Enne kui teed mtü äpardunud pangatöötajate kaitseks, mine küsi neilt, kas nad üldse vajavad su käehoidmist. Tüütud kipute te kuradi ülehoolijad olema!
LHV panga puhul võiks see raputus olla sisekommunikatsiooni küsimus, mitte et esmalt purtsatame mõtted välja meedias ja siis imestame, et miks ühiskond käima läks.
Lõhmuse sõnavõtud sobinuks 2009a LHV konteksti, mitte 2026a omasse.
No eks Äripäev ise puhus selle, muu jutu sees öeldud mõtte, suureks ka - juu oli tellijaid juurde vaja. Ega see ajakirjanike, mentide ja eitedega lobisema jäämine tavaliselt head ei too.
Sul on tekstist arusaamisega probleeme. Mina nn ülehoolijate hulka ei kuulu. Ma nagu rohkem sel teisel poolel.
Tubli, Fenton, tubli! See kiunatus tuli sul väga õigel ajal. Just oli jutt sellest, et ei maksa teatud kambaga lobisema jääda.
Kui natuke tagasi kerid, siis näed, et ma reageerisin seltsimees FIVE särgirebimisele mitte sinu omale.
Nii et probleem on ikkagi eelkõige selles, et pank sellist pühendumist nõuda julgeb ![]()
Kui mõni lavastaja nr 65992752 oma näitlejate peale lõugab, et ikka päris pisarad kätte saada, siis kõik on aupaklikud “jajaa, suur kunst nõuabki pühendumist, oo maestro”. Partei noortekogu tegemas pikki öötunde, et kommentaarides oma kilekotiga vahele jäänud juhi au kaitsta - jällegi tuleb aru saada. Ikka maailmavaateline pühendumus õilsa tuleviku nimel ja värki.
Mõttetu krokodillipisarate valamine.
On keegi jälginud ka, kes müüb ja kes ostab?
Tööandja nõudmised on siin kõvasti luubi all olnud, aga kuidas on teise osapoolega? Üldiselt on töölepingu sõlmimine seni siiski vabatahtlik kahepoolne tahteavaldus, kus üks seab ootuse, mis tuleb ära teha, teine esitab oma palgaootuse ja kui need matchivad, peaks mõlemad nagu teoreetiliselt rahul olema. Kui nüüd tööandja hiljem ühepoolselt otsustab, et homsest pead oma rattakest kauem ja kiiremini hakkama ringi ajama ja töölisel kargab pähe küsimus: “aga miks?”, siis kas see tähedab automaatselt, et see tööline on lohh ja venitab kummi?
Miks üldse eksisteerib ootus, et tööline peab enda ja oma pere huvid allutama oma omaniku ja tema pere huvidele? Mõnele noliferist masole see ehk sobib, aga enamusel on teistsugused prioriteedid. Kui on ootus, et rabad töölepingus märgitud tööajast rohkem - mmkay, aga vastuhüveks siis ekstratasu selle aja eest, mis oli plaanis perega veeta. Kui on ootus, et sead oma prioriteedid omaniku järgi - mmkay, aga siis lahjenda oma suppi, jaga aktsiaoptsioone ja tee töölisest kaasomanik.
Mõnedel töökohtadel see ootus eraelu segatud saamise kohta paratamatult oli, on ja jääb. K-komando liikmelt vastus “kle, mul on praegu lõuna ja pärast vaja laps trenni viia” ma arvan, et ei lendaks
Samas kui Maxima tuleks välja avaldusega, et homsest nende töötajad peavad hommikul käsukorras Walmart Cheeri tegema, siis see saaks küll õigustatult välja vilistatud.
Pangandus on pigem esimesse kategooriasse kuuluv asi. Seal töötab ühiskonnast suhteliselt tilluke osa, see on tiheda konkurentsiga pidevas muutumises valdkond. Rahu soovijatele on mujal ruumi küll ja veel.
Või siis reguleerime seadustega asjad paika nii, et ka pangas võib muretult kell 16 hiir käest kukkuda ja saame järjekordse Euroopa konkurentsivõime eduloo.
Loomulikult peab see ette teada olema. Selliste etteheidete vältimiseks Lõhmus praegu paugutabki.
Ma olen töötanud kontoris, kus oli konkurents ületundidele, sest nende eest maksti eraldi ja hästi.
Ega ma saa öelda, et päris hästi aru saaks, millega seal Tornimäe akvaariumis päev otsa tegeletakse, aga küllap on seal nii K-komandot kui Maximat. Anyway, see peab olema kahepoolne lepe, et nüüd elad kolm järgmist aastat kontoris, siin on su kummimadrats ja madratsipump. Kui see tuleb ülevalt poolt, ühepoolse nõudena, on karta, et lahkujateks pole mitte alaperformijad, vaid just pigem paremik, kellele ka mujal uksed valla on.
Viimatine RL etteheide Eestile oli vist, et kogu ühiskond on go-getter/nolifer/noored&näljased mõttemaailmast eemale ära liikunud ja oleks hea siiski seda ‘nälga’ omada. Eks tal on õigus, aga kuidas mottida keskpärast mängijat tiimist “töö- ja eraelu tasakaal” end rohkem liigutama?
Ilmselt Lõhmus nutab nüüd patja.
Alustaks inimese sisemise motivatsiooni leidmisest? Välimine mot töötab lühikest aega ja seda toita meie tööandjad ei jõua/raatsi. Mul on olnud tööandja, kes pidas nt arenguvestlusi formaalsuseks. Kahju. Kõik olnuks tipstäps kui kõrvade vahele mahtunuks ka pisut rohkem. Paari aasta jooksul lahkus ettevõttest kogu ajumuskel, seejärel käteosavus, siis tuli härral endal toimetama hakata ja nüüdseks on kõik ajalugu. Samas algselt oli potentsiaali ettevõttel kõvasti.
Arrogantsi ja ihnsusega määras ise enda saatuse.
Mulle jäi algusest peale selline mulje, et väljapaugutatud ootused käivad justnimelt optsiooniprogrammiga rollide kohta. Kas kellelegi jäi teistsugune mulje? Väljakuulutatud väljavahetused ju kõrgetel kohtadel, ilmselgelt programmiga.
LHV Pensionifond Roheline sai 2020. aastal turule toodud 15 aastase investeerimismandaadiga. Sellest lähtuvalt sai tehtud ka investeeringuid. 2020. aasta tasude järgne tootlus oli +94,8%, 2021. aastal +2,9%, 2022. aastal -19,8% ja 2023. aastal -5,6%.
2024.aasta suvel LHVst lahkudes andsin üle Rohelise pensionifondi portfelli 39 erineva investeeringuga teadmisega, et seda hallatakse sama mandaadi alusel edasi. Kui portfellis poleks ühtegi muudatust tehtud, siis selle tulemus 2024. aastal oleks olnud -4,0%, 2025. aastal +28,2% ja 2026. aasta hetkeseisuga +20,2%. Roheline fond oleks olnud möödunud aasta turu parima tulemusega pensionifond ning juhiks ka sel aastal teisi fonde. Arvutuslik geomeetriline tulemus alates loomisest +14% aastas, osaku väärtus oleks täna uutel tippudel. Ehk sellise teistest eristuva pensionifondi loomine ei olnud halb otsus. Sulgemine oli.
Kuradi kõva argument. Poleks ma midagi teinud, küll siis oleks tootlus tulnud. Ometi sa tegid ju…
Roheline sai korraks koos muu turuga koroonajärgse spaika ja pärast kaevati end aina sügavamale. Kui tõesti poleks tehtud ühtegi tehingut on oleks-shmoleks, aga küll oleks tehtud… et asi pekki keerata.
Kas ei olnud mitte strateegia iga järgneva pasa ajal end aina sügavamale kaevata? LICY, PLUG ja nii edasi?
See oli ikka korralik kirvetöö tasude teenimiseks. Millalgi oli üpris kvaliteetne short call ja muidugi see langus osteti LHV Rohelisse.
K-Komando on võib-olla halb näide just seetõttu, et avalikus sektoris makstakse need ületunnid, valveajad jne. mis töölepingu seaduses või avaliku teenistuse seaduses kirjas, ilusti kinni. Keegi ei oota, et see K-Komando ilma lisatasuta pühapäeva õhtul koguneb.
Mõni teine tööandja jälle arvan, et pühapäeva õhtul “nokitsemine” on tavalise kuupalga sees.
On sul kuskilt vanadest kuu-ülevaadetest siia lisada lause Tulevased pensionärid ärge muretsege, AI tsükli toel taastub kogu portfell ja tõuseb lendu 2-3 aasta jooksul.”?
Muidu lahterdub see pensionipõlve heietustesse, et kus ma ikka olin kõva vend nooruses…
Sellest siis tänane tõus: Äripäev kirjutab:
Austria pank hakkas LHV aktsiat analüüsima ja näeb 30% tõusuruumi
Kesk- ja Ida-Euroopa panganduskontsern Erste Group hakkas koostama LHV Groupi kohta tellitud aktsiaanalüüsi ning avaldas esimese raporti, milles prognoosib puhaskasumi kahekordistumist.
Analüüsi kohaselt näeb Erste Group LHV netointressitulu jõudmist 258,6 miljoni euroni selle aasta lõpuks ning kogutulu 337,6 miljoni euroni. LHV finantsplaanis oodatakse tulu kokku 333,6 miljoni euroni.
Erste Group annab LHV aktsiale ostusoovituse ja seab 12 kuu hinnasihi 4,4 euro peale. Esmaspäevase seisuga kaupleb LHV aktsia 3,34 euroga.
Raportis märgitakse, et LHV kaupleb aastatel 2026-2027 atraktiivse 7–9 hinna ja kasumi (P/E) suhtarvul, mis on Euroopa konkurentidega sarnasel tasemel, kuid 5-6% suuruse dividenditootlusega tähistab selget allahindlust.
Samal ajal on 1,2–1,3 hinna-raamatupidamisliku väärtuse suhtarv (P/BV) Erste hinnangul tagasihoidlik ega peegelda täielikult panga paranevat kasumlikkuse profiili ja kasvupotentsiaali.
Erste hinnangul kahekordistub panga puhaskasum 265miljoni euroni 2030. aastaks, ROE (omakapitali tootlus) tõuseb sealjuures 20%ni.
Dividendiks prognoosib Erste käesoleva aasta eest 17 eurosenti ning järgmise aasta eest 20 senti.
LHV kasumlikkus püsib Erste hinnangul tugev vaatamata intressimäärade normaliseerumisele, mida toetavad valdavalt ujuva intressimääraga laenuportfell, tugev kuluefektiivsus ja varade vastupidav kvaliteet. UK ärisuund on kujunemas peamiseks kasvumootoriks, suurendades aja jooksul hajutatust ja tulu teenimise potentsiaali.
Erste Group on üks Kesk- ja Ida-Euroopa suurimaid finantsteenuste pakkujaid. 1819. aastal asutatud Austria esimene hoiupank on kasvanud rahvusvaheliseks pangandusgrupiks, mis teenindab üle 16 miljoni kliendi seitsmes riigis (Austria, Tšehhi, Slovakkia, Rumeenia, Ungari, Horvaatia ja Serbia).