Kuidas optsioonidega läheb?

Võibolla rumal küsimus, kuid miks ei pakuta kusagil hetkel sonera, iev aga ka ivv optsioone?
Sonera aktsia käive on USAs väga väike samamoodi ka IVV ja IEV.
IVV ja IEV on võimalik teha kui uurida:

sest IVV on S&P500 indeksaktsia järelikult sobib S&P500 indeksoptsioon
IEV puhul järelikult Euroopa S&P350 indeksoptsioon

Lähemalt tasub uurida CBOE leheküljelt www.cboe.com
Nüüd eesti aktsiatele võimalik optsioone teha

http://www.lhvdirect.com/markets/options_ee.cfm?nocache=1

Palun arvestada (ja vabandada), et asi on algusjärgus ja seetõttu võib esineda probleeme
V2ga tubli LHV :)! Pange nats analyytilisi n2itajaid "nn. kreeklasi" ka igale optsioonikursile juurde . Ebaoptimaalne on ju ,kui k6ik kliendid neid ise arvutavad.

Kas Eesti optsioonide n2ol on LHV puhul tegemist esimese realaja tootega v6i tuleb kursid tyytult telefoniga yle kysida?
Mida need 10/10 tähendavad, kas näiteks ühte lepingut ka võimalik osta on?
homsest võib reaalselt kaubelda, täna olid testhinnad ja vigade parandus...

Tegemist on reaalaja tootega, selles ka asja idee peidus - tekitada kauplemiskeskkond (nn väike börs). Tabelis on reaalsed noteeringud, esialgu küll LHV omad kuid kõik kliendid saavad panna ka oma noteeringuid limiitorderitena. Kui ei ole krediiddilimiiti/tagatist siis esialgu vaid ostunoteerginguid või siis ostetud optsioonide müüginoteeringuid.

Oleme valmis optsioonide müümisest huvitatud klientidel seda võimaldama - seda aga arutame case by case telefonitsi. Peame tõenäoliseks teiste suuremate maaklerite kaasamist turutegemisse samuti krediidikõlblikkuse tagamise puhul tulevikus.

10/10 on bid/ask kogused - noteeringud 10 lepingule - 1000 aktsiale. Need võivad muutuda. 10 lepingut on minimaalne noteering. Kes soovib võib panna ostunoteeringu 100 või kasvõi 1000-le lepingule.

Hetkel miinimum tehingut ei ole, nii võib turuorderiga osta ka 1 lepingut proovimise mõttes. Tulevikus on võimalik, et miinimum kogus siiski tuleb.

"kreeklaste" lisamine optsioonikurssidele muudab asja segaseks ja ei ole kõigile vajalik. Küll aga tuleks meil jah mingi kalkulaator üles seada.
suuremale kogusele saab muidugi alati soovi korral ka telefonitsi hinda küsida.

Tabelis on lihtne ordereid sisestada vastavalt soovitava BIDi või ASKi peale vajutades.

tõnno
6 108 447
optsioonid on ilusad..
visualiseerimine
"Sponsorluse" mõttes tegin täna esimese tehingu Eesti optsioonidega. Tagasihoidlikult loomulikult. Ostsin ühe HP Feb 02 calli strikega 140, hinnaga 14.2, ehk siis 1420 EEK kokku. Näe nüüd, peale minu calli ostmist hakkasid "suured kalad" ka Hansat ostma ... IRW.
Ettepanek Tõnnole:

Võiks reklaami ja teadmiste omandamise mõttes arvutada välja ülaltoodud optsiooni kreeklased. Lisaks arvutamisele võiks ka ära seletada, et kui Delta on ... , siis ...

Calli ostsin, kuna:
1) arvan, et HP aktsia on alahinnatud ja peaks tõusma
2) käibele tuleb euro, mis tõstab usaldust välisinvestorite silmis
3) aastavahetus on olnud läbi aegade hea aeg aktsiatele. Minu statistika Talse indeksi keskmise muutuse kohta: detsember + 11.26%, jaanuar + 3.18%, veebruar + 6.02%. Tõusu tõenäosus: detsember 60%, jaanuar 80%, veebruar 60%. disclaimer: aastad pole vennad!
4) ootan ka head majandustulemust, kuigi Q3 oli minu jaoks väike pettumus. 2001 aasta puhaskasumiks ootan 1.9 mld EEK.

selline kysimus
kui alusvara liigub 1 yhiku v6rra, siis kas

delta=delta*(1+gamma)
v6i
delta=delta+gamma

saan ma vana head s=a*t^2/2 valemit kasutada alusvara muutumisel optiooni hinna muutumise arvestamiseks?
Aastavahetus on ülejäänud maailmas pigem müügiperioodiks olnud. Ostetakse aktsiaid usinamalt aga jaanuaris. Selline asi nagu jaanuari efekt on paljudele tuttav.
RIQ:
6ige on

delta1= delta+gamma
see deci värk on hea siis kui vaja on losse cuttid aet taxe vähendada.
kuna sel aastal on inimesed k6vasti losse saanud peaks nad selle vist välja v6tma (kui juba pole v6nud)

seega oleks vaja kokku arvutada kui palju myydi 11sept järel kuni p6hjai ja kui palju alates p6hjast on ostetud. suhe peaks ytlema... volyym. kas m6te on vaga vale?

kild on selles et usa maksuseadus ei luba sul 30 paeva jooksul tagasi osta myydud asja taxi vahendmaise eesmargil. seega osad inimesed voivad mitte myya selleks et kardavad et asi t6useb.
arvutame, Alvar

sinu HP2C140 delta oli ostes c.a. 0.77, gamma oli 0.017, theta 0.06 päevas, vega 0.2, rho 0.2
turg oli c.a. 149.75 ja kaubeldav volatiilsus 27%, arvestuslik intressimäär 7%, preemia 14.2

Tegemist oli suhteliselt sügaval rahas optsiooniga - delta rohkem kui 0.75, tihti üle 0.75 deltaga asju eelistatakse mitte kaubelda isegi OTC turul näiteks. - Kuna ostsid optsiooni 100 aktsiale siis oled pikk reaalselt 77 aktsias selle taseme pealt - võidad 77 krooni kui aktsiahind tõuseb 1 krooni võrra.

0.017 gamma näitab jah, et kui aktsiahind tõuseb 1 krooni võrra (150.75 peale) muutub su delta 0.787 peale (delta + gamma). Pane tähele, et muutub ka gamma - 0.016 peale.

Theta siis näitab, et homseks oled ceteris paribus 6 krooni võrra vaesem, sest optsiooni ajaväärtusest kukub 0.06 krooni. Kui volatiilsus peaks kukkuma 26 peale kaotad 0.2 krooni optsiooni hinnast, sama juhtub kui intress kukub 1% võrra (rho)

Reaalselt ei pea sa rho pärast muretsema, samuti antud juhul ei ole vega oluline eriti kuna:
1) su optsioon on vähe volatiilsustundlik - kaugel strikest
2) vaevalt et volatiilsus suures ulatuses lähiajal muutub

Theta vastu sa ei saa ka midagi teha. Nii on sulle oluline vaid delta ja gamma. Hetkel kuna ostsid optsiooni mille delta oli 0.77 siis pidasid sa tõenäosust, et aktsiahind kukub alla 140 suuremaks kui 23% - ehk arvasid, et tegelik volatiilsus turu on suurem kui kaubeldav 27%.

Samas reaalselt saavutasid sa selle optsiooniga võimenduse 10,5 korda! See on kaugelt suurem kui mingi muu olemasolevaga instrumendiga. Samuti laenasid enda finantseerimiseks raha intressiga 7% - peab päris hea krediidireiting olema, et turult saada!:)

Nii ei pruugi volatiilsusnägemus olla ainuke põhjus optsioonidega kauplemisel.
Nõnna!

Olen jõudnud kasumisse, noteeringud 16.01/17.08 (ostsin 14.2). Siis 181 EEK kasumis, kui maha müüks, no mida selle eest küll saab? Kujutan ette, et kui ma oleks valinud strike turuhinnale lähemale, siis oleks hetketootlus kordades suurem.

Mind huvitab nüüd diileri köögipool. Olen kasumis, st minu kasum tuleb ju kellegi arvelt. 1 leping ei koti LHV-d, kuid kuidas katmisega lood on? (Oleks ma näiteks 10 lepingut ostnud).

Kõhutunne ütleb, et volatiilsus on suurenenud. Tegelikult arvan, et volatiilsus suureneb veelgi, st tuleb korralik hinnatõus. Peaks ise ka kuidagi viisi volatiilsust arvutama. Hanza.netis oli üks kalkulaator. Samas volatiilsus eriti ei mõjuta minu optsiooni hinda.

Ma arvan, et selline mõttekäik on natsa mööda. Optsiooni ostes arvutasin, et strike on 140 ja optsioonipreemia 14.2, seega peaks HP tõusma 154.2 kroonini, et nulli jõuaks. Kui ma nüüd oleks ostnud optsiooni strikega 150, siis peaks realiseerimise hetkeks HP tõusma oluliselt kõrgemale. Aga loomulikult on võimendus palju suurem, seega ka võimalik tulu. Optsiooni ostes mõtlen siiski, kas hind võiks 3. reedeks tõusta vähemalt soovitud kõrgusele. Teine põhjus on see, et kui hind on näiteks 149, siis jääb mul optsiooni lõpetamisel 9 EEK kätte, aga 150 strikega lõpeb rahast väljas - zero. Aga kahjumis oleks igal juhul!
vaatame, 1420 krooni oli:

aktsia: 149.75 -lt 152.5-le, tõus 1.84% - võidad 26 krooni
Call 140: tõus 14.2-lt 16.01-le - 12.7%
Call 145: tõus 10.6-lt 12.4-le - 17%
Call 150: tõus 7.6-lt 9.3-le - 22.4% - 318 krooni
Call 155: tõus 5.6-lt 6.7-le - 19.6%
Call 160: tõus 4.0-lt 4.7-le - 17.5%

Need olid veebruari optsioonid.
Samas DEC 155 Call oleks tõusnud 1.54-lt 2.39-le - 55.3% - 785 krooni

Kõigist variantidest on see 140 FEB kõige vähem riskantne muidugi, nii et su valiku pärast sind kritiseerida küll ei saa.

Ega sulle see volatiilsuse arvutamine suurt midagi juurde ei anna - on ta 26 või 28 või midagi muud. Sinu jaoks on oluline ikkagi optsiooni hind, mida sa oled nõus maksma või mida tahad saada seda müües, ja see tuleneb sinu nägemusest aktsiahinna liikumise suhtes tulevikus. Volatiilsust tasub arvutada ja vaadata siis kui on tegemist suurema portfelliga, mida pead näiteks excelis. Kui kaupled strateegiaid jne.

Aga optsiooni kirjutaja poole pealt:
Nagu vaatamise oli su optsiooni delta 0.77 algul. Täpne katmine oleks olnud osta 77 aktsiat.
Hetkel on delta 0.82. Nii et kirjutaja juhul kui algul kattis täpselt saaks nüüd 5 krooni lepingu pealt kahjumit 1 kroonise tõusu juures. Samas oled sa maksnud optsiooni eest preemiat, mis teoreetiliselt peakski olema võrdne optsiooni katmiseks tehtud kulutustega. Kui optsiooni kirjutaja otsustas kasutada Covered Call'i strateegiat ostis ta kohe 77 aktsia asemel 100 aktsiat ning rõõmustab praegu koos sinuga sest ta on võitnud: 275 aktsiatest - 181 sulle = 94 krooni (siit läheb tegelikult veel intressikulu maha).

Kes siis nüüd kaotas?:)
tõenäoliselt kaotab see, kes optsiooni praegu ära ostab.
Kuulen treidingruumist, et LHV kliendid on aktiivselt optsioonidega kauplema asunud