Millist probleemi me lahendame? Mis tooks kõige kiiremaid/tervemaid tulemusi? Loomulikult on IGA sündiv laps teretulnud ja vanemapalk ongi edukaile euroopalikele haritud väljateenitud kõrge palgaga lapsevanemaile toeks. Premeerida tuleb noori, kes on nõus lapsi saama varem ja harima end veidi hiljem, elukestev õpe jne. Lasteaedadesse korralikud sõimerühmad, ööpäevahoiu võimalusega hoiud vms iganes turg vajab, ja offfi moodi - sõidame! Kindlasti on palju täpsustamisi ja küsimusi, aga aeg on meie suurim vaenlane. Tartus JUBA suletakse laste puudumisel lasteaiarühmi…
Viskad sellise väite lihtsalt siin õhku, põhjendamata - miks?
Tegelikult tuleb premeerida veidike vanemaid noori, kes on nõus ennast kõigepealt harima ja siis kõrgema kvaliteediga lapsi saama ja kasvatama veidike hiljem.
Kahjuks 30+ vanuses vanemate lapsed ei kõlba?
Noored eelistavad, aga vanemana saavad targemaks?
Ma pole täheldanud mingit ajateenistuse läbinute eelistamist.
Lisaks veel eelnenule:
Lasteaedadesse korralikud sõimerühmad, ööpäevahoiu võimalusega hoiud vms iganes turg vajab
Et siis on vaja lapsi, keda riik kasvataks?
Ära vääna mu sõnu.
Ma ei vääna, lausa tsiteerin.
Põhimõte on sul ju see, et üle 30-aastased ei tohiks lapsi saada või vähemalt peaks riik neid selle eest kuidagi karistama? Nagu ma aru saan, siis neil sünnivad niikuinii väärakad, kes 10 aastat enne õiget aega ära surevad?
Hmmm, ma ei näe tsitaati ?
Miks riik peaks kasvatama? On palju erinevaid olukordi kui on kasvõi korraks laps kindlasse kohta hoida anda. 24/7/365 ei ole lapsega mitte keegi. Igaüks vajab kasvõi teadmist, et tal on see võimalus kasutada.
Aga Tartus pannakse lasteaedu kinni, kuna lapsi pole - loogiline järeldus on see, et turul pole nõudlust, st sellega pole vähemalt Tartus probleemi.
Lisaks ma ei arva, et see oleks kuidagi otseselt madala sündivuse põhjuseks.
Kus ma midagi sellist olen väitnud? Sa sihilikult trollid!
Ma näen mitut kohta, kus sa kirjutad, et maksumaksja raha tuleks jagada ümber nii, et eelistatult saaks seda noored vanemad. (St vanemaid vanemaid tuleks karistada maksudega ja saadud raha anda noorematele.)
Lisaks sa põhjendad seda mitmes kohas tervilike põhjustega. (St vanemate vanemate lapsed on väärakad (ehk siis mitte küll sinu sõnad aga mõte on kooskõlas väitega, et “surevad 10 aastat varem ära”).)
Lisaks see vastuolu su jutus, et lasteaiarühmi on vaja juurde, kuna neid juba suletakse laste vähesuse tõttu?
Veel korra - miks sa nii arvad?
No mis jätkusuutlik rahvastikumudel see on, kus vanemad lapse kasvamise ajal talle mingit lubjakajura ajavad sest vahepeal on kolm põlvkonnavahetust jõudnud toimuda kuni nad ükskord oma pätsi ahju otsustasid panna? Lapse gümnaasiumi lõpetamise ajaks on vanus juba selline, et tatsavad rulaatori najal tudisedes kohale. Laps jõuab vaevu isikliku eluga algust teha, kui juba tuleb vanemate hooldekoduarveid hakata plekkima ja neid tohtrite vahel vedama. Kui lõpuks endale aega ja vahendeid hakkab jääma, on kell sama kaugele tiksunud, et kogu muster kordub.
Ma ei leidnud sellest jutust ühtegi argumenti.
Kusjuures sellest, kuidas praegu keskkoolis kummi venitatakse ja kogu haridustee aasta pikemaks on venitatud võrreldes “oma ajaga” ma küll aru ei saa. Ma ise ja paljud keskkoolikaaslased elasid juba oma kaaslasega kokku või olid saanud lapsi, kui nad 19 olid, praegu Istutakse tagumenti laiaks ja “oodatakse” eksameid.
Terve aasta jagu noori täiskasvanuid on nii tööjõuturult ja ka lapse saamiselt justkui eemaldatud ja oma vanemate õlgadele vegeteerima suunatud.
See on selgelt pessimisti mõttemaailm.
Optimist arvestab, et varsti saab päritud kinnisvarasse sisse kolida.
- Kunagi oli keskkool 11 klassi, kooli mindi 7-aasta vanuselt, samal ajal venemaal oli kooli pikkus 10 klassi. Venelased said ühe aasta jooksul peale keskkooli kuhugi edasiõppima ennast möllida, enne kui nad sõjaväkke võeti. Eestlased krabati sageli kooli lõpuaktuselt vene sõjaväkke.
- Siis tekkis eelkooliklass, kuhu mindi 6-aastaselt. Need kes käisid lasteaias, läbisid eelkooliklassi seal.
- Siis venitati keskkool 12 klassi peale, ehk siis lisati see eelkooliklass kogu koolisüsteemile lisaks. Ma ei tea kas praegu on veel üks eelkooliklass kehtestatud lisaks.
- Siis aga lõpetati laste 6-aastaselt kooli panek ja mindi üle sellele, et mindi 7-aastaselt kooli.
- Nüüd ongi nii, et koolis on abituriendid kui ametlikult täiskasvanud, sest nad on vahepeal saanud 18-aastaseks ja lõpetavad kooli 19-aastaseks saanuna.
Ühes koolis tekkis kisa-kära, kui üks 14-aastane neiu tõi lapse ilmale. Lapse isa oli olnud 16-aastane, elati juba kokku. See oli koolis igapäevane klatšiteema olnud juba enne lapse sündi. Seega ei olnud varajased rasedused mitte mingi ime ka varem.
Vaevalt, enamasti on see kinnisvara kusagil eemal ja väga hea oleks kui selle eest üldse 6-kohalise summa saab. Enamasti kolitakse esivanemad hooldekottu ja kinnisvara müüakse maha, et hooldekodutasusid maksta.
Arvan sellepärast, et see on muu hulgas kiireim ja produktiivseim tee riigi populatsiooni säilitamiseks. Rahvastik vananeb niigi ja laste saamine selleks, et nad ise produktiivsesse ikka jõudes hakkaksid laste saamise ja pere loomise asemel hooldekodu filiaali looma, on nende suhtes lausa kuritahtlik.
Ja kui sa kasutad minu lauseid, siis ära topi mulle sõnu suhu, mida ma öelnud pole.
raulir ei saa aru, et tema peas eksisteeriva ja pärismaailma vahel on dissonants.
Eakamad vanemad suudavad küll lastele pakkuda rohkem materiaalset tuge aga see pole kõige olulisem. Lihtne näide minu pealt - minu esimese ja viimase vahel on 16 aastat. Esimesed õpetasin ratast sõitma joostes kõrval, käega sadulast hoides kuniks laps suutis ise tasakaalu hoida. Viimasega enam lihtsalt füüsiliselt ei jõudnud. See, et viimasel on sünnist saati oma 14m2 tuba aga esimene pidi 4 aastat vanematega ühist tuba jagama, on lapse jaoks hoopis vähem oluline.
Teine asi - raha aitab seal, kus temast kõige suurem puudus. Fakt on, et noortel on raha oluliselt rohkem puudu - neil ei ole olnud võimalust varusid koguda või karjääri teha. Kui 30+ vanuses ikka raha peamise takistusena tuuakse, siis pole probleem mitte rahas, vaid rahaga ümber käimise oskuses (õigemini selle puuduses) - pole mitte mingit vahet palju riik sinna juurde kütab, ikka on raha lõppedes liiga palju päevi järgmise laekumiseni.
Raulir arvab, et nooremaid rahaga rohkem toetades me karistame eakamaid vanemaid. Raulir ilmselt arvab ka, et kõigile kodanikele kargutoetust mitte makstes karistatakse karke mitte vajavaid?!
See oleneb, sellest kuidas ime defineerida. Kas 1/1000 on ime?