LHV Group (LHV1T)

Kaua LHV seisukohta võtta kavatseb?

https://sport.err.ee/1608838027/koondise-fanniuhendus-moistis-vassiljevi-zenjovi-ja-operi-kaitumise-hukka
LHV on apoliitiline organisatsioon, nende seisukoht on seadusliku äri tegemine.
"iTake"
LHV on apoliitiline organisatsioon, nende seisukoht on seadusliku äri tegemine.
See seisukoht on ammu teada, küsimus on jalgpalliliidu toetamises.

"Nuume"
Kasvu mittenägemine sõltub istekohast. LHV ettevõtete laenude turuosa on kasvanud aastaga 15% pealt 18%-le. Ei näe ühtegi põhjust, miks kasv ei saaks jätkuda.

Mis on LHV unikaalne eelis turul, mida konkurendid ei suuda sama hästi katta? Miks LHV on väärt suhtarvudelt 2x rohkem väärt kui näiteks Swedbank, SEB jne (globaalselt, mitte ainult Eesti turul)?

Laenuturg, eriti ettevõtetele, on mu arvates vägagi küllastatud. Ettevõtted otsivad võimalikult odavat finantseerimist, pangad konkureerivad 99% ulatuses intressi hinnaga. Kui pakud teistest odavamalt, või pakud nendele kellele teised ei paku, tähendab tavaliselt seda, et võtad riske mida teised võtta ei taha. Kui eesmärk on turuosa saada = hakkadki pakkuma teistest odavamalt, või nendele kellele teised ei paku.

Praegune intressimaastik tegelikult nüüd peaks stress-testima antud laenude kvaliteeti.

Kogemusest, et LHV pole kõige odavam laenuandja, siis spekuleerin, et nende klientuur on pigem kõrgema riskiga kontingent. Elusees ei ole LHV isegi ligilähedaselt odavaimat finantseerimist pakkunud.

Ja siis on veel need jutud, kuidas LHV läheb nüüd UK-sse pangamaastikku vallutama ja kuidas juhtkonna suurte munade jõul saavad seal tegijateks...Mis eeliseid LHV-l on sealsete pankade ees?
Püüan vastata:
1) Unikaalsest eelisest turul - LHV kasvukiirus on valdavalt seotud kiirete otsustega. Eeliseks on see, et otsuste tegemine toimub kohapeal ja kooskõlastuste ring ei ole pikk. Põhilise osa kasumist annab täna ettevõtete pangadus, kus LHV eeliseks on pikaajalise pangandusstaažiga kliendihaldurite olemasolu. LHV on kasvanud igal aastal kahekohalise protsendi võrra sõltumata laenubaasist ning ei näe põhjust, miks see peaks muutuma. Võti ei ole selles, et sa oleksid odavam. Võti on selles, et sa oleksid professionaalsem;
2) LHV aktsia väärtusest - ma arvan, et põhjus on ROE's. Kui panna ühele skaalale PB ja teisele ROE, siis leiab vastuse. Turu kõrgem hinnang võib tuleneda ka sellest, et LHV ei ole üksnes pank, vaid koondab enda alla varade haldamist ja pangandusega seotud tehnoloogilisi arendusi, mis on juba toonud ja toob tulevikus täiendavaid teenustasutulusid;
3) küllastunud laenuturust - seda argumenti olen ma kuulnud 2009.aastast alates. Hoolimata sellest on LHV turuosa jõudnud seisuga 30.juuniks (värskeim saadaolev FI turuülevaade) 18%'le Eesti ettevõtete laenude turust. Turuosa kasvuga kaasnev väidetav "kõrgem risk" peaks ju sel juhul olema nähtav laenuportfelli kvaliteedis. Kas pole nii? Minule teadaolevalt on portfelli kvaliteet sarnane välispankadele. Kas pole?
"Nuume"
Püüan vastata:
1) Unikaalsest eelisest turul - LHV kasvukiirus on valdavalt seotud kiirete otsustega. Eeliseks on see, et otsuste tegemine toimub kohapeal ja kooskõlastuste ring ei ole pikk. Põhilise osa kasumist annab täna ettevõtete pangadus, kus LHV eeliseks on pikaajalise pangandusstaažiga kliendihaldurite olemasolu. LHV on kasvanud igal aastal kahekohalise protsendi võrra sõltumata laenubaasist ning ei näe põhjust, miks see peaks muutuma. Võti ei ole selles, et sa oleksid odavam. Võti on selles, et sa oleksid professionaalsem;
2) LHV aktsia väärtusest - ma arvan, et põhjus on ROE's. Kui panna ühele skaalale PB ja teisele ROE, siis leiab vastuse. Turu kõrgem hinnang võib tuleneda ka sellest, et LHV ei ole üksnes pank, vaid koondab enda alla varade haldamist ja pangandusega seotud tehnoloogilisi arendusi, mis on juba toonud ja toob tulevikus täiendavaid teenustasutulusid;
3) küllastunud laenuturust - seda argumenti olen ma kuulnud 2009.aastast alates. Hoolimata sellest on LHV turuosa jõudnud seisuga 30.juuniks (värskeim saadaolev FI turuülevaade) 18%'le Eesti ettevõtete laenude turust. Turuosa kasvuga kaasnev väidetav "kõrgem risk" peaks ju sel juhul olema nähtav laenuportfelli kvaliteedis. Kas pole nii? Minule teadaolevalt on portfelli kvaliteet sarnane välispankadele. Kas pole?

Poindid 1 ja 2 kõlavad päris evangeelselt ja mind ei veena. "Tesla ei ole Auto, see on state of mind" stiilis. Lüdialt öeldes, hype. Mis puudutab kiiret otsuste tegemist - iga väikesma organisatsiooni omadus, kuniks järsku enam ei ole nii väike organisatsioon.
Lisan veel, et ise haarasin ca aastake peale seda, kui tuli börsile, P/Ega alla 10. Siis tundus mõistlik panus, vaadates kasvukiirust. Praegu on kasvukiirus raugenud, see on ju ilmselge. Seega P/E 20nega ise ei ostaks.
LHV portfelli kvaliteedist saab ülevaate siis, kui Euroopa Keskpank on sellele pilgu peale visanud.
"Tann"

Poindid 1 ja 2 kõlavad päris evangeelselt ja mind ei veena. "Tesla ei ole Auto, see on state of mind" stiilis. Lüdialt öeldes, hype. Mis puudutab kiiret otsuste tegemist - iga väikesma organisatsiooni omadus, kuniks järsku enam ei ole nii väike organisatsioon.

Point 1 võib kõlada evangeelselt, kuid Nuumel on siinkohal tõsi taga.
Kliendi riskisust puudutamata mõtleb LHV huvitavamate projektidega (nt mitu finantseerijat, mitu tarnijat ja ettearvamatu perioodiga arenduse vajadus kõik ühes projektis) kaugemale kaasa ning nende EI-d pole veel kogenud. Pigem tehakse kõik, et asjad teoks saaksid. Inimesed kellega ise kokku puutunud olen, on valdavalt kirglikud lahendusi leidma ning kogemusega kaasa rääkima. Ühesõnaga kellelgi ei lähe silme eest mustaks kui räägid tavalise liisingu/laenutoote piiridest väljaspool või nende hübriidist.
Raha hind on veidi kõrgem aga suurusjärkude osas ollakse siiski sarnasel tasemel nn suurte pankadega.

Standardsete tehingute ja pangatoodete osas on tõesti ainukeseks valiku kriteeriumiks raha hind ning seal LHV-l eelist ei näe.
"Võti ei ole selles, et sa oleksid odavam. Võti on selles, et sa oleksid professionaalsem."
Huvitav, mida sellest statemendist arvavad LHV-st kauem turul olnud pangad, nende seas ka need pangad, kes on saanud mitmeid auhindu ja tunnustust erinevate EU organisatsioonide poolt?!
Swed ja SEB, kuidas kommenteerite?
Mõned vastused saab aktsia hinna kujunemise kohta vast siit: viie aasta finantsprognoos
Iseasi on see kas plaane suudetakse täita ja kui palju sellest kõigest hinnas juba kajastub.
"Tann"
Lisan veel, et ise haarasin ca aastake peale seda, kui tuli börsile, P/Ega alla 10. Siis tundus mõistlik panus, vaadates kasvukiirust. Praegu on kasvukiirus raugenud, see on ju ilmselge. Seega P/E 20nega ise ei ostaks.

Hmm, LHV market cap on 1.06 miljardit. P/E 20 tähendaks aastakasumit 53 miljonit ehk kuukasumit 4.4 miljonit. Oktoobris oli minu teada kasum 7, novembris 8 miljonit. Ei näe nagu seda P/E 20 kuskilt.
selles prognoosis on lähtutud 6 kuu euribori postiivseks muutumisest 2025 keskpaigas
väga keeruline seega seda märkimisväärselt ületada ei tohiks olla
"all_in"
"Tann"

Hmm, LHV market cap on 1.06 miljardit. P/E 20 tähendaks aastakasumit 53 miljonit ehk kuukasumit 4.4 miljonit. Oktoobris oli minu teada kasum 7, novembris 8 miljonit. Ei näe nagu seda P/E 20 kuskilt.

Ma vaatan google finance järgi:
Q3 2022: 10.3M puhaskasum
Q2 2022: 13.52M puhaskasum
Q1 2022: 11.88M puhaskasum
Q4 2021: 18.86 puhaskasum

Viimased 12 kuud siis - 54.56M
Kui Cardi B oleks LHV PR töötaja võiks selgitus olla:
"I like texts from my exes, when they want a second chance (What?)
I like proving niggas wrong, I do what they say I can't "

Ei ole ebatavaline kui teatud momentidel massiivne enamus ei suuda näha kuhu litter lendab (ütleks Gretzky).
Neile kes ei viitsi/taha/oska kodutööd teha tuleb LHV finantsprognoosi värskendusega appi 14.02.

"scrooge"
Kui Cardi B oleks LHV PR töötaja võiks selgitus olla:
"I like texts from my exes, when they want a second chance (What?)
I like proving niggas wrong, I do what they say I can't "

Ei ole ebatavaline kui teatud momentidel massiivne enamus ei suuda näha kuhu litter lendab (ütleks Gretzky).
Neile kes ei viitsi/taha/oska kodutööd teha tuleb LHV finantsprognoosi värskendusega appi 14.02.

Aasta tsitaat on olemas! Respect! Öelge mõni teine kodumaine suurettevõte, mille kasvutpotentsiaal oleks võrreldav LHV omaga. Muidugi on riskid, kus või millal neid pole. Aga "must lagi on me toal" ei jäta meid vist kunagi....
"kopl"
Kaua LHV seisukohta võtta kavatseb?

https://sport.err.ee/1608838027/koondise-fanniuhendus-moistis-vassiljevi-zenjovi-ja-operi-kaitumise-hukka
See küsimus on jäänud vist vastuseta. Kuidas ning kas plaanib LHV suhtuda Eesti Jalgpalli Liitu?
"juured"
Marko mis ise soovitad?

Pakun, et Marko pole EJL-i suursponsor, seega pole tema asi soovitada. Samas, kui ta on minusugune jalkafänn, siis sooviks kindlasti kuulda suursponsori seisukohta seoses selle juhtumiga. Et millises valguses suursponsor seda näeb, millised on tema järeldused.
"juured"
Marko mis ise soovitad?
Ma ei soovita midagi.

Küll aga soovin, et suursponsor võtaks seisukoha ja ütleks selle sirge seljaga ning otse kaamerasse vaadates välja.
"Murzilka"
Pakun, et Marko pole EJL-i suursponsor, seega pole tema asi soovitada. Samas, kui ta on minusugune jalkafänn, siis sooviks kindlasti kuulda suursponsori seisukohta seoses selle juhtumiga. Et millises valguses suursponsor seda näeb, millised on tema järeldused.

Ehkki mind isiklikult jalgpall suuremat ei liiguta, tahan ka mina teada, kas LHV on midagi praeguses olukorras ette võtnud. On täiesti ilmne, et ükski üritusel osalenu ei arva, et midagi oleks valesti läinud peale pildi postitamise. Kui see on Eesti vuti suursponsori poolt vaadates okei, siis... noh, siis on nii. Panku on teisi ka.