No siis nüüd juhtus? Ja sulle teadmiseks, et olen energeetika valdkonnas palju aastaid töötanud. Ilmselt Teie ei ole, kuid tundute ekspert. Ekspertarvamusi paistab jaguvat.
To: AGM
Palun loe uuesti läbi see mida ma kirjutasin. Palun ürita aru saada.
Lisan, et minu hinnangul viskab lahjemat onuheinolikku suhtumist ka sisse, kus osad mehed siin kirikuisa toonil maailma must-valgelt paika panevad ning nende arvamuse kõrval eksisteerib vaid vale arvamus. Samas on seda õnneks pigem vähe, ega ma muidu siin käiks.
Kirikuisa jaoks on kõik temaga mittenõustujad “kirikuisad”.
Näiteks mina kaldun esindama koolkonda, et kollektiivselt vaadeldav reaalsus on kõige alus. Samas subjektiivne reaalsus on isiku maailmast arusaamise alus.
Selles suhtes ongi arusaadav kui mõni vaatleb maailma hädaoruna, see võibki olla tema subjektiivne reaalus.
Nüüd me peaks üksteise subjektiivseid reaalsusi võrdlema ja kokku leppima, et mis see objektiivne reaalsus on.
Kusjuures positiivne on see, et siis üksikisikud saavad (soovi korral) oma tegevust selle info alusel oma reaalsuses kohandada ja oma subjektiivset reaalsust muuta.
Kogu selle nurina koha lihtne avalik küsimus: “Kas inimesed ostavad aktsiaid selleks, et nende pealt kaotada või selleks, et nende pealt võimalikult vähe teenida või selleks et nende pealt maksimaalselt kasumit teenida???”
Ma olen ikka seda viimast siiamaani õigeks vastuseks pidanud, aga mitut ülalolevat kommentaari uurides jääb mulje, et ma vist eksin. Selgitage siis palun.
Inimestel on ettevõtetes osaluse omandamiseks erinevaid põhjuseid. Peale kasumi teenimise võivad olla põhjuseks näiteks sentimentaalne väärtus, soov kaasa rääkida oma ettevõtte käekäigus, maksude optimeerimine, kellegi teise ettevõtte ülevõtmine, kasvõi likvideerimise eesmärgil, jne
Mul tekib siin kerge kognitiivne dissonants. Sellised süsteemid nagu zaibatsu või fašistlik majanduspoliitika või natsonaalsotsialistide majanduspoliitika, kus riigi tipp ja majanduseliit on tihedalt läbi põimunud. Lisaks oligopolid, monopolid, kartellid.
Need võiks ju olla “investori paradiis” kasumi teenimise vaates. Jah, ettevõtteid, kuhu investeerida on vähem, aga KUHU on pea “no brainer” – vaata kellel on “parteimärk rinnas” ja sõidad. Või kelle käes on vesi, elekter, mingi X majandusharu (Standard Oil).
Hävida on pea võimatu, kasum on granteeritud, sest pole vaja tegeleda (monopoli vaates) mingi idiootliku “tootearenduse” või “kliendirahulolu” kuludega.
Mitte ükski sinu toodud lisa-eesmärk ei ole ka ülaltooduga kuidagipidi vastuolus.
Seega, loogiline, ratsionaalne investor peaks olema tulihingeline Vaba Turumajanduse vastane. Kuna riskid on kõrgemad ja tootlused madalamad.
Mulle heidetakse ette mingit “totalitarismi ihalust” – ei, ma ei ihale midagi. Ma vaatan ajalukku, et mis ja kuidas on “töötanud” ja pakun välja, et “üks võimalik variant oleks”…
Mul lihtsalt pole seda “liberastlikku vabatahtlikku enesetsensuuri” – kui ajaloost on võtta näide, kuidas “detsimeerimine” edukalt töötas, siis tuleb see “võimaliku variandina” lauale. Ei mingit “meie oleme liiga tsiviliseeriud, et nii teha”. Pealegi… olete te jee, minu eesel.
Sinu kirjeldatud stsenaariumi puhul pole investorid oodatud - omanikul on alati olemas klient kui alternatiivne rahatõstmise allikas
ceterum censeo postitamine tasuliseks
Kas ei olnud. MS II eelsel ajal, kui Jaapanis valitsesid zaibatsud oli Tokyos börs täiesti olemas ja toimiv. “1933. aastal noteeriti Tokyo börsil ettevõte Nihon Sangyo”
Kui näiteks tahtsid Datsun-Nissan sõjatööstuskontsernist tükikese saada.
või
“Rheinische Metallwaaren- und Maschinenfabrik AG (hiljem Rheinmetall) oli avalik aktsiaselts alates 1894, mil tema aktsiad noteeriti esmakordselt Saksamaa börsil.”
Kaks näidet ajaloost.
Samuti, pärast MS II kui kogu maailm plekkis USA-le Lend Lease võlgu ja USA suunas selle arendus- ja sõjatööstuskompleksi, ei olnud kellelgi keelatud soetada Boiengi, GE, McDonnell-Douglas, RAND, Rantelon jne. stocki.
Ajalugu räägib vähe teist juttu.
Võib täheldada mõnigat vastumeelsust ajalooliste faktide suhtes. Seega, kui üldsusele ei sobi, siis kustutame need asjad ajaloost. Päris lahe.
“Mõned sündmused ajaloos toimuvad valel ajal ja mõned ei leia üldse aset. Kohusetundlik ajaloolane parandab vigu vaikides”
Eile ehmatas äkki mind kah LHV mobiilipilt. Ei osanud algul kohe kuidagi vajalikku üles leida - ega praegugi veel ei oska.
Kas see uus peaksolema kõvasti parem kui vana? :-II
RSS jälle ei tööta