Nende reformierakonna valitsemisaastatega on riigi nisa otsa ikka niiapalju saasta ja kõntsa kogunenud, kes küll selle ära koristaks
Peale valimisi asendatakse nimetatud seltskond uue samasuguse seltskonnaga ning midagi enne ei muutu kui IMFi esindajad Tallinna lennujaamas maanduvad ja riigi rahanduse juhtimise unise jürgeni käest üle võtavad. Kreeka, Iirimaa ja Portugal sai oma rahanduse korda. Aga selge see, et rahvale saab see mõneks ajaks väga valus olema.
Ja, et igav ei oleks, siis prouad Milttonid on teiste hulgas ikka samuti järjekordsed 200+ tuhat raha saanud ![]()
Minu arust on meil “sekelduspõhine eelarve” ja kohat on otsused sealt sinna või tänna kulutada langetatud “ärevuspõhisel” planeerimismeetodil (v.t. ka “sooärevus”, “kliimaärevus”, ADHD)
Õu shiit…tal on nüüd .357 Magnum revolver mille türgi sultan kinkis. Ettevaatust!
Magnum hoiab tõhusalt ära kulupõhise riigieelarve koostamise.
““Hästi kavandatud aktsiisitõusud mitte ei vähenda ainult alkoholi kogutarbimist ja sellest tingitud kahju, vaid suurendavad ka riigi eelarve tulusid,””
Too on selline huvitav väide. Kui Kipsi Kalle ja Karkassi Kaarel tahavad pärast väsitavat (ja tolmust) tööpäeva ühe lõõgastava poolese “Laua Viina” ninna vajutada, aga aktsiis on nii krõbedalt tõusnud, et enam ei jätku rahhi, poolik-per-kärss, vaid peavad kahepeale ühega leppima, siis peab see üks “uue aktsiisiga” laudur-vaeseke ju kahe eelmise põlvkonna lauduri aktsiisi ära katma. Ja natuke peab üle ka jääma… sest “tarbimise vähenemise” peab aktsiisitõusuga ju “ära katma”, muidu es klapi bilanss.
P.S. Ma pean ehitajatest tegelikult täitsa lugu, vajalik töö. Lihtsalt – kunagi elasin ma kesklinna lähedal sellises kohas, kus veel üks pisikene keldripoekene oli ellu jäänud. Ja juhtumisi oli just SEE üks neid “kesklinnalähedasi kohti”, kus terve suur, suisa, võiks ütelda, kvartalisuurune plats oli mingil põhjusel läinud täis ehitamata. Mitte kauaks, muidugi. Korraga käis seal mingi 4-5-6 elu-äritorni rajamine. Ja kella 17 paiku võis Elukohajärgses Poekeses tihtipeale kohata pahtliste tunkedega ausaid eesti töömehi, kes võtsid oma “pooliku” ja kohe poe ees tõmbasid korgi maha ja lasid otse pudelist kull-kull-kull 100-150 (võib-olla koguni 200) gr. sirgelt kurgust alla. Ühe joone ja januga. Tõsised Tegijad, mitte mingid longerolimpsijad, eks ole. Aga noh, täänne see lihtsa eesti töömehe eluke on.
Offf, aga kui nüüd aus olla, siis teatud ühiskonnagrupile on jätkuvalt kõige odavam meelelahutus pudel viina. Kõige odavam Laua viin on odavam kui kinopilet või jõusaali pääse. Nii ongi, et kui on üks hulk inimesi kellel on raha väga vähe, siis kõige odavamalt saab hea tuju kodus istudes ja pudeli viina ära juues.
Kas tõesti keegi arvab, et kui pudel viina jääb ostmata, siis ostetakse kinopilet või jõusaaliaeg? Ei, kui pudel viina jääb ostmata, siis ostetakse poolik pudelit viina. Või ostetakse odekolonni. Või salaviina.
Või mõnede isikute puhul ostetakse ka narkotsi, kuigi pigem paistab, et narkots alkoholiga eriti ei võistle.
… või kui on rohkem raha, et siis ostetakse lisaks kinopilet või jõusaaliaeg? Ei, siis ostetakse lisaks veel teine pudel viina.
kui tal kehtivat relvaluba ei ole, siis peaks see pauguriist minema politseisse vastutavale hoiustamisele.
See ei saa minna politseisse hoiule, sest seda ei saa maale tuua ilma hunniku lubadeta.
Erdogani tuleb tunnustada - päris kindlasti oli ta taolist kingitust plaanides teadlik, millist kimbatust ja peavalu see enamuses NATO riigijuhtides tekitab. Belgia riigijuht lasi kingituse üle anda lennujaamapolitseile ja kavatseb lasta selle püsivalt “kahjutuks” teha. Sama idee on Kanada PM-il, kes kavatseb seejärel selle Kanada sõjamuuseumile annetada. Museaalideks saavad ka Ursula von der Leyeni ja Kreeka PM-i revolvrid. Ju siis kardavad, et psühhiaater võib nad relva omamiseks mitteadekvaatseteks tunnistada. Briti, Saksamaa, Hollandi ja Rootsi revolvrid jäid sarnaselt Eestile saatkonda. Mark Rutte lükkas kingituse aga sootumaks tagasi. Vist vaid Poola Karol Nawrocki ja Leedu Gitanas Nausėda olid sellised, keda nende riik usaldab väikest 6-lasulist käsirelva omama. Elegantne metafoor osundamaks, millised lumehelbekesed ja wimp-id langetavad otsuseid maailma suurima sõjalise organisatsiooni kõrgeimal otsustustasandil. Rsk, kui hea meel on, et need udupead ükskord ka ise said tunda seda enda kokku keeratud bürokraatlikku ajuvabadust, millega iga seaduskuulekas relvaomanik igapäevaselt peab rinda pistma. Paras!
Absoluutse miinimumtoetusega valitsusjuht kutsuti presidendi juurde vaibale (vabanduseks võiks öelda et valituse eesmärgiks on ka toetusprotsentides kestlikult kahaneda) https://www.delfi.ee/artikkel/120596384/karis-kutsus-michali-madala-toetuse-tottu-vaibale-michal-populistid-survestavad
Misha on ise koos oma tsahknga kõige suuremad populistid.
Mul on tunne, et türklased korraldasid sihilikult sellise olukorra.
Krt, kui riigi nr 1 ei tohi kingitust riiki kaasa tuua diplomaatilse pagasina siis ilmselgelt ei ole ta riigi nr1.
Ärge tulge rääkima siin seda, et seadused kehtivad kõigile. Esitagu siis süüdistus ka Türgi presidendi kohta. Ilmselt ei ole sealgi riigis seadusega lubatud relvade üleandmine inimestele, kelle puudub relvaluba, Aga ta tegi seda siiski…
What?
Ära tule ütlema, et sa ühtegi seadust rikkunud ei ole?
Lollilt tehtud seadusi kehtib meil liialt palju
Võtame näiteks kasvõi alkoholiaktsiisi seadus. Kes see loll küll on, kes maksab sellises määras alkoholiaktsiisi riigile nagu meil seadus ette näeb? Pigem käid korra aastas riias loomaias ja tagasi teel ostad terve aasta konjaki varu omale sealt ära
Ma olen selle väitega absoluutselt ja 100% nõus. Siin kohas peaks mängu tulema alkoholipoliitika. Päris alkoholipoliitika, mitte aktsiiside ja kellaaegadega tembutamise asendustegevused. Seda võiks teha tõsised, täiskasvanud ja haritud, antud alal eksperdi staatuses inimesed.
(Ilmselt kusagil paralleeluniversumis see nõnda ongi).
- Küsimus üks – MIKS on pudel “Laua Viina” see kõikse odavam ja käepärasem meetod ja mida mõistlikku võiks selle asemel pakkuda. Ilmselgelt lauduri kättesaadvuse halvendamine kella- ja eelarvepiirangutega ei tööta. Ei ole töötanud kunagi (meenutagem USA “kuiva seadust” mis andis tulemuseks organiseeritud kuritegevuse uskumatu tõusu). Meenutagem majanduse loengut ja tarbijakäitmist (mis juhtub, kui mõne toote hind läheb “üle kriitilise piiri”).
- Küsimus kaks – miks on paljude inimeste elu aastal 2026. Eesti Vabariigis sellises seisus, et nad joovad mitte selleks, et “pidutseda” vaid selleks, et “reaalsusest eemalduda”. Äkki vajaks nn. “reaalsus” (igapäev, hall eluproosa) veidi kohendamist paremuse poole? Miks niivõrd palju inimesi “tahab siit ära saada”.
- Küsimus kolm – miks Riigi abi on suht olematu kodanikele, kes otsustavad alkoholismi küüsist välja rebida. Mingi “programm” vahepeal suure hurraaga oli, aga peatati rahastuse lõppemise tõttu. Ja päris tubil osa sellest rahast läks umbes nagu reklaamifirmade kaukasse “joo vähem” plakatite tegemiseks. WTF.
Kipub nii välja kukkuma, et stardist minema saamiseks ja kaine eluviisi poole käänamiseks on (oli) “riiklikult rahastatud nõustamisest” sama palju kasu kui sadulast muti seljas ja kalale päikeseprillidest (rääkimata sea jalgrattast).
Ikka AA ja mingid vabatahtlikud (kristlikud) organisatsioonid ja põmst ikkagi see MTÜ “Joodikuabi” suudavad midagi ära teha.
(P.S. Ma tean mida räägin, ma olen alkoholismi kuristikku vaadanud piisavalt kaua, et sedastatada, jah, õigust räägitakse et “kuristik vaatab vastu”).
Ma ei ole meditsiinidoktor, ega toksikoloog, räägin ainult oma tähelepanekutest.
- Lihtne töömees Juhan (noh, see kellele KE kunagi lubas rohkem raha taskusse jätta) joob harjumusest, kultuuritaustast, kombest ja “ta teisiti ei oska”
- Keskmine kontorirott tegeleb pigem “alkoholi kuritarvitamisega” (mis võib aga ei pruugi üle minna toimivaks või suisa krooniliseks alkoholismiks). Minge avatud silmadega mõnda kontorihoonesse esmaspäeva hommikul kell tööpäeva algus ja vaadake KUI paljudel keskealistel, kostüümis daamidel vaatab kiiruga peale pandud paksu meigikihi alt välja “pühapäevase veiniga sai veidi liiale mindud” – kottis silmaalused, lottis põsed, mõnel lausa päikeseprillid (siseruumis!!!) veripunaseid silmavalgeid varjamas. Või siis parem ärge minge – teil võib õudne hakata. Kas tõesti “nii” palju.
- Kõrgema IQga ja pigem loomingulised inimesed kalduvad liialt jooma tahan siit reaalsusest ära põhimõttel. Mõned neist on suutnud ka välja tulla ja korrigeerida ennast ümbritsevat reaalsust, selmet seda meeleheitlikult varjata või eitada. Nemadki saavad pigem abi vabatahtlikelt organisatsioonidelt, kui riiklikust med. süsteemist.
See on muidugi minu, mitte kellelegi kohustuslik ja täieliku profaani vaatenurk. Aga selle nurga alt “alkoholipoliitikat” vaadates – ei tea kas nutta või naerda. Järjekordne “tühisekeldamine”… väga küsitavate resultaatidega.
Tegelikult tuleb piirata põhjuseid mis inimest jooma ajab.
Minu puhul siis heas seltskonnas viibimist, aga mulle meeldib ka siis juua kui olen üksi, ülihead snäkid koos/ilma lemmik meelelahutusega, mida pakub televisioon ja youtube. ENSV ja Kaks ja pool meest ajab kohe jooma…
Vahel võtan külma õlu või premeerin ennast napsuga isegi selle pärast, et olen omaarust kõva trenni teinud…
Just lõikasin mitu kuud seisnud enda kuivatatud kaelakarbonaadi lahti ja tahaks juba külma viina võtta…
Kui aju saab dopamiini liiga kergelt ja suurtes kogustes (alkoholist või ekraanidest), hakkab ta oma looduslikke retseptoreid blokeerima, et ennast ülekoormuse eest kaitsta. See tekitab olukorra, kus tavalised asjad (loodus, raamatu lugemine, reaalne suhtlus) ei paku enam mingit huvi ega rõõmu. Inimene vajab üha rohkem alkoholi või ekraaniaega või kasiinot või veel mingit head laksu, et tunda end lihtsalt “normaalselt”, mitte enam isegi õnnelikuna.