Kuidas investeerida 500€ iga kuu?

"VTrege"
Finantsvabadusele hakkaks mõtlema a'la 10 aasta jooksul.

Milist investeeringute suurust / rahavoogu siin inimesed finantsvabaduseks loevad?
Vähemalt 2 keskmist palka võiks nagu olla, aga see sunnik kasvab 7% aastas. Aastane tootus tuleks siis hoopis re-investeerida "sammu pidamiseks"

"Draax"

...

Aga konkreetsemalt 20-ndate aastate kohta - eks lahendus ongi selles, et leiad mingid sobivad proportsioonid. Võib-olla siis ei investeeri päris iga kuu 500€, vaid lepid endaga kokku, et 500€x10 kuu säästud investeerid ja 2x500€ kulutad reisimise või hobide peale vms. et oleks mõistlikus tasakaalus mõlemat.

Jah, eelnevaga ka nõus. Ilma meelerahufondita on kergelt meel rahutu küll. Kuid see viimane osa on minu jaoks pigem selle küsimuse võtmepool.
Kui investeerid 500x10 ja 500x2 kulutada hobidele/reisimisele, siis on see elu nagu kolmekümnendates. Madal risk, pikk vaade, jms. Ja, noh, iga kell peaks vist eelistama investeerimist üle võimete elamisele. Näiteks kogu vaba raha autoliisingu ja velgede alla panemine :)
Kahekümnendates võibolla peaks 500x12 koguma paar aastat ja siis gloobusele tiiru peale tegema selle raha eest või minema mõnda tippülikooli, kasvõi vahetuseks. See ei ole samuti odav lõbu. Kui sa hiljem just pole jõudnud vabadusse a'la Pruuli, siis naljalt selliseid trikke enam ei tee keegi.

Tahaks ka välja tuua, et termin finantsvaba kõlab siiski nagu rahatu olemine. Kas see tähendabki seda, et raha olmekulutusteks pole, sest kõik on turgudel?
"pahurik"
"Draax"
"zuckerblaum"
"Tarbimiseks laenu ei võeta" -
esiteks, seda saab teha siis, kui "meelerahufondi" on juba midagi kogunenud. Muidu pead jupp aega ootama, enne kui katkiläinud külmiku või pesumasina saad välja vahetada.
teiseks - auto käib samuti tarbimise alla. Kui teda on töölkäimiseks hädasti vaja (ja maal enamasti on), siis on seda reeglit päris raske järgida.

zuckerblaum, noore inimese valikud algavad ikkagi natuke eespoolt
auto ei pea linnas elades olema kõige esimene asi, mida soetada
kui auto soetada, siis tuleb mõistlikult kaaluda, kui palju raha sellele igakuiselt kulutada. Sellest sõltuvalt vanem/odavam variant, mitte kalli liisingumaksega
samamoodi korteriga - kesklinna asukoht on mugav, aga äärelinn on odavam. Kui rahakott ei võimalda, ei tasu kesklinnas eluaset hankida.

Need on need otsused (eluase ja autoliisingu suurus), mis valdavalt noortel inimestel säästmisvõime "ära söövad". Kõhu kõrvalt toidupoes võid 50€ kuus kokku hoida, aga kui nii korterile kui autole kulub 2x200€ rohkem kui võiks/peaks, siis igapäevakuludelt säästmisega on seda raha väga raske tagasi teha.
Säästudest kogunebki kõigepealt see meelerahu- või kriisifond ja sealt edasi juba vaba raha, mille paigutamiseks saab hakata ringi vaatama.

vabandust, aga kui üldse ei kuluta, auto ja korteri jne pealt kokku hoiad, mis see kasu siis on? Et vanas eas on rohkem kulutada. Aga võibolla sured 50 ära või veel varem, elada ei olegi saanud, sest oli vaja koguda, et kunagi finantsvabadus saavutada. Ütlen ausalt, aeg on see, mida raha eest osta ei saa, elage ja reisige ja tundke elust röömu, võitja ei ole see, kes surres rohkem asju omab...

Nii ja naa, kas sa pole näinud vanemaid inimesi, kes sellepärast viletsuses elavad, et pole viitsinud mõelda, kuidas oma asju paremini korraldada. See pole ilus vaatepilt. Siis võid küll hiljem meenutada, kuidas ümbermaailma reisil käisid ja uue autoga sõitsid, aga sellest pole eriti kasu.
luarvikluarvik, loe uuesti, ma ei kirjutanud, et koguda ei tohi, minu märkus oli selle kohta, et sõida mingi vana künaga või ühistranspordiga, ära kuluta reisimisele ja meelelahutusele jne. St. iva oli selles, kogu, aga ela ka. KUI ma oleks kogu elu kogunud ainult, siis ma poleks üldse maailma näinud jne, aga hetkel pean piskuga läbi ajama, sest alati on võimalik, et kogutuga juhtub midagi, eriti kui äris tegeled jne.
Lisaks mida sa viletsuse all mõtled? Kui mul on soe tuba ja katus peakohal, kõht täis ja jõuan sõpradega tennist mängimas käia, siis mul rohkem polegi vaja. Kui odavlennufirmaga soojale maale ka saad veel poolmuidu lennata, on elu täiesti lill:D
Ahjaa, seda juttu, et kui keegi suutis ümbermaailmareisil käia ja uusi autosi osta ja vanas eas ei suuda midgi teenida, ma ei usu, vähemalt elamise nad ikka ehk soetasid ja kui see olemas, suudad ka pensist elada ilma viletues olemata. Pigem on viletsuses ikka inimesed, kes pole suutnud kunagi rohkem teenida ja neil pole võimalustki olud koguda ja suuremalt investeerida või elavad kuskil maal, kus isegi kinnisvara ei maksa midagi kui sa just seal ie ei eola.
"pahurik"
luarvikluarvik, loe uuesti, ma ei kirjutanud, et koguda ei tohi, minu märkus oli selle kohta, et sõida mingi vana künaga või ühistranspordiga, ära kuluta reisimisele ja meelelahutusele jne. St. iva oli selles, kogu, aga ela ka. KUI ma oleks kogu elu kogunud ainult, siis ma poleks üldse maailma näinud jne, aga hetkel pean piskuga läbi ajama, sest alati on võimalik, et kogutuga juhtub midagi, eriti kui äris tegeled jne.
Lisaks mida sa viletsuse all mõtled? Kui mul on soe tuba ja katus peakohal, kõht täis ja jõuan sõpradega tennist mängimas käia, siis mul rohkem polegi vaja. Kui odavlennufirmaga soojale maale ka saad veel poolmuidu lennata, on elu täiesti lill:D
Ahjaa, seda juttu, et kui keegi suutis ümbermaailmareisil käia ja uusi autosi osta ja vanas eas ei suuda midgi teenida, ma ei usu, vähemalt elamise nad ikka ehk soetasid ja kui see olemas, suudad ka pensist elada ilma viletues olemata. Pigem on viletsuses ikka inimesed, kes pole suutnud kunagi rohkem teenida ja neil pole võimalustki olud koguda ja suuremalt investeerida või elavad kuskil maal, kus isegi kinnisvara ei maksa midagi kui sa just seal ie ei eola.

Sellega olen ma muidugi nõus, et raha pole mõtet koguda sellest ei jää midagi järgi, õppida seda kasulikult kasutama, on oluline. Aga olen selliseid küll näinud, kes on väga hästi elanud ja on hiljem täielikus tümas. Ehk vangimaja ja kerjakoti eest pole keegi kaitstud.
"Lenzer"
Kindsigo, polnud üldse pahaga mõeldud, mulle on pigem jäänud mulje, et tabad hästi aktsiaid ja nende põhjasid aga teinekord jätad osa kasumist lauale.

Ma olen palju kasumist lauale jätnud ja siin pole küll kellegi teise otsa vaadata peale iseenda. Opereerin aegajalt naise rahadega ka lisaks enda omale ja täiesti selgelt on näha, et mida vähem rapsida ja nö tippu või põhja püüdma minna, seda rohkem on tegelikult võimalik teenida. Mul on suured võidud ja paraku ka kaotused, naise rahadega väiksed võidud ja sisuliselt kahjumeid polegi, lisaks paar sähvatust, kus üle 100% tootlust on tulnud. Oma rahaga võtan kordades suuremaid riske ja see kahjuks hammustab vahel. Indeksfondid on hea turvaline ja sinna ma maanduks just siis, kui mingi soliidne summa on käes, millega proovida finantsvabadust nautida, kui rapsimiseks pole enam julgust, sest soliidsem iga ei luba enam niipalju vigu teha ja volatiilsus hakkab vererõhku tõstma.
"toonik"

Sellisel juhul oleks su järeltulijatel finantsvabadus jällegi poole lähemal. Ise oleks ju küll paremat stardipositsiooni tahtnud.

Minu arust peaks järeltulijatele jaguma täpselt niipalju, et nad saaks endale lubada sellist haridust, nagu soovivad. Otsese kapitali järeltulijatele jätmine ei pruugi tingimata üldse hästi mõjuda, lugege näiteks https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Kristian_Rausing
Muidugi näiteks 5 lapse Harvardisse saatmiseks on vaja ka päris kopsakas summa kokku saada.
Selgub, et H.K. Rausing polegi OD kätte surnud ega rentslis, vaid annetab kümneid mille koroonaga võitlemiseks.
Life's good. www.tatler.com/article/hans-rausing-julia-rausing-165-million-donation-coronavirus-effort
Tahtsin siia kunagi siitsamast foorumist loetud mõtet kirjutada ka, et kui sul juba 500€ iga kuu üle on, siis määra otsekorraldus vähiravifondi/SOS lasteküla/oma lemmikheategevusega, kui inimene oled
Oh, kuus miinust. Häid jõule!
Igaks juhuks täpsustan, et ei pidanud silmas, et 500€ üle jäämisel tuleks suunata 500€ e kogu summa kusagile mujale (hoidku selle eest!), vaid teatud protsenti.
Otsisin algjutu ka üles, mõte sama vast:
"Karum6mm"
marker
Karum6mm
Kui sul on mill euri kodu jaoks võtta, siis ilmselt sa kella üheksaks tööle jõudma ei pea. Tallinnast kuni ca tunni kaugusel saab selle sama raha eest merevaatega übermaja ja oma metsaga hiidkrundi. Jääb veel üle koduabilise palkamiseks ka. Aastateks. :-D

Äkki see kõik on juba olemas ja hetkel ei suuda järgmisele millile rakendust välja mõelda? :)

...kui sa selleks hetkeks pole enda jaoks vähiravifondi või vähemalt MTÜ-d Kassiabi avastanud, oled sa inimeseks olemises ebaõnnestunud.

Panin ka nüüd miinuse, puhtalt selle miinuste üle kaeblemise eest.
Last 5 years

$GOOGL 128%
$WMT 136%
$FB 155%
$CRM 190%
$MSFT 297%
$NFLX 338%
$MU 383%
$AAPL 389%
$LRCX 498%
$NOW 537%
$PYPL 544%
$TWLO 1093%
$TSLA 1335%
$NVDA 1467%
$SQ 1712%
$ROKU 1819%
$AMD 3044%
$TTD 3385%
$SHOP 4628%

https://twitter.com/PeterTrader99/status/1342614220253188096?s=20

"tonis"
Last 5 years
...

...ja eelmise nädala Vikingloto võidunumbrid on: ...

"VTrege"
Tervist,

Nimelt tekib iga kuu 500€ vaba raha, mida ei tahaks enam lihtsalt pangakontol tühjalt seista lasta. Siit ka küsimus - kuidas oleks alustaval investeerijal kõige optimaalsem antud summa iga kuu investeerida? Eesmärgiks alates 5 aasta pärast katta passiivse rahaga elamiskulud.

minu soovitus noorele inimesele on see, et kui kogu asja eesmärk on ainult raha juurde saamine, siis - run forrest, run! kui aga suur huvi selle vastu kuidas toimub börsi dünaamika ja kui hästi sinu ideed tabavad seda - siis oled õiges kohas. garanteerida, et rahapaigutus 5 aasta pärast eesmärgi täidab just ei saa (investeeringust võib olla järgi ka ainult pool sisse pandud rahast). küll aga saab garanteerida seda, et piisava huvi korral kunagi see eesmärk täitub. ps!! kindlasti ära unusta, et sinu kõige parem investeering täna on ikkagi seesama tegevus mis sulle juba toob selle igakuise 500 € üleliigset raha. mõtle, et äkki sellesse tegevusse investeerimine võib hakata tooma näiteks 1000 € iga kuu! ja viimane soovitus on see, et kui sa tahad ISE investeerida, siis IGASUGUSTESSE pensionisammastesse investeerimine on kõige suurem lollus. need ainult vähendavad endapoolset investeerimisvõimekust. pensionisambad on passiivse inimese raha kogumise kohad, mitte investeerimise kohad. investeeringuks loen mina ikka seda, et sealt saad raha tagasi vajadusel kasvõi homme, igal juhul üsna lühikeses perspektiivis.