See on küll üks asi milles võiks soomlastelt õppida. Reaalsuses on “väestonsuoja” keldri või esimesel korrusel olev suurem ruum, lagi ja seinad 300mm paksud, suur rauast uks, põgenemisluuk ja kommunikatsioonid. Rahu ajal on tegu sisuliselt laoruumiga mis ärevate aegade saabudes kasutusse võetakse.
Olen üsna lähedalt näinud ka ehitust ja kulu ning Eesti arendajate nutt on asjatu. Pigem keeratakse taas sihilikult vinti üle.
Olles väestönsuojasid üksjagu ehitanud, siis nõustun Madisega, et see hala on asjata. Neid ei ehitata eraldi ruumidena, vaid on igapäevases kasutuses. Valad 20 cm seina ja lae asemel 30 cm, paned ühe raudukse ja luugi ning eraldi ventilatsiooniseadme ja ongi valmis. Ei ole nii suur kulu, et mõjutaks märkimisväärselt hoonete hinda. Üllatav isegi, et arendajad neid rajada ei taha. Minu arvates tugev müügiargument juures ja saab rahulikult igale korterile selle kulu ära jagada ja natuke ka lisada.
Ühe pommivarjendi ehitusmaksumus võiks mahtuda täiesti vabalt mõlema korteri müügihinda.
Kui nende kahetoaliste korterite hindadele mõelda, siis kes võiks olla see sihtrühm, kes ostab omale rõduta kahetoalise 510K või rõduga kahetoalise 595k?
Sisustus ca 50k juurde ja kui autot omad, siis veel üle 40 k parkimsie eest juurde ehk Eedu puhul ca 700k kahetoalise eest. Kas ma olen maha maganud, et saime vahepeal Monacoks?
Sry, aga mina ei saa aru nendest KVarendajate pakatavatest positiivsetest sõnavõttudest.Arendamine hoogsalt käib…Kes ostavad neid 500k kuute? Saan veel aru, et IT-miljonärid tahavad parkida kuskile raha ja bronnitakse ülemine korrus koos penthousidega ära ja siis hoitakse maksuvabalt tühjana…Inimestel pole raha, tarbijakindlus halvenenud. Meie positsioon agressorriigi kõrval…Ainuke asi vist, et laenu saab kergelt. Noori jääb järjest vähemaks-negatiivne iive. Kus on see ostujõud, kes jookseb nendele arendustele tormi?Või on arendajate naer läbi pisarate?
Meie kinnisvarabüroo hinnangul kinnisvara hinnad ainult tõusevad. Pärast 1. jaanuari tõusevad hinnad jälle väga kiiresti, sest siis on meil euro olnud juba mitu aastat ja aktsiiside hinnad tõusevad kiiresti. Kõik korterid Tallinnas saavad otsa. Maa saab ka otsa, sest inimesed tahavad omale maja ehitada, sest korteris elada on väga kallis. Maad juurde ei toodeta. See on väga kindel investeering! Tuleb väga kiirustada, sest välisinvestorid saabuvad juba iga päev, sest varsti jõuab Eesti kindlalt edasi viie rikkama Euroopa riigi hulka ja Rail Balticuga tuleb investoreid veelgi juurde. Vaadake, mis maksab Tallinna lähedal Helsinkis korter! Kuna Soome on nii lähedal ja seal on ka euro juba varem käibel, siis on meil jaanipäevaks samad hinnad. Eriti tuleb osta kortereid Lasnamäel ja Mustamäel, sest seal saab kõige enne otsa, sest on odav ning kuna on väga odav, siis tõusevad hinnad ka kõige rohkem. Äripindade hinnad tõusevad veelgi kiiremini, sest korterid on väga kallid.
Soomlased tulevad ning ostavad kõik veneaegsed paneelikad ära ja annavad üürile kuna Soomes saab üüriga väga teenida. Ja laenu tuleb võtta hästi palju, sest euribor on väga madal ja nii saab rohkem laenu väga odavalt! Muidu on pärast kõik väga kallis ja intressid tõusevad varsti. Veel jõuab osta!
kommentaar, see tekst on vana )))) aga tuli meelde )))
jajah, üks suurärimees proovis ka põhjatallinnasse maad ise juurde tekitada - sai hiljaaegu korralduse eelneva olukorra taastamiseks, iseasi küsimus muidugi et kas seda üldse kunagi taastatakse/taastama hakatakse … ja üks linnapoliitik lubab juba rohkem kui 10 aastat põhjatallinnasse tehissaared luua … ehk kui teiselpool lahte on tõesti viimaste 10-15 aastaga terve linnaosa loodud, siis siinpool lahte üldjuhul suurtest sõnadest (erinevatel põhjustel) kaugemale ei jõutagi … ei teagi kas õnneks või kahjuks
Mul alati meeldivad need reklaamid. Tule ostma…viimane korter järel! Ja alati on paar viimast korterit suures arenduses järgi!
Ma toon siin ka ühe arvutuse. Ütleme, et sul ongi 500000 kuudi ostmiseks sulas.Ma kahtlen,kas selle eest saab üle 1000 euri kuus üüritulu küsida. See teeb tootluseks 2.4%. Loomulikult maaklerid kisendavad, et kv saab ju ainult tõusta. Et kapitali kasv on see, mis teenib! Ehk ma ei näe näe ka seal KVinvestorina mingit perpektiivi.
Selgitan natuke. Kirjutasin, et saab, mitte, et seda tehakse või selleks oleks vajadus. Teha saab juhul kui kv hind on piisavalt kallis. Tallinnas ja lähipiirkonnas on piisavalt palju vaba maad ja puudub vajadus maad juurde ehitada. Sellel kummalisel linnapoliitikul puuduvad reaalsed võimalused nende tehissaarte ehitamiseks. Igaühe fantaasiat pole mõtet reaalsete plaanidena võtta. Tehisaared muutuks Eestis võimalikuks Tallinn-Helsingi tunneli või Tallinnasse metroo ehitamisel.
Täpselt. Tln on vanu sarasid väga palju, kus võiks arendada.
Nl ajal hakati mõtlema metroode peale, kui linnas on vähemalt 1 ml inimest.
Kogu selle taustaks on majanduslik areng, mis on meil väga nõrk.
Väga kõrged korrused on hinnas, pigem saab selle eest küsida ca 1500 euro kanti, tootlus siiski nigel. Ka seal samas Eedus ju, sama korter 7. korrusel 355 tuhat ja 23. korrusel 595 tuhat.
Edit: Kui pidasid silmas Stellari 510 tuhanedest korterit, siis selle üür oleks vb tõesti kuskil 1200-1300 kanti, väiksem, madalamal ja ilma rõduta. Tundub ikka väga kehv diil.