Krüpto - kas ainult usupõhine...

Vaatan minagi seda BTC pikemat graafikut ja mõtlem, et miks see loom juba 12000 kandis pole.
(tee selleks justkui vaba)
Aga varem või hiljem ta sinna kukub.
Miks ta sinna peaks kukkuma?
"juured"

Tehniline pilt justkui annab selleks eelduse. Ei muud.
"juured"

Mis teda takistab sinna kukkumast?
Binance Is Said to Be Likely to Walk Away from Deal to Buy FTX
https://www.wsj.com/articles/binance-is-said-to-be-likely-to-walk-away-from-deal-to-buy-ftx-11668020963
Läheb veel põnevamaks. Solana võib ikkagi siit eluga pääseda, sellel on peale FTX muid väljundeid.
"Oot, aga meil ju oli aumeeste kokkulepe, et mina ostan sinu tokeneid ja sina ostad minu tokeneid ja me kumbki mitte kunagi ei müü neid, selle asemel paneme tokenid tagatiseks ja laenu eest ostame veel üksteise tokeneid ja mingeid teisi tokeneid ka ja märgime niimoodi üksteise portfelle üles, nii et saame veel rohkem laenu võtta ja tokeneid osta"
"Okei, aga teeks nii, et mingi osa papist paneks promoks? Noh, et uut raha muudkui peale tuleks. Ja noh, klientide raha, meie raha, kes neil ikka väga vahet teeb eksole? Keerutaks seda pappi ka natuke tokenite vahel? Pärast paneme tagasi, kes see ikka märkab."
jim, meie võime siin naerda küll aga
sinna on näteks raha pannud Sequoia Capital, Tigre Clobal ja USA pensioni fondid.
Et kui see krüpto värk siin sedasi edasi käitub siis lõhnab likviidsuskriisi järele.
Kui seda teevad Pavel ja Ivan Lasnamäelt, siis see on Erial.
Kui seda teevad Sam ja Kwon Dubaist või Bahamalt või Puerto Ricost, siis see on uus maailmakord.
Millal kõik see krüptost väljuv raha aktsiatesse hakkab voolama?
"gynter"
Millal kõik see krüptost väljuv raha aktsiatesse hakkab voolama?

No praegu on probleemiks, et raha ei saa mõnest krüpto-sopist väljuda, isegi kui seda väga tahaks. Võib aega minna...

Ühtlasi lugemist parematest aegadest -
https://www.reuters.com/article/canada-otpp-ftx-idCAL1N30F1M1
"jim"
"Okei, aga teeks nii, et mingi osa papist paneks promoks? Noh, et uut raha muudkui peale tuleks. Ja noh, klientide raha, meie raha, kes neil ikka väga vahet teeb eksole? Keerutaks seda pappi ka natuke tokenite vahel? Pärast paneme tagasi, kes see ikka märkab."

"Ega mina ju ka ei tea, kuhu raha kadus. Oli ju jutt, et võta, aga pane tagasi!"
Ehk siis lugupeetud ärimees Kert teadis seda skeemi juba aastal 2007
"harley"
jim, meie võime siin naerda küll aga
sinna on näteks raha pannud Sequoia Capital, Tigre Clobal ja USA pensioni fondid.
Et kui see krüpto värk siin sedasi edasi käitub siis lõhnab likviidsuskriisi järele.

Jah, ega varem polegi midagi sellist juhtunud, et "tark raha" investeerib hype'i ja siis mingil hetkel avastatakse, et kuhu see raha nüüd küll kadus? Theranos, Wirecard, WeWork jne olid kõik hoopis teised stoorid, need kõik opereerisid ju sõprade-tuttavate rahadega. Ega nendes mingit "tarka raha" küll sees polnud. Või isegi kui ikka veidi oli, siis "targa raha" taga olid väga selged analüüsid ja eksperdid, mitte mingi lihtlabane FOMO.
Tark raha kaotatakse ära targalt. Börsilt oled sa saadud, börsile pead sa jääma. Amen.
Lugege seda Sequoia SBF/FTX "due dilli" juttu Sequoia enda lehel. Avaldatud uhkusega 50 päeva tagasi. Ja siis järgmine kord kui tunnete mingit aukartust "targa" või "suure" raha suhtes, mõelge sellele. Ja Sofotubanku gruppu'le.

Ma kahjuks ei mäleta, kus ma seda lugesin (ilmselt FinTwit toodang, aga kes, ei mäleta. Teemaks oli Web3 nonsenss), aga parim kirjeldus kogu VC tööstusele on see:
Neil on kogu aeg vaja uut story't. Mida suurem story, seda rohkem saab AUM'i koguda, tasusid korjata ja õhu võngutamisega miljardeid teenida, ise väga vähesega riskides. Seetõttu enam ammu ei panustata tehnoloogiasse. Panustatakse story'sse.
"Murzilka"
"jim"

"Ega mina ju ka ei tea, kuhu raha kadus. Oli ju jutt, et võta, aga pane tagasi!"
Ehk siis lugupeetud ärimees Kert teadis seda skeemi juba aastal 2007

Huvitav miks arhitektil peab olema litsents, arstil kraad aga ärimees võib olla iga "Kert" ?
Huvitav kas see maailma kiireim laustumine? 20B net worthiga tegelase net worth muutub päevadega 0
1) FTXi puhul on tegu seni kõige karmima pauguga rahaliselt ja emotsionaalselt. Nii mõnelgi oli seal kogu likviidne.
Sellest taastumine võtab sektoril, inimestel ja institutsioonidel kaua aega.
Tuleb regulatsioone jne.

2) Kui ma õigesti aru saan siis FTXi business töötas hästi, aga neil oli oma trading arm (Alameda) mis kasutas oma coini (ja deposid?) collateralina ja siis lendas õhku?

3) Arvaks, et trendima hakkab pikas perspektiivis tsentraliseeritusest otse detsentraliseeritud maailma

Heki,
Kas kogu finants pole mitte stooride peale ehitatud? Ala stoori, et Veriff skaleerub, stoori, et Kaubamaja suudab kasumit hoida ja stoori, et Meta ad business kukub kiirenevas tempos kuna ad maailm ei toimi enam nii hästi. Ja kasvulood töötasid pikalt väga hästi. Kõik “õppisime” sellest, et peabki kiirelt kasvama vs kasum ja otsima kasvulugusid.
"Heki Fond"
Lugege seda Sequoia SBF/FTX "due dilli" juttu Sequoia enda lehel. Avaldatud uhkusega 50 päeva tagasi. Ja siis järgmine kord kui tunnete mingit aukartust "targa" või "suure" raha suhtes, mõelge sellele. Ja Sofotubanku gruppu'le.

Ma kahjuks ei mäleta, kus ma seda lugesin (ilmselt FinTwit toodang, aga kes, ei mäleta. Teemaks oli Web3 nonsenss), aga parim kirjeldus kogu VC tööstusele on see:
Neil on kogu aeg vaja uut story't. Mida suurem story, seda rohkem saab AUM'i koguda, tasusid korjata ja õhu võngutamisega miljardeid teenida, ise väga vähesega riskides. Seetõttu enam ammu ei panustata tehnoloogiasse. Panustatakse story'sse.

Heki Fond, tänud viite eest sellele Sequoia artiklile. Tasub lugemist - selgub, et SBF-i esialgse finantsedu taga oli suuresti üks meie Skype asutajatest kaasmaalane.
"abesiki"
Heki,
Kas kogu finants pole mitte stooride peale ehitatud? Ala stoori, et Veriff skaleerub, stoori, et Kaubamaja suudab kasumit hoida ja stoori, et Meta ad business kukub kiirenevas tempos kuna ad maailm ei toimi enam nii hästi. Ja kasvulood töötasid pikalt väga hästi. Kõik “õppisime” sellest, et peabki kiirelt kasvama vs kasum ja otsima kasvulugusid.

On jah. Aga valdav osa stooridest on ajaloolise kogemuse, regulatsioonide ja tõenäosusteooria abil tugevalt maa külge ankurdatud ja seal on üldjuhul vähe ruumi sharlatanidele ja varastele. Lambinäide: kui keegi tuleb jutuga su juurde, et hakkame Saksamaalt autosid Mongooliasse vedama, ostame X, müüme 3X, saame kõik muinasjutuliselt rikkaks, laena mulle €4M. Sa tead automaatselt, et tegu on kas varga või idioodiga, sa ei pea pikemalt analüüsima.

Aga kui stoori on hästi suur, ebamääraste piiridega ja pretsedenditu, lisa siia regulatsiooni (=õppimine ajaloolisest kogemusest) puudumine ja BOOM! Sa saad suust välja ajada igasugust sitta ja kui sul on head müügimehed, siis korjata ka muinasjutulise koguse raha, et 2/20 korjata. Eriti hea, kui sa saad välja mõelda oma terminoloogia, sest siis saad stoori viia järgmisele levelile - religiooniks. Iga stoori muutumiseks religiooniks on hädavajalik, et sa kasutad oma terminoloogiat. Kontrollides keelt, kontrollid või vähemalt mõjutad mõtlemist.
"Blabla web3 bla token bla cryptocurrency blabla"

Kas on juhus, et 99% artiklitest teemal bitcoin/krüptoraha kasutavad pildimaterjalina kuldne münt "B" tähega? Suures osas inimesest ärkab ürgne hoarder. Läigib. Varandus. Minu. MOAR! Mis on kuldsel mündil kirjaga "B" pistmist Exceli tabeliga, mille write protection kulutab 200TWh aastas? Õige vastus on, et mitte midagi, aga ometi on osavad grifterid terveid populatsioone ära tinistanud. Kui ma kirjutan lahtrisse F25711, et "5:fds:gfgeg:3553tg:gee", siis see on minu kiiks ja useless. Aga kui mina ja veel ports pässe lepime kokku, et teeme sama, aga kulutame selle Exceli tabeli permissionite hoidmisele paar miljardit $ aastas ja - POPSTI - KULDMÜNT B TÄHEGA, MAZAFAKKAAAAA! Worthless? NO - PRICELESS!