opex kommentaarist justkui tuleneb, et LHV Pank tegeleb "hästipakitud Ponzi skeemide" vahendamisega? Disclaimer: olen riskiraha krüptosse pannud nii paari tuhande euro kanti. Valitud võrdselt kõiki LHV Panga pakutud krüptosid.
Milline LHV enda või vahendatav toode sellele kirjeldusele vastab? LHV kaasab rahhi lubades ulmelisi kasumeid? Due dil on ikka igaühe enda teha. Lihtne pole kui libedaid tüüpe ja algajaid nolke seal palju liikvel muidugi.
Ühele meie elektroonikajäätmete kokkuostjale-vahendajale toodi suures koguses "bitcoinide kaevandamise aparaate". Näitas pilte ja puha.. Mingi kopika nende eest ikka saab, kulda ja pallaadiumit sees on, vasest rääkimata. Pidavat kahjumiga töötama need asjad, sellepärast romuna maha müüdigi. Küsis, kas mul on vaja, tootmisruumi kütmiseks näiteks. Et vaikselt tiksub ja eraldab soojust ja veidi bitcoine ka, kuigi bitcoini kaevandamine on miinuses. Mingi kõhutunne ütles, et isegi õhk-õhk soojuspumbaga on soodsam, võibolla kui väljas alla -20 läheb, tasub see bitcoini-küte ennast ära.
"Ausi" Ühele meie elektroonikajäätmete kokkuostjale-vahendajale toodi suures koguses "bitcoinide kaevandamise aparaate". Näitas pilte ja puha.. Mingi kopika nende eest ikka saab, kulda ja pallaadiumit sees on, vasest rääkimata. Pidavat kahjumiga töötama need asjad, sellepärast romuna maha müüdigi. Küsis, kas mul on vaja, tootmisruumi kütmiseks näiteks. Et vaikselt tiksub ja eraldab soojust ja veidi bitcoine ka, kuigi bitcoini kaevandamine on miinuses. Mingi kõhutunne ütles, et isegi õhk-õhk soojuspumbaga on soodsam, võibolla kui väljas alla -20 läheb, tasub see bitcoini-küte ennast ära.
Mul kahetoalises hästi soojustatud korteris piisab, et töö/mänguarvuti ~400W kuluga erinevaid algorütme kaevandab. Vanasti oli 5€/päevas plussis, nüüd peale ETH PoS update on täpselt nullis, aga ühtegi muud kütet pole talviti kasutada vaja olnud, niiet selline 25-50€/kuus võit ikka.
Krüpto detsentraliseerimise mõttes nii kõige õigem ongi, et mitte mingid ärimehed ei lase tuhandetel ASIC'idel uhada ja siis veel jahutusele energiat raisata, aga et igaüks lahendab võrrandeid selle räniga, mis kodus muidu niisama uinuks ja kasutab sooja ära.
On ka võimalik "annetada" oma arvutusjõudu igasugustele teadustööde superarvutite clusteritesse, aga need enamasti ei konkureeri oma tasudega, krüptoahelate kinnitamine on rohkem nõudluses.
Aga üldiselt põnev ja õige suund, a-la nagu autojagamine, et su kiibid (autod) ei seisa (pargi) niisama 90% ajast.
Küsimus on ilmselt ca 10 aastat hiljaks jäänud, aga see "kaevandamine" on ju puhtalt energiaraiskamine, midagi kasulikku sellest ühiskonnale ei sünni? Kui mõningane soojatootmine välja arvata.
"PeaLiK" Ma juba tükk aega imestan, miks keegi pole ristanud krüptokaevamisarvutit soojuspumbaga.
Äkki samal põhjusel, miks keegi ei jahuta tuba külmkapi ukse avamisega :)
Igaks juhuks selgituseks, kui sul on käepärast vajalikust kõrgema temperatuuriga soojaallikas, on soojuspumpamine mõttetu. Praktilise soojuspumba "efektiivsus" maja kütmisel tuleneb asjaolust, et õuest võetud näiteks 5 kraadises õhus olev energia on tasuta, sa ei pea selle kasutamise eest maksma.
"peeter82" Küsimus on ilmselt ca 10 aastat hiljaks jäänud, aga see "kaevandamine" on ju puhtalt energiaraiskamine, midagi kasulikku sellest ühiskonnale ei sünni? Kui mõningane soojatootmine välja arvata.
Krüptoahela kindlustamine ehk kaevandamine on klassikalise interneti (Web 2.0) mõttes nagu serveri hostimine. Kui mul oleks kodus üks suur server, kus näiteks LHV saaks oma finantsteenuseid jooksutada, ning sellega oma kodu ära kütan, kas see oleks energia raiskamine?
Krüptokaevur-radiaator jt sarnased lahendused ei toimi pikemas plaanis järgneval graafikul näha oleval põhjusel: Arvutusvõimsus tarbitava energiaühiku (jt oluliste parameetrite nagu seadmete arv või mõõtmed) kohta kasvab ajas pidevalt ning eelmise talve krüptokaevur-radiaatorid on järgmisel talvel sisuliselt kasutud. Ja seda isegi siis, kui vastava krüptoraha hind tippe teeb. Kui tasuvuspunkti määravad kõige efektiivsemalt toimivad st enamasti tööstuslikus mahus toimetavad kaevanduspargid, eelisteks ligipääs soodsale energiale, seadmete hulgiost jne, siis on selle lõpptulemusena ka kõigil ülejäänutel vajalik alginvesteeringu ning energiakulu tagasi teenimiseks seadet ikkagi maksimaalselt rakendada ehk radikas peaks aastaringselt huugama. Kui seade pakub muud väärtust nagu meelelahutus või pilveteenuste serveerimine, siis võib ta ju vabal ajal krüptot kaevandada, kui energiaefektiivsus on piisavalt hea, mida üldotstarbelise arvuti kohta enamasti öelda ei saa aga "igaks talveks ostan uue 1000€ krüptoradiaatori" ei ole ilmselgelt maja kütmiseks kõige mõistlikum viis.