Kinnisvaraarenduse perspektiividest

Henno,
tundub et alahindad neid vennikesi, tean päris paljusid ja nad teenivad väga korralikult
Jah, eks ta ole. Need %'ga tasud turuväärtuselt on eriti naeruväärsed. Notarid on siin heaks eeskujuks. Aga eks see ole väikese turu asi - on inimesed kes raha siia toovad ja siis hulk tegelasi (asjapulkasid), kes elutähtsaid asju suure vahekasuga vahendavad.
Ise üürisin oma korteri välja www.yyr.ee kaudu ja igati tervitatav, et selline keskkond on loodud.
njaaa, notarid ja notaritasud. ostsin paar nädalat tagasi uue korteri. notaritasu oli 5000+.
lisaks pidin maksma riigilõivu ja seda tõestava maksekorralduse notarisse meilima/faksima.

tegin lihtsalt copy-paste maksekorraldusest, kuna u-netis ei saa kohe pdf'i salvestada. 5000+ eest sain järgneva nädala sellist tsirkust:
"Riigilõivu maksekorraldus peab olema originaal, st pangaväljavõte, isekirjutatud maksekinnitust Tallinna Linnakohtu Kinnistusamet ei aktsepteeri.
Seega palume saata originaal maksekorraldus alltoodud faksile või e-mailile."

Notari sekretäriga sai sarnases sõnastuses ja üha tigenevas toonis (eriti minu poolt ;) ) kirju vahetatud terve nädal ja lõpuks asus notar telefonikõnega ise nö probleemiga tegelema. Aga ka tema ei osanud targemat öelda, kui et "tuleb saata selline maksekorralduse originaal mille mina omas programmis lahti saaksin". Vau! 5000+ eest kõvasti teenust.

Lõpuks leebusin, tegin print-screen ja seivisin photoshopis jpg'ks ja pdf'ks. Edasi on olnud vaikus.

P.S. Selle aasta kolmest notaris käigust kahel on mul notaritasu valesti arvutatud. Keeruline küll kontrollida, aga kui närida, saab nu,bri paika. Kord läks suuremaks, kord väiksemaks, kuid õige oli esimese hooga ainult üks arvutus. Palju õnne.
Isiklikult olen teinud notaris kommertspandilepingu 10 Mio EEK peale, kus 60% pidi minema ühele ja 40% teisele pangale. Hiljem avastasin, et tekst oli selline:
"... esimesele järjekohale seatakse kommertspant summas 10 Mio, mis 1/6 osas kuulub X-le ning 1/4 osas kuulub Y-le"
tasu sellise vahva lepingu eest oli 30K EEK +km
Kui sai hiljem notarile öeldud, et seal on väike viga, siis öeldi, et "pole hullu, tulge kohale parandame TASUTA ära" :)
fantoom, u-netis saab ju maksekorraldusi ka pdf-na ja ka digiallkirjastatult. Vähemalt mõni aeg tagasi sai.
No see Toome jutt oli ju täitsa lamba jutt. Toome arust peaksid kõik omi marginaale vähendama (pangad ja ehitajad) kuid kinnisvaraarendajana 25-30% oleks normaalne. Tegelikult on just kinnisvaraarendaja see kes kõige vähem riske võtab.

Nii ta ütles Äripäeva järgi:

Toome väitis, et nii tema enda kui ka teised kinnisvarafirmad võtavad klientide käest liiga palju raha. “Meie kasumlikkus on 25-30 protsenti. Oleneb asukohast, aga igal juhul oleks võimalik hinnad alla lüüa,” nentis Toome. Et kasumilikkust alla viia, oleks tema hinnangul vaja kaht streiki. “Eluasemelaenu võtjad peaksid streikima ja mitte võtma pankadest raha. Teine asi on arendajad, nende suhtes peaks ka streikima, et nad hinnad alla laseksid.”
Täitsa nõus - lamba jutt, mis lamba jutt.
Mina arvan et tal on õigus. Muidu poleks tulnud turule nii palju kinnisvaraarendusprojekte viimastel aastatel. Nüüd aga on nendel juba raskemaks läinud, müügiperioodid pikenevad ja ostjatel on tunduvalt paremas läbirääkimispositsioonis. Sama on juhtunud pangaturul, igaüks võib sealt näha kuidas intressimarginaalid on vähenenud viimastel aastatel, suuresti tänu Sampole ja Nordeale. Streik selles mõttes et iga hinna eest tehingutest loobuda pole loomulikult õige, aga ma usun et ta peab silmas et inimesed peaksid olema kriitilisemad kinnisvara ostes.
Sel aastal ostnud kaks korterit. Notaribüroos (Roosikrantsi) maksin kohapeal, lubati arvuti taha ning maksin seal nii notaritasu ja riigilõivu. Printisin maksekorralduse välja ja oligi OK. Võib ka sularahas maksta, aga minu arvates ebamugav variant.
Mõni aeg tagasi rääkis üks tuttav toimetaja tuntud ajalehest, et neil oli plaan teha lugu perekonnast hiljuti kinnisvaraarendatud Tallinna äärepiirkonnas. Iva pidi olema selles. et vaesekesed seisid vääramatu perspektiivi ees süüa järgneval 20-l aastal ainult makarone (no pühapäeviti vist oli muna ja või ka lubatud). Mondeo ka juba miski Susuki Jubedicu vastu vahetatud. Aga ei ole ilmunud veel miskipärast. Ei tea kas äripoliitiliselt liiga ebakorrektne?
Huvitav, kas neil on laenulepingus punkt, et nad ei või järgneva 20 aasta jooksul otsida endale kõrgema palgaga tööd? ;)
Huvitav, kas mõne inimese meelest seisavad kõrgema palgaga töökohad kusagil varnas, et mine ja võta? Kogu aeg räägitakse, kui paha on palkade kasv ennaktempos tootlikkuse kasvuga võrreldes. Nii et pole mõtet palgakõrgenduse illusiooniga ennast petta.
Eesti on jõudnud faasi, kus vaba raha kui sellist perekonna eelarves enam ei eksisteeri. Nicht. Ülalpoolt maksud ja allpoolt tarvilikud kulutused jõuavad ilusasti kenasti keskpõrandale kokku. Paarsada krooni ehk jääb. Ja kui ka palk tõuseb, siis mitte lihtsalt niisama, ohoo kui meeldiv üllatus, vaid inflatsiooni survel, mistõttu ei jää kohe kuidagi rohkem üle, et saaks makaroni asemel kartulit süüa.

fun, kõrgema palgaga tööd võib saada muidugi ka karjääri tehes, aga sajast alluvast tõuseb ülemuseks siiski vaid üksainus. Ja sellel ülemusel võib palk küll tõusta, ja tõusebki, kuid see on petlik illusioon. Ülemusel kaasnevad uue positsiooniga ka uued kulutused ( teine auto, paremad riided, muud sellised töö tegemiseks vajalikud kulutused ) mis selle tõusu nullivad. Heal juhul. Hullemal juhul on tulemus negatiivne.

Seega, kui oled end täna laenuga ribadeks tõmmanud siis 99 juhul sajast oled selles "twilight zone's" tagasimakse lõpuni. Linna peal peaks küll kekusid olema, kes bemmi liisates nädala kuus nälgivad, sõna otseses mõttes...

Just just, kui sellistel makaroni sööjatel ühel päeval kõht kinni läheb, ja oma suurt varakest müüma kukuvad, olen mina ostmas.
muide, kartuli kilohind on endiselt makaronidest odavam:)
viimastel nädalatel ei ole linnavalitsusse ühtegi arendusprojekti toodud!
Kuidas sa tonis seda nii kindlalt väidad? Mis muidu ? huvitavat
Oled kinnisvarale silma hakanud heitma?
sapast kuulsin.kinnisvara ideed pole,on sul?
?mida sa seal sapas siis kolad, kui kinnisvara ei huvita?
aga projektipõhiselt võiks midagi ette küll võtta, kinnisvaraga seoses. kui midagi müüa, helista alati number sama..