Kui palju inimtegevus kliimat mõjutab?

Ma sellesse (EL)määrusesse süvenenud ei ole ja praegu ei ole selleks ka aega, kuid see ei ole hiljuti kehtima hakanud. Aega valmistuda oli küll ja veel. Kaablist tuleb kodumaine, tankurist välismaine.

Mis kasu on kodumaisest elektrist, kui selle kasutamise eeltingimuslik aku on välismaine? Kui ma sõidan suht vähe ja auto eluea jooksul läbin ca 200k km. siis “läheb välismaale” nii ICE, kui elektrika puhul ligikaudu sama summa.

1 Like

Sa tahaks muidugi, et seda kõike veaks Venemaa? Õpi palun hiina keel ära ja postita siis neid venekeelsete asemel. Võid sisulise taseme poolest üllatuda.

Sa vist ei saanud aru. Probleem on selles, et antud EL käskkiri on ajast kui autod pidid enamvähem 100% ajast laadima ja iga võimalikku peatust, nagu poest läbihüppamine, akude laadimiseks kasutama, et mõnekümne kilomeetrise läbisõiduga ikka koju tagasi jõuda.

Praeguseks võtab akude laadimine 5 min, peaaegu nagu vedelkütuse laadimine, ja neid saab ka mõne tunniga kodus laadida. Seega sarnaneb laadimise logistika rohkem sisepõlemismootoriga autodele, st piisab mõne tankimiskohaga spetsiaalsest tanklast ja ei ole vaja kõiki avalikke parklaid (mitte ainult kaubanduskeskuste omasid, vaid ka lennujaamade, staadionite jne) randmejämeduste vaskkaablitega kaabeldada. Kusjuures keegi ei hakka sellises kohas 2-4x kallimat energiat ostma niikuinii.

Näitab ilmekalt, miks plaanimajandus ei tööta ja kuidas areng on see, mis meid rohelisemaks aitab.

PS. Sõiduulatus on samuti jõudnud lähedale sisepõlemismootoriga autodele:

2010, Nissan leaf => 120 km
2015, BMW i3 => 150 km
2020, Hyundai Kona => 400 km
2025, Hyundai Ioniq 6 => 550 km

Ehk siis selles suhtes samuti laadimislogistika läheneb traditsioonilisele. Mu odavlinnabensuka sõiduulatuseks täis paagiga näitab 520 km.

Veel kord - kuskil Europarlamendis ja -kodades ajast maha jäänud vanakeste ja muidu populistide plaanimajandus on pmst sama kvaliteediga kui NL ajal.

2 Likes

Nojaa aga Reformi või Sotsi toetanud ettevõtja on juba oma äriplaani sellele rajanud. Hilja!

2 Likes

Jääb üle ainult nõustuda.

2 Likes

Keegi mõistusega inimene ütles, et laadimisvõimalus peab eelkõige olema seal, kus inimene elab või töötab. Kaubanduskeskuse parkla afaldi alla sadu tonne vaske matta on idiootsus.
Selle juurde rääkida, et direktiiv kehtib juba ammu ja aega oli piisavalt valmistuda… Ajab lihtsalt oksele. See, kas roheidiootide poolt kabinetivaikuses valmis meisterdatud nõue ka mõistlik on, selle üle EI ARUTLETA! Poliitbüroo suunised on täitmiseks!

3 Likes

No aga kuidas ma nüüd oma geniaalset äriplaani enam muudan? Pank andis juba laenugi.

2 Likes

Kaubanduskeskuste parklatega on nii ja naa. Ma enamasti laen tööl, toidu tellin koju kulleriga ja autoga külastan poodi harva. Samas nendel harvadel kordadel kui poodi külastan, olen hakanud valima just neid, kus mugavalt laadida saab ja panen tavaliselt auto ka laadima. Pikematel sõitudel ei ole ka vahet, kas laadida tee äärde jäävas tanklas või kaubanduskeskuse juures. Pigem ongi kaubanduskeskuse ees parem laadida, sest sealt saab maale vajamineva ka kaasa haarata.

Mul näiteks bensukas täispaagiga annab 1000 km sõiduulatuseks. Hetkel veel elektrikas nii kaugele ei küüni, aga see selleks.

Laadijate puudust küll praktiliselt enam ei ole. Panen siia kolme erineva ettevõtte laadijate asukohtade kaardid, mida olen kasutanud. Isegi 200-300km sõiduulatusega ei tohiks mingit probleemi olla laadija leidmisega. Need on ainult kolme ettevõtte laadijate asukohad, aga on ju ka mitmed kümned teised pakkujad.

Jutud elektriautode laadimiskiiruse (peatsest) küündimisest vedelkütusega võrreldavale kiirusele on liialdatud.
Vedelkütus voolab paaki kiirusega 30l/min. On ridamisi diisleid, mis teevad 5l/100 km. 2 minutiga paak nullist täis ja 1200km.
Näidake mulle elektriautot mis suudaks võrreldava läbisõiduga aku täis laadida kasvõi 10 korda aeglasemalt. Ei ole olemas. Egas asjata elektriautode puhul igasugu läbisõidu ja laadimiskiiruste juures alati terve rida joonealuseid märkusi ole. Kui läbisõitu reklaamitakse eranditult 100% aku pealt, siis laadimiskiiruseid eranditult ideaaltingimustel ja kuni 80%-ni. Reaalsuses näeb tühja akuga alustatav 500km läbisõitu lubava masinaga 1000km teekond pigem välja nii: laen kuni 80%, sõidan pea tühjaks, laen jälle kuni 80%, sõidan tühjaks, laen veelkord ~50%-ni ja saan sedasi lõpuni. Sõltuvalt konkreetse aku tüübist/omadustest, ilmast, laadimispunkti asukohast/samaaegsete teiste laadivate autode olemasolust jne võib kiireima tulemuseni viiv lahendus hõlmata ka rohkemaid laadimistsükleid.

Up!-mõõdus odaval elektriautol on mõte olemas - suburbia-elaniku tööle-trenni-poodi-koju igapäevase ringi teeb selline ära ja tõenäoliselt TCO mõttes isegi mõistliku tulemusega. 80+% leibkondade jaoks oleks see ka piisav tingimusel, et pikema reisi tarvis on olemas (või saab mõistliku hinnaga rentida) teine masin.

3 Likes

Suburbia elaniku igapäevase ringi teeb ära 100km sõiduulatusega elektrikas. Ei ole vaja igapäevaselt mõttetut 500+km akupakki kaasas vedada. Selle asemel saab autol peal olla sõiduulatuse pikendaja. Ja ei peagi teist autot olema. Sõida kuhu tahad ilma sõiduulatuse ärevuseta ja tüütute laadimispeatusteta.
(nüüd saab Pahurik küll pahaseks :slight_smile: )

Ma olen kortermaja elanik. Laadimisvõimalus kodumaja juures puudub nagu see puudub ka teistel, suurel enamusel Eesti elanikest. Ma ei taha tegelda igapäevaselt kiirlaadijate otsimisega toidupoe juures ja mujal linnas. Ma ei taha elada oma elu auto laadimiste järgi, teha sunnitud laadimispeatusi, ja toidupoes üle 10 minuti veetmine on inimõiguste rikkumine. Tahan tankida oma diisli paagi täis ja unustada tankimise kaheks nädalaks. Seepärast ma endale elektriautot ei ostagi, ma ei hakka hinda mainimagi mis elektrikal on samaväärsest diislist vähemalt 1,5x suurem. Juhul kui mulle sobivat üldse saada on, pigem pole.

6 Likes

Mutionu, miks ma pahaseks peaks saama? Jah, kui kohe elektriautot ei julge osta ja ootad tehnoloogia arengut, siis miks mitte. Minu arvamus on, et see on majanduslikult mõttetu, sama pistikhübriidiga. Auto tavahübriidist niipalju kallim, et see ei tasu ära kui arvutama hakkad. Jooksvalt jah on hea tunne, et näe kui odavalt linna vahel sõidan, maanteel läheb ikka nagu tavahübriidil või rohkem.
Mõttekam on osta korralik mingi 80kwh akuga elektrikas, linnas sõidad 600 nagu minu praegune dislajeep, maanteel suvel 400, talvel 300, Eesti piires täiesti piisav kui paar korda aastas kuhugi sõidad, suvel pole üldse probleemi.
Samas sa ei maksa bensumootori hoolduse eest jne, st kui elektrikas on juba hetkel odavam kohati kui pistik ja extenderiga autod, siis pole mingit mõtet seda osta. Jah, kui on kavas mingitel autoreisidel käia, siis küll. Aga tänan, tulil eile riiast, no kaugemale küll enam autoga sõita ei viitsi, lennuk+rendikas on kiirem ja odavam.
Peeter, ma ütleks küll, et samaväärne elektrikas on samas varustuses juba samas hinnas, mis su disla, uuri natukene. Aga kui kodus laadida ei saa, siis pole tõesti hetkel elektrika poole mõtet vaadata.

Tohoh, kas tänaseks päevaks on leiutatud elektriautodele akud, mis peavad aastakümneid vastu ning mitmekümeid tuhandeid laadimiskordi?

1 Like

See võib muidugi üllatusena tulla kuid elektrika mootor , jõuülekanne ja akud ongi 8 aastase garantiiga ja peavad kindlasti selle aja vastu

Oma auto omamise üks eesmärk on paindlikkus ja vabadus sõita täpselt siis kui tahad ja sinna kuhu tahad. Mõtlemata ühistranspordi graafikutele ja sellele kuidas oma suure kohvri trammiga bussijaama veetud saad või kas Lux Expressis koeraga sõita on lubatud.

Oma autoga kaasneb mõnevõrra tüütuid regulaarseid sebimisi, et seda vabadust saaks nautida. Tanklas peab käima, kord aastas hoolduses, vanema autoga ülevaatusel, 2x aastas rehve vahetamas, ca kord kuus võiks pesulasse jõuda või siis ise koduhoovis pesta. Kõik tüütud ja aeganõudvad asjad, aga mitte keerulised.

Elektriauto laadimine on üks selline tüütu tegevusm. Kui seda pead tegema 2x kuus, siis ehk OK, aga kui kodus pole võimalik laadida ja 2x nädalas pead oma läbisõitu arvutama ja laadijaid otsima siis muutub kiiresti vaimselt tüütuks ja väsitavaks.

Mitte-autoinimesele arusaadav võrdlus oleks võib-olla mobiiltelefonide või nutikelladega, kus ühel puhul tuleb seadet laadida 1x nädalas ja teisel juhul iga päev. Päris tüütu on, eks, kui seda 365 päeva aastas teha.

2 Likes

Ma pean kahjuks oponeerima , et tanklasse minek on veidi tüütum, kui kodus type2 otsik autosse pista, ülejäänu teeb auto laadimise taimer

1 Like

Draax, ma sõidan Tallinnas 500-1000 km kuus, seega saangi rahulikult 1 laadimisega 2 nädalat suvel sõita, talvel nädala, mu disla range on linnas praktiliselt sama. Talvel tuleb jah topelt laadida. Isiklikult ootan veel hindade langust ja tehnoloogia arengut, akud paremad ja odavamad, laadimiskiirus suurem, aga ka hetkel on päris häid variante saadavaö Vt. näiteks uus Ford Explorer suure akuga, ID4 peale kloonitud, hetkel kampaania hind 38k. Aga nagu eespool juba kirjutasin, siis kui kodus laadida või töö juures ei saa, siis hetkel ei ostaks.