Ideed edasi arendades… kui teed üldse ära kaotada, vaata kui palju me siis hoolduskuludelt kokku hoiame. Ja raudtee ja lennujaam ja sadam takkapihta. Kokkuhoid missugune ja…
. o O (oot-oot, ma olen seda mudelit kusagil kohanud)
Sotside ja riigiaadli rahadega lagastamise süü see ongi, et meil täna normaalseid teid pole. Vanemad olijad isegi veel mäletavad milliste argumentide najal kütuseaktsiis kehtestati ja mida selle rahaga teha lubati… Muretult võiks pooleteist-kahe aasta laekumisega (lähtudes sinu eelpooltoodud numbritest) vajalikud teed neljarealiseks ehitada ja samal ajal kogu teedevõrku ka ülal pidada.
Mis mõttes “võiks”? Need Reformierakonna lubadused, millele te siin lakkamatult hosiannat laulate, raiutigi ju kolm kuud tagasi uude teehoiukavasse:
Valitsus lubab ehitada Tallinnast Tartusse ja Pärnusse suunduvad põhimaanteed 2035. aastaks tervikuna neljarajaliseks. Selleks kulub järgmisel neljal aastal 376 miljoni eurot. Tööd Tallinna-Pärnu maantee 45 kilomeetril on alanud ja tänavu algavad tööd ka 20 kilomeetril Tartu maanteel ehk Imavere möödasõidu juures.
Kas see on mingi peenem keel põses huumor?
Teadupoolest Eestil on ammust aega Euroopa Liidu ees võetud kohustus aastaks 2030 välja ehitada nõuetekohased põhimaanteed ning raudteeühendus euroopasse. Nii nagu huultelt võis kõike lugeda ja nagu lapsesuu välja lobises, et lollile valijale peabki valetama, et valituks saada siis puudub mul vähimgi usk, et eelpoolmainitud ja täna pumba juures olev seltskond seda ka aastaks 2035 teha kavatseb. 2030 on kohe käes, need teeehitused peaks juba olema enamuses valmis ning viimastes lõikudes juba kopp maasse löödud ning seetõttu, et võetud kohustused on täitmata on ka trahve oodata.
Ükspäe töölauataga tukastades nägin unes, et selleks, et rohkem teid nõuetele vastavaks saada ja trahvilitakas väiksem oleks on kabinettides plaan üleriigiline piirkiirus langetada 80km/h peale, et osades lõikudes TEN-T nõuded fomaalselt ära katta. Enne ärkamist sosistati veel kõrva, et pole ka võimatu, et hiljutine õnnepuhang teemal, et automaksuga õnnestus automüügisektor kraavi lasta on samast trahvihirmust kantud - nii saab kaugetele isandatele näidata, et ega tegelikult siin autosi nagu niipalju polegi, ning ega korralikke teid ka mitte pole niipalju tarvis.
Seleta lahti miks on sinu arust siinse transpordiinfrastruktuuri ehitamine ja kaasajastamine sotsiv rahalaristamine?
Ma ei tahaks uskuda et sinu sulest nii lühinägelikku pläma tuleb. Korralik infra on igasuguse majanduskasvu eeldus, mitte kulu…
2025 laekus kütuseaktsiisi 556 miljonit. Teedele kulutati 180 miljonit. (Riigiteed, KOV’de osa ei tea). 376 miljonit läks (nagu ütleb automaksu maaletooja) “igale poole”. Lisaks laekus veel terve hulk miljoneid automaksu.
Kuivõrd me oleme kinnisvara teema lugejate kannatuse juba niigi räigelt proovile pannud, teen ettepaneku jätkata Rail Balticu teemas jauramist selle üle, miks oma alaväärsuskomplekside kompenseerimiseks pole mõistlik iga kaluriküla vahele neid meeltult üledimensioneeritud 24 miljardilise eelarvega raudteid ja maakera kuju muutvate viaduktilahendustega kiirteid vedada.
Palun täpsustust, kas need mainitud kalurikülad on Tallinn ja Riia?
Vastan JMKE laulusõnadega:
Kui Peugeot on peŕse all
Ja hambaid põletab Pall Mall
Siis arvab eesti kamalõug
Et ta on mingi lääne tõug
(…sorry, ei suutnud kiusatusele vastu panna. Nüüd tõesti siin minu poolt läbustamise lõpp.)
Et tu, Brute?
Liveni IPO valguses – artikkel nagu rusikas silmaauku: Uusarenduste hinnad on muutunud Eesti inimestele liiga kalliks, mistõttu seisavad korterid tühjana. Koduotsijad uurivad pigem järelturu pakkumisi või kolivad linnasüdamest kaugemale. Arendajad on uutele projektidele mõeldes ettevaatlikud. https://www.err.ee/1610018602/kallis-kinnisvarahind-muudab-ostjad-ja-arendajad-ettevaatlikuks
“Kui praeguse tempoga ostetaks valmisolevaid kortereid, siis neid müügilolevaid kortereid jaguks kindlasti aastaks, pooleteiseks,”
Kas meil on lähitulevik sarnane nagu on Soomes see juba välja kujunenud - kõrge püsiv tööpuudus, sellest tulenev närvilisus, sellest tulenevalt kõikide muude kohalike turgude halvad seisud? Meil pannakse restorane, ööklubisid jne. juba järjest kinni, varsti hakkavad vist ka turismifirmad kurtma, et eestimaalane ei sõida välismaale turismireisile.
Bigbanki värske juht räägib oma intervjuus, et isegi temal ei õnnestu sobiva hinnaga suuremat kodu leida:
Tegelikult vaatan ringi ja üllatavalt keeruline on. Hinnad on müstiliselt kõrged. Eriti kui tahad leida kodu, mis poleks ainult esimese, vaid ka teise ja ehk isegi kolmanda lapse jaoks piisavalt suur. Päris kainestav on kinnisvaraturul ringi vaadata. Suur osa eestlasi peab kahtlemata kurja vaeva nägema, et endale üldse mingisugunegi kinnisvara soetada. Mida rohkem seda kõike ise läbi elada, seda enam tuleb tõdeda, et olukorrad, kus inimestel jääb kodu soetamata, sest nad ei saa pangast laenu, on inimlikult väga kurvad.
Nordea Soome analüütikud ennustavad euroalas tervet seeriat intressitõuse, mis suruksid ka kodulaenudes kasutatava euribori 3,5% piirimaile.
https://www.aripaev.ee/uudised/2026/05/12/nordea-ootab-keskpangalt-eriti-tempokat-intressitousu
Bigbanki juhi murest võib aru saada. Meil müüakse ka kirvehinnaga rämpskinnisvara. Isegi milku ja peale ei taga sulle midagi normaalset ![]()
Sellise arvamuse avaldaja ei tunne kvaliteetkinnisvara ka siis ära kui see ta nina all on. Mine vaata Euroopa lõunaosariikide ehituskvaliteeti ja võrdle Eesti omaga…
…ja kui veel edasi näiteks Kongosse minna, siis paistab meil lohakalt krohvitud sein eriti tühise probleemina.
Kui see oli minu väite pihta suunatud, siis palun mine vaata ringi ja ütle meile ka milliseid (võivad olla ka kahe või kolmemillised) kvaliteetkinnisvarad on meie turul pakkuda, kus oleks normaalne köök (ja passijatuba), söögituba, salong, sigarituba, raamatukogu, kabinet ja banketisaal. Kus oleks lastele 3-4 magamistuba, härra ja proua magamistuba ja toake guvernandile.
Pakun et sa ei leia selliseid. Mitte meie turul. Isegi mitte Suure Raha eest.
Isegi kui kõvasti KOOMALE tõmmata: korter, 150-200 m2 - Köök, söögituba ja elutuba eraldi. Töökabinet-raamatukogu. (Absoluutne miinimum) ja siis magamistoad ja “märjad ruumid”. Paljusid leiad? Mõni, sajandi algusest pärit ja ilma solkimata ja “kopliks” tegemata “klikeaegne” korter. Võib olla.
Ma ei ole hobune. Ma ei soovi elada “koplis”. Ma soovin tsiviliseeritud inimese kombel süüa söögitoas, mitte köögis. Ma soovin tsiviliseeritud inimese kombel lugeda raamatut raamatukogutoas. (ja ma ei soovi et terve elamise kõik vabad vertikaalsed seinapinnad on kaetud raamaturiiulitega).
EI ole näha, et täänseid oleks. On mingid “ajuväärastused”. Privaatliftiga sõidad oma “penthausi” mis on 100 ruutmeetrine “koppel” mille keskel troonib kuradima VANN… ja kusagil silmapiiril on ka mingi “köögisaar”. Tule taevas appi, eks ole ![]()
Isegi kui kõvasti KOOMALE tõmmata: korter, 150-200 m2 - Köök, söögituba ja elutuba eraldi. Töökabinet-raamatukogu. (Absoluutne miinimum) ja siis magamistoad ja “märjad ruumid”. Paljusid leiad? Mõni, sajandi algusest pärit ja ilma solkimata ja “kopliks” tegemata “klikeaegne” korter. Võib olla.
Roosikrantsis kindlasti leiab
Sul on mingid saja-aasta tagused prof.Preobraženski ambitsioonid
Soomes on uue elukondliku kinnisvara müügis toimunud tohutud nihked.
Eraisikutele müügis on turg langenud tippudest mahuliselt 85% või viimase 5 aasta jooksul on müüdud korterite arv kukkunud üle 13 korra.
Samas on hakanud seda kinnisvara kokku ostma väljaüürimisega tegelevad firmad.
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120583499/totaalne-krahh-soome-uusarendustes-muuakse-alla-100-kodu-kuus
Kas meid ootab sama asi varsti?