Novembri lõpus tuli muuhulgas selline uudis:

Egypt will gain a significant boost to its hydrogen ecosystem with Plug Power being selected by Scatec and its partners to provide an electrolyser for a 100MW green hydrogen facility – the largest in the world once online Scatec said.

Novembris on RBC tõstnud aktsiale antavat hinnasihti $40 pealt $48 peale, Roth Capital $45 pealt $50 peale, JPMorgan $48 pealt $52 peale, Citigroup $35 pealt $56 peale, Morgan Stanley $43 pealt $65 peale jne. Aga eks me monitoorime teraselt nii seda kui ka kõiki teisi nimesid oma portfellis. Kõrge riskiga investeeringute ja uute potentsiaalikate tehnoloogiaettevõtete juures on üheks suurimaks otsustusfaktoriks võimeka juhtkonna, sügavate taskutega omanike ja tugevate partnerite olemasolu, kelle peal oma tooteid testida ja neid kiiresti turule tuua.
Kas tuleb 2021a. kõige punasema II samba tiitel ära? Lootust veel on.
"eekman"

Ega parastamine ja kahjurõõm just väga ilusad asjad pole. Aga ma vabandan, kui see kommentaar on tegelikult konstruktiivse sisuga ja mina lihtsalt ei saa sellest aru.
"Wandendulles"
"eekman"

Ega parastamine ja kahjurõõm just väga ilusad asjad pole. Aga ma vabandan, kui see kommentaar on tegelikult konstruktiivse sisuga ja mina lihtsalt ei saa sellest aru.

See polnud üks ega teine, tavaline torin lihtsalt. Vilets aasta igal rindel, nüüd ka pensionifondis.
Indeksfondist rohelisse tulnule vast annate selle torke andeks.
Suhteliselt tavapärane käitumine, investorid ronivad hästi performinud fondi just siis kui see performance hakkab lõppema. Vaata ka ARK Invest.
Lihtsalt kommentaariks, et Joel oli ka Pärsia Lahe Fondi juht, mis 2019.a. oma kuulsusrikka lõpu leidis.
Siis oli süüdlaseks Swedbank:
"Kuna LHV Pärsia Lahe Fondi poolt kasutatav Swedbanki Luksemburgi fondihotell lõpetab oma tegevuse, siis oleme otsustanud LHV Pärsia Lahe Fondi sulgeda."
Soovitan natuke ajalooga tutvuda
https://fp.lhv.ee/forum/invest/121257
Mis Rohelise Fondiga juhtub, seda näitab aeg.
Kui roheline oli eesti kõige rohelisem, siis oli rõõmuhõiskeid kuulda küll. Pole kuidagi üldse aus kõige punasemas seisus kommentaare nüüd parastamiseks nimetada.
"toonik"
Kui roheline oli eesti kõige rohelisem, siis oli rõõmuhõiskeid kuulda küll. Pole kuidagi üldse aus kõige punasemas seisus kommentaare parastamiseks nimetada.

Ausus on oluline. Aga on olemas ka viisakus. Aus oleks ju ka nt see, kui keegi ütleks võistlustel ebaõnnestunud sportlasele, et on veel lootust, et ta jääb kogu hooaja kokkuvõttes viimaseks - või eksamil läbi kukkunud õpilasele, et loodetavasti ta ikkagi visatakse aasta lõpus koolist välja (või vähemasti osutub kogu aasta kõige kehvemaks õpilaseks). Viisakad inimesed seda aga ei ütle - ja selle ütlemine oleks parastamine. Oleks tore, kui siin foorumis ikkagi viisakaks jäädakse. Kui seda ei soovita, siis on ilmselt olemas ka teistsuguseid foorumeid. Teine asi on loomulikult konstruktiivne kriitika - see on igati ok.
Mõttetu soiumine. Sektori pikaajaline trend on nagunii positiivne ja seda enam ei peata.
"tauts"
Mõttetu soiumine. Sektori pikaajaline trend on nagunii positiivne ja seda enam ei peata.

sektoril võibolla jah, aga kas ka fondijuhi subjektiivsetel otustel?
"neier"
Lihtsalt kommentaariks, et Joel oli ka Pärsia Lahe Fondi juht, mis 2019.a. oma kuulsusrikka lõpu leidis.
"Kuna LHV Pärsia Lahe Fondi poolt kasutatav Swedbanki Luksemburgi fondihotell lõpetab oma tegevuse, siis oleme otsustanud LHV Pärsia Lahe Fondi sulgeda."

Tahaks küll loota ja uskuda et Joel kaks korda samasse ämbrisse ei astu. Olen veendunud Joel saab portfelli kvaliteetselt hallata. Samal ajal tegemist on pikkaajalise investeeringuga, vähemalt 10 aastat. Nii et kannatust:)
"eekman"
"Wandendulles"
"eekman"

See polnud üks ega teine, tavaline torin lihtsalt. Vilets aasta igal rindel, nüüd ka pensionifondis.
Indeksfondist rohelisse tulnule vast annate selle torke andeks.

Alati on võimalus ka ohjad enda kätte haarata, nagu mina seda tegin septembris lahkudes Rohelisest ning alustades PIK´ga. Seal mõned instrumendid leiduvad, millega ennast turu languse ja kehvade aegade vastu kaitsta või lausa teenida sellelt. Olenevalt sinu riskitaluvusest. Kui sa seda aastat kehvaks nimetad, siis mis sa järgmise või isegi ülejärgmise kohta ütleksid, ilmselt midagi sellist, mida pole ilus siis välja öelda.
Kes riski ei kannata või selle olemusest aru ei saa, ei tohiks tegelikult riski võtta. Olen ikka ja jälle regulaarsetes kuukirjades ka seda adresseerinud.

Eilse rohevarade languse taga oli nädalavahetuse teade, et üks demokraadist senaator ei toeta juba Kongressi läbinud Build Back Better Acti, mille näol on tegu mammutseadusandlusega, mis sisaldab muuhulgas palju roheinvesteeringutega seotud elemente. Kui seni oli õhkõrn lootus veel üleval, et suudetakse see 50-50 demokraatide ja vabariiklaste vahel jagunenud Senatis veel enne jõule vastu võtta, siis nüüd on selge, et materjal vajab muutmist ja jääb uude aastasse. Milliseid osasid seal muutma minnakse, pole veel teada, aga kuna Bideni agenda on olnud roheinvesteeringud, siis ma kahtlen, et selles oldaks valmis liiga suuri järeleandmisi tegema.

Lühiajalisi kõikumisi on väga raske prognoosida, pikaajalisi trende on lihtsam näha.
"vipo"
"neier"

Tahaks küll loota ja uskuda et Joel kaks korda samasse ämbrisse ei astu. Olen veendunud Joel saab portfelli kvaliteetselt hallata. Samal ajal tegemist on pikkaajalise investeeringuga, vähemalt 10 aastat. Nii et kannatust:)

No LHV Maailma Aktsiad nagu vihjab millegile?
"havoc"
"vipo"
"neier"

Ausalt õeldes ei vihja. Kas saaksid oma mõtted lahti teha? Tänud ette!
"vipo"
"havoc"
"vipo"
"neier"

LHV maailma aktisad fond 13.07.2007-21.12.2021 +36,6%;
SPY 13.07.2007-21.12.2021 +58,6%
"havoc"
"vipo"
"havoc"
"vipo"
"neier"

LHV maailma aktisad fond 13.07.2007-21.12.2021 +36,6%;
SPY 13.07.2007-21.12.2021 +58,6%

ok, tänud
LHV Pensionifond Roheline tegi koos pensionifondidega XL, L ja M esimese roheinvesteeringu Eesti kinnisvarasektorisse. Tegu on Hepsori poolt arendatud Sõpruse pst 157 büroohoonega ja mul on väga hea meel seda kinnisvaraobjekti meie Rohelises pensionifondis näha.

Lähemalt saab lugeda siit.
Rohesektor on saanud päris palju pihta, ka fondi tulemused nii lühiajaliselt, kui pikaajaliselt väga nukrad.
Millised on pikaajalised trendid rohesektoris üldsisemalt ning seotud akttsiates/ettevõtetes. Hetkel USA näitel näha, et isegi suured Renewables utilites ettevõtted saavad räigelt pihta.
NEE ja tema tütar NEP, BEP-i tütar BEPC jne. Annab sellist korralikku krahhi vaibi juba - kas on õige aeg ka fondil nendesse üksikaktsiatesse sisenemiseks?
Oktoober:

Meie arvates on ostukohad selles sektoris nüüd kohal. Lisaks suurendasime oma positsioone vesinikutehnoloogiat arendavas Plug Poweris ja liitiumakude ümberkäitlemise tehaseid rajavas Li-Cycle’is.

November:

Plug Power pushed out plant timelines, saying that most plants are now expected to reach full production in 2025, not 2024, and pulled its 2023 revenue guidance.